Γέστε, ένας επαναστάτης από... κούνια!

Γέστε, ένας επαναστάτης από... κούνια!

Ο στόλος του Μαγγελάνου ίσως να μην επέστρεφε στην Ευρώπη αν επικεφαλής του δεν τίθετο ο Χουάν Σεμπαστιάν ντε Ελκάνο… Το Περού δεν θα υπήρχε όπως είναι σήμερα χωρίς τον Σιμόν Μπολιβάρ και η Μεσόγειος δεν θα γνώριζε ποτέ την Ερυθρά θάλασσα, αν ο Βάσκος μηχανικός Φερντινάν Λεσέπς δεν άνοιγε τη διώρυγα του Σουέζ...

Ανάμεσα στα επιβλητικά Πυρηναία, βουνά άγρια, θεόσταλτα για τους ντόπιους που τους αποκόβουν προς μεγάλη τους χαρά από την υπόλοιπη Ισπανία και τον ανελέητο ωκεανό του Ατλαντικού που βρυχάται στα αχανή, κουρνιάζει η χώρα των Βάσκων, ανήμπορη να τιθασεύσει το ανήσυχο επαναστατικό πνεύμα της που εκρήγνυται κάθε τόσο σαν λάβα από τα σπλάχνα της.

Από τα χώματα, της διάσπαρτης από καλλιτεχνικά θαύματα της φύσης, αυτής χώρας, κατάγεται άλλωστε και η θρυλική Πασιονάρια, ενώ όπως μαρτυρά και το ρητό τους: «πριν ο Θεός γίνει Θεός και οι πέτρες γίνουν πέτρες, οι Βάσκοι ήταν ήδη Βάσκοι»…

Καθαρόαιμος...

Και ο Φραν Γέστε, γαλουχημένος με τις αξίες και τις παραδόσεις οι οποίες αντιστέκονται πεισματικά τόσο στο πέρας των αιώνων, όσο και στην κυριαρχία της Καστίλλης (Κεντρική Ισπανία) αναπνέοντας ακόμα τον ζωοφόρο αέρα της ελευθερίας που χαϊδεύει την περιοχή, ήταν ήδη Βάσκος…

Καθαρόαιμος… Από το ίδιο αίμα που καταλήγει στην καρδιά της χώρας, το Μπιλμπάο. Από το Μπασουάρι του Μπισκάι, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις «Δυο όχθες» (bi albo στα βασκικά ) του πλωτού ποταμού Νερβιόν.

Εκεί, που οι αψεγάδιαστα στρογγυλεμένοι, πλαγιάζοντας ο ένας στον άλλο, λόφοι που ζωγραφίζαμε παιδιά, χρησιμοποιώντας όλη την γκάμα του πράσινου χρώματος που είχαμε στη διάθεσή μας, υπάρχουν για να αποδείξουν εμφατικά πως αυτή η εικόνα δεν είναι προϊόν αχαλίνωτης συλλογικής παιδικής φαντασίας…

Εκεί, που σύμφωνα με τον Κοέλιο όταν βρέχει, βρέχει σε όλο τον κόσμο. Και τότε, οι φωτεινές κουκκίδες των πινακίδων - από τις οποίες έχει σβηστεί η ισπανική μετάφραση και έχει μείνει η τοπική διάλεκτος εουσκάρα (η πιο παλιά γλώσσα της Ευρώπης, οι ρίζες της οποίας παραμένουν αδιευκρίνιστες) - πηγαινοέρχονται με συχνότητα αναφιλητού, φευγαλέες αναλαμπές σε δακρυσμένο βλέμμα, κάνοντας τον ταξιδιώτη να αισθάνεται πρωταγωνιστής σε ταινία τρόμου που ψάχνει την έξοδο από τον λαβύρινθο.

Τον είχε χαράξει…

Ο Γέστε ωστόσο δεν χρειάστηκε πινακίδες να βρει τον δρόμο προς την κορυφή και την απόλυτη καταξίωση. Η τροχιά της μπάλας η οποία είχε γίνει συνταξιδιώτης του τόσο στον κόσμο των ονείρων που καταβυθιζόταν κάθε βράδυ, όσο και στις αλάνες της περιοχής, τον είχε χαράξει…

Ακόμα και αν έπρεπε να διαβεί κακοτράχαλα μονοπάτια ξενιτεμού, επικρίσεων, αψιμαχιών, διωγμών και ανάδοχων οικογενειών. Ακόμα και αν έπρεπε να δει τον εαυτό του… άτακτο ήρωα κόμικς, την ώρα που γυμνές φωτογραφίες του πάνω σε κότερο παρουσία άλλων αντρών έκαναν τον γύρο του κόσμου… Οι αποσκευές του άλλωστε ασφυκτιούσαν από το αστείρευτο πηγαίο ταλέντο του. Πάντα όμως κάπου υπήρχε χώρος και για το ανήσυχο πνεύμα του…

Έτσι όπως πάντα ήταν…

Αυτό που πάντα ήταν, ένας ηγέτης της μεσαίας γραμμής, καθρεφτίστηκε και στα μάτια των σκάουτερ της Μπιλμπάο που τον είδαν αγωνιζόμενο σε ένα τουρνουά των ακαδημιών του συλλόγου, όταν αυτός ακόμα έπαιζε στην ομάδα του σχολείου του Λόπε ντε Βέγκα.
Στα δώδεκα του χρόνια έτσι, ο Γέστε περνούσε, ως ακατέργαστο διαμάντι,· την πόρτα των εγκαταστάσεων του πιο γνωστού βασκικού συλλόγου στη Λεθάμα. Του καμαριού της χώρας των Βάσκων, Μπιλμπάο.

«Δεν χρειαζόμαστε τους εισαγόμενους. Έχουμε τους δικούς μας παίκτες και οπαδούς» («Con cantera y aficion, no hace falta importacion»), υποστηρίζουν στην Μπιλμπάο (είναι η μοναδική ομάδα μαζί με τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ που δεν έχει γνωρίσει τον υποβιβασμό) όταν κατηγορούνται για εθνικισμό και ο «Λάκκος των λεόντων» άνοιξε για να υποδειχθεί το νέο μεγάλο αστέρι της Βασκονίας, σύμφωνα πάντα με την πολιτική της «Καντέρα» (αλάνα) κατά την οποία επιτρέπεται να φορέσουν τη φανέλα της ομάδας μόνο Βάσκοι.

Τι λέει ο ίδιος;

«Δεν είμαι ακραίος εθνικιστής. Αγαπάω και την Ισπανία, αλλά είμαι υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Χώρας των Βάσκων. Σε καμία περίπτωση όμως όλα αυτά δεν πρέπει να μπλέκονται με το ποδόσφαιρο».

Η θυσία…

Στην τρυφερή αυτή ηλικία, ο Γέστε άπλωνε το χέρι για να αγγίξει το όνειρό του, όμως αυτό έπρεπε να περάσει μέσα από συρματοπλέγματα που θα υποχρέωναν σε χρόνιες ανοικτές πληγές και τον εύθραυστο εσωτερικό του κόσμο. Στο βωμό του έπρεπε να θυσιάσει· την οικογένειά του που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει στην έστω και κοντινή μετανάστευση.

Τότε ήταν που ο πρόεδρος της Μπιλμπάο, Πέδρο Αουρτενέτσε,· μερίμνησε προσωπικά για την υπόθεσή του, βρίσκοντας μια οικογένεια να τον φιλοξενήσει.

«Εκεί έζησα μέχρι και τα δεκαέξι μου, όταν και τελικά ήρθαν μόνιμα στο Μπιλμπάο οι γονείς μου. Εκείνους τους ανθρώπους που με μεγάλωσαν σαν παιδί τους, τους αγαπάω πολύ και διατηρώ καταπληκτικές σχέσεις μαζί τους», θα εκμυστηρευτεί ο Γέστε σε μια σπάνια εξωτερίκευση των συναισθημάτων του.

Ένα νέο αστέρι ανατέλλει…

Τεσσεράμισι χρόνια στις ακαδημίες, ήταν κάτι παραπάνω από αρκετά για να ξεχωρίσει ο ψιλόλιγνος ξανθός νέος (Βάσκος γαρ) που είχε αναγκάσει και τον πιο δύσπιστο να υποκλιθεί στο μαγικό αριστερό του πόδι.

Σε ηλικία όμως των 17 ετών ήταν αδύνατον να βρει θέση σε εκείνη την εκπληκτική πρώτη ομάδα της Μπιλμπάο η οποία τη σεζόν 1997-98 είχε τερματίσει μόνο πίσω από την Μπαρτσελόνα. Αφού πέρασε έτσι από όλες τις βαθμίδες των ακαδημιών, θα κάνει το… αγροτικό του στη γειτονική Βασκονία (ομάδα 4ης κατηγορίας). Με τις 38 εμφανίσεις (7 γκολ) θα πάρει την ομάδα από το χέρι, οδηγώντας την στο πρωτάθλημα και πλέον θα κρατά στο δικό του το πολυπόθητο διαβατήριο για την πρώτη ομάδα.·

Στις 7 Φεβρουαρίου του 1999, μια χρονιά που οι υποχρεώσεις στο Champions League θα φέρουν ανάγκες, ο Γέστε, έχοντας χριστεί διεθνής με την Εθνική Ισπανίας U18, θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με τα «λιοντάρια» υπό τις οδηγίες του Λουίς Φερναντές στην ήττα με 2-0 από τη Σανταντέρ στο «Ελ Σαρντινέρο».

Ένα νέο αστέρι μόλις έχει ανατείλει (είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη του εμφάνιση με την Μπιλμπάο, εκτέλεσε όλα τα στημένα, ενώ μετά τη λήξη του αγώνα αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στον Τύπο! ) και το νερό όχι μόνο έχει μπει στο αυλάκι, αλλά ο ίδιος με τις εμφανίσεις του θα το ρίχνει στο μύλο, ενισχύοντας τη φήμη του που έχει αρχίσει και γιγαντώνεται.

Στην κορυφή του κόσμου!

Λίγους μήνες αργότερα, το τρόπαιο του πρωταθλητή κόσμου θα αντανακλούσε τη λάμψη ενός παιδιού που ονειρεύτηκε κάποτε να κατακτήσει τον κόσμο και έστω και για λίγες εβδομάδες τον είχε στα πόδια του. Ο προπονητής νέων Ινιάκι Σάεθ θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή της Εθνική Ισπανίας U20 και με συμπαίκτες όπως οι Τσάβι, Μαρτσένα, Κασίγιας, Αρανθούμπια (συμπαίκτης του στη Μπιλμπάο και βασικός αντί του Κασίγιας!), Γκάμπρι, θα κατακτήσει το Μουντιάλ Νέων της Νιγηρίας (στον προημιτελικό μάλιστα κόντρα στην Γκάνα για την οποία είχε ισοφαρίσει ο γνωστός μας Πίτερ Οφορίκουε στο 90’ σε 1-1, θα ευστοχούσε στη διαδικασία των πέναλτι βοηθώντας τους μικρούς «φούριας ρόχας» να πάρουν την πρόκριση με 8-7!).

Ο Βαλβέρδε πήρε το μήνυμα!

Ο δρόμος της ποδοσφαιρικής χαραυγής του Γέστε είχε πλέον ανοίξει διάπλατα και η νέα χιλιετία θα τον έβρισκε να έχει πάρει τη φανέλα βασικού σπίτι του αφού αρπάζοντας τις ευκαιρίες που του έδινε ο νέος τεχνικός των «λιονταριών», Τσέτσου Ρόχο,τελείωσε τη σεζόν με 34 συμμετοχές (6 γκολ) στα πόδια του. Αγωνιζόμενος όμως είτε στα χαφ, είτε στην αριστερή πλευρά είχε δείξει μόνο ψήγματα του απύθμενου ταλέντου του…

«Θα μου άρεσε να συνεχίσω σε αυτή τη θέση, μου αρέσει, μου ταιριάζει και εκεί αποδίδω καλύτερα. Βρίσκομαι πιο κοντά στο τέρμα, μπορώ να αλλάξω πλευρά είτε δεξιά είτε αριστερά, έχω μεγαλύτερο πεδίο δράσης και περισσότερες ευκαιρίες να σκοράρω», θα δηλώσει μετά τη χρησιμοποίηση του από τον Γιουπ Χάινκες πίσω από τον επιθετικό και ο νέος προπονητής της Μπιλμπάο, Ερνέστο Βαλβέρδε δεν θα μπορούσε παρά να λάβει το μήνυμα. Ακόμα και αν έπρεπε να θυσιαστεί το μεγάλο αστέρι της ομάδας Χουλέν Γκερέρο! Τί ειρωνεία! Ο Γέστε θα ήταν η αιτία να μείνει εκτός ενδεκάδας το παιδικό του ίνδαλμα!

Υπό τις οδηγίες του «Τσινγκούρι», ο Γέστε θα πραγματοποιήσει τις δυο καλύτερες σεζόν στην καριέρα του. Το 2003-04 με τα 11 γκολ με τα οποία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερς της ομάδας (30 συμμετοχές), θα πάρει από το… πόδι την Μπιλμπάο, οδηγώντας την στα ευρωπαϊκά σαλόνια μετά από μία άγονη πενταετία, για να προσθέσει άλλα 13 τέρματα την επόμενη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις.

Απωθημένο...

Την ίδια περίοδο θα χτυπήσει (μαζί με τον Τσάβι) και την πόρτα της εθνικής Ισπανίας για τα για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γερμανίας με Βέλγιο και Λιθουανία, ωστόσο αυτή θα ανοίξει για να πάρει μόνο μία πεταχτή ματιά αφού ο Λουίς Αραγονές δεν τον χρησιμοποίησε ποτέ.

«Το μόνο απωθημένο που έχω στην καριέρα μου, ήταν ότι δεν έπαιξα ποτέ στην Εθνική», θα αποκαλύψει αργότερα ο ίδιος σε μια έκρηξη ειλικρίνειας.

Σιγόσβηνε…

Η αποχώρηση του Ερνέστο Βαλβέρδε μπορεί να μην επηρέασε την αγωνιστική εικόνα του Γέστε, ωστόσο τα χρόνια που ακολούθησαν, αδυνατούσε πια να παρασύρει την Μπιλμπάο στους δαιμονιώδης ρυθμούς του και δεν θα αργούσε η ώρα που η κατρακύλα της ομάδας θα τον τράβαγε πίσω… Ήταν ακόμα το αστέρι, αυτόφωτο όμως καθώς η Μπιλμπάο δεν έλαμπε πια… Τη σεζόν μάλιστα 2006-07 αγωνιζόμενος βασικός (38 συμμετοχές στο πρωτάθλημα) στη μεσαία γραμμή, έχοντας πίσω του τον επίσης βασικό Γιόσου Σαριέγκι, η Μπιλμπάο θα διανύσει την χειρότερη σεζόν στην ιστορία της ,φλερτάροντας για πρώτη φορά στην υπεραιωνόβια ύπαρξή της με τον υποβιβασμό! Τελικά, με την 17η θέση (τελευταία σωτηρίας) μπορεί να γλίτωσε τον υποβιβασμό, αλλά το γεγονός πως ήταν η χειρότερη που κατέλαβε η ομάδα στον 21ο αιώνα, δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο στη Βασκονία!

Η αρχή του τέλους έγινε με...ταξί!

Η έλευση του Χοακίν Καπαρός στο «Σαν Μαμές» μπορεί να αποτέλεσε το εφαλτήριο για την ανάσταση της Μπιλμπάο, ωστόσο οι δραστικές αλλαγές που επιβαλλόντουσαν, σηματοδότησαν και την αρχή του τέλους για τον Γέστε.

Χρόνο με τον χρόνο, οι συμμετοχές του επί Καπαρός έπεφταν, ενώ οι μεταξύ τους κόντρες άναψαν τη θρυαλλίδα του επαναστατικού του πνεύματος. Δεν δίστασε μάλιστα να τα βάλει ανοικτά μαζί του.

Αποκορύφωμα όλων, ένας αγώνας κόντρα στη Νασιονάλ Μαδέιρα, όταν ο Καπαρός αποφάσισε να τον αντικαταστήσει στο ημίχρονο και ενώ βρισκόντουσαν πίσω στο σκορ (1-0) εξαιτίας της μειωμένης απόδοσής του και των πολλών νεύρων που αδυνατούσε να συγκρατήσει. Ο Γέστε, μόλις έμαθε ότι δεν θα έβγαινε στο γήπεδο για το δεύτερο ημίχρονο αποχώρησε με ταξί, ενώ την επόμενη μέρα δεν έδωσε το παρών ως όφειλε, σε προγραμματισμένη εκδήλωση σε μπουτίκ της Μπιλμπάο, με τους ιθύνοντες του συλλόγου να τον δικαιολογούν, υποστηρίζοντας πως κάνει φυσιοθεραπεία λόγω προβλήματος στους συνδέσμους του αριστερού γονάτου.

Ο ίδιος δεν μπορούσε να χαλιναγωγήσει τα συναισθήματά του και η έμφυτη επαναστατικότητά του έβρισκε πρόσφορο έδαφος για να αναδυθεί εντός αγωνιστικού χώρου. Καλά κρυμμένες μέχρι τότε πτυχές του παιχνιδιού του όπως η απειθαρχία και τα τεταμένα νεύρα, βγήκαν στην επιφάνεια, συμβάλλοντας στη συλλογή καρτών και αποβολών, ενώ καθοριστικό ρόλο στην κατακόρυφη πτώση έπαιξαν και οι τραυματισμοί.

Να τον θυμούνται…

Στις 30 Ιανουαρίου του 2010, ο Ισπανός τεχνικός αντικατέστησε τον Γέστε μόλις στο 18' του εκτός έδρας ματς με την Εσπανιόλ, αφήνοντάς τον στην εξέδρα μέχρι τις 25 Μαρτίου, όταν και επέστρεψε στην ήττα από την Ατλέτικο στη Μαδρίτη. Έκτοτε, περνούσε συνέχεια ως αλλαγή... Η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη αρχίσει… Πριν ολοκληρωθεί ωστόσο, όχι μόνο μπήκε ως αρχηγός στον αγωνιστικό χώρο του «Μεστάγια» για τον χαμένο τελικό του «Copa Del Rey» το 2009, ο οποίος εξελίχθηκε σε συλλαλητήριο από τους αγκαλιασμένους στις εξέδρες οπαδούς της Μπιλμπάο και της Μπαρτσελόνα, κατά του πρωθυπουργού της Ισπανίας για τις αποφάσεις που είχε πάρει σχετικά με τις εκλογές (είχε αποκλείσει ως παράνομα κόμματα από τη χώρα των Βάσκων, ενώ και οι Καταλανοί ζητούσαν την αυτονομία τους), αλλά στην τελευταία του παράσταση, πρόσφερε ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ κόντρα στη Ρεάλ μέσα στο «Μπερναμπέου», υπενθυμίζοντας στους Βάσκους τι θησαυρό είχαν 21 ολόκληρα χρόνια…

Ο ίδιος δεν είχε την ευκαιρία να αποχαιρετήσει το «Σαν Μαμές» όπως θα ήθελε, αφού την τελευταία αγωνιστική λόγω τραυματισμού δεν έπαιξε εναντίον της Ντεπορτίβο. Ούτε οι συμπαίκτες του ωστόσο, ούτε ο κόσμος τον ξέχασε. Ο Μουνιαΐν ανοίγοντας το σκορ κόντρα στην Κορούνια σχημάτισε με τα δάκτυλά του τον αριθμό 10 του Γέστε ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με την απόλυτη αποθέωση…

Γυμνός στο κότερο!

Λίγο νωρίτερα, στις 4 Μαΐου του 2010 και ενώ βρισκόταν στη Μενόρκα για να συμμετάσχει σε έναν αγώνα προς τιμήν της σημαίας της Μπιλμπάο, Χοσέμπα Ετσεμπερία, ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει την καριέρα του στα «λιοντάρια» θεωρώντας υποτιμητική την πρόταση ανανέωσης που του έγινε.

Την επομένη, η μεγαλύτερη πολιτική εφημερίδα της χώρας των Βάσκων, «El Correo», φιλοξενούσε στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφία του Γέστε να κάνει γυμνός ηλιοθεραπεία πάνω σε κότερο ανοιχτά της Μενόρκα με τίτλο «Αντίο στον Γέστε, μια αδιόρθωτη μεγαλοφυΐα»!
Το γεγονός πήρε μεγάλη έκταση, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατηγόρησαν για «κιτρινισμό» την εφημερίδα, παραβιάζοντας την προσωπική ζωή του ποδοσφαιριστή. Οι συμπαίκτες του μάλιστα ούτε τότε τον ξέχασαν, ανακοινώνοντας πως δεν θα έκαναν δηλώσεις στην εφημερίδα επ΄ αόριστον.

Από το παράθυρο!

Στα μέσα δε του ίδιου μήνα, με τη σεζόν να έχει ολοκληρωθεί, ο Γέστε έδωσε κινηματογραφικό τόνο στην τελευταία του υποχρέωση με τον σύλλογο! Στο πλαίσιο του καθιερωμένου αποχαιρετιστήριου γεύματος, προκειμένου να αποφύγει τους δημοσιογράφους που του την είχαν στήσει περιμένοντας να πει κάτι για το θέμα της επικείμενης αποχώρησής του, αφού καθυστέρησε, μπήκε στην αίθουσα από το πίσω παράθυρο! Κάτι, που φυσικά οι δημοσιογράφοι αντιλήφθηκαν και για μία ακόμα φορά δεν έχασαν την ευκαιρία να του ρίξουν τα βέλη τους…

Το πρώτο φλερτ και η πιο γρήγορη ισοφάριση!

Ελεύθερος και ωραίος, δεν ήταν λίγες οι ομάδες των οποίων μαγνήτισε το ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους και ο Ολυμπιακός, ωστόσο ο Γέστε θα διαβεί τον στρωμένο με πετροδόλαρα δρόμο από την Ισπανία στο Ντουμπάι, υπογράφοντας στην Αλ Ουάσλ συμβόλαιο δύο ετών με καθαρές απολαβές 2,4 εκατ. ευρώ.

Σε 21 συμμετοχές στα Εμιράτα θα σημειώσει 11 τέρματα, ανάμεσά τους και την πιο γρήγορη ισοφάριση στην ιστορία του ποδοσφαίρου, πριν μείνει ελεύθερος μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ντιέγκο Μαραντόνα (ο Αργεντινός τεχνικός θα υποστηρίξει πάντως πως είναι σπουδαίος παίκτης και η διοίκηση απλά ήθελε να κάνει μια ανανέωση στην ομάδα)!

Σε μια αναμέτρηση λοιπόν στο πλαίσιο των ημιτελικών του Κυπέλλου, η Αλ Αΐν (στην οποία μετεγράφηκε φέτος ο Σκόκο) θα σκοράρει στο 49:27 για να απαντήσει ο… πανούργος Γέστε χωρίς να κάνει καν σέντρα στο 49:54! Πολλοί θεώρησαν πως το τέρμα δεν έπρεπε να μετρήσει, ωστόσο ο Βάσκος δικαιώθηκε αφού η μπάλα έσκασε στο χορτάρι πριν καταλήξει στα δίχτυα και η ομάδα του πήρε την πρόκριση!

Παρατράγουδα

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Γέστε αποτέλεσε το κόκκινο πανί τόσο για τους φίλους της ομάδας, όσο και για τους δημοσιογράφους. Τα συχνά πυκνά νυχτοπερπατήματα του έγιναν κυρίαρχο θέμα συζήτησης, ενώ μαζί με τον παρτενέρ του στα ξενύχτια Ασιέρ ντελ Όρνο (αχώριστοι από την εποχή που μοιραζόντουσαν το ίδιο δωμάτιο στις ακαδημίες της Μπιλμπάο), τους κόλλησαν το παρατσούκλι «ο Θίπι και ο Θάπε» (από το ισπανικό κόμικ όπου πρωταγωνιστούν δυο δίδυμοι που συνεχώς κάνουν σκανταλιές) όταν το 2002 «συνελήφθησαν» από τον τότε προπονητή τους Χάινκες μεθυσμένοι και βγήκαν όλα στη φόρα. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε πως στους πρώτους μήνες της παρουσίας του Βαλβέρδε στον πάγκο της Μπιλμπαό, πιάστηκαν και πάλι να ξενυχτάνε σε μπαρ μετά τον αποκλεισμό της Μπιλμπάο από την Αούστρια Βιέννης για το Europa League, και είχαν τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο από τη διοίκηση, ενώ ο «Τσινγκούρι» τους είχε αποκλείσει από δυο διαδοχικές αποστολές της ομάδας, καλύπτοντάς τους όμως πλήρως απέναντι στον Τύπο.

Αυταπάρνηση…

Τόσο συχνά, όσο τα ξενύχτια του, κατηγορήθηκε πως επέλεγε παιχνίδια, έπαιζε για τον εαυτό του, ήταν ντελικάτος σε υπέρμετρο βαθμό και αδιάφορος στις προπονήσεις, έχοντας καπαρωμένη τη θέση του στη βασική ενδεκάδα. Πως ήταν επιρρεπής στους μικροτραυματισμούς, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα νεύρα του και να αποδώσει σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες… Τί έκανε ο ίδιος γι αυτό; Κάποιοι θα πουν απλά αδιαφορούσε… Άλλοι θα ψελλίσουν μία μόνο λέξη. Αυταπάρνηση… Θα πουν πως θυσίασε τη σωματική του ακεραιότητα όταν η Μπιλμπάο πάλευε για την αποφυγή του υποβιβασμού (2006-07) και αυτός έπαιξε 38 αγώνες (5 γκολ) τους περισσότερους από αυτούς με αφόρητους πόνους στη μέση που ξεγελούσε με ενέσεις μετά από κάθε αγώνα…

Κανείς...

Κανείς δεν θα πει πως ήταν καταδικασμένος να ζει στη σκιά του αδιαμφισβήτητου ηγέτη Ετσεμπερία… Πως είδε να διοργανώνονται δύο φιλικά προς τιμήν του κορυφαίου όπως θεωρεί συμπαίκτη του, λόγω του γεγονότος πως κρέμαγε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, ενώ ένα ολόκληρο γήπεδο τον καταχειροκροτούσε επί 10 λεπτά μόλις έγινε αλλαγή στον τελευταίο του αγώνα με τα «λιοντάρια», την ίδια χρονιά που ο σύλλογος τον αποχαιρετούσε για την προσφορά του με μία ψυχρή ανακοίνωση…

Λατρεία

Πίσω όμως από αυτή την έντονη προσωπικότητα, το αδάμαστο πνεύμα και τον δύσκολο, απρόσιτο χαρακτήρα, δεν κρύβεται παρά ένας απλός άνθρωπος που βρίσκει την ευτυχία στην οικογένειά του («Μου λείπει όσο τίποτα άλλο η κόρη μου. Κάθε μήνα έχω επισκέψεις από φίλους και συγγενείς, αλλά η αγκαλιά της γυναίκας μου και το χαμόγελο της κόρης μου δεν συγκρίνονται με τίποτα», θα τονίσει σε συνέντευξή του εκφράζοντας την επιθυμία του να γυρίσει στην Ευρώπη) και στις απλές στιγμές της ζωής. Όπως ένας αγώνας beach soccer με τους φίλους του ή μια μπουκιά από το αγαπημένο του λουκάνικο που φτιάχνουν στο Μπασουάρι…

Τι και αν άργησε ένα χρόνο να πιάσει… λιμάνι, ο Βαλβέρδε έχει αποδείξει πως ξέρει το κουμπί του… Ποδοσφαιριστές άλλωστε σαν τον Γέστε είναι καταδικασμένοι να μαγνητίζουν μόνο λατρεία… Είτε τους λατρεύεις, είτε λατρεύεις να τους μισείς… Στη γενέτειρά του όπου έχουν ιδρύσει λέσχη φίλων με το όνομά του, διάλεξαν τον πρώτο δρόμο… Στον Πειραιά μοιάζει μονόδρομος…

Γέστε, ένας επαναστάτης από... κούνια!



Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved