Ο Μιούρεν στο Onsports

Ο Μιούρεν στο Onsports

Ο Άρνολντ Μιούρεν μίλησε στο Onsports για το σεμινάριο της Ajax Hellas Academy και τα αποτελέσματα που προσδοκά να έχει η συγκεκριμένη προσπάθεια.

Ο άνθρωπος που έχει κατακτήσει συνολικά 16 τίτλους στην καριέρα του και κέρδισε την ευρωπαϊκή καταξίωση παίζοντας σε δυο μεγαθήρια όπως ο Άγιαξ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν θα μπορούσε παρά να μεταλαμπαδεύει την γνώση του και στις νεότερες γενιές. Ο Άρνολντ Μιούρεν που υπήρξε συμπαίκτης με «ιερά τέρατα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όπως οι Γιόχαν Κρόιφ και Μάρκο Φαν Μπάστεν, είναι σήμερα ένας από τους επικεφαλής του δικτύου Ακαδημιών του Άγιαξ.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης το 1988 με την Εθνική ομάδα της Ολλανδίας αποτελεί τον επικεφαλής του προγράμματος του Άγιαξ ανά τον κόσμο και επισκέπτεται κάθε χρόνο περισσότερες από 150 ακαδημίες για να διδάξει τα βασικά του ποδοσφαίρου στα παιδιά που φιλοδοξούν να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Σύμφωνα με τον 60χρονο, άλλοτε σταρ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και παίκτη των Άγιαξ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η πορεία του σεμιναρίου επιμόρφωσης των προπονητών που έγινε για τρεις μέρες στην Αθήνα ήταν ικανοποιητική και τόνισε ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να κατανοήσουν αυτοί που πρόκειται να εκπαιδεύσουν τα παιδιά το ποιος είναι ο σωστός τρόπος να διδάξουν τα βασικά του ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο Onsports ο Άρνολντ Μιούρεν:

Ποιος είναι ο βασικός σκοπός που διεξήχθη αυτό το τριήμερο σεμινάριο υπό την αιγίδα της Ajax Hellas Academy;

«Το πιο σημαντικό είναι να διδάξουμε τους προπονητές το πώς γίνονται οι προπονήσεις στην ακαδημία του Άγιαξ. Τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παιδιά και ποια είναι η φιλοσοφία μας γύρω από το συγκεκριμένο κομμάτι. Πώς πρέπει να φέρονται, ποιοι τρόποι υπάρχουν για να διδάξεις στα παιδιά το σωστό ποδόσφαιρο και τι πρέπει να αλλάξουν σε σχέση με αυτά που ήξεραν ως τώρα».

Είστε ικανοποιημένος από την πορεία που είχαν τα μαθήματα που κάνατε στους προπονητές; Έδειξαν ανταπόκριση στα όσα τους είπατε;

«Είμαι ικανοποιημένος από την πορεία του σεμιναρίου και τις τρεις μέρες που είμαστε εδώ. Όπως είδατε κι εσείς θα κάνουμε μια αξιολόγηση όλων των προπονητών και θα δούμε ποιοι μπορούν να γίνουν μέρος αυτού του προγράμματος που έχει αναπτύξει ο Γιώργος Καζιάνης σε συνεργασία με τον Άγιαξ τα τελευταία χρόνια. Όσο για τους προπονητές, ήταν όλοι τους… καλοί μαθητές, είμαι ικανοποιημένος με το πώς δέχθηκαν τα όσα τους είπαμε, είδα ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν καλή ανταπόκριση στα όσα θέλουμε να τους διδάξουμε».

Από όσα διδάξατε στους προπονητές, τι θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό και πρέπει να το συγκρατήσουν οπωσδήποτε;

«Το σημαντικό είναι να καταλάβουν τη φιλοσοφία του Άγιαξ, το πώς πρέπει να μαθαίνουν σταδιακά στα παιδιά τα βασικά του ποδοσφαίρου και στη συνέχεια να εντρυφούν σε διαφορετικά κομμάτια του παιχνιδιού, όπως είναι η φυσική τους κατάσταση, η τακτική, τα συστήματα. Όμως, πρώτα πρέπει να κάνουμε σταθερά βήματα για να περάσει η σωστή φιλοσοφία που θέλουμε να υπάρχει στην ακαδημία του Άγιαξ».

Πολλοί προπονητές που ασχολούνται με τις υποδομές υποστηρίζουν ότι σε μικρή ηλικία τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν μόνο τεχνική. Συμφωνείτε;

«Συμφωνώ απόλυτα με αυτό και θέλω να πω ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό κομμάτι της διδασκαλίας των παιδιών. Αυτά τα στοιχεία τεχνικής που μαθαίνουν σε αυτή την ηλικία, είναι η υποδοχή της μπάλας και η σωστή πάσα. Αν δεν ξέρει κάποιος αυτά τα δύο βασικά πράγματα, απλά δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο. Πρέπει να μάθεις πώς να δέχεσαι σωστά την μπάλα για να μπορείς να πασάρεις, να σουτάρεις, να κάνεις κεφαλιά, για να παίξεις ποδόσφαιρο. Αν δεν μπορείς να πάρεις την μπάλα στα πόδια σου, δεν μπορείς να παίξεις. Είναι απλό. Για αυτό πρέπει σε αυτή την ηλικία που τα παιδιά έχουν μεγάλη δεκτικότητα, να μάθουν σωστά τα βασικά του ποδοσφαίρου».

Έχετε βρεθεί αρκετές φορές στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι μπορεί όλο αυτό το εγχείρημα να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Έχω βρεθεί ξανά στην Ελλάδα, ήμουν πριν κάποια χρόνια σε ένα καμπ που διοργάνωσε ο Γιώργος Καζιάνης με την ακαδημία στην Κέρκυρα και από τότε έχω έρθει άλλες τέσσερις φορές εδώ. Θεωρώ ότι γίνεται μια καλή προσπάθεια που θα έχει αποτελέσματα, όμως πρέπει να υπάρχει υπομονή και να γίνουν σωστά και σταθερά βήματα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν προσπαθούμε να επιβάλουμε απόλυτα τη φιλοσοφία του Άγιαξ και του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να διατηρήσουμε τα συστατικά του Έλληνα ποδοσφαιριστή, το πάθος, τη δύναμη, την τεχνική, και να προσθέσουμε τα κομμάτια που λείπουν, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένους ποδοσφαιριστές. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία σε κάθε παίκτη, να είναι εξίσου καλός τεχνικά αλλά και τακτικά. Η φυσική κατάσταση ακολουθεί και είναι κάτι που βελτιώνεται με την καθημερινή άσκηση ούτως ή άλλως».

Γίνεται πολύς λόγος για την φιλοσοφία που έχει το ολλανδικό ποδόσφαιρο. Ποια είναι τα βασικά της στοιχεία και πώς μπορούν να περάσουν στους Έλληνες ποδοσφαιριστές και προπονητές;

«Θέλω να τονίσω ότι χρειάζεται υπομονή και να ακολουθηθεί η σωστή σειρά βημάτων. Δείτε το σαν ένα παιδί που είναι 12 ετών και τελειώνει το δημοτικό σχολείο. Μπορεί να μπει απευθείας στο Πανεπιστήμιο; Όχι. Πρέπει να κάνει κάποια άλλα βήματα πρώτα. Έτσι και στο ποδόσφαιρο. Όταν είσαι στο «βήμα 1» δεν μπορείς να πας στο «βήμα 4». Πρέπει να τελειοποιείς το κάθε πράγμα στον παίκτη που είναι στην ακαδημία σου, και μετά να προχωράς στο επόμενο στάδιο. Για παράδειγμα, θα πρέπει να φτιάξεις πρώτα την υποδοχή και την πάσα σε έναν παίκτη και στη συνέχεια να του μάθεις το σουτ και την κεφαλιά. Μετά την τακτική και πάει λέγοντας, έτσι ώστε να δημιουργείς έναν ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή που να έχει όλα τα σωστά στοιχεία σε ικανοποιητικό βαθμό».

Θεωρείτε ότι μέσα από την Ajax Hellas Academy και την οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται, μπορούν να προκύψουν στο μέλλον επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που θα στελεχώσουν τις ελληνικές ομάδες;

«Πιστεύω πως ναι. Μπορούν να υπάρξουν επαγγελματίες παίκτες που να προέρχονται από αυτή την ακαδημία όμως όπως είπα χρειάζεται υπομονή και σταθερά βήματα. Πρέπει να γίνει προσπάθεια, να περάσουν κάποια χρόνια και να δούμε στη συνέχεια ποια είναι τα αποτελέσματα. Θέλει όμως σοβαρή δουλειά, ισορροπία και εμπιστοσύνη στους Έλληνες παίκτες».



Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Οι 10 διάσημοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών που κατέληξαν στη φυλακή!
Οι 10 διάσημοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών που κατέληξαν στη φυλακή!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved