Το...δράμα του Μπρουνέι

Το...δράμα του Μπρουνέι

Για πολλά χρόνια η συλλογή αυτοκινήτων του σουλτάνου του Μπρουνέι θεωρούνταν ένας αστικός μύθος μέχρι τον προηγούμενο μήνα.

Για πάρα πολλά χρόνια στο μικρό νησί του Μπρουνέι βρισκόταν μακριά από τα βλέμματα του κόσμου μία ανεκτίμητη συλλογή αυτοκινήτων. Πολλοί πίστευαν πως δεν υπήρξε ποτέ ως τη στιγμή που 21 υπερπολυτελή οχήματα «βγήκαν» για πώληση στο τέλος Ιουλίου και μαζί τους διέρρευσαν και πολλές πληροφορίες.

Πωλητής είναι ο Τζέιμς Λιστ και η εταιρία του. Ο Λιστ δεν επιβεβαιώνει αλλά και δεν αρνείται πως τα αυτοκίνητα προέρχονται από αυτή τη συλλογή. Χαρακτηριστικό τους είναι πως είναι όλα παραμελημένα (σχεδόν κατεστραμμένα από την ακινησία και τις συνθήκες) και με ελάχιστα (από 5 ως 20) χιλιόμετρα. Ανάμεσα στα οχήματα είναι μία Ferrari Enzo του 2004 με τιμή 1.400.000€, μία Jaguar XJ220, μία BMW Nazca V12 (πρωτότυπο του Τζουτζιάρο) και μία Cizeta V16 !!!

Τέτοια οχήματα συναντάμε πια μόνο σε μουσεία και εδώ είναι το τραγικό. Ο Σουλτάνος απλά τα αγόραζε δεν τα οδηγούσε με αποτέλεσμα η ακινησία να τα καταστρέφει.

Λίγη γεωγραφία και... ιστορία

Το Μπρουνέι είναι ένα κράτος με πολλά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και πληθυσμό 388.000 κατοίκων και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού Βόρνεο. Είναι λίγο μεγαλύτερο από το Λονγκ Άιλαντ και το μισό από την Κομητεία του Λος Άντζελες. Κάτω από το τροπικό (rain forest) δάσος του κρύβονται τα πολύτιμα κοιτάσματα.

Την κυβέρνησή του έχει ο Σουλτάνος (έχει εξουσία παραπάνω από αυτή του Βασιλιά αφού είναι και θρησκευτικός ηγέτης) από το 14ο αιώνα. Μακροβιότερος Σουλτάνος ο Χασανάλ Μπολκιάχ, ο οποίος κυβερνά από το 1967. Αυτός είναι και ο πλουσιότερος αφού σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του αγγίζει τα 16 δις € . Στη συλλογή του λέγεται πως υπάρχουν 2.500 αυτοκίνητα τα οποία (τα περισσότερα) ανήκουν στον πρίγκιπα Τζέφρι τον 3ο αδερφό του Σουλτάνου, αλλά και στα υπόλοιπα αδέρφια και ανιψιούς του. Φυσικά δεν είναι κάπου καταχωρημένα έτσι κανείς δεν ξέρει σε ποιον ανήκει τι.

Η χρεοκοπία

Φαίνεται πως ακόμη και οι δισεκατομμυριούχοι μπορεί να γίνουν «φτωχοί» και στην περίπτωση του Μπρουνέι λέγεται πως ήταν ο πρίγκιπας Τζέφρι και οι... συνήθειές του που έκαναν το σουλτανάτο να χάσει τον έλεγχο.

Ο πρίγκιπας Τζέφρι ως υπουργός Οικονομικών ως το 1997 (αυτοδιορίστηκε) είχε τον έλεγχο των κερδών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το κραχ στις Ασιατικές αγορές του 1997 έκανε την επενδυτική του εταιρία να καταρρεύσει και να κλείσει με παθητικό 7 δις € . Αργότερα, βέβαια, έμαθαν πως ο Τζέφρι κέρδισε από το κραχ σε βάρος του Μπρουνέι κάτι παραπάνω από 10 δις € αλλά δεν πειράζει...

Φυσικά όλα αυτά τα χρήματα τα ξόδεψε με τις 5 γυναίκες του τα 17 παιδιά του και το χαρέμι των 40 γυναικών του (!!!) Μάλιστα, λέγεται πως το χαρέμι ήταν δίπλα στο γκαράζ (μερακλής ο Τζέφρι).

Για το χαρέμι του ξόδευε περίπου 14.000 € την εβδομάδα για ψώνια και εκδρομές με το 180 ποδών σκάφος του με το όνομα «Tits» (βυζιά).

Το 2000 ξεκινά να δέχεται μηνύσεις από την κυβέρνηση του Μπρουνέι (μπααα;;) και άρχισε να επιστρέφει ό,τι είχε «καταχραστεί». Έτσι ο Τζέφρι έδωσε περισσότερα από 500 ακίνητα, 100 πίνακες, 5 γιότ, 9 αεροσκάφη 9 (διεθνών πτήσεων) και 2000 αυτοκίνητα, από αυτά είναι και τα 21 προς πώληση.

Υπάρχουν αποδείξεις πως ξόδεψε 54.583.624 € στην Pininfarina SpA για να του φτιάχνει Ferraris και 332.400.279 € στη Rolls Royce.

Μάλιστα, υπήρχε η φήμη πως υπήρχε μόνιμα έξω από το παλάτι μία Rolls η οποία δούλευε 24 ώρες για 7 ημέρες σε περίπτωση που ο Τζέφρι αποφάσιζε να πάει στο αεροδρόμιο. Στην Rolls / Bentley οι υπάλληλοι έλεγαν πως αν γίνει κάποια επανάσταση οι κάτοικοι του Μπρουνέι θα ήταν καλύτερα να κάψουν το γκαράζ με τις Rolls γιατί αλλιώς η αγορά των μεταχειρισμένων θα γέμιζε με Rolls και Bentley.

Από αυτά τα 2000 αυτοκίνητα μόνο μερικές εκατοντάδες έχουν οδηγηθεί και κανένα δεν έχει συντηρηθεί εδώ και 10 χρόνια. Το χειρότερο είναι ότι δεν είναι καταχωρημένα πουθενά και έτσι οι «γραφειοκράτες» της κυβέρνησης φοβούνται να εκδώσουν χαρτιά για την έξοδο τους από τη χώρα μήπως και κάνουν κάποιο πολιτικό λάθος και εκθέσουν τον Σουλτάνο...

Συμπέρασμα: 2000 υπεραυτοκίνητα πιθανόν να καταστραφούν και πως ακόμη και ο πρίγκηπας του Μπρουνέι έδωσε πίσω μερικά από όσα έκλεψε...



Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved