Μαραγκός: «Κίνητρο στα παιδιά»

Μαραγκός: «Κίνητρο στα παιδιά»

«Όσο καλός είναι ο δάσκαλος, τόσο καλύτερο θα είναι το παιδί». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Σπύρο Μαραγκό.

Ο προπονητής των Ακαδημιών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ιδιοκτήτης του «ARENA SOCCER CLUB», μίλησε αποκλειστικά στο Onsports, χορηγό επικοινωνίας του 8ου camp ποδοσφαίρου, για τις ευθύνες που έχουν ένας προπονητής απέναντι στα μικρά παιδιά, προκειμένου να τους μεταλαμπαδεύσεις τις αρχές του ποδοσφαίρου.

Το 8ο «EYGENIOS GERARD SOCCER CAMP 2011» διοργανώνεται από τον κ. Γκέραρντ και τον κ. Παπαδάκη, για πρώτη φορά στην Αθήνα και γίνεται στο «ARENA SOCCER CLUB» με τη δική σας συνεργασία…

«Είχαμε μιλήσει με τον Μανώλη Παπαδάκη και μου είχε πει για το camp πως ήδη «τρέχει» πολλά χρόνια. Και για αυτόν ήταν μια καινούρια εμπειρία να το κάνει μακριά από την Κρήτη που είχε συνηθίσει. Εμείς από την πλευρά μας, διαθέσαμε τον χώρο, θεωρώ έναν καλό χώρο που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του camp, το οποίο είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Θεωρώ πως έχει επιτυχία. Είναι η πρώτη μέρα για μένα και τέτοια camp χρειάζονται, που να μην είναι εμπορικά, που μπορούν τα παιδιά να βελτιώσουν κάποια πράγματα, να παίρνουν εμπειρίες από τους προπονητές. Ουσιαστικά έχουν την υποδομή μέσα από τα αντίστοιχα τμήματα των ΠΑΕ. Θεωρώ πως είναι πολύ καλό για τα παιδιά, αυτό το χρονικό διάστημα, γιατί μπορούν να πάρουν πληροφορίες και να τα χρησιμοποιήσουν και στην συνέχεια».

Περισσότερα από τα παιδιά ανήκουν ήδη σε ακαδημίες ομάδων και υπάρχει η άποψη πως κάτι τέτοιο είναι υπερβολή…

«Δεν νομίζω πως είναι υπερβολή. Είναι λίγος ο χρόνος. Δίνεις τις πληροφορίες που χρειάζονται τα παιδιά και μερικά παραπάνω στοιχεία που μπορούν να τα χρησιμοποιούν και στις διακοπές τους. Άλλωστε, κανένα παιδί δεν μένει… στάσιμο στις διακοπές. Όλα τρέχουν και αθλούνται. Μπορούν όλα αυτά τα πράγματα να χρησιμοποιήσουν και επειδή ο Μανώλης Παπαδάκης εξειδικεύεται στο τεχνικό κομμάτι και είναι ουσιαστικό στο ποδόσφαιρο».

Ποια θεωρείτε πως είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο;

«Θεωρώ γύρω στα 7-8 χρονών, που μπορούν και δέχονται και επεξεργάζονται τα παιδιά κάποια πράγματα που τους δίνεις. Είναι εκείνη η ηλικία που έχουν το μυαλό να καταλάβουν το γήπεδο, όχι μόνο με την μπάλα στα πόδια».

Πόσο εύκολο είναι να δουλεύετε με τα παιδιά και τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε;

«Το πρώτο και κυριότερο είναι ο άνθρωπος να έχει τις γνώσεις, την εκπαίδευση και να μπορεί να το μεταδώσει και να δίνει κίνητρο στα παιδιά με καινούριες πληροφορίες. Όσο καλός είναι ο δάσκαλος, τόσο καλύτερο θα είναι το παιδί. Από εκεί και πέρα, είναι το ενδιαφέρον που δείχνει το παιχνίδι και το ταλέντο που έχει. Στα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα και δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο φαντάζει. Πλέον είσαι εκπαιδευτής. Δεν είναι ότι είσαι προπονητής σε μια ομάδα και έχεις να κάνεις με μεγάλους ανθρώπους που μπορείς να γνωρίζεις τι να περιμένεις. Με τα παιδιά πρέπει να έχεις την υπομονή, την ηρεμία και την μεθοδολογία να μπορέσεις να μεταδώσεις. Αν έχεις τις γνώσεις αυτές δεν είναι πολύ δύσκολο».

Πόσο εύκολη ήταν η μετάβασή σας στην προπονητική στις υποδομές;

«Δεν ήταν εύκολη η μετάβαση. Για αυτό προσπαθούμε να βελτιωθούμε. Ήταν καινούριο και διαφορετικό. Αρχικά ξέφευγε από το άγχος το βαθμολογικό που έχουμε σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα και κατάφερε να μένει μόνο το εκπαιδευτικό και αυτό σε βοηθάει. Αν ξεφύγεις από το άγχος και αφοσιωθείς στο τακτικό κομμάτι είναι πιο απλά πράγματα».

Για ποιο λόγο θεωρείτε πως η Ελλάδα δεν βγάζει πλέον μεγάλα ταλέντα;

«Έχουμε πάρα πολλά ταλέντα. Θεωρώ πως οι ομάδες δεν έχουν δώσει την κατάλληλη σημασία στα τμήματα υποδομής. Σαν Έλληνας, επειδή είμαστε μεσογειακός λαός, πάντα θα υπάρχει το ταλέντο. Πρέπει μόλις φτάνει το παιδί σε μια ηλικία πριν την πρώτη ομάδα, να το υποστηρίξεις. Τα αφήνουμε μόνο με το ταλέντο και δεν το βοηθάμε. Σαν να αφήνουμε ένα παιδί στον ωκεανό. Πρέπει να του δώσεις τα εφόδια και τα εχέγγυα και να το στηρίξεις. Για αυτό βλέπουμε πολλές περιπτώσεις, που ένα παιδί κάνει ένα καλό παιχνίδι, γίνεται επαγγελματίας και μετά εξαφανίζεται. Δεν υπάρχει υποστήριξη. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος. Πρέπει να έχεις μεθοδικότητα. Και πρέπει να ξεκινάει από τα ερασιτεχνικά σωματεία. Πάντα, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός τροφοδοτούσε τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες. Δεν έχουν δώσει την κατάλληλη σημασία και θα αναγκαστούμε να το κάνουμε».

Μάλιστα η UEFA έχει επιβάλει κάτι ανάλογο στις ομάδες…

«Για ποιο λόγο, από την στιγμή που είμαστε μια χώρα που οι ομάδες δεν μπορούν να έχουν υψηλά μπάτζετ; Έπρεπε να έχουμε πρότυπο ομάδες που δεν έχουν υψηλά μπάτζετ και δημιουργούν ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, αλλά με μία φιλοσοφία σε όλες τις ομάδες. Όχι να έχουν διαφορετική κάθε σύλλογος. Πρέπει να σκέφτονται έτσι. Να επενδύουν στα δικά τους παιδιά.

Κάτι σαν τη μεγάλη ευρωπαϊκή σχολή των «πλάβι»…

Είναι οι «πλάβι», η ολλανδική, η πορτογαλική. Εμείς, σαν ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να έχουμε πρότυπο την Πόρτο. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάτι που μπορούμε να το φτάσουμε. Δεν γίνεται να φτάσουμε την Μάντσεστερ. Ψάχνουμε τα γρήγορα αποτελέσματα. Θα πρέπει να περιμένουμε, να έχουμε την υπομονή, την επιμονή, την επιμόρφωση και θα έρθει το αποτέλεσμα. Το έζησα ιδίως φέτος στον Παναθηναϊκό, που άλλαξε η φιλοσοφία και είδα μέσα από την δουλειά, άλλαξε η ωριμότητα των παιδιών. Τα παιδιά χρειάζονται γνώσεις. Εμείς θα πρέπει να τις μεταδώσουμε».

Υπάρχουν Έλληνες προπονητές που να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις;

«Έχουν αλλά δεν αρκούν. Πρέπει συνέχεια να ενημερώνεσαι. Πρέπει η Ομοσπονδία να εκπαιδεύει τους προπονητές. Ένας καλός καθηγητής θα βγάλει καλούς μαθητές. Αν ο δάσκαλος δεν μπορέσει να δώσει το κάτι παραπάνω, το κίνητρο και να κουράσει τα παιδιά, να τους δίνει μόνο να παίζουν και να μην τους εκπαιδεύει, μπορεί να κουραστεί ή να έχει τεράστια προβλήματα σε πολλά θέματα».



Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved