Το πρώτο Παγκόσμιο

Το πρώτο Παγκόσμιο

Το 1973, το Βελιγράδι φιλοξένησε το πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου με την ελληνική ομάδα πόλο των ανδρών να κατακτά τη 12η θέση.

Καταδύσεις, κολύμβηση, συγχρονισμένη κολύμβηση και πόλο ήταν τα αθλήματα που συμπεριλήφθησαν στο πρώτο Παγκόσμιο υγρού στίβου που διεξήχθη στο Βελιγράδι το 1973 και συγκεκριμένα στο Tasmajdan Sports Centre.

Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 31 Αυγούστου και ολοκληρώθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή 686 αθλητών. Στους άνδρες πραγματοποιήθηκαν 18 αγωνίσματα ενώ στις γυναίκες 19. Μεγάλη πρωταγωνίστρια των αγώνων ήταν η Αμερική που κατέκτησε 38 μετάλλια, 15 χρυσά, 16 ασημένια και 7 χάλκινα.

Στην κολύμβηση τα μετάλλια «σάρωσε» ο Αμερικανός Τζιμ Μοντγκόμερι (φωτό), ο οποίος ανέβηκε πέντε φορές στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου (100 μ. ελεύθερο, 200 μ. ελεύθερο, 4Χ100 μ., 4Χ200 μ., 4Χ100 μ. μικτή ατομική).

Στις γυναίκες, μεγάλη πρωταγωνίστρια ήταν η ανατολική Γερμανία. Η Κορνέλια Έντερ κατέλαβε την πρώτη θέση στα 100 μ. ελεύθερο και στα 100 μ. πεταλούδα, η Ρενάτ Βόγκελ πρώτευσε στα 100 μ. πρόσθιο και στα 200 μ. πρόσθιο, η Ούλρικ Ρίχτερ έγινε «χρυσή» στα 100μ. ύπτιο, η Ρόζμαρι Κόδερ στα 200 μ. πεταλούδα, η Αντρεα Χούμπνερ στα  200μ. μικτή ατομική, η Γκούντρουν Βέγκνερ στα 400 μ. μικτή ατομική ενώ την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα 4Χ100 ελεύθερο και 4Χ100 μικτή.

Αμερικάνικο χρώμα είχε και η συγχρονισμένη κολύμβηση με μεγάλη πρωταγωνίστρια την Τερέσα Άντερσεν, καθώς και η καταδύσεις με τις ΗΠΑ να καταλαμβάνουν και στο συγκεκριμένο άθλημα την πρώτη θέση στον πίνακα μεταλλίων με 1 χρυσό, 1 αργυρό και 1 χάλκινο μετάλλιο.

Με ελληνική συμμετοχή το πόλο

Τη δωδέκατη θέση κατέλαβε στο πόλο η ελληνική ομάδα.  Σε αυτή συμμετείχαν οι Μίλτος Ελευθεριάδης, Κίμις Μαρσέλος, Δημήτρης Κώνστας, Περικλής Δαμάσκος, Νάσος Κοντός, Θωμάς Καράλογος, Ηλίας Δαμάσκος, Άνιβας Μπίσμπας, Μιχάλης Αρμενάκης, Στάθης Σαράντος και Νίκος Αναγνωστόπουλος.
Η ελληνική ομάδα συμμετείχε στον τρίτο Όμιλο μαζί με τη Βουλγαρία, την Κούβα, τις ΗΠΑ και τη Δυτική Γερμανία, στον οποίο κατέκτησε την τέταρτη θέση, με τη συγκομιδή 3 βαθμών.

Στον δεύτερο γύρο κληρώθηκε στον 5ο Όμιλο, όπου αντιμετώπισε τη Ρουμανία, την Ολλανδία, το Μεξικό, την Ισπανία και την Δυτική Γερμανία. Η κατάληψη της τελευταίας θέσης με μόλις 2 βαθμούς, την απέκλεισαν από τη συνέχεια των αγώνων, χαρίζοντάς της τη 12 θέση.

Μεγάλη νικήτρια των αγώνων ήταν η Ουγγαρία, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, το ασημένιο κατέκτησε η Σοβιετική Ένωση ενώ τρίτη κατετάγη η Γιουγκοσλαβία.



Σοκ με Θανάση Αντετοκούνμπο - Υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα
Σοκ με Θανάση Αντετοκούνμπο - Υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα
Γιαννακόπουλος: «Δυστυχώς, δεν έχω ούτε ένα εισιτήριο»
Γιαννακόπουλος: «Δυστυχώς, δεν έχω ούτε ένα εισιτήριο»
Παναθηναϊκός AKTOR: Κρίσιμη ημέρα για Σλούκα και Χουάντσο
Παναθηναϊκός AKTOR: Κρίσιμη ημέρα για Σλούκα και Χουάντσο
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο έξαλλος πανηγυρισμός του Λεσόρ που θύμισε Μπατίστ!
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο έξαλλος πανηγυρισμός του Λεσόρ που θύμισε Μπατίστ!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved