Η λογική του Φερέιρα (photos)

Η λογική του Φερέιρα (photos)

Το Onsports είναι στην Αυστρία, καταγράφει τη λογική με την οποία δουλεύει ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού και μεταφέρει την άποψη του Πορτογάλου για τους μεταγραφικούς στόχους της ομάδας και όχι μόνο.

Έχει γίνει αρκετή κουβέντα για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαλέξει να δουλέψει φέτος στον Παναθηναϊκό ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, αφού από τις πρώτες προπονήσεις στο Κίτσμπουελ η ομάδα «έπιασε» μπάλα και ασχολήθηκε περισσότερο με το τεχνικοτακτικό κομμάτι και λιγότερο με την γνωστή… κατάποση χιλιομέτρων όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο στις περισσότερες ομάδες. {textlink}

Το δόγμα του Πορτογάλου τεχνικού, ενόψει και των προκριματικών του Champions League είναι να καταφέρει να περάσει στους παίκτες του τη δική του νοοτροπία και να τους εμφυσήσει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να παίζουν. Να έχει η ομάδα ανταγωνιστικότητα και δυνάμεις, εφαρμόζοντας αυτά που θέλει ο Φερέιρα στο χορτάρι, είναι ο βασικός στόχος αυτής της εποχής.

Κανένα νόημα το τρέξιμο στα βουνά

Όπως έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού ο Ζεσουάλδο Φερέιρα και σύμφωνα με αυτά που έχει πει στους συνεργάτες του, ο σκοπός του είναι να καταφέρει να δώσει μια ομοιογένεια στην ομάδα και μέσα από τις προπονήσεις με μπάλα να τους κάνει να παίξουν καλύτερο ποδόσφαιρο. Άλλωστε όπως έλεγε ο Πορτογάλος, στα παιχνίδια που έρχονται με την Οντένσε ο Παναθηναϊκός δε θα πάει για αγώνες… στίβου, αλλά για αγώνες ποδοσφαίρου!

Σύμφωνα με τον 65χρονο τεχνικό, αλλά και όπως έχει δείξει ως τώρα στην καριέρα του σε όλες τις ομάδες που έχει προπονήσει, το τρέξιμο στα βουνά δεν είναι απαραίτητο είναι όμως υπεραπαραίτητη η τακτική, η διόρθωση λαθών μέσα από τις προπονήσεις και να συνυπολογίζονται όλες οι συνθήκες που υπάρχουν σε μια ομάδα έτσι ώστε να γίνει καλή δουλειά που θα φέρει αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, στον Παναθηναϊκό ο Φερέιρα ξέρει καλά πως δε θα έχει στις αρχές του Αυγούστου στη διάθεσή του τους διεθνείς της ομάδας όπως δεν τους είχε και στο ξεκίνημα της προετοιμασίας. Ο Πορτογάλος δε θέλει να έχει ήδη επιβαρύνει αυτούς τους παίκτες με σκληρές προπονήσεις σε φυσική κατάσταση, ενώ παράλληλα προσπαθεί να περάσει στους παίκτες του και τη φιλοσοφία ότι η διατήρηση μιας καλής ισορροπίας στην σωματική ικανότητα είναι και δουλειά του κάθε επαγγελματία ποδοσφαιριστή, με τους «πράσινους» να προπονούνται ατομικά πριν και μετά από τις κανονικές προπονήσεις.

Σχήματα και… συστήματα

Πέρα όμως από την ένταση των προπονήσεων, το πόσο «φρέσκια» θα διατηρήσει ενόψει Οντένσε την ομάδα ο Φερέιρα και το ποιοι θα είναι αυτοί που τελικά θα παίξουν κόντρα στους Δανούς, ο Πορτογάλος δίνει μεγάλη βαρύτητα και στο σύστημα που θα χρησιμοποιήσει. Για την ώρα στην προετοιμασία, όλες οι ασκήσεις του και όλες του οι υποδείξεις έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του 4-3-3.

Το συγκεκριμένο μπορεί να αλλάξει σε 4-2-3-1 που ουσιαστικά είναι μια παραλλαγή του προηγούμενου. Αυτό που λέει στους ποδοσφαιριστές του και στους συνεργάτες του ο Φερέιρα είναι ότι πρέπει η ομάδα να βελτιώσει την ανταπόκρισή της στις απαιτήσεις του κάθε συστήματος, να δουλέψει όσο το δυνατό περισσότερο πάνω στην τακτική και να καταφέρει μέσα από προπονήσεις και φιλικά να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πρόσωπα και αλλαγές

Τις πρώτες μέρες εδώ στο Κίτσμπουελ, τα πράγματα ήταν, λίγο ως πολύ, ξεκάθαρα αναφορικά με τα πρόσωπα που έχει στο μυαλό του ο Ζεσουάλδο Φερέιρα για την αρχική ενδεκάδα του Παναθηναϊκού στα προκριματικά του Champions League. Η ατυχία όμως χτύπησε την πόρτα του Πορτογάλου τεχνικού αλλά και του «τριφυλλιού», με τον τραυματισμό του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου. Ο Φερέιρα δεν μπορούσε να πιστέψει το πόσο άτυχη στάθηκε η ομάδα, ο παίκτης αλλά και ο ίδιος αφού τα σχέδιά του… πάνε περίπατο.

Αυτό γιατί επηρεάζεται όλη η λειτουργία της μεσοεπιθετικής γραμμής – με εξαίρεση τους Πετρόπουλο και Λέτο που δύσκολα θα αλλάξουν θέση – καθώς πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου. Η μία εκδοχή θέλει τον Νίνη να πηγαίνει στο άκρο της επίθεσης, αν και ο Φερέιρα θυμάται ακόμα την κριτική που του είχε ασκηθεί από αρκετούς που θεωρούν ότι ο νεαρός μέσος έπρεπε να παίζει σε ρόλο δεκαριού.

«Κομμένα» τα δεκάρια

Με τη συγκεκριμένη άποψη διαφωνεί πλήρως ο Πορτογάλος, αφού θεωρεί ότι δεν υπάρχει τέτοιος ρόλος στο σύγχρονο ποδόσφαιρο κι έτσι δεν αποκλείεται να δούμε τον Νίνη στο δεξί άκρο και τον Καραγκούνη στην μεσαία γραμμή ή σε διαφορετική περίπτωση τον Μαρίνο στο δεξί άκρο και τους υπόλοιπους όπως έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα. Ο Φερέιρα πάντως ακόμα δεν έχει αποφασίσει και αναμένεται μια πρώτη σκέψη του να φανεί στα φιλικά με Κολωνία και Ατρόμητο.

Το σίγουρο είναι πως ο Πορτογάλος δε θα αφήσει στην τριάδα της μεσαίας γραμμής ποδοσφαιριστή που να μην μπορεί να ανταπεξέλθει ανασταλτικά. Αν υπάρχει κάποιος τέτοιος, όπως για παράδειγμα ο Λέτο του οποίου το μαρκάρισμα δεν είναι το δυνατό του σημείο, που να μπορεί να βοηθήσει την ομάδα θα πάει στην γραμμή «κρούσης». Όπως λέει συχνά ο Φερέιρα, η ομάδα έχει 10 παίκτες που παίζουν στο γήπεδο και πρέπει όλοι να αμύνονται σωστά για την καλή αμυντική λειτουργία της ομάδας. Ως τώρα σε αυτό το κομμάτι ο Παναθηναϊκός έχει δείξει καλά στοιχεία, όπως σε καλή κατάσταση δείχνουν και οι δύο τερματοφύλακες, έργο των ως τώρα προπονήσεων του Πορτογάλου.

«Γουστάρει» Κουίνσι, αλλά…

Το… παρήγορο για τον Φερέιρα, είναι ότι στη δεξιά πλευρά της επίθεσης θα προστεθεί ένας παίκτης που αποτελεί προσωπική του επιλογή και για τον οποίο… «στάζει μέλι». Ο Πορτογάλος θεωρεί εξαιρετική προσθήκη αυτή του Κουίνσι, που είναι σχεδόν με το στιλό στο χέρι για να υπογράψει στον Παναθηναϊκό, αφού εκτιμά πάρα πολύ και τη συνεργασία που είχαν στην Μάλαγα αλλά και τα εξαιρετικά προσόντα του ποδοσφαιριστή, όπως η ταχύτητα και η ντρίμπλα.

Όσο για τον Τοτσέ, ο Φερέιρα τον θεωρεί μια καλή λύση. Αυτό που γνωρίζει όμως ο Πορτογάλος καλύτερα από οτιδήποτε, είναι ότι δε θα μπορεί να έχει καμία από τις μεταγραφές που θα γίνουν στα παιχνίδια με την Οντένσε. Όποιος ποδοσφαιριστής και αν έρθει δε θα μπορέσει να είναι έτοιμος, όπως άλλωστε δεν είναι έτοιμος και ο Βιτόλο που χρειάζεται ενδυνάμωση στο γόνατο, κι έτσι ο 65χρονος τεχνικός ρίχνει όλο το βάρος στους παίκτες που έχει στο υπάρχον ρόστερ.

Η φιλοσοφία στις μεταγραφές

Η φιλοσοφία του «Καθηγητή», όπως τον αποκαλούν στην Πορτογαλία, είναι διαφορετική σε πολλά επίπεδα. Όπως και σε αυτό των μεταγραφών. Όπως έχει πει κατά καιρούς, δε θέλει μεταγραφές για τις φωτογραφίες και τους πηχυαίους τίτλους, αλλά ποδοσφαιριστές που να μπορούν να προσφέρουν. Μάλιστα ο Πορτογάλος θεωρεί λανθασμένη την λογική που έχουν αρκετές ελληνικές ομάδες να παίρνουν μεγάλα ονόματα σε προχωρημένη ηλικία, μόνο και μόνο για την αίσθηση που θα προκληθεί.

Αυτό που θέλει ο Ζεσουάλδο Φερέιρα είναι να έχει παίκτες που θα μπορούν να δουν τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό πρωτάθλημα ως ένα βήμα στην καριέρα τους, ως μια ευκαιρία να δώσουν το κάτι παραπάνω και να βοηθήσουν αλλά και να βοηθηθούν από την ομάδα. Για αυτό για παράδειγμα οι «πράσινοι» δε θα κινηθούν για περιπτώσεις τύπου Γκουντιόνσεν, αλλά για παίκτες όπως ο Κουίνσι.

Σεβασμός και ενημέρωση

Ο Φερέιρα πάντως εδώ στο Κίτσμπουελ, κάθε άλλο παρά… αποκομμένος είναι. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού ρωτάει και ενημερώνεται για τα όσα γίνονται στην Ελλάδα, μάλιστα όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο. Ο Πορτογάλος ενημερώνεται για όλες τις κινήσεις των αντιπάλων, βλέπει τα όσα γράφονται και για την δική του ομάδα και τηρεί την ίδια στάση απέναντι στον Τύπο από όταν ήρθε στην χώρα μας.

Ο Φερέιρα έχει μιλήσει κατά καιρούς για τον σεβασμό που έχει στη δουλειά των δημοσιογράφων και για τον σεβασμό που θέλει να έχει τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του, ενώ δεν ξεχνά σε συζητήσεις με ανθρώπους του Παναθηναϊκού να αναφέρει και το παράδειγμα της Marca στην Ισπανία, με την οποία ήρθε σε ρήξη όταν τον χρησιμοποίησε για να χτυπήσει τον Μουρίνιο!

Όπως αναφέραμε, ο Πορτογάλος ενημερώνεται για όλα. Έτσι, όταν το πρωί του Σαββάτου (16/07) συζητούσε με τους συνεργάτες του και έμαθε για την πρόθεση της ΑΕΚ να φέρει στην Ελλάδα τον Γκούντγιονσεν, θυμήθηκε πως ως ο προπονητής έχει αντιμετωπίσει τον πατέρα του έμπειρου στράικερ. Μάλιστα ο Φερέιρα έλεγε πως ο «μπαμπάς Γκουντγιόνσεν», είχε σκοράρει με τη φανέλα της Άντερλεχτ κόντρα στην Μπενφίκα, με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ με το αριστερό.



Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (24/04) - «Πώρωση» στο ντέρμπι
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (24/04) - «Πώρωση» στο ντέρμπι
NBA: «Έσπασαν» το Μιλγουόκι οι Πέισερς - Διέλυσαν τους Μπακς και έκαναν το 1-1
NBA: «Έσπασαν» το Μιλγουόκι οι Πέισερς - Διέλυσαν τους Μπακς και έκαναν το 1-1
ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved