Η αυλαία των Special Olympics

Η αυλαία των Special Olympics

Από σήμερα Σάββατο (25/6) έως και τις 3 Ιουλίου, η καρδιά των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011 θα χτυπάει στην Ελλάδα.

Οι μοναδικοί αγώνες στον κόσμο όπου όλοι οι συμμετέχοντες αθλητές είναι νικητές. Οι Αγώνες Special Olympics αποτελούν το κορυφαίο γεγονός στην πολύχρονη πορεία ενός παγκόσμιου κινήματος που ιδρύθηκε το 1968 από τη Γιούνις Κένεντι Σράιβερ, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στη δημιουργία μιας κοινωνίας, που δεν θα ορίζεται από αυτούς που αποκλείονται, αλλά από αυτούς που εντάσσονται.

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης των αγώνων, στους οποίους θα συμμετέχουν περισσότεροι από 7.000 αθλητές και αθλήτριες με διανοητικές δυσκολίες από 185 χώρες σε 22 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα. Οι συμμετέχοντες σε αυτά, δεν αποσκοπούν αποκλειστικά στη νίκη και την πρωτιά, αλλά στην αποδοχή που προσφέρει ακόμα και μόνο, η συμμετοχή, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στον όρκο των αθλητών: «Θέλω να νικήσω! Αν όμως δεν τα καταφέρω βοηθήστε με να προσπαθήσω με θάρρος!».

Το Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics

Τον Ιούνιο του 1962 σε μία θερινή κατασκήνωση στο σπίτι της Γιούνις Κένεντι Σράιβερ (1921-2009), αδελφή του δολοφονημένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία κλήθηκαν προκειμένου η ίδια να ανιχνεύσει τις ικανότητές τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Μόλις έξι χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1968, έλαβαν χώρα στο Ιλινόις των ΗΠΑ οι πρώτοι Θερινοί Αγώνες με συμμετέχοντες 1.000 αθλητές με διανοητική αναπηρία από 26 Πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά. Από τότε μέχρι σήμερα τα Special Olympics έχουν εξελιχθεί σ’ ένα Παγκόσμιο Κίνημα, που δίνει την ευκαιρία σε 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες από 185 χώρες του κόσμου, κυρίως μέσω του αθλητισμού, να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες και με τους τρόπους αυτούς να αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη της κοινότητάς τους. Στους αγώνες που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τα Special Olympics ανά τον κόσμο υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερα από 30 Ολυμπιακού τύπου θερινά και χειμερινά αθλήματα.

Τα Special Olympics στην Ελλάδα

Τα Special Olympics Ελλάς ιδρύθηκαν το 1987 ως ένα μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό σωματείο με σκοπό την ένταξη των Ελλήνων με διανοητική αναπηρία στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, προσφέροντας σε αυτούς τη δυνατότητα να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους και να τις προβάλλουν στην παγκόσμια κοινότητα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Ταυτόχρονα, ανέλαβαν την ευθύνη να εμπνεύσουν στην ελληνική κοινωνία και την πολιτεία το σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων με διανοητική αναπηρία, τις ξεχωριστές ανάγκες τους και την πεποίθηση ότι αποτελούν χρήσιμα και ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας.

Τα Special Olympics Ελλάς είναι συνδεδεμένο μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και έχει αναγνωρισθεί επίσημα από το Υφυπουργείο Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), ως Φίλαθλο Αθλητικό Σωματείο. Η δράση των Special Olympics Ελλάς μέχρι σήμερα στηρίζεται σε εθελοντές. Τα έξοδα διοργάνωσης και συμμετοχής των αθλητών σε αγώνες καλύπτονται από χορηγίες ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, ενώ ένα σεβαστό ποσό καλύπτεται από την Πολιτεία. Μέχρι σήμερα τα Special Olympics Ελλάς προσφέρουν δυνατότητες συμμετοχής σε ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες σε 24 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα. Από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο κάθε έτους τα Special Olympics Ελλάς, πέραν των προγραμμάτων προπόνησης, οργανώνουν Τοπικούς, Περιφερειακούς και Πανελλήνιους Αγώνες.

Το έμβλημα των Παγκοσμίων Αγώνων 2011

Το έμβλημα των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 είναι ένας λαμπρός ήλιος. Ο ήλιος, πηγή της ζωής παραπέμπει στη δυνατότητα υπέρβασης και τη δύναμη του αθλητή που παίρνει μέρος στους Αγώνες. Η υπέρβαση υποδηλώνεται από το κλαδί της ελιάς και η δύναμη από την σπειροειδή μορφή στο κέντρο του ήλιου.

Τα χρώματα αντανακλούν το ελληνικό τοπίο, ενώ προβάλλουν συναισθήματα όπως πάθος για ζωή μέσα από το θερμό κόκκινο, αισιοδοξία με το πορτοκαλί, αποφασιστικότητα με το μπλε, ελευθερία με το γαλάζιο και ελπίδα με το πράσινο.

Οι Τελετές Έναρξης και Λήξης στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο

Εμπνευστής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Τελετών είναι o Φωκάς Ευαγγελινός, που με την καλλιτεχνική του ομάδα ανέλαβε να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις δημιουργικές και εθιμοτυπικές πτυχές των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Αγώνων. Η ομάδα του Φωκά Ευαγγελινού απαρτίζεται από καλλιτέχνες διεθνούς κύρους με εκτενέστατη εμπειρία στην διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων και θεαμάτων.

Η Τελετή Έναρξης  (25 Ιουνίου, 20:00)

Η τελετή έναρξης, ένα τρίωρο, ξεχωριστό, συγκινητικό θέαμα θα τιμήσει τους αθλητές και θα γιορτάσει τις αξίες και τις παραδόσεις του κινήματος των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics. Η κεντρική ιδέα του θεάματος στηρίζεται στην Ελληνική Μυθολογία. Πρωταγωνιστές της τελετής θα είναι εκατοντάδες ερμηνευτές/εθελοντές που θα συνυπάρξουν επί σκηνής με διάσημους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο της τελετής θα πραγματοποιηθούν: Παρέλαση αθλητών, Ομιλίες, Δημιουργικές Ενότητες, Επίσημη Έναρξη των Αγώνων, Έπαρση της Σημαίας των Special Olympics, Επίσημοι Όρκοι Αθλητών και Διαιτητών-Κριτών και η Φλόγα των Αγώνων.

Η Τελετή Λήξης  (4 Ιουλίου, 20:30)

Η Τελετή Λήξης των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα γιορτάσει την προσπάθεια και τις επιτυχίες των αθλητών μαζί με τους Κριτές και τους θεατές. Στο πλαίσιο της τελετής θα πραγματοποιηθούν: Επίσημη Λήξη των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, Σβήσιμο της Φλόγας, Παράδοση των Αγώνων στην επόμενη Οργανωτική Επιτροπή, Μουσική και Χορός για τους αθλητές.

Το Φεστιβάλ των Special Olympics

Πέρα από το αγωνιστικό πρόγραμμα, οι αθλητές, οι οικογένειες τους, οι συμμετέχοντες των αγώνων, και το γενικότερο κοινό της Αθήνας έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν, να διασκεδάσουν και να συναντηθούν στη μεγάλη καθημερινή γιορτή των αγώνων, το Φεστιβάλ Special Olympics (26 Ιουνίου-3 Ιουλίου) στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ (10:00-19:00).



Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/04) - Πού θα δείτε ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Super League, Euroleague
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/04) - Πού θα δείτε ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Super League, Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR: Να το κάνει όπως το 2009
Παναθηναϊκός AKTOR: Να το κάνει όπως το 2009
Κερδίστε 2 εισιτήρια για το Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Game 2
Κερδίστε 2 εισιτήρια για το Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Game 2
Πανέτοιμος για το Game 1, κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός
Πανέτοιμος για το Game 1, κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved