Ένα μαύρο διαμάντι στα χέρια του Μουρίνιο

Ένα μαύρο διαμάντι στα χέρια του Μουρίνιο

Ένας αναμφισβήτητα ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, μα και ένας αναμφίβολα δύσκολος χαρακτήρας, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ

Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου του 1984 στο Τόγκο από Νιγηριανούς γονείς ο Sheyi Emmanuel Adebayor, όπως είναι ολόκληρο το όνομα του, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην πατρίδα του. Η Σπόρτινγκ Λομέ του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε ηλικία 13 χρονών στο πρωτάθλημα under 15, απ' όπου και τον εντόπισαν οι άνθρωποι της Μετζ.

Το 1999 αποκτήθηκε από τον Γαλλικό σύλλογο και αγωνίστηκε εκεί για δυο χρόνια στην ομάδα κάτω των 17. Τη σεζόν 2002-03 σημείωσε 17 γκολ σε 35 παιχνίδια κερδίζοντας συμβόλαιο στην Μονακό με την οποία σε τρία χρόνια σημείωσε 18 γκολ  σε 79 εμφανίσεις βοηθώντας την να φτάσει στον τελικό του Champions League.

Η εμπειρία του στο Νησί

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα Αγγλικά βλέμματα, και το 2006 η Άρσεναλ τον έκανε δικό της. Στο ντεμπούτο του κόντρα στην Μπέρμιγχαμ σκόραρε μόλις σε 21 λεπτά συμμετοχής, με τους κανονιέρηδες να επικρατούν τελικά 2-0. Στο Λονδίνο έμεινε για τρία χρόνια σημειώνοντας 46 γκολ σε 104 εμφανίσεις, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του Βενγκέρ που δεν δίστασε να του δώσει φανέλα βασικού.
Το 2009 όμως έχασε τα τελευταία παιχνίδια λόγο ενός τραυματισμού παράλληλα ήρθε σε ρήξη με τον «Αλσάτο», αλλά και με το αγαπημένο του παιδί, Νίκλας Μπεντνερ, και πλέον στην Άρσεναλ δεν τον υπολόγιζαν. Έτσι το καλοκαίρι του ίδιου έτους, όταν έφτασε η προσφορά 25 εκατομμυρίων από την Μάντσεστερ Σίτι , οι κανονιέρηδες δεν το σκέφτηκαν και πολύ, με δεδομένη και την επιθυμία του ίδιου του παίκτη να αποχωρήσει.

Έτσι, στο ντεμπούτο του με την φανέλα της Σίτυ, σημείωσε ένα ασύλληπτο γκολ με βολίδα έξω από την μεγάλη περιοχή μόλις στο τρίτο λεπτό. Στο παιχνίδι των «Πολιτών» κόντρα στην Άρσεναλ σκόραρε και πάλι, ενώ δεν δίστασε να διαπληκτιστεί με τον Φαν Πέρσι χτυπώντας τον στο πρόσωπο. Γι αυτή του την ενέργεια τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών από την πειθαρχική επιτροπή. Ακόμα δεν δίστασε να πανηγυρίσει το γκολ του μπροστά από τους φίλους της Άρσεναλ ακόμα και αν έπρεπε να διασχίσει ολόκληρο τον αγωνιστικό χώρο για να πάει μπροστά από την κερκίδα των οπαδών του Λονδρέζικου συλλόγου. Τις τελευταίες αγωνιστικές ο Αντεμπαγιόρ, είχε χάσει την θέση του βασικού, καθώς για άλλη μια φορά, είχε έρθει σε ρήξη με τον προπονητή του, που δεν τον υπολόγιζε. Παράλληλα η Σίτι στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο, έκανε μεταγραφές επιθετικών θέλοντας να περάσει μήνυμα στον παίκτη για το μέλλον του στην ομάδα.

Ο Αντεμπαγιόρ στην Εθνική

Σε εθνικό επίπεδο, ο Αντεμπαγιόρ είχε την επιλογή να αγωνίζεται με την Νιγηρία λόγο της καταγωγής των γονιών του, αλλά επέλεξε να αγωνιστεί στο Τόγκο στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε. Για πρώτη φορά κλήθηκε στην εθνική του Τόγκο το 2000 και έως το 2010 είχε σημειώσει 16 γκολ σε 38 εμφανίσεις. Στις 8 Ιανουαρίου η αποστολή της ομάδας μετέβαινε οδικώς στην Αγκόλα για το Κόπα Άφρικα πέφτοντας στα πυρά τρομοκρατών που γάζωσαν το λεωφορείο τον Τογκολέζων. ΟΑντεμπαγιόρ και οι συμπαίκτες του γλίτωσαν με μικροτραυματισμούς, ωστόσο αντιμετώπιζαν για μεγάλο διάστημα ψυχολογικά προβλήματα μην μπορώντας να ξεπεράσουν το σοκ.

Προβλήματα με τις αρχές

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προκαλέσει με την εξωγηπεδική του ζωή ο Τογκολέζος σταρ. Πρόσφατα οι αρχές ανακάλυψαν ένα πακέτο, σταλμένο από την Αφρική, με μεγάλη ποσότητα Ινδικής Κάνναβης, σε παλαιότερη οικεία του παίκτη. Αμέσως κλήθηκε να καταθέσει από τις αρχές, και αρνούμενος τις κατηγορίες αθωώθηκε, καθώς δεν υπήρχαν περεταίρω στοιχεία που να τον ενοχοποιούν.

Η πρόκληση

Πλέον ο Αντεμπαγιόρ, στην πιο ώριμη , ποδοσφαιρικά, ηλικία, βρίσκεται μπροστά από μια τεράστια πρόκληση που ακούει στο όνομα «Ρεάλ Μαδρίτης». Ο έμπειρος στράικερ καλείται να αποδείξει στους επικριτές του, αλλά και στον Μουρίνιο που τον επέλεξε, ότι αξίζει να βρίσκεται στην Βασίλισσα. Άλλωστε ο εξάμηνος δανεισμός του, είναι με οψιόν αγοράς σε περίπτωση που η ικανοποιήσει τους Μαδριλένους.

Ένα μαύρο διαμάντι στα χέρια του Μουρίνιο



Παναθηναϊκός AKTOR: «Μάρτυρες "καταδρομικής επιχείρησης" εποχής Μπερτομέου - Δείξτε σεβασμό»
Παναθηναϊκός AKTOR: «Μάρτυρες "καταδρομικής επιχείρησης" εποχής Μπερτομέου - Δείξτε σεβασμό»
Conference League, Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Με φιλοξενούμενους οπαδούς οι ημιτελικοί
Conference League, Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Με φιλοξενούμενους οπαδούς οι ημιτελικοί
Αγορές με ακόμα πιο δυνατές αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα για το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
Αγορές με ακόμα πιο δυνατές αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα για το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
Super League: Οριστικό! Τότε τελειώνουν τα play offs - Πότε θα γίνει το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός
Super League: Οριστικό! Τότε τελειώνουν τα play offs - Πότε θα γίνει το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved