Choosing The Right Style Of Bmx

Choosing The Right Style Of Bmx

Θέλεις να ξεκινήσεις bmx αλλά δεν ξέρεις ποιο style σου ταιριάζει; Παρακάτω ίσως κάποιες από τις απορίες σου να λυθούν…

Dirt

Το dirt είναι για τους αναβάτες που αρέσκονται σε εντυπωσιακά tricks, ρυθμό και flow. Ξεκινώντας μπορείς να επιλέξεις το επίπεδο που σου αρμόζει και να ανεβάσεις τον βαθμό δυσκολίας καθώς εξελίσσεσαι. Αν είσαι από αυτούς που ντρέπονται να κάνουν μπροστά σε κόσμο και άλλους riders στην αρχή, το dirt riding είναι ιδανικό γιατί σίγουρα υπάρχουν απομονωμένα μέρη χωρίς την πολυκοσμία των δημόσιων δρόμων ή κάποιου skate park. Απ’ την άλλη, το να έχεις γύρω σου riders μπορεί να σου φανεί χρήσιμο, γιατί θα σου πουν κάποια tips και θα σε συμβουλέψουν. Εάν έχεις μπροστά σου ένα αρκετά μεγάλο clear, flat path μπορείς να ξεκινήσεις τα δικά σου trails χωρίς κάποιο κόστος. Ασφαλώς αυτό απαιτεί πολλή δουλειά, αφού εκτός απ’ το να τα φτιάξεις πρέπει και να τα διατηρήσεις από τη βροχή, τους βανδαλισμούς και ό,τι άλλο. Αν επιλέξεις τα μεγάλα dirt jumps θα πρέπει να έχεις υπόψη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χτυπήσεις λόγω ύψους, αν και στο χώμα δεν πονάει τόσο όσο στο τσιμέντο και την άσφαλτο. Δεν χρειάζεσαι κάποιο συγκεκριμένο είδος ποδήλατου για riding σε dirt trails, αρκεί να έχει μακρύ top tube.

Street/Park

Το street riding έχει πολύ ενδιαφέρον λόγω των εναλλαγών spot. Αρχικά παίζει πολύ σημαντικό ρολό η μορφολογία της περιοχής που μένεις. Η περιοχή σου μπορεί να έχει κάποια εμπόδια που να είναι πολύ δύσκολα για έναν αρχάριο ή να έχει τόσο εύκολα που να σου φανεί βαρετό. Κάποιες περιοχές δεν έχουν καν το κατάλληλο terrain για street riding. Αν μένεις σε μεγάλη πόλη, τότε είναι το ιδανικό style αφού η μετακίνηση από περιοχή σε περιοχή για την αναζήτηση σωστών spot είναι εύκολη. Το σημαντικό είναι ότι κάθε εμπόδιο που θα βρεις στον δρόμο σου πρέπει να το δεις σαν ευκαιρία για να βγάλεις πολλά διαφορετικά κόλπα.

Το park riding είναι και αυτό πολύ ενδιαφέρον, αλλά μόνο στην περίπτωση που έχεις κάποιο skate park στην περιοχή σου. Στο εξωτερικό σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να πληρώσεις για να κάνεις στα πάρκα, αν και μερικά προσφέρουν ετήσιες κάρτες επιδοτούμενες από το κράτος. Στην Ελλάδα ακόμα τα πράγματα είναι λίγο πρωτόγονα, αφού υπάρχουν σε ολόκληρη την χώρα μόνο 2 πάρκα, στη Χαλκίδα και στη Λάρισα. Σε λίγο καιρό ελπίζουμε να φτιαχτεί στο Μαρούσι και σε ακόμη μία περιοχή. Μέχρι τότε θα πρέπει να αρκεστείς σε κάποια ghettos που υπάρχουν και σε κατασκευές από ιδιώτες, αφού και στο Χολαργό, όπου είχε φτιαχτεί ένα πάρκο, τώρα δεν είναι και σε τόσο καλή κατάσταση. Σε όλη την Ευρώπη τα πάρκα (indoor και outdoor) διαθέτουν ξύλινες ράμπες τέλεια κατασκευασμένες για να μάθεις εύκολα και να εξελιχτείς. Συνήθως σε τέτοια μέρη θα συναντήσεις καλούς riders και πρόθυμους να σε βοηθήσουν.


Flatland


Το flat έχει πολύ flow και ισορροπία και σίγουρα χρειάζεσαι πολύ καλό κέντρο βάρους. Χρειάζεσαι έναν ανοιχτό ή κλειστό χώρο, χωρίς εμπόδια ή κάτι άλλο, και καλό terrain. Τα trick στο flat είναι σχετικά εύκολα στην αρχή και αρκετά θεαματικά όταν τα συνδυάσεις μεταξύ τους. Πολλά από τα βασικά tricks όπως megaspins, balancing tricks, tailwhips, cyclones κ.ά. μπορείς να τα μάθεις σε λίγες μέρες. Οι πτώσεις δεν είναι τόσο άσχημες στο flat όπως στο dirt ή το street riding, γιατί δεν βρίσκεσαι ποτέ σε μεγάλο ύψος από το έδαφος. Όμως μη σκεφτείς ότι αν πέσεις δεν θα πονέσεις, γιατί αυτό που πρέπει να θυμάσαι πάνω σε ένα bmx είναι ότι υπάρχουν αρκετά εξαρτήματα που μπορούν να σου κάνουν μεγάλη ζημιά. Για να κάνεις flat χρειάζεσαι σίγουρα πιο ελαφρύ ποδήλατο απ’ ό,τι στο freestyle, με κοντό top tube, περίπου 18 με 19 ίντσες. Το καλύτερο θα ήταν να πάρεις ένα ποδήλατο φτιαγμένο για flat, γιατί τα ποδήλατα που είναι για dirt ή street riding θα σε δυσκολέψουν.


Racing

To racing περιέχει ανταγωνισμό βασισμένο στην ταχύτητα. Όπως όλα τα styles of riding, το racing απαιτεί μεγάλη υπομονή και επιμονή. Δεν πρόκειται να τερματίσεις πρώτος από την αρχή και μπορεί να περάσουν εβδομάδες, ακόμα και μήνες, μέχρι να καταφέρεις κάποιο καλό αποτέλεσμα. Για να δεις σημαντική πρόοδο πρέπει να κάνεις πολλή προπόνηση και να έχεις πολύ καλή φυσική κατάσταση. Θα χρειαστείς ένα πολύ ελαφρύ ποδήλατο για να μπορείς να πιάνεις υψηλές ταχύτητες και ένα μέρος για προπόνηση όπου θα μπορείς να πηγαίνεις και να προπονείσαι  συνέχεια.



Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
Άρσεναλ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των «κανονιέρηδων», Σερ Τσιπς Κέσγουικ
Άρσεναλ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των «κανονιέρηδων», Σερ Τσιπς Κέσγουικ
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας»
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας»
Παναθηναϊκός AKTOR : Απρόοπτο με Λεσόρ, δε θα αγωνιστεί με Περιστέρι
Παναθηναϊκός AKTOR : Απρόοπτο με Λεσόρ, δε θα αγωνιστεί με Περιστέρι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved