Ο εκπρόσωπος της Κρήτης

Ο εκπρόσωπος της Κρήτης

Ήταν Φθινόπωρο του 1925 όταν «γεννήθηκε» η ιδέα για τη δημιουργία ενός αθλητικού σωματείου που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του Κρητικού αθλητισμού.

Ήταν στο γυμναστήριο της οδού Ιδομένεος, όπου έπειτα από συζήτηση και κουβέντα αθλητών από όλα τα αθλήματα, αποφασίστηκε η ίδρυση ενός συλλόγου που θα έχει ως στόχο τις παντός είδους αθλητικές εκδηλώσεις, την ψυχαγωγία των μελών και την οργάνωση διαλέξεων και εκδρομών.

Ήταν το Φθινόπωρο του 1925 όταν στο σπίτι του Μηνά Ζαμπόζη, η ιδέα του Ομίλου Φιλάθλων Ηρακλείου, πήρε «σάρκα και οστά» με την υπογραφή της ίδρυσης του καταστατικού. Πρώτος πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος συλλόγου ήταν ο Τηλέμαχος Τσιχλάκης και Γενικός Γραμματέας ήταν ο Βασίλης Σφακιανάκης.

Μάλιστα, ο τελευταίος είναι ο «πατέρας» του σήματος του ΟΦΗ και της σφραγίδας του νέου συλλόγου. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη είναι οι: Κώστας Ανυφαντάκης, Ιωσήφ Αναστασάκης, Κώστας Βαρβεράκης, Μανώλης Γενετζής, Μηνάς Ζαμπιόζης, Θεοδόσης και Λέανδρος Καρούσος, Στυλιανός Κατεχάκης, Μηνάς Κιρλής, Νίκος Κωνσταντινίδης, Βαγγέλης Κοπιδάκης, Μηνάς Μαρκόπουλος, Μηνάς Μελισείδης, Αφοί Μαυρουδή, Βασίλης και Χρήστος Μιστίλογλου, Χαράλαμπος Νικηφοράκης, Φώτης Ξειδιανάκης, Μανώλης Παπακαλιάτης, Νίκος Πετράκης, Νίκος και Βασίλης Παπαδάκης, Κώστας Ρωμανάκης, Βίλι Ραμ (Γερμανός), Στέλιος Σταμπουλής, Ζαφείρης Σεντούκας, Βασίλης Σαπουντζάκης, Λευτέρης Στεφανάκης, Χρήστος Τρικουράκης, Δημήτρης Ταμιωλάκης, Φάνης Φλεριανός, Μηνάς Φωστιέρης και Μιχάλης Ψαρράς. Άλλα στελέχη που ενδυνάμωσαν γρήγορα την οικογένεια του OΦΗ ήταν οι Βορεάδης, Βασιλάτος (Oλυμπιονίκης), Βογιατζάκης (ολόκληρη η οικογένεια), Ιερωνυμάκης, Παπαντωνίου, Σπαγουλίδης καθώς και οι γυναίκες Τζούλια Κλινάκη, Ελεονόρα Δημάκη και Ελβίρα Στεφανίδου.

Στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, ο ΟΦΗ έπαιξε σημαντικό ρόλο στα δρώμενα του κρητικού αθλητισμού, μια και οι αθλητές του μετείχαν με σημαντικές διακρίσεις στους Παγκρήτιους αγώνες και άμεσα ιδρύθηκαν τμήματα ποδοσφαίρου, στίβου, κολύμβησης και αθλοπαιδιών, μια και το 1928 ο ΟΦΗ διέθετε γυναικεία ομάδα βόλεϊ.

Ο ΟΦΗ αποτέλεσε για πολλά χρόνια το καμάρι των Κρητικών στον επαγγελματικό αθλητισμό, καθώς η ποδοσφαιρική ομάδα έφερε πολλές χαρές στους φιλάθλους, όχι μόνο του Ηρακλείου, αλλά και όλων των πόλεων της Μεγαλονήσου.

Ωστόσο, τα πρώτα χρόνια δεν ήταν… στρωμένα με ροδοπέταλα, καθώς μέχρι το 1956 η δραστηριότητα των «ασπρόμαυρων» ήταν εντός των… τειχών της Κρήτης, καθώς το πολύπλοκο σύστημα της ΕΠΟ δεν έδινε την ευκαιρία στους πρωταθλητές της περιφέρειας να μπορέσουν να… μπουν «σφήνα» στα πρωταθλήματα των δύο μεγάλων κέντρων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η άνοδος στην Α' Εθνική και ο πρώτος τίτλος

Ο ΟΦΗ κατάφερε να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Α’ κατηγορία την περίοδο 1957-58 και την σεζόν 1959-60 συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, έστω και σε ανεπίσημο πλαίσιο, με πολλούς ομίλους, όπου τερμάτησε στην 5η θέση του νοτίου ομίλου.

Το 1966 ήρθε ο πρώτος τίτλος για το «συγκρότημα» του Ηρακλείου, καθώς τερμάτισε στην κορυφή της Β’ Εθνικής, ωστόσο δεν κατάφερε να κάνει το μεγάλο… άλμα για την πρώτη τη τάξει εθνική κατηγορία, καθώς δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση από τους αγώνες μπαράζ που ακολούθησαν.

Ωστόσο, την επόμενη χρονιά, η προσμονή τόσων πολλών ετών… καρποφόρησε με τα μπαράζ κόντρα στον Πανελευσινιακό. Οι Κρητικοί είχαν κατακτήσει την πρώτη θέση του Α’ ομίλου της Β’ Εθνικής και αντιμετώπισαν το «συγκρότημα» της Ελευσίνας σε αγώνες μπαράζ. Στο πρώτο ματς στην Αθήνα, οι γηπεδούχοι παίρνουν τη νίκη με 2-1, ωστόσο στα επόμενα δύο ματς που ακολούθησαν στα Χανιά, ο ΟΦΗ αποδείχθηκε συνεπείς στο ραντεβού του με την ιστορία, καθώς επικράτησε στο πρώτο με 3-0 και τρεις μέρες αργότερα, στο καθοριστικό τρίτο παιχνίδι, ο Όμιλος με την συμπαράσταση 10.000 φιλάθλων του, επικράτησε με το ίδιο σκορ, ήτοι 3-0 και πανηγύρισε για πρώτη φορά την άνοδο στην Α’ Εθνική.

Την περίοδο 1970-71 ο ΟΦΗ δεν κατάφερε να τερματίσει πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, με αποτέλεσμα να πέσει στην Β’ Εθνική. Μετά από μερικές σεζόν παραμονής στην δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία, οι Κρητικοί με τον Ζαφειρόπουλο στην τεχνική ηγεσία, επέστρεψαν στην Α’ Εθνική, το 1976. Η επόμενη χρονιά έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στην καταξίωση του ΟΦΗ στην πρώτη κατηγορία, καθώς τερμάτισε στην 6η θέση.

Η «χρυσή» εποχή Βαρδινογιάννη - Γκέραρντ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η ομάδα του Ηρακλείου πέρασε σε νέα εποχή. Ήταν τότε που την διοικητική ηγεσία του συλλόγου ανέλαβε ο Θοδωρής Βαρδινογιάννης, με μοναδικό στόχο να δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα που θα έκανε γνωστή την Κρήτη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Και τα κατάφερε.

Ο Ευγένιος Γκέραρντ ήρθε από την Ολλανδία με στόχο να «χτίσει» την ομάδα των επόμενων ετών και έγινε ο ισόβιος προπονητής του ΟΦΗ, όπου επί των ημερών του, οι Κρητικοί γνώρισαν τις μεγαλύτερες χαρές. Την περίοδο 1985-86, στην πρώτη περίοδο με τον Ολλανδό στον πάγκο, οι «ασπρόμαυροι» τερμάτισαν στην δεύτερη θέση, διεκδικώντας με αξιώσεις το πρωτάθλημα, εξασφαλίζοντας την έξοδο στο Κύπελλο UEFA.

Το πρώτο ευρωπαϊκό ραντεβού δεν ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο για την ομάδα, καθώς γνώρισε τον αποκλεισμό από την Γιουγκοσλάβικη Χάιντουκ Σπλιτ. Στο πρώτο ματς οι «πλάβι» είχαν επικρατήσει με 4-0 ενώ στο δεύτερο, ο ΟΦΗ είχε πάρει τη νίκη με 1-0, που δεν του επέτρεψε να συνεχίσει.

Μεθύσι από το Κύπελλο

Ωστόσο, η χρονιά ολοκληρώθηκε με τον πιο όμορφο τρόπο για τους Κρητικούς. Η ομάδα έχει φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, που γίνεται στο Ολυμπιακό Στάδιο, έχοντας αντίπαλό του τον Ηρακλή του μεγάλου Βασίλη Χατζηπαναγή. Ο Κωφίδης άνοιξε το σκορ για τους Θεσσαλονικείς στο 30’ αλλά τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Χαραλαμπίδης ισοφάρισε με κεφαλιά σε 1-1, που ήταν το τελικό αποτέλεσμα, τόσο στην κανονική διάρκεια, όσο και στην διάρκεια της ημίωρης παράτασης, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί «φώτισε» το… άστρο του Μύρωνα Σηφάκη, ο οποίος απέκρουσε δύο πέναλτι και χάρισε το τρόπαιο στους Κρητικούς. Για την ομάδα του Ηρακλείου είχαν σκοράρει από την άσπρη βούλα οι Χαραλαμπίδης, Τσίνος και Παπαβασιλείου.

Η ενδεκάδα της δόξας: Σηφάκης, Γκουλής, Βασιλείου, Τσίνος, Μιχαλήτσος (102’ Ανδρεανίδης), Ίσις, Περσίας, Παπαβασιλείου, Χαραλαμπίδης, Νιόπλιας (Καρυώτης), Σαμαράς. Τεχνικός ηγέτης ήταν ο Ευγένιος Γκέραρντ.

Η κατάκτηση του Κυπέλλου έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα της Κρήτης να εκπροσωπήσει και το νησί και την Ελλάδα στην Ευρώπη, όπου πέρασε από την Βουλγαρική Βιτόσα, αλλά έμεινε εκτός συνέχειας από την Ιταλική Αταλάντα.

Τρεις σεζόν αργότερα, ο ΟΦΗ έφτασε και πάλι σε έναν τελικό Κυπέλλου, κόντρα στον Ολυμπιακό και πάλι στο Ολυμπιακό Στάδιο των Αθηνών. Ωστόσο, οι Κρητικοί γνώρισαν την ήττα με 4-2.

Την περίοδο 1993-94 οι Κρητικοί πήραν μέρος στο Κύπελλο UEFA, γράφοντας την πιο «χρυσή» σελίδα στην ευρωπαϊκή τους ιστορία. Πρώτος αντίπαλος ήταν η Σλάβια Πράγας, την οποία ο ΟΦΗ απέκλεισε με μία νίκη με 1-0 και μία ισοπαλία με 1-1. επόμενος αντίπαλος ήταν η μεγάλη Ατλέτικο Μαδρίτης από την Ισπανία, την οποία ο ΟΦΗ την άφησε εκτός συνέχειας, καθώς μπορεί να ηττήθηκε με 1-0, αλλά στον επαναληπτικό χάρις σε τέρματα των Μαχλά (51’) και Τσιφούτη (62’) με πέναλτι, πήραν την πρόκριση στην επόμενη φάση. Όμως, εκεί, κόντρα στην Μπενφίκα, με δύο ήττες ολοκληρώθηκε το… δρομολόγιο στην Ευρώπη.

Η... πτώση

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1996 όλο το νησί της Κρήτης και οι φίλαθλοι του ΟΦΗ βυθίζονται στο πένθος με την αναγγελία του θανάτου του Θόδωρου Βαρδινογιάννη, του μεγάλου ηγέτη της ομάδας. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο, το «συγκρότημα» του Ηρακλείου, τερμάτισε στην πρώτη πεντάδα, κερδίζοντας και πάλι το εισιτήριο για την Ευρώπη.

Η Ρέκιαβικ από την Ισλανδία και η ουγγρική Φερεντσβάρος δεν κατάφεραν να αντισταθούν στην αρμάδα του Ευγένιου Γκέραρντ. Ωστόσο, στον επόμενο γύρο, η γαλλική Οσέρ έβαλε τέλος στα όνειρα των ανθρώπων της Κρητικής ομάδας, η οποία επέστρεψε στα σαλόνια της Ευρώπης την περίοδο 2000-01, έπειτα από μια εξαιρετική χρονιά, με την οποία ολοκληρώθηκε και η 15ετή παρουσία του Ολλανδού τεχνικού στον πάγκο του ΟΦΗ.

Με την απομάκρυνση του Ευγένιου Γκέραρντ, ο ΟΦΗ δεν κατάφερε να… ορθοποδήσει, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που πάλευε για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ωστόσο, αυτός ήρθε την περίοδο 2008-09 όπου η ομάδα τερμάτισε στην 16η θέση.

Οι Κρητικοί προσπάθησαν να επιστρέψουν άμεσα στην Α’ Εθνική, ωστόσο, παρά το γεγονός πως τερμάτισαν στην 3η θέση, πίσω από τον Ολυμπιακό Βόλου και την Κέρκυρα, έχασαν το εισιτήριο από τον Πανσερραϊκό, στα play offs της Football League.

Αυτή την χρονιά, η πρώτη… γεύση για τον ΟΦΗ μοιάζει ίδια, μια και η ομάδα ολοκλήρωσε τον «μαραθώνιο» στην 3η θέση και πλέον διεκδικεί την άνοδό του στους αγώνες των μπαράζ, που γίνονται αυτή την εβδομάδα, κόντρα στον Λεβαδειακό, τον Διαγόρα και τη Δόξα Δράμας.

Ο εκπρόσωπος της Κρήτης



Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο
Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: «Να δώσουμε ο,τι έχουμε, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ομάδα»
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: «Να δώσουμε ο,τι έχουμε, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ομάδα»
Ξέφρενο πάρτι στο Μιλάνο για το 20ό πρωτάθλημα της Ίντερ (vids+pics)
Ξέφρενο πάρτι στο Μιλάνο για το 20ό πρωτάθλημα της Ίντερ (vids+pics)
Παναθηναϊκός AKTOR: Μήνυμα της ΚΑΕ με συστάσεις και... εκπλήξεις προς τον κόσμο
Παναθηναϊκός AKTOR: Μήνυμα της ΚΑΕ με συστάσεις και... εκπλήξεις προς τον κόσμο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved