Η επιστήμη στην υπηρεσία του ΠΑΟ

Η επιστήμη στην υπηρεσία του ΠΑΟ

Ο εργοφυσιολόγος Γιώργος Νάσσης, ο γιατρός Παναγιώτης Κουλουμέντας και η διατροφολόγος Τόνια Μαχαίρα παρουσίασαν αναλυτικά το σύστημα παρακολούθησης των επιδόσεων του Παναθηναϊκού που χρησιμοποιούν οι «πράσινοι».

Μια συνάντηση που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά του «τριφυλλιού» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (14/07) στο Κίτσμπουελ. Τα μέλη του επιτελείου του Παναθηναϊκού, με επικεφαλής το διευθυντή του «PAO Lab», Γιώργο Νάσση, ενημέρωσαν τους απεσταλμένους του Τύπου για τον τρόπο λειτουργίας όλου του συστήματος του Παναθηναϊκού και πως επωφελούνται ποδοσφαιριστές και τεχνικό τιμ από αυτή τη συνεργασία.

Απολύτως επιστημονικά και αναλυτικά

Σύμφωνα με όσα μας είπαν οι άνθρωποι που εργάζονται «πίσω από τα φώτα», όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, η παραμικρή λεπτομέρεια παίζει μεγάλο ρόλο στην προετοιμασία, τη συντήρηση και τη διαμόρφωση της φυσικής κατάστασης ενός αθλητή, καθώς τέτοιοι είναι στη σύγχρονη εποχή και οι ποδοσφαιριστές.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Νάσση, ο ρόλος των ανθρώπων του επιτελείου του PAO Lab αλλά και του ιατρικού επιτελείου είναι συμβουλευτικός και δεν αποτελούν θέσφατο οι δικές τους απόψεις και μετρήσεις, ωστόσο τα στοιχεία που δίνουν στον εκάστοτε προπονητή, όπως τα δίνουν τώρα και στον Ζεσουάλδο Φερέιρα, είναι πολύ σημαντικά στο να διαμορφωθούν τα στάνταρ για κάθε προπόνηση του Παναθηναϊκού σε όλη τη διάρκεια τη σεζόν, από την πρώτη προπόνηση ως και την τελευταία.

Ο ρόλος του PAO Lab

Το PAO Lab ξεκίνησε το 2006 από μια ιδέα του Γιάννη Βαρδινογιάννη και ανέλαβε να το «τρέξει» ο Φάνης Βουτσαράς, με τον Γιώργο Νάσση να διανύει τον τέταρτο χρόνο του στη θέση του διευθυντή αυτής της προσπάθειας. «Έχω βρει ένα γόνιμο περιβάλλον, έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι σκοποί του Lab και να βοηθήσει η επιστήμη την ομάδα», είπε χαρακτηριστικά ο εργοφυσιολόγος των «πρασίνων», το τιμ του οποίου αποτελούν η Τόνια Μαχαίρα, ο κ. Τσεκούρας και η Μαρία Ψυχουντάκη (ψυχολόγος).

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση που έγινε, στόχος είναι να βοηθηθεί το ιατρικό και το τεχνικό τιμ στο να αποφευχθούν τραυματισμοί, να γίνει διαχείριση των ποδοσφαιριστών με βάση τα χαρακτηριστικά του καθενός, να βελτιωθούν μέσω των μετρήσεων σημαντικά κομμάτια του κάθε παίκτη και να υπάρξει μια χρήσιμη πηγή δεδομένων για την κατάσταση του κάθε ποδοσφαιριστή, έτσι ώστε να την χειρίζεται κατά το δοκούν ο εκάστοτε προπονητής.

Αγαστή συνεργασία με τον Φερέιρα

Η συνεργασία που έχει αυτή τη στιγμή τόσο ο Γιώργος Νάσσης, όσο και το επιτελείο του Παναγιώτη Κουλουμέντα – το οποίο αποτελούν οι κ. Οικονομίδης, Δευτεραίους (φυσιοθεραπευτές) και οι κ. Παπαμιχαήλ και Κόντος (κινητικοί αποκαταστάτες), με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα και τους δικούς του συνεργάτες, είναι εξαιρετική κι αυτό φαίνεται καθημερινά από τις μεγάλες σε διάρκεια συζητήσεις που έχει ο Πορτογάλος με τον κ. Νάσση και τα υπόλοιπα μέλη του τιμ.

Κατά το παρελθόν δεν είχε συμβεί το ίδιο, με την περίπτωση του Αντώνη Κέζου να είναι η πιο… «τρανταχτή», ωστόσο ο Γιώργος Νάσσης δε θέλησε να δώσει συνέχεια και στάθηκε περισσότερο στη δουλειά που γίνεται στο Lab σε συνεργασία με τους γυμναστές και τον Φερέιρα. «Δεν είχα με όλους τους γυμναστές καλή συνεργασία, αλλά δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Δεν θέλω να μιλάω για το παρελθόν. Καλό είναι να υπάρχει συνεργασία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ καλή και υψηλού επιπέδου συνεργασία», είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Νάσσης.

Δουλειά υψηλής τεχνολογίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον, πέρα από τα καθιερωμένα εργομετρικά και αιματολογικά τεστ που γίνονται σε κάθε ομάδα, στον Παναθηναϊκό χρησιμοποιείται ένα νέο σύστημα, βασισμένο στην τεχνολογία των GPS. Μέσω συσκευής που φέρουν πάνω τους οι ποδοσφαιριστές στις προπονήσεις της προετοιμασίας και στα φιλικά, διαπιστώνεται από το δορυφόρο που την παρακολουθεί το πόσο έχει τρέξει, τι αποστάσεις έχει κάνει, πως τις έχει κάνει, σε ποια σημεία του γηπέδου κινήθηκε και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Πέρα από το συγκεκριμένο ειδικό μηχάνημα, που χρησιμοποιείται από ομάδες της Formula 1 και της Premier League με τον Παναθηναϊκό να πρωτοπορεί και να το φέρνει πρώτος στην Ελλάδα, το οποίο έρχεται από την Αυστραλία, υπάρχουν και οι συνηθισμένοι παλμογράφοι. Καταγράφονται σφυγμοί, αντιδράσεις του καρδιακού συστήματος, απώλεια βάρους, κόπωση και όλα τα ενδιαφέροντα για το τεχνικό και ιατρικό τιμ στοιχεία που πρέπει.

Σημαντικότερη η πρόληψη

Αυτό που τόνισαν στην παρουσίασή τους, τόσο ο Παναγιώτης Κουλουμέντας όσο και ο Γιώργος Νάσσης, είναι η σημασία της αξιοποίησης αυτών των στοιχείων και πως η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Ο γιατρός των «πρασίνων» μάλιστα ανέφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ποδοσφαιριστή της ομάδας που θα μπορούσε να έχει τραυματιστεί, αλλά μέσω των μετρήσεων του συστήθηκε να μην κάνει προπόνηση – παρότι ο ίδιος ένιωθε καλά – αφού οι δείκτες του ήταν στα… όρια και αποφεύχθηκε έτσι ο τραυματισμός.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά τα μέλη του «πράσινου» τιμ, μπορεί να γίνει ένας πρόχειρος διαχωρισμός των μετρήσεων, μέσω χρωμάτων. Πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο, είναι ενδεικτικό για τους δείκτες μετρήσεων και όταν κάποιος πλησιάζει στα κόκκινα, ενημερώνονται ιατρικό και τεχνικό τιμ έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν ποβλήματα.

Ο ρόλος της διατροφής

Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια, παίζει και η διατροφή. Η Τόνια Μαχαίρα, διατροφολόγος του Παναθηναϊκού, είπε χαρακτηριστικά πως «Η κόπωση έρχεται πιο γρήγορα όταν δεν τρέφονται σωστά οι παίκτες». Για αυτό αξιοποιούνται όλα τα στοιχεία των μετρήσεων. Για παράδειγμα ένας ποδοσφαιριστής μετά το τέλος του παιχνιδιού μπορεί να έχει άμεση ανάγκη από λήψη τροφής, στα πρώτα 30 λεπτά, ή να πρέπει να αναπληρώσει υγρά.

Όλα αυτά, είναι μέσα στο ρόλο της διατροφολόγου που καταρτίζει το πρόγραμμα διατροφής του κάθε ποδοσφαιριστή έτσι ώστε ο οργανισμός να παίρνει τα απαραίτητα συστατικά για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μιας δυνατής προπόνησης, ενός αγώνα υψηλού επιπέδου κοκ.

Μεγάλη επένδυση, με αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασαν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού, η επένδυση που έχει κάνει σε αυτό το κομμάτι η «πράσινη» ΠΑΕ, είναι τεράστια. Η βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του PAO Lab στην Παιανία είναι πολύ μεγάλη σε όγκο και βοηθά στο να υπάρξουν προλήψεις όσων αναφέραμε και παραπάνω, ενώ ο Γιώργος Νάσσης επισήμανε πως πλέον στην υπηρεσία του «τριφυλλιού» υπάρχουν και ανάλογα φορητά συστήματα.

Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι στο ΟΑΚΑ υπάρχει εγκατεστημένο ένα σύστημα της «Pro Zone», με οκτώ κάμερες, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών και καταγράφει τα στοιχεία που καταγράφει και η συσκευή GPS που προαναφέραμε, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε επίσημους αγώνες.

Αυτό που τόνισε τόσο ο γιατρός του Παναθηναϊκού όσο και οι δύο συνεργάτες του, είναι ότι το LAB αποτελεί μια πολύ μεγάλη επένδυση. «Είναι η περιουσία του Παναθηναϊκού, εμείς είμαστε μόνο ένα μικρό κομματάκι του οργανισμού της ομάδας», ειπώθηκε χαρακτηριστικά για τα συστήματα που χρησιμοποιούνται και που είναι μοναδικά στην Ελλάδα.

Όσο για τα αποτελέσματα; Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κουλουμέντα έχουν να κάνουν με την πρόληψη και την αποκατάσταση των τραυματισμών. «Για την αποκατάσταση πρέπει να πω ότι, σε συνδυασμό με τη πρόληψη, καταφέραμε να έχουμε πολύ καλούς χρόνους, κάτω απ' αυτούς που ανακοινώνει επισήμως η UEFA για τους τραυματισμούς και είμαστε κάτω και στους αριθμούς των τραυματισμών. Κι αν μία χρονιά μπορεί να είναι θέμα συγκυριών και τύχης, στο σύνολο των ετών δεν μπορεί παρά να είναι και θέμα μίας επιστημονικής δουλειάς και συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο γιατρός του Παναθηναϊκού.

Η επιστήμη στην υπηρεσία του ΠΑΟ



Θρίαμβος για το Περιστέρι του Σπανούλη - Ιστορική πρόκριση στο Final Four του BCL
Θρίαμβος για το Περιστέρι του Σπανούλη - Ιστορική πρόκριση στο Final Four του BCL
Γνώριμοι στην Ελλάδα οι διαιτητές στις ρεβάνς ΠΑΟΚ - Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Γνώριμοι στην Ελλάδα οι διαιτητές στις ρεβάνς ΠΑΟΚ - Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Γκάφα ολκής από οπαδούς της Μπαρτσελόνα - Επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας τους (vid)
Γκάφα ολκής από οπαδούς της Μπαρτσελόνα - Επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας τους (vid)
Σαρωτική η Μακάμπι Τελ Αβίβ κόντρα στην Μπασκόνια - Αντίπαλος του Παναθηναϊκού στα playoffs
Σαρωτική η Μακάμπι Τελ Αβίβ κόντρα στην Μπασκόνια - Αντίπαλος του Παναθηναϊκού στα playoffs
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved