Φερέιρα: «Έμεινα γιατί είμαι νικητής»

Φερέιρα: «Έμεινα γιατί είμαι νικητής»

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα υποστήριξε πως έμεινε στον Παναθηναϊκό για να κατακτήσει το πρωτάθλημα και δε συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο. Τι είπε για τις μεταγραφές, τον Νίνη και τα προκριματικά του Champions League.

Αποφασισμένος για τίτλους είναι ο Ζεσουάλδο Φερέιρα παρόλο που δεν έχει απόλυτα όλα όσα θα ήθελε για να δημιουργήσει έναν Παναθηναϊκό όπως τον ονειρεύεται. Ο προπονητής των «πρασίνων» αναφέρθηκε και στους παίκτες που ετοιμάζεται να πάρει η ομάδα του, αλλά και σε αυτούς που δεν ήρθαν όπως… ο Νούνο Γκόμεζ!

Ο Πορτογάλος τεχνικός μίλησε στους απεσταλμένους του Τύπου στο Κίτσμπουελ της Αυστρίας για την προετοιμασία της ομάδας, τον τρόπο που έχει επιλέξει ο ίδιος και όπως είπε δεν έχει μετανιώσει ως τώρα στην καριέρα του, αλλά και για την ενίσχυση του ρόστερ του Παναθηναϊκού.

Ο Φερέιρα για άλλη μια φορά είπε καλά λόγια τόσο για τον Κουίνσι όσο και για τον Τοτσέ, ενώ δε θέλησε να σχολιάσει κάτι για τον Ζεκά, που επίσης παρουσιάζεται σαν στόχος των «πρασίνων». Όσο για το πώς θέλει τους ποδοσφαιριστές που αναμένεται να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός, ο 65χρονος προπονητής είπε πως θέλει παίκτες, δυνατούς, γρήγορους, δημιουργικούς και με επιθετικότητα!{textlink}

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο υπάρχον ρόστερ της ομάδας, αναφέροντας ως παράδειγμα για την αλλαγή νοοτροπίας τον Σωτήρη Νίνη, που όπως υποστήριξε έχασε τέσσερα χρόνια, ενώ μίλησε και για τα προβλήματα που απασχολούν τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού και αφορούν τη διοίκηση της ομάδας.

Εκτός αυτού, ο Πορτογάλος προπονητής του «τριφυλλιού», μίλησε για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και τις ευθύνες που έχουν οι διοργανώτριες αρχές, ενώ αναφέρθηκε και στην πεποίθησή του ότι ο Παναθηναϊκός θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, γιατί πιστεύει στη δουλειά που έχει κάνει και στους ποδοσφαιριστές που έχει στη διάθεσή του.

Αναλυτικά η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Ζεσουάλδο Φερέιρα

Εάν δεν υπήρχαν τα προκριματικά με την Οντένσε, θα είχατε άλλη λογική στην προετοιμασία σας;

«Όχι. Υπάρχουν δύο τρεις στόχοι μέσα στη σεζόν. Το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και οι διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Η σεζόν διαρκεί περίπου δέκα μήνες. Πρώτα απ’ όλα έρχεται το ματς με την Οντένσε. Μετά έχουμε άλλον έναν γύρο και δεν ξέρουμε πότε αρχίζει το πρωτάθλημα. Είναι η δεύτερη φορά που με ρωτάτε για την προετοιμασία. Ρωτήστε με τι σας προβληματίζει».

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την προετοιμασία να έχει μικρή διάρκεια στο επίπεδο της φυσικής κατάστασης και να μην είναι απαιτητική…

«Νομίζετε ότι δεν είναι. Εάν κάνατε μερικές από τις ασκήσεις που κάνουν οι ποδοσφαιριστές, θα καταλαβαίνατε ότι είναι πολύ απαιτητικές. Η φυσική κατάσταση χρειάζεται χρόνο να βελτιωθεί. Στις τοπ ομάδες ο χρόνος προετοιμασίας γίνεται όλο και πιο σύντομος. Αυτό που κάνουμε εμείς, με βάση τη φιλοσοφία μου πάντα, είναι να φέρουμε την ομάδα στην καλύτερη κατάσταση να παίξει με την Οντένσε.

Την προηγούμενη χρονιά οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού μου είπαν ότι δεν είχαν κάνει καθόλου διακοπές, γιατί είχαν το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότιο Αφρική.

Την προηγούμενη σεζόν ο Παναθηναϊκός δεν είχε πρόβλημα, γιατί έπαιζε απ’ ευθείας στους ομίλους του Champions League. Είχε όλο το χρόνο να κάνει τη δουλειά που θέλει. Όμως δεν άρχισε καλά τη σεζόν».

Φοβάστε ότι αν με την Οντένσε δεν έχετε καλά αποτελέσματα, θα κατηγορηθείτε για την προετοιμασία;

«Ρωτήστε με άλλα πράγματα, όχι αυτό. Ποτέ δεν ξέρεις πως θα βγει μία προετοιμασία. Οπότε ρωτήστε τον Παναθηναϊκό».

Είστε ικανοποιημένος με τον τρόπο που η ομάδα χειρίζεται τις μεταγραφές;

«Κατανοώ ότι η ομάδα έχει προβλήματα, αλλά τώρα δεν έχω επιλογές στα χέρια μου. Καταλαβαίνω τα προβλήματα. Αλλά τώρα δεν έχω τους ποδοσφαιριστές που χρειάζομαι. Αργότερα, ίσως έρθουν, αλλά τώρα όχι. Αλλά δεν σχολιάζω τέτοιες ερωτήσεις. Απλά όλοι το γνωρίζετε, όταν θα γίνει ανάλυση για αυτή την περίοδο. Πέρυσι η προετοιμασία που έγινε ήταν η κλασική; Ίσως αν ήταν διαφορετική, να μην έκανε ισοπαλίες με τη Ξάνθη και την Καβάλα. Τώρα δεν μπορείτε να πείτε καλή ή όχι, γιατί δεν τελείωσε. Εγώ πάντα έτσι δουλεύω στην καριέρα μου και δεν το μετάνιωσα».

Θέλετε να σχολιάσετε τις μεταγραφές και ορισμένα ονόματα που ακούγονται, όπως του Ζέκα;

«Δεν θέλω να σχολιάζω ποδοσφαιριστές που δεν ανήκουν στον Παναθηναϊκό. Δεν είναι σωστό. Γιατί αν μιλήσω, όλοι θα καταλάβουν ότι θέλουν. Δεν δίνω εγώ τα ονόματα. Δεν ξέρω γιατί δίνονται. Για δύο μήνες, αρκετοί ποδοσφαιριστές ακούστηκαν, αλλά αρχίσαμε και δεν είναι εδώ. Μετά από δύο εβδομάδες, δεν είναι εδώ.

Οι εφημερίδες γράφουν για τον Κουίνσι. Αυτός είναι φανταστικός ποδοσφαιριστής. Το ζήτημα δεν είναι η αξία του αλλά η κατάσταση που βρίσκεται. Θέλουμε ταχύτητα, δύναμη, επιθετικότητα, πιο πολύ από ότι έχουμε τώρα. Μπορείτε να λέτε για τον Ζέκα, τον Κουίνσι, τον Τοτσέ. Το πρόβλημα μου δεν είναι τα ονόματα, αλλά η κατάσταση. Θέλω δύναμη, ταχύτητα, επιθετικότητα. Ομάδα χωρίς αυτά τα στοιχεία είναι ομάδα που δεν μπορεί να νικήσει».

Είναι εύκολο να βρούμε τέτοιους ποδοσφαιριστές;

«Όχι με τα προβλήματα που έχει τώρα ο σύλλογος. Εσείς ξέρετε περισσότερα από μένα, εγώ δεν έχω τόσο λεπτομερή ενημέρωση. Δεν είναι εύκολο να τους βρούμε γιατί όλοι θέλουν τέτοιους ποδοσφαιριστές. Επιθετικούς με δημιουργικότητα. Δεν έχουμε τέτοιους. Έχουμε μερικούς με αυτά τα στοιχεία, αλλά θέλουμε και άλλους. Σε όλους τους προπονητές αρέσουν ποδοσφαιριστές όπως ο Λάζαρος, ο Σισέ, ο Λέτο, ο Φαλκάο, ο Χουλκ, ο Βαρέλα, στην Ισπανία οι της Ρεάλ, της Μπαρτσελόνα. Είναι πολύ ακριβοί.

Πρέπει να βρούμε τέτοιους ποδοσφαιριστές να είναι φθηνοί και ελεύθεροι. Σε άλλες ομάδες, ανάλογοι ποδοσφαιριστές δημιουργούνται μέσα στο σύλλογο, αλλά τους υποστηρίζει η λειτουργία τους. Εσείς λέτε για τον Μαυρία. Ο σύλλογος χρειάζεται ποδοσφαιριστές όπως ο Μαυρίας, γιατί έχει επιθετικότητα, δύναμη, δημιουργία. Ο Παναθηναϊκός έχει εφτά-οχτώ ποδοσφαιριστές στο ρόστερ με αυτά τα στοιχεία και πρέπει να μπορεί να υποστηρίξει και άλλους, για να γίνει πιο δυνατός».

Ο Τοτσέ είναι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος μπορεί να μας δώσει ανάλογα στοιχεία;

«Είναι ένας επιθετικός ο οποίος σκόραρε πολλά γκολ στη Σεγκούντα Ντιβιζιόν τα τελευταία χρόνια και όλα τα μεσαία κλαμπ της Πριμέρα τον θέλουν. Εάν στην Ισπανία υπήρχαν καλύτερα λεφτά, γιατί και εκεί έχουν πρόβλημα, ο Τοτσέ θα έπαιζε στην πρώτη κατηγορία. Το επίπεδο της Σεγκούντα δεν είναι χαμηλό.

Αλλά το θέμα δεν είναι ένας ποδοσφαιριστής. Είναι εάν η ομάδα υποστηρίζει έναν ποδοσφαιριστή όπως ο Τοτσέ. Είναι πολύ δυνατός, έχει εξαιρετικό τελείωμα. Δώστε μου κάποιον άλλο, πιο δυνατό. Ίσως με 20 εκατομμύρια. Τέτοιες προτάσεις έχω πολλές. Ξέρω που είναι».

Γιατί δεν ασχοληθήκαμε με τον Νούνο Γκόμες;

«Δεν ξέρω. Δεν υπογράφω εγώ τα συμβόλαια. Δίνω μόνο εισηγήσεις».

Είναι ανάλογου αγωνιστικού στυλ με τον Τοτσέ;

«Όχι. Ο Νούνο είναι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, εξαιρετικός χαρακτήρας, έπαιζε πάντα σε τοπ επίπεδο στη Μπενφίκα και στη Φιορεντίνα. Τον είχα στην Πορτογαλία Κ21 και τη Μπενφίκα. Ξέρω την ποιότητα του. Αλλά δεν υπογράφω εγώ τα συμβόλαια».

Υπάρχει μία δυσαρέσκεια στον κόσμο, γιατί η ομάδα από τον Σισέ πηγαίνει στον Τοτσέ στην επίθεση. Αναπόφευκτα γίνεται η σύγκριση.

«Τότε να παίζουμε με δέκα ποδοσφαιριστές. Θα προτείνω στη διοίκηση να παίζουμε με δέκα. Χωρίς επιθετικό. Αυτά είναι βλακείες. Είναι ένα πρόβλημα για τη διοίκηση. Πέρυσι είχαμε τον Σισέ και τον Πετρόπουλο. Με λίγη τύχη, βγάλαμε τη χρονιά. Τώρα έχουμε έναν. Να βγάλουμε χρονιά με αυτόν μόνο, είναι αδύνατο. Θέλουμε τρεις. Συνήθως όλες οι ομάδες έχουν τρεις αντί για ένα. Και εμείς για το επόμενο ματς έχουμε τον Πετρόπουλο και τον Λέτο μόνο.

Όταν μιλάμε για τον Τοτσέ, όταν δεν έχεις λεφτά παίρνεις τον Τοτσέ και κάποιον άλλο ανάλογο. Εάν έχεις λεφτά, παίρνεις τον Τοτσέ και άλλον έναν, μεγαλύτερης ποιότητας. Έτσι γίνονται τα ρόστερ.

Δεν χρειάζεσαι περισσότερους από 20 ποδοσφαιριστές, χωρίς τους τερματοφύλακες. Στο παράδειγμα με τον Μαυρία, έχεις 20 ποδοσφαιριστές με τα στοιχεία που ανέφερα παραπάνω και μπορείς να υποστηρίξεις τον Μαυρία. Όχι όμως να τον βάλεις να πάρει την ομάδα στις πλάτες του».

Ο Μάτος επεσήμανε ότι του αρέσει πολύ ο Σπύρος Φουρλάνος…

«Ισχύει το ίδιο με τον Μαυρία. Όταν παίζουν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, τρέμουν. Χρειάζονται χρόνο, εμπειρία και την ομάδα να τους υποστηρίξει. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να τους χάσεις. Όλοι μιλάνε για τον Νίνη. Νομίζω ότι ο Νίνης άρχισε υπερβολικά νωρίς. Χωρίς προπόνηση, χωρίς δουλειά. Και τώρα στα 21 του, ο Νίνης βρίσκεται στη σωστή κατάσταση, αλλά έχασε τέσσερα χρόνια. Το λέω δημόσια.

Ξέρετε γιατί; Γιατί είχε μεγάλες ευθύνες από την ομάδα, ενώ δεν ήταν σε κατάσταση να ανταπεξέλθει. Είναι σαν κάποιος από εσάς να πάει διακοπές και να αφήνει στη θέση του έναν καινούργιο που μόλις έπιασε δουλειά στην εφημερίδα. Πρέπει πρώτα να έρθει, να μάθει και μετά θα τον αφήσεις.

Έτσι και οι ποδοσφαιριστές. Θέλουν ένα ή δύο χρόνια να γίνουν καλύτεροι. Χρειάζονται χρόνο να βελτιώσουν πολλά πράγματα. Μιλάτε για τον Μαυρία και τον Φουρλάνο και σας δίνω το παράδειγμα του Νίνη».

Είναι μία πρόκληση για εσάς να τον βελτιώσετε;

«Ναι, είναι μία πρόκληση. Ο Νίνης τώρα είναι ένας διαφορετικός ποδοσφαιριστής. Εάν στο παρελθόν είχε δουλέψει διαφορετικά, με σωστή μέθοδο, χωρίς να είναι στην Εθνική στα 19, χωρίς τα είναι ο καλύτερος στον κόσμο, χωρίς τα πάει στη Ρεάλ, στη Μάντσεστερ, εδώ και εκεί, τώρα θα ήταν πιο δυνατός».

Ποιος είναι ο βελτιωμένος ποδοσφαιριστής από τη μέρα που ήρθατε στην ομάδα;

«Δεν μπορώ να πω ότι είναι ο Νίνης, ο Σιμάο, ο Σπυρόπουλος. Δεν μπορώ να το πω. Γιατί το πρόβλημα με τον Νίνη, ήταν η νοοτροπία του για το ποδόσφαιρο. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τον Νίνη τώρα. Ο Λέτο είναι πρόκληση για μένα. Είναι ταλαντούχος, πολύ ανταγωνιστικός ποδοσφαιριστής, αλλά συναισθηματικά ασταθής. Κάθε ομάδα πρέπει να καταλάβει ξεχωριστά κάθε παίκτη, αλλά κάθε παίκτης πρέπει να μπει στο κλίμα της ομάδας. Υπάρχουν πολλές προσκλήσεις στους ποδοσφαιριστές. Σε κάθε ομάδα είναι έτσι. Αλλά επιμένω, έχουμε κάποιους ποδοσφαιριστές που αν στο παρελθόν έκαναν την κατάλληλη δουλειά, τώρα θα ήταν καλύτερα.

Ο Μαυρίας είναι καλός ποδοσφαιριστής, προπονείται με εμάς, παίζει με τη β’ ομάδα, με την Εθνική Κ17, Κ20. Είναι δύσκολα για αυτόν. Ο Καπίνος. Φανταστικός τερματοφύλακας, αλλά είναι μόνο 17 ετών. Έχει εξαιρετικές ικανότητες, αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμος. Μένουν μαζί μας, προπονούνται μαζί μας και παίζουν με τη β’ ομάδα για να παίρνουν εμπειρίες. Αυτό θέλω στον Παναθηναϊκό. 20 ποδοσφαιριστές και 5-6 από τη δεύτερη ομάδα, να προπονούνται μαζί μας για να πάρουν εμπειρίες.

Έτσι μπορείς να έχεις φθηνό ρόστερ. Διαλέγεις 20 ποδοσφαιριστές, τους καλύτερους που μπορείς να έχεις και μετά έχεις νεαρούς από την ακαδημία σου. Διαφορετικά, όπως είναι τώρα, σε κάθε παιχνίδι αφήνεις δέκα ποδοσφαιριστές εκτός αποστολής. Αυτή είναι η ιδέα μου, δουλεύω έτσι και την θέτω υπόψη της διοίκησης. Άλλοι προπονητές έχουν άλλη φιλοσοφία. Ζήτησα έναν προπονητή της ακαδημίας να δουλέψει μαζί μας, για να μάθει τη φιλοσοφία μου.

Όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό και είδα τις συνθήκες που έχει ο Παναθηναϊκός, αναρωτήθηκα γιατί δεν έχει αναπτυχθεί περισσότερο στο συγκεκριμένο τομέα. Ομάδες με μεγαλύτερο όνομα και μεγαλύτερη ιστορία στην Ευρώπη δεν έχουν τέτοιες συνθήκες. Παίζει Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα και μετά παίζουν οι β’ ομάδες. Αυτό είναι πολύ καλό, γιατί οι μικροί έχουν τον χρόνο να αναπτυχθούν και μετά να προβιβαστούν. Αλλά αν δεν έχεις χώρο στην πρώτη ομάδα, τότε τι γίνεται; Τελειώνει το ποδόσφαιρο για αυτούς. Έτσι βάζεις λεφτά και τα χάνεις. Οι ακαδημίες είναι πολύ ακριβές».

Μιλήσατε για ποδοσφαιριστές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος σε θέσεις ή στο πόσες μεταγραφές θέλετε;

«Στην επίθεση είναι διαφορετικά. Μπορείς να παίξεις με έναν, με δύο, με τρεις. Αλλά εάν οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν δημιουργία και δύναμη, είναι δύσκολο. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο με τους μικρούς χώρους και τη πολύ πίεση, μόνο με τέτοιους ποδοσφαιριστές τα καταφέρνεις. Δεν προβληματίζεις την άμυνα του αντιπάλου, ακόμα και αν παίζει ψηλά. Στον Παναθηναϊκό στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι αντίπαλοι παίζουν πάντα στην άμυνα. Θέλουμε δημιουργικούς και γρήγορους παίκτες, που πρεσάρουν ψηλά, να κρατάνε απασχολημένη την αντίπαλη ομάδα.

Αν δεν έχεις τέτοιους ποδοσφαιριστές, είναι εύκολο για τις μικρές ομάδες να μας αντιμετωπίσουν. Εάν θέλεις να είσαι τοπ ομάδα, πρέπει να έχεις μέσους με επιθετικότητα και ικανότητα να παίξουν στο box to box, αλλιώς δεν νικάς. Οι επιθετικοί και δεν λέξω για τους εξτρέμ, γιατί δεν μου αρέσουν, εάν παίζουν σωστά και κινούνται, είναι δύσκολο για την άμυνα να τους μαρκάρει. Η ομάδα έχει ανάγκη να έχει μέσους και επιθετικούς με την ίδια ταχύτητα. Είναι σημαντικό να κλέβει τη μπάλα μόλις τη χάνει.

Τώρα όμως έχουμε πολλούς ποδοσφαιριστές στο ρόστερ. Δεν μπορούμε απλά να τους πετάξουμε έξω. Αλλά πρέπει να φέρουμε τρεις-τέσσερις ποδοσφαιριστές, να μας δώσουν τα στοιχεία που θέλουμε. Γιατί οι άλλοι ποδοσφαιριστές μας έχουν συνοχή. Ξέρουν τη δουλειά μου. Εγώ θέλω μερικούς νέους, να μας βελτιώσουν και να μας δώσουν λύσεις για το μέλλον. Έχουμε πολλά ματς στη σεζόν».

Τέσσερις, πέντε ή έξι;

«Γράψτε όσους θέλετε. Σας δίνω την άδεια (γέλια)».

Για τον Ζέκα;

«Δεν ξέρω ποιος σας είπε για αυτόν. Είναι πολύ ανταγωνιστικός, επιθετικός. Είναι κάποιος ο οποίος θέλει να γίνει κορυφαίος ποδοσφαιριστής. Έχει την ανάγκη να γίνει. Αυτό είναι το σημαντικότερο πάνω του. Αν δεν χρειάζεται να γίνεις, δεν πετυχαίνεις. Παίζει στα άκρα και στη μεσαία γραμμή. Είναι διεθνής με την Κ23 και έχει προοπτικές. Αλλά σαν τον Ζέκα υπάρχουν πολλοί, σε πολλές ομάδες. Δεν μιλάω για ονόματα, αλλά για χαρακτηριστικά. Ο Κουίνσι είναι δημιουργικός, επιθετικός και πολύ ταχύς. Τον ξέρω, είναι ποδοσφαιριστής μου».

Μετά τον τραυματισμό του Λάζαρου, θέλετε άλλον επιθετικό; Εκτός από τον Κουίνσι, που έχει κλείσει.

«Ποιος είπε ότι έκλεισε (γέλια);. Το πρόβλημα είναι ότι όποιος και να έρθει τώρα, δεν είναι έτοιμος για το πρώτο παιχνίδι με την Οντένσε. Και λογικά ούτε για το δεύτερο. Όλοι το γνωρίζουν αυτό».

Έχετε καθαρή άποψη για τον Βιτόλο;

«Ο Βιτόλο είχε πρόβλημα πέρυσι. Δεν έπαιξε πολλές φορές και ακόμα αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν μπορεί να προπονηθεί σε ένταση».

Δοκιμάσατε τον Κλέιτον στην επίθεση και τον Μπιάρσμιρ ως αμυντικό χαφ. Σκέφτεστε κάτι τέτοιο;

«Όχι, ήθελα να τους δω. Αφού τους είδα, έχω άποψη».

Οπότε δεν θα αγωνιστεί εκεί ο Μπιάρσμιρ.

«Μόνο αν έχει πρόβλημα ο Σιμάο».

Προετοιμάζετε τον Νίνη για δεξιά στην επίθεση ή στη μεσαία γραμμή;

«Ο Νίνης είναι καλύτερος όταν παίζει στα χαφ. Τώρα η αριστερή μας πλευρά είναι πολύ επικίνδυνη. Πέρυσι έβαλα πολλές φορές το Νίνη δεξί χαφ, όχι σαν εξτρέμ. Γιατί ο Βύντρα ανεβαίνει γρήγορα και είχαμε ισοροπία. Και δεν μου αρέσουν οι εξτρέμ. Κατά τη γνώμη μου, στα άκρα πρέπει να έχεις ποδοσφαιριστές που ξέρουν όλες τις θέσεις της επίθεσης.

Όταν παίζεις με εξτρέμ και έναν επιθετικό, τότε αυτός έχει να παίξει με τέσσερις αντιπάλους. Και αν οι χαφ δεν πατάνε περιοχή, τότε είναι δύσκολα. Εάν έχεις επιθετικούς στα άκρα, τότε όταν παίζεις από τη μία πλευρά, έχεις δύο στην περιοχή. Για να προωθηθεί ο χαφ στην περιοχή, πρέπει να τρέξει και μετά να γυρίσει. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να έχει ενέργεια, αντοχή και επιθετικότητα».

Ο Παναθηναϊκός έχει αποδυναμωθεί, δεν έχει κάνει μεταγραφές, ενώ ο Ολυμπιακός ενισχύεται διαρκώς. Υπάρχει κάποιος λόγος να σας κάνει να αισιοδοξείτε για τη νέα σεζόν;

«Ναι. Επειδή πιστεύω στη δουλειά μου, στην ομάδα μου, στους ποδοσφαιριστές μου».

Στα φιλικά της Αυστρίας σκοράρετε μόνο δύο γκολ. Πιστεύετε ότι θα είναι πρόβλημα κόντρα στην Οντένσε;

«Ναι, είναι ένα πρόβλημα. Γιατί νομίζω το καταλαβαίνουν όλοι. Αλλά επειδή πιστεύω στη δουλειά μου, σε αυτή την ομάδα και σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Πρέπει να είμαστε καλύτεροι. Όσοι βρίσκονται εδώ, αλλά και όσοι έρθουν, θα βρουν ένα νέο πνεύμα στην ομάδα. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Οι ποδοσφαιριστές λένε διαρκώς ότι είναι ενωμένοι. Αλλά ο κόσμος ανησυχεί. Έχετε να τους στείλετε ένα μήνυμα; Ξέρετε ότι έχουν πρόβλημα με τον ιδιοκτήτη της ομάδας. Φοβάστε ότι η ατμόσφαιρα στο γήπεδο θα σας επηρεάσει;

«Κάθε φορά που μιλάω για τους φιλάθλους και το κάνω τώρα, κάθε οπαδός μας ξέρει τα προβλήματα της ομάδας και της χώρας. Πρέπει να κατανοήσουμε και να πιστέψουμε. Και επαναλαμβάνω, δεν κερδίζουν τα ονόματα το πρωτάθλημα. Με τα ονόματα, ο Παναθηναϊκός θα είχε πάρει άλλα 20. Είναι οι καλοί ποδοσφαιριστές, με φιλοδοξία, κίνητρο, που θέλουν να στεφθούν πρωταθλητές.

Εγώ δεν έχω πρόβλημα να το πω. Έχω κερδίσει πρωταθλήματα, έχω πετύχει πράγματα και είμαι εδώ για να νικήσω. Είμαι νικητής. Και θέλω ποδοσφαιριστές που είναι εδώ για να νικήσουν. Όσοι δεν θέλουν να νικήσουν, δεν παίζουν μαζί μου. Καλοί ή όχι. Φανταστικοί ή όχι. Σταρ ή όχι. Δεν παίζουν μαζί μου. Είναι δύσκολο να παίξουν μαζί μου».

Το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του Τύπου τον παρουσιάζει ως τον φετινό σταρ της ομάδας, μετά την αποχώρηση των Σισέ και Ζιλμπέρτο, τον επηρεάζει; Του προσθέτει κάποιο βάρος;

«Δεν ήξερα ότι είμαι σταρ. Δεν μου αρέσει. Εργάζομαι για τον Παναθηναϊκό για να κερδίσω τίτλους και μένω για να κερδίσω τίτλους. Αυτή είναι η απάντηση. Καταλαβαίνω τα προβλήματα του κλαμπ, δεν είμαι χαζός. Καταλαβαίνω τα όνειρα των φιλάθλων, δεν είμαι χαζός. Αλλά με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, με τους ποδοσφαιριστές που έχω, διαβεβαιώνω ότι τίποτα δεν αλλάζει για μένα. Δουλεύω για να νικάω.

Και θα προχωρήσουν μαζί μου οι ποδοσφαιριστές που θέλουν να νικήσουν. Και όλοι μπορούν να πούνε ότι εάν δεν έχουμε νικήσει, όλοι ξέρουν που εστιάζεται το πρόβλημα. Γιατί είναι εύκολο να δείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θέλουν να νικήσουμε.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να καταλάβει ότι για να έχεις καλύτερο πρωτάθλημα, χρειάζεσαι οργάνωση και όχι μεγάλους ποδοσφαιριστές. Όλοι πρέπει να πιστεύουν στη Λίγκα. Για να έρθει ο οπαδός στο γήπεδο, να ξέρει ότι το πήρε ο καλύτερο».

Έχετε καλή άποψη για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές;

«Ναι, αρχίζω με εφτά Έλληνες στην ενδεκάδα. Ποια άλλη ελληνική ομάδα το κάνει αυτό;».

Αποφασίσατε ποιος θα αντικαταστήσει τον Χριστοδουλόπουλο στο δεξί άκρο της επίθεσης;

«Έχω δύο λύσεις, τον Νίνη και τον Μαρίνο. Για μένα είναι πιο σημαντικός στη μεσαία γραμμή».

Άρα ο Μαρίνος είναι το φαβορί…

«Ίσως».

Με τις συνθήκες που υπάρχουν στην ομάδα, μπορούμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα;

«Ναι. Γιατί όχι; Τώρα έχω ένα πλάνο και το κρατάω για μένα. Πρέπει να κατακτήσουμε αυτό το πρωτάθλημα».

Φερέιρα: «Έμεινα γιατί είμαι νικητής»



Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (16/04) - Πού θα δείτε Champions League, Περιστέρι και Euroleague
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (16/04) - Πού θα δείτε Champions League, Περιστέρι και Euroleague
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (16/04) - «Σλούκας μαγικός»
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (16/04) - «Σλούκας μαγικός»
Μεταγραφές, Ρεάλ Μαδρίτης: Ζήτησε Φρίμπονγκ ο Αντσελότι
Μεταγραφές, Ρεάλ Μαδρίτης: Ζήτησε Φρίμπονγκ ο Αντσελότι
ΑΕΚ – Άρης: Το εντυπωσιακό κορεό για τα 100 χρόνια κι η οικογενειακή ατμόσφαιρα στο φινάλε (video)
ΑΕΚ – Άρης: Το εντυπωσιακό κορεό για τα 100 χρόνια κι η οικογενειακή ατμόσφαιρα στο φινάλε (video)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved