Τσέλιος: «Χαμηλά η εκπαίδευση»

Τσέλιος: «Χαμηλά η εκπαίδευση»

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η εκπαίδευση των μικρών παιδιών, σύμφωνα με τον Μιχάλη Τσέλιο.

Ο Τεχνικός Διευθυντής της Ακαδημίας των Σουρμένων, ο οποίος μετέχει στο 8 «Ευγένιος Gererd Soccer Camp», μίλησε αποκλειστικά στο Onsports, χορηγό επικοινωνίας του camp.

Ο Μιχάλης Τσέλιος μίλησε για την οργάνωση του camp, το επίπεδο της εκπαίδευσης των μικρών παιδιών, αλλά και τα στοιχεία που χρειάζονται για να κάνει ένα παιδί καριέρα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται το camp;

«Νομίζω πως η οργάνωση του camp είναι άριστη και περιλαμβάνει εκτός από τα «καθαρά» ποδοσφαιρικά στοιχεία που πρέπει τα παιδιά να αναπτύξουνε κατά κύριο λόγο και τη φυσική κατάσταση, αλλά κυρίως τη θεωρία που ενημερώνει τα παιδιά και τα διδάσκουν κάποιοι άνθρωποι που είναι έμπειροι στο χώρο για τα υποστηρικτικά πράγματα όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Γα την διατροφή την ψυχολογία πράγματα που είναι πολύ σημαντικά εφόδια που ένα παιδί πρέπει να τα παίρνει από την αρχή, έτσι ώστε τα παιδί να αναπτύξουν όλες τις δεξιότητες που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο».

Σε ποια ηλικία είναι καλό ένα παιδί να ασχολείται με το ποδόσφαιρο;

«Διεθνώς τα παιδιά ξεκινούν στην ηλικία των 8 χρονών. Ακόμα και στις μεγάλες ομάδες, εκεί ξεκινούν να κάνουν συστηματική προπόνηση. Αυτό σημαίνει να κάνουν προπονήσεις σε καθορισμένες μέρες, ώρες και το πρόγραμμα είναι καθορισμένο. Δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Από αυτή την ηλικία μέχρι τα 12 έτη, είναι η καλύτερη ηλικία για να αναπτύξουν τα παιδιά την τεχνική τους. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι και είναι η υποδομή των παιδιών».

Είναι εύκολο να μάθουμε σ' ένα παιδί την τεχνική;

«Πάντα εξαρτάται από το ταλέντο. Τι κουβαλάει μέσα του. Το ταλέντο είναι από εκεί που ξεκινάμε για να ασχοληθεί το παιδί και να αισθανθεί όμορφα μέσα στο γήπεδο. Βλέπουμε παιδιά με μεγάλη θέληση, αλλά στερούνται ταλέντο. Τα παιδιά αυτά θα φτάσουν μέχρι τα μέτρια επίπεδα. Δεν θα προχωρήσουν πολύ. Ενώ παιδιά που έχουν ταλέντο και ασχολούνται συστηματικά, τότε έχουν περιθώριο να εξελιχθούν».

Πότε καταλαβαίνουμε πως το παιδί μπορεί κάνει το βήμα παραπάνω;

«Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που υπεισέρχονται στην εκπαίδευση του παιδιού. Η εκπαίδευση κρατάει περίπου 10 χρόνια, από τα 8 μέχρι τα 18. Αν ένα παιδί, που έχει παρακολουθήσει και έχει περάσει την διαδικασία ενός καλού επιπέδου εκπαίδευσης, τότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι μπορεί να κάνει καριέρα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα;

«Νομίζω στην Ελλάδα το θέμα της εκπαίδευσης δεν είναι σε καλό επίπεδο. Αν αυτό το επίπεδο είναι χαμηλά, τότε ορισμένα πράγματα αφήνονται και στην τύχη. Αν μερικά παιδιά δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά είναι δύσκολο να βρουν τον δρόμο που θα έβρισκαν αν ήταν καλύτερη η εκπαίδευσή τους. Νομίζω ότι θέληση υπάρχει, διάθεση υπάρχει».

Έχουμε κάνει βήματα προς τα μπροστά;

«Νομίζω ότι γίνονται βήματα προς τα μπροστά. Αλλά απέχουμε. Όταν παρακολουθούμε σεμινάριο στο εξωτερικό ή έρχονται άνθρωποι από το εξωτερικό στην Ελλάδα, βλέπουμε οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Αλλά γίνονται προσπάθειες να μικρύνουν οι αποστάσεις, ούτως ώστε και τα δικά μας τα παιδιά να απολαμβάνουν αυτή την εκπαίδευση που απολαμβάνουν τα παιδιά από την Ολλανδία ή την Ισπανία και γενικά από τα μεγάλα προηγμένα πρωταθλήματα».

Τι είναι αυτό που δεν… αφήνει τα παιδιά να πάνε ένα βήμα παραπάνω;

«Νομίζω στην διάρκεια της εκπαίδευσης διανύουν την πιο δύσκολη καμπή της ηλικίας τους. Περνάνε από την εφηβεία και από εκεί εξαρτώνται πάρα πολλά πράγματα για τον δρόμο που θα πάρουν τα παιδιά. Είναι πάρα πολλοί παράγοντες που υπεισέρχονται. Είναι παράγοντες συναισθηματικοί, ψυχολογικοί, παράγοντες που έχουν να κάνουν με το σχολείο, μαθησιακού τύπου, σημαντικό ρόλο παίζει και η οικογένεια και αν όλα λειτουργούν καλά και λειτουργούν όπως πρέπει να λειτουργήσουν, τότε το παιδί έχει τις προϋποθέσεις να κάνει το βήματα παραπάνω. Αν κάτι από όλα αυτά στραβώσει, τότε και η εκπαίδευση κάνει βήματα προς τα πίσω».

Για ποιο λόγο δεν βλέπουμε ταλέντα στην Ελλάδα;

«Υπάρχουν ταλέντα αλλά είναι το θέμα της εκπαίδευσης. Είναι χαμηλό το επίπεδο. Πρέπει να εκπαιδευτούν ειδικά για τα τμήματα υποδομή. Δεν είναι το ίδιο ο προπονητής της πρώτης ομάδας ή της επαγγελματικής ομάδας με τον προπονητή που εξασκείται στις υποδομές. Είναι όλη η δομή διαφορετική. Πρέπει να δώσουμε σημασία στην λεπτομέρεια. Εάν δεν δώσουμε σημασία, τα παιδιά μεγαλώνουν και έχουν πάρει λάθος βάσεις. Στις προπονήσεις των αντρικών ομάδων, η λεπτομέρεια τακτική».

Η τακτική μπαίνει πιο μετά;

«Η τακτική σε εμφατικό βαθμό θα μπει από τα 11-12 έτη και μετά. Η φυσική κατάσταση μέχρι τις ηλικίες 12-14 ετών, είναι σε χαμηλά επίπεδα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο τεχνικοτακτικό κομμάτι. Εκεί που θα μπει η φυσική κατάσταση θα το δείξει μόνο του. Εκεί μπορεί να δώσουμε έμφαση φυσικής κατάστασης. Όταν οι ορμόνες δεν έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε φυσική κατάσταση».

Ποια είναι η σημασία να προπονούνται τα παιδιά με μπάλα από νωρίς;

Η μπάλα είναι αναπόσπαστο κομμάτι γιατί είναι κομμάτι τεχνικής που είναι το σπουδαιότερο πρέπει το παιδί να αισθάνεται άνετα. Ειδικά στις μικρές ομάδες τους βλέπεις ότι έχουν άγχος, έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όταν το παιδί νιώθει ωραία, αυτό φαίνεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η τεχνική αυτό τον χαρακτήρα έχει. Τα παιδιά που δεν έχουν οικειότητα με την μπάλα, είναι φυσιολογικό να το παρατήσουν».

Από παλιά, οι ερασιτεχνικές ομάδες ήταν αυτές που «τροφοδοτούσαν» το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θεωρείτε πως… βάρος στις υποδομές θα πρέπει να ρίξουν περισσότερο οι ερασιτεχνικές ομάδες;

«Όλες οι ομάδες είχαν δώσει κάποια έμφαση, αλλά όχι αυτή που έπρεπε. Στις ερασιτεχνικές είναι πάρα πολύ χαμηλή το επίπεδο της εκπαίδευσης. Οι μεγάλες έκαναν καλά βήματα και βλέπουμε πως οι ομάδες τους συναγωνίζονται τις μεγάλες ομάδες του εξωτερικού. Οι ελληνικές ομάδες έχουν τεράστιο ταλέντο στα τμήμαά τους αλλά έχουν και μεγάλο έλλειμμα στην εκπαίδευση».



Η «απάντηση» της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
Η «απάντηση» της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
Super League: Πρωτάθλημα… μέσης ταχύτητας
Super League: Πρωτάθλημα… μέσης ταχύτητας
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε ΠΑΟΚ - Μπριζ, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός και Στέφανο Τσιτσιπά
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε ΠΑΟΚ - Μπριζ, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός και Στέφανο Τσιτσιπά
Ραντεβού με την ιστορία έχουν ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός στην Πόλη!
Ραντεβού με την ιστορία έχουν ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός στην Πόλη!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved