Σταθερή αξία

Σταθερή αξία

Εξήντα και ένα χρόνια συμπληρώνει το γκραν πρι της Βρετανίας, που θα πάρει εκκίνηση την Κυριακή στην πίστα του Σίλβερστοουν.

Ο 8ος αγώνας της χρονιάς σημαίνει την πορεία του πρωταθλήματος προς τη μέση του έτσι εκτός από τη νίκη κάθε βαθμός γίνεται πολύτιμος για τις ομάδες και τους οδηγούς. Το Βρετανικό γκραν πρι, που θα γίνει το 3ήμερο 8-10 Ιουλίου, είναι επίσης μία κομβική διοργάνωση για την εξέλιξη του υπόλοιπου πρωταθλήματος καθώς θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά οι απαγορεύσεις της FIA στη χρήση του blown diffuser.

Όσο αφορά το τερέν, η πίστα του Σίλβερστοουν μπορεί να έχει αλλάξει πολλές φορές χάραξη, όμως εδώ και 61 χρόνια παραμένει ανάμεσα στις πιο γρήγορες. Χαρακτηριστικό είναι πως στη μέση της δεκαετίας του 80 ο Κέκε Ρόζμπεργκ (πατέρας του Νίκο) πέτυχε μέση ωριαία ταχύτητα 259 χλμ στον ταχύτερο γύρο του.

Η πίστα έχει μεγαλώσει σε μήκος (από το 2010) κατά 759 μέτρα και το συνολικό της μήκος πλέον είναι 5,901 χιλιόμετρα ενώ οι οδηγοί καλύπτουν την απαιτούμενη απόσταση σε 52 γύρους. Η νέα πίστα αποτελείται πλέον από 18 στροφές, με 10 από αυτές να είναι δεξιές και 8 αριστερές. Για φέτος η μεγάλη αλλαγή είναι η αλλαγή του σημείου εκκίνησης, που έχει μεταφερθεί στην ευθεία πριν από την Abbey, η οποία πλέον είναι η πρώτη στροφή της πίστας. Εκεί χτίστηκε το εντυπωσιακό Wing, που στεγάζει τα γκαράζ των ομάδων.

Οι πολλές εναλλαγές κατεύθυνσης με υψηλές ταχύτητες είναι το σήμα κατατεθέν της πίστας. Η αεροδυναμική αλλά και η σκληρότερη γόμα ελαστικών από τις δύο παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ταχύτητας μέσα στις πολύ γρήγορες στροφές όπως το σύμπλεγμα στροφών Maggotts και Becketts.

Τα ελαστικά που θα φέρει η Pirelli σε αυτόν τον αγώνα θα είναι η σκληρή (ασημί) και η μαλακή (κίτρινη) γόμα. Αυτό ήταν άλλο ένα σημείο αβεβαιότητας μέχρι να επιβεβαιωθεί πριν από λίγες ημέρες, καθώς οι πληροφορίες ανάφεραν ότι η ιταλική εταιρεία προσανατολιζόταν να φέρει τη σκληρή και τη μεσαία γόμα. Αυτό προβλημάτισε κάποιες ομάδες -κυρίως τη Ferrari- αλλά τελικά η Pirelli έμεινε στην αρχική της επιλογή της σκληρής και μαλακής γόμας.

Το στοιχείο που δίνει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον στο φετινό Βρετανικό GP είναι ο περιορισμός στη χρήση του blown diffuser, με τον κινητήρα να μην επιτρέπεται να ξεπερνά ένα καθορισμένο ποσοστό των στροφών του όταν ο οδηγός δεν πατάει γκάζι για να μην παράγονται συνεχώς καυσαέρια που κατευθύνονται στο διαχύτη και συμμετέχουν στην αεροδυναμική του μονοθεσίου. Αυτή η απαγόρευση φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο την Red Bull Renault.  Εκεί ελπίζουν και οι άλλοι διεκδικητές. Οι McLaren και Ferrari προσπαθούν να κυνηγήσουν τους «ταύρους» και ανάλογα με την πίστα και τις συνθήκες η μία ομάδα είναι πιο κοντά από την άλλη. Στους δύο τελευταίους αγώνες είδαμε τη Ferrari και πιο συγκεκριμένα τον Φερνάντο Αλόνσο να «κοντράρει» περισσότερο τον Φέτελ από άποψη ρυθμού. Ο αγώνας του Σίλβερστοουν ωστόσο είναι κομβικός για τη Scuderia, καθώς το απόγευμα της Κυριακής θα ξέρουν αν θα συνεχίσουν να κυνηγούν το φετινό πρωτάθλημα ή αν θα το αφήσουν και θα αφοσιωθούν στο 2012.

Ιδιαίτερος ωστόσο είναι ο αγώνας και για τη McLaren. Καθώς πρόκειται για βρετανική ομάδα, με δύο Βρετανούς οδηγούς -και μάλιστα πρωταθλητές- οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Οι Χάμιλτον και Μπάτον θα έχουν πολλές αναβαθμίσεις στα μονοθέσιά τους, ωστόσο μένει να δούμε πόσο θα επηρεαστούν κι αυτοί από τους περιορισμούς στο blown diffuser. Ο αγώνας του Silverstone είναι εντός έδρας για όλες σχεδόν τις ομάδες της F1. Η πλειονότητα έχει την έδρα της σε βρετανικό έδαφος και τα περισσότερα στελέχη τους είναι Βρετανοί, οπότε έχουν κάτι παραπάνω να επιδιώξουν σε αυτόν τον αγώνα.

Ας μην ξεχνάμε πως στην Αγγλία έχει το δικό του ρόλο και ο άστατος βρετανικός καιρός. Οι πρώτες προβλέψεις μιλούν για σοβαρή πιθανότητα βροχής την Παρασκευή, η οποία όμως ελαχιστοποιείται για το Σάββατο και την Κυριακή. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν θα βρέξει καθόλου. Όπως τραγουδούν και οι Placebo: «Always stays the same, nothing ever changes. English summer rain seems to last for ages».

Οι αριθμοί για το Βρετανικό γραν πρι

1950 έγινε στο Σίλβερστοουν ο πρώτος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1.

833 μέτρα είναι η μεγαλύτερη απόσταση την οποία διανύουν οι οδηγοί με… τέρμα γκάζι ανάμεσα στις («Σ» στροφές) Σ13 και Σ14.

310 χλμ είναι η ανώτερη ταχύτητα, που έχουν τα μονοθέσια πριν την Σ15.

217 χλμ είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα σε στροφή.

80χλμ είναι η μικρότερη ταχύτητα σε στροφή.

66,7% του γύρου οι πιλότοι τον διανύουν με τέρμα γκάζι.

62ο είναι αυτό το Βρετανικό γκραν πρι και το 45ο  για τη συγκεκριμένη πίστα. Ο αγώνας της Γηραιάς Αλβιόνας έχει διεξαχθεί και στις πίστες Έιντρι και Μπραντς Χατς.

50 αλλαγές ταχυτήτων απαιτούνται για κάθε γύρο.

14% είναι το ποσοστό που οι οδηγοί φρενάρουν σε κάθε γύρο.

3,7g είναι η δύναμη που δέχονται οι οδηγοί για 2,5’’.

2 pole αλλά και 2 νίκες στα δύο τελευταία Βρετανικά γκραν πρι, είναι ο απολογισμός της Red Bull Racing.

Σταθερή αξία



Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά
Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά
Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved