«Δυό μαύρα πουκάμισα»

«Δυό μαύρα πουκάμισα»

Σε μια λαμπρή, «κρητική» βραδιά ο εκλεκτός συνεργάτης μας και επιτυχημένος συγγραφέας, Μένιος Σακελλαρόπουλος, παρουσίασε χθες το 8ο μυθιστόρημά του.

Σε μια όμορφη βραδιά, που παρέπεμπε σε κρητικό γλέντι, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος, παρουσίασε το όγδοο βιβλίο του με τίτλο «Δυο μαύρα πουκάμισα». Την εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη στο «Πάρκο της Ελευθερίας», λάμπρυναν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους οι πρωταγωνιστές της πετυχημένης σειράς «Το Νησί», Κατερίνα Λέχου και Αιμίλιος Χειλάκης.

Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, ηθοποιοί, ήταν όλοι εκεί, για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Μένιο Σακελλαρόπουλο, ο οποίος ήταν φανερά συγκινημένος όλη τη βραδιά. Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Στράτος Αποστολάκης, Βασίλης Κωνσταντίνου και ο πρώην διαιτητής Παναγιώτης Βαρούχας.

Οι μαντινάδες και η κρητική λύρα, είχαν την τιμητική τους, όπως και η ρακή, η οποία υπήρχε άφθονη στα τραπέζια, ενώ η διακεκριμένη λυράρισσα Σούλα Δασκαλομαρκάκη μάγεψε με τη φωνή της και έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στη βραδιά, που όπως είπαμε είχε κρητικό χρώμα.

Άλλωστε η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται στη Μεγαλόνησο, μεταξύ δύο «μαυροπουκαμισάδων», οι οποίοι μεγάλωσαν σαν αδέλφια, μέχρι που μπήκε στη ζωή τους η Μαρκέλλα…

Αν και δεν είναι Κρητικός ο Μένιος Σακελλαρόπουλος έχει αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με τους ανθρώπους της Κρήτης και το να γράψει βιβλίο για το νησί, ήταν θέμα χρόνου. Το ερέθισμα, όπως εξήγησε, για να γράψει τα «Δύο μαύρα πουκάμισα», το πήρε το περασμένο καλοκαίρι σε ένα γάμο στο ορεινό χωριό Ασή Γωνιά.

«Με θυμάμαι στην Κρήτη να συγκλονίζομαι ολάκερος, από αυτή την ξεχωριστή μοναδική γη, που με έκανε πάντα να ανατριχιάζω. Άφησα, λοιπόν τη μεγαλοσύνη των ανθρώπων αυτών να με τυλίξει. Έκανα φίλους, αδελφούς, που μου άνοιξαν και τους άνοιξα την καρδιά μου με τούτο το μαγικό φάρμακο τη ρακή, να γιατρεύει πόνους και να με ανεβάζει με το νου στον Ψηλορείτη. Μαγεύτηκα στην Κρήτη, στο γάμο του αδελφού της Χρυσούλας στην Ασή, δηλαδή στην άπαρτη Γωνιά, γεννήθηκε αστραπιαία και μαγικά, η ιδέα αυτού του βιβλίου.

Ανέβηκα σε ράχες και βουνά, μητάτα, οροπέδια και λαγκάδια, για να χτίσω τους ήρωες στα «Δυο μαύρα πουκάμισα», το Μανούσο, το Σήφη, τη Μαρκέλλα, τους άλλους.

Γνώρισα όμως και αληθινούς ήρωες, όπως τον Όθωνα Χριστουλάκη, που τον έκανα ήρωα στο βιβλίο και είναι μαζί μας σήμερα (σ.σ. χθες). Εκεί λοιπόν , ανάμεσα σε ποιητές, σοφούς γέροντες και επαναστάτες, ανθρώπους με μεγάλη καρδιά και καθάριο βλέμμα σμίλευσα τα «Δυο μαύρα πουκάμισα» και όλοι αυτοί με πήραν από το χέρι και με οδήγησαν σε μονοπάτια μεγαλείου.

Μια ιστορία ακροβασίας στο μύθο, με ψήγματα πραγματικότητας. Ήταν πράγματα τα οποία διδάχτηκα στα 30 χρόνια που πηγαίνω στην Κρήτη και θα εξακολουθώ να πηγαίνω, διότι είναι ένας ευλογημένος τόπος, μία κουκίδα γης, ξεχωριστή από τις άλλες. Έγραφα λοιπόν νύχτα πάντα, μέχρι το πρωί. Το βιβλίο είναι ένας λυγμός, ένα δάκρυ, ανακάτεμα συναισθημάτων, όπως είναι και η Κρήτη. Το ξέρει η κυρία Λίτσα Κουρουπάκη, που με τιμάει σήμερα (σ.σ. χθες). Οι Κρητικοί είναι άνθρωποι που μπορείς να στηριχθείς στις σκληρές, κατοχικές εποχές του ΔΝΤ.

Τους κουβαλώ μέσα μου και τους χαμογελάω. Όπως χαμογελάω στην υπέροχη Κατερίνα (Λέχου), που αποπνέει ολάκερη δύναμη και ήθος και την οποία θα τη δούμε το χειμώνα στο θέατρο Ιλίσια στο «Φυλακισμένο της διπλανής πόρτας» μαζί με τον Γρηγόρη Βαλτινό. Τον Αιμίλιο Χειλάκη, που αυτοτιμωρείται μετά τις ανομίες και αλητείες του στο «Νησί» και γίνεται Άμλετ, στις 27 Ιουλίου, στο θέατρο Παπάγου, τον αυθεντικό Δημήτρη Καμπουράκη γέννημα θρέμμα αυτής της ιερής γης της Κρήτης, τον συνοδοιπόρο μου για 32 ολόκληρα χρόνια Βασίλη Σκουντή, που έχει παίξει τεράστιο ρόλο σε αυτό το βιβλίο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον άνθρωπο που με στήριξε πολύ, με πήρε από το χέρι, τον Ηλία Λιβάνη και μετράμε μαζί οκτώ βιβλία, αλλά και τη Γιώτα Λιβάνη.

Τώρα στα προσωπικά την τρέλα μου την ανέχεται η οικογένειά μου, η Αγγελική, ο Γιώργος και η Κορίνα, τα δυο υπέροχα παιδιά μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Όθωνα Χριστουλάκη, την επιμελήτρια του βιβλίου Άντα Κατσαμπάκη, τη Μαρία Γουρνιεζάκη, τη Σούλα Δασκαλομαρκάκη, τους υπέροχους Κρητικούς. Πίνω στην υγειά σας…». Με αυτόν τον τρόπο, ο Μένιος Σακελλαρόπουλος, έδωσε το σύνθημα να ξεκινήσει το γλέντι με το κρητικό συγκρότημα να σέρνει το χορό…

Νωρίτερα είχε πάρει το λόγο ο Ηλίας Λιβάνης ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι εκδόσεις Λιβάνη και εγώ προσωπικά έχουμε τη χαρά να κάνουμε την παρουσίαση του όγδοου βιβλίου του Μένιου Σακελλαρόπουλου. Τα προηγούμενα τα οποία έχουν κάνει μεγάλη καριέρα στα βιβλιοπωλεία είναι: «Είκοσι Χρόνια Ταξίδια», τα μυθιστορήματα «The Game Boy», «To Μοιραίο 10», «Θα πεθάνεις, Ρε!», «Η Νύχτα της Λώρας», το «Μαύρο Φιλί» και το «Φεγγάρι από Πέτρα». Αυτό το βιβλίο έχει κάτι ιδιαίτερο. Εξυμνεί, περιγράφει την Κρήτη και γι αυτό ευχαριστούμε πολύ και τη βουλευτίνα των Χανίων κ. Βαγγελία Κουρουπάκη, που είναι εδώ μαζί μας».

Η Κατερίνα Λέχου από την πλευρά της τόνισε: «Δεν είμαι Κρητικά και νιώθω άσχημα να μιλάω ανάμεσα σε τόσους Κρητικούς. Το βιβλίο αν κάτι το χαρακτηρίζει, εκτός από το γεγονός ότι το διάβασα σαν νεράκι, πράγμα που δεν είναι εύκολο, είναι ότι αντικατοπτρίζει, με ένα πολύ ξεκάθαρο τρόπο, την κρητική ψυχή, η οποία είναι ακραία. Για μένα οι δύο βασικοί ήρωες του, ο Μανούσος και η Μαρκέλλα, αντικατοπτρίζουν το θάνατο και τη ζωή. Έχουν επιλέξει και οι δύο από μία πλευρά και έτσι πάνε μέχρι το τέλος, χωρίς τίποτα να τους αλλάξει αυτή την ξέφρενη πορεία. Αυτό το κάνει πάρα πολύ δυνατό, διότι τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο στη ζωή μας πια. Όταν βλέπεις ξεκάθαρους χαρακτήρες, ξεκάθαρες καταστάσεις, όσο και αν είναι ακραίοι αυτοί, χαίρεσαι, διότι αυτό σημαίνει δυναμική ψυχής».

Η δημοφιλής ηθοποιός διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του Μένιου Σακελλαρόπουλου, όπως και ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο οποίος πήρε αμέσως μετά το λόγο, υπογραμμίζοντας. «Στα "Δύο Μαύρα Πουκάμισα", βλέπουμε μια ιστορία από την Κρήτη. Βλέπουμε δύο άνδρες ‘’μαυροπουκαμισάδες’’ και μια γυναίκα. Πραγματικά η γυναίκα είναι η ζωή και φέρει ζωή. Πραγματικά τα ‘’Δύο μαύρα πουκάμισα’’, αφήνονται στο θάνατο, αλλά αυτή είναι η δύναμη του να ζητάς. Να λες εγώ θέλω αυτό, με αίμα, με χαρά και όταν λέω με αίμα, δεν εννοώ μόνο το φόνο, αλλά το αίμα που βράζει μέσα μας».



Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved