Φιτσανάκης: «Κάναμε υπέρβαση»

Φιτσανάκης: «Κάναμε υπέρβαση»

Περήφανος από την εξαιρετική πορεία της γυναικείας ομάδας πόλο του ΝΟΡ εμφανίστηκε ο Κώστας Φιτσανάκης. Ο τεχνικός ηγέτης του ΝΟΡ σε συνέντευξή του στο Onsports, μίλησε για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η ομάδα.

Η γυναικεία ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Ρεθύμνου, κατάφερε να παραμείνει στην Α1 υπερβαίνοντας εαυτόν. Η ομάδα, ελέω της έλλειψης κολυμβητηρίου, είχε στην διάθεσή της μόνο μία διαδρομή σε 25άρα πισίνα για τις προπονήσεις και έδωσε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια της, μακριά από το Ρέθυμνο. Ο Κώστας Φιτσανάκης, σε συνέντευξή του στο Onsports αναφέρθηκε στον φετινό άθλο, όχι μόνο της ομάδας, αλλά και της διοίκησης του ΝΟΡ.

Η φετινή χρονιά ολοκληρώθηκε με τον ΝΟΡ να κάνει πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα της Α1 γυναικών του πόλο. Θεωρείτε το επίπεδο είναι καλό;

«Το επίπεδο του πρωταθλήματος θεωρώ ότι είναι πολύ καλό, αλλά το ελληνικό πόλο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικά που δεν το αφήνουν να εξελιχθεί. Υπάρχει πολύ ταλέντο, αλλά τα προβλήματα δεν αφήνουν να εξελιχθεί. Θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Για τη δική μας ομάδα θεωρώ ότι αυτό που κάναμε φέτος είναι υπέρβαση. Ο στόχος μας ήταν μια αξιοπρεπή προσπάθεια, για να μην πέσουμε αμαχητί. Η ομάδα δεν ετοιμάστηκε ποτέ για την Α1.

Τέλη Σεπτεμβρίου μας ρώτησε η Ομοσπονδία αν αποδεχόμαστε την πρόταση να αγωνιστούμε στην Α1, μια και είχαμε τερματίσει 3οι στην Α2. Είχαμε 3 μέρες για μεταγραφές και να ενισχυθεί η ομάδα και αποκτήσαμε μια κοπέλα, την Ειρήνη Φαρμάκη, που μας βοήθησε πάρα πολύ, είχε γεμάτες χρονιές και ήταν εδώ φοιτήτρια. Ουσιαστικά με αυτό το ρόστερ είχαμε ετοιμαστεί για την Α2 και πλέον αλλάξαμε τον τρόπο των προπονήσεων με καθημερινές προπονήσεις και πιο εντατικά. Εμείς ετοιμαστήκαμε να κάνουμε μια προσπάθεια και να στηρίξουμε τις πιο μικρές κατηγορίες, καθώς αγωνίστηκαν κορίτσια και από πιο μικρές ηλικίες».

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο κατηγοριών;

«Τεράστιες. Στην Α2 υπάρχουν δύο με τρεις ομάδες που είναι δυνατές και διεκδικούν την άνοδο και στις υπόλοιπες υπάρχουν κάποιες κοπέλες που είναι καλές και όποια βρεθεί στην καλύτερη μέρα του θα κερδίσει. Στην Α2 κάνουν προπονήσεις τους τελευταίους δύο μήνες πριν κατεβούν στους αγώνες. Στην Α1 αγωνίζονται ομάδες πρωταθλήτριες Ευρώπης. Πρέπει να είσαι και εσύ όσο το δυνατόν καλύτερος. Οι 4-5 πρώτες ομάδες είναι από τις καλές στην Ευρώπη. Ακόμα και η Πάτρα που τερμάτισε 5η θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα στην Ευρώπη. Οι τρεις ομάδες που παλέψαμε για την παραμονή, θεωρώ ότι είμαστε δύο σκαλιά κάτω και παλεύουμε μεταξύ μας».

Είστε αισιόδοξος για τη νέα αγωνιστική περίοδο;

«Η πρώτη μας χρονιά, μας γέμισε με ενθουσιασμό με αυτό που έγινε. Δεν πετάμε στα σύννεφα γιατί οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομάδα είναι πάρα πολλές. Φανταστείτε πως κάθε ομάδα της Α1 έχει πισίνα για τις προπονήσεις της, ενώ ο ΝΟΡ έχει μια διαδρομή σε 25άρα πισίνα, λόγω έλλειψης κολυμβητηρίου. Το καλοκαίρι έγινε ένα τουρνουά πριν την έναρξη της σεζόν και αγωνιστήκαν όλες οι ομάδες της Α1 εκτός από εμάς. Ότι και να κάνουμε εμείς, ακόμα και για φιλικά χρειάζεται οικονομική βοήθεια. Δεν έχουμε έδρα, άρα δεν έχουμε χορηγούς, ούτε κόσμο και όταν δεν έχεις κόσμο, κάνεις προσπάθειες για να φέρεις παιδιά στην πισίνα. Οι ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη, δεν χρειάζεται τόση προσπάθεια. Εδώ πρέπει να το πεις, γιατί δεν το ξέρει. Είμαστε στην Α1 και πολύ δεν γνωρίζουν».

Οπότε θεωρείτε πως δεν υπάρχει καμία βοήθεια από τους φορείς…

«Από όλους τους φορείς. Οι μόνοι που βοηθούν είναι το ΔΣ της ομάδας. Εγώ είμαι ως πρώτος προπονητής στον ΝΟΡ τα τελευταία τρία χρόνια και δεν έχω δει προσπάθεια να βοηθήσει κάποιος την ομάδα. Τα κορίτσια παλεύουν μόνα τους, μαζί με τη διοίκηση πρωτίστως και με τους προπονητές τους. Όταν λέμε ότι θα παίξουμε εντός έδρας, δώσαμε τρία παιχνίδια στα Χανιά, τρία στο Ηράκλειο και ένα στην Αθήνα και στα μισά παιχνίδια δεν ξέραμε αν θα παίξουμε. Όλο αυτό πιστεύω ότι δημιουργεί ανασφάλεια στην ομάδα και δεν υπάρχει ηρεμία και είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα να έχει ηρεμία, αν θέλει να φτάσει ψηλά.

Εμείς ακόμα λέμε ότι αυτό που πετύχαμε φέτος, εξαρτήθηκε από τα κορίτσια. Υπήρχε η όρεξη και η θέληση να δουλέψουν και να προσπαθήσουν να διακριθούν. Ήταν άπειρα στην κατηγορία. Ήταν από τις ρομαντικές καταστάσεις που τις χαίρεσαι. Πήραμε 8 βαθμούς και είχαμε πει πως θέλαμε μια νίκη για να μην πέσουμε αμαχητί. Πριν από 4 χρόνια πέσαμε με 0 βαθμούς, έχοντας 14 στα 14».

Θεωρείτε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πισίνας;

«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως αν υπήρχε μια πισίνα στο Ρέθυμνο, το ταλέντο που υπάρχει στον νομό, θα μπορούσε εύκολα να έχουν μόνιμη εκπροσώπηση στην Α2 οι άνδρες, οι γυναίκες στην Α1 και οι παιδικές κατηγορίες στα επίπεδα της οκτάδας. Όταν πετυχαίνουμε αυτά, χωρίς τον κόσμο και την ενίσχυση δεν νομίζω ότι θα πετυχαίναμε λιγότερα».

Έχετε δει καμία προσπάθεια βοήθειας;

«Προσπάθειες έχω δει μόνο από τους ανθρώπους του συλλόγου και από τους δημοσιογράφους να προβάλουν το πρόβλημα. Είναι δύσκολοι οι καιροί, αλλά δεν είναι τωρινό το πρόβλημα. Υπάρχει εδώ και 20 χρόνια».

Πιστεύετε πως μπορεί να υπάρξει βοήθεια από την ΓΓΑ ή την Πολιτεία, όταν το κολυμβητήριο είναι ιδιόκτητο;

«Δεν ξέρω πως είναι τα διαδικαστικά και τα νομικά. Έχει γίνει προσπάθεια από τη διοίκηση προς την ΓΓΑ. Θεωρώ ότι ο Δήμος ή το κράτος ήθελε να φτιάξει μια πισίνα, δεν θα ρωτούσε τον ιδιώτη για να το κάνει. Άλλο να συνεργαστούν. Το να γίνει μια πισίνα μπορεί να το κάνει. Η μεριά του ΝΟΡ έχει κάνει προσπάθειες. Δεν ξέρω αν πρέπει να φτιαχτεί  γιατί στην συνέχεια θα πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια για την συντήρησή του».

Υπήρξε κάποια στιγμή που απογοητευτήκατε από την κατάσταση;

«Αυτή την απογοήτευση τη ζούμε συχνά, αλλά το συνηθίζεις. Τα παιδιά ξεκίνησαν να προπονούνται χωρίς να σκέφτονται ότι δεν έχουμε πισίνα, γιατί έτσι έχουν μάθει. Εγώ που δεν είμαι από εδώ και έχω παίξει αλλού καταλαβαίνω τη δυναμική που σου δίνει η έδρα. Το προηγούμενο καλοκαίρι κάναμε ένα διεθνές τουρνουά για τις μικρές ηλικίες και ο κόσμος που ήρθε στο κολυμβητήριο ήταν απίστευτος».

Θεωρείτε πως η ομάδα έχει δυναμική;

«Έχει κόσμο που θέλει να δει την ομάδα να φτάνει ψηλά. Ασχολούνται 1000 παιδιά στις Ακαδημίες. Μόνο αυτοί φτάνει. Δεν είναι εύκολο το χειμώνα ή τις καθημερινές να πηγαίνει κάποιος που θέλει να δει την ομάδα στα Χανιά ή στο Ηράκλειο που χρησιμοποιούμε για έδρα».

Ποια είναι η συνεργασία σας με τις υπόλοιπες ομάδες της Κρήτης;

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες της Ελλάδας. Όποτε μπορούμε να καλέσουμε μια ομάδα και να πάμε για παιχνίδια. Βέβαια, εμείς δεν έχουμε πισίνα και είμαστε δεξιά και αριστερά, αλλά υπάρχει η βοήθεια».

Πιστεύετε πως το επίπεδο στην Κρήτη είναι αρκετά ψηλό;

«Το επίπεδο είναι αρκετά καλό. Στις μεγάλες αντρικές ομάδες, έχουμε τα Χανιά και τον ΟΦΗ και που είναι δυνατές ομάδες. Στα παιδιά θα θέλαμε λίγο πιο δυνατές τις άλλες ομάδες για να είμαστε όλοι πιο ψηλά, αλλά όλες προσπαθούν. Όλοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα κολυμβητήρια».



Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
Σοκ για την Πάουλα Μπαντόσα: Ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της Σαμπαλένκα (vid)
Σοκ για την Πάουλα Μπαντόσα: Ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της Σαμπαλένκα (vid)
Οι προκρίσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Conference League «κρίνονται» στην COSMOTE TV
Οι προκρίσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Conference League «κρίνονται» στην COSMOTE TV
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot – Αύριο στις 21:00 η κλήρωση
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot – Αύριο στις 21:00 η κλήρωση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved