Η πορεία προς το Γουέμπλεϊ

Η πορεία προς το Γουέμπλεϊ

Η μαγική πορεία του Παναθηναϊκού ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1970 από το Λουξεμβούργο, με εκτός έδρας νίκη και έφτασε ως το Λονδίνο.

Οι «πράσινοι» στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αντιμετώπισαν την Ζενές Ες. Με γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη στο 6’ και του Κώστα Ελευθεράκη στο 35’ ο Παναθηναϊκός έπαιρνε εύκολα τη νίκη, παρά την ισοφάριση του Ντι Τζένοβα, και μετέτρεπε σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς.

ΖΕΝΕΣ ΕΣ: Χόφμαν, Χόφμαν, Σάουλ (75' Ερ), Μοροκούτι, Ταγκράβα, Σέλερ (80' Χόσμαλα), Ντρούε, Αλαμάνο, Ντι Τζένοβα, Λάγκερ, Μπαρτολόσι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς (86’ Καψής), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (80’ Δεληγιάννης).

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1970, ο Αντώνης Αντωνιάδης βάζει παρακαταθήκη για να γίνει κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης. Αφού ο Ελευθεράκης ανοίγει το σκορ στο 17’, σημειώνει άλλα τέσσερα γκολ (26', 29', 37', 58') απέναντι στην ομάδα από το Ες και το τελικό 5-0 στέλνει τον Παναθηναϊκό στην επόμενη φάση του θεσμού.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, (40' Μητρόπουλος), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (46' Γονιός).

ΖΕΝΕΣ ΕΣ: Χόφμαν, Ρενέ , Χόφμαν, Σάουλ , Μοροκούτι, Ταγκράβα, Σέλερ, Ντρούε, Αλαμάνο, Ντι Τζένοβα, Λάγκερ.

Ένα μήνα μετά και οι «πράσινοι» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την ομάδα που «σήκωσε» το Κυπελλούχων το 1969. Η Σλόβαν Μπρατισλάβας μοιάζει το φαβορί, όμως στις 21 Οκτωβρίου 1970 «λυγίζει» στο «καμίνι» της «Λεωφόρου» και χάνει με 3-0 από τον Παναθηναϊκό χάρη στα γκολ του Δομάζου στο 3’, του Αντωνιάδη στο 55’ και του Δεληγιάννη στο 82’ που ανοίγουν το δρόμο για τους «8»!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (75’ Δεληγιάννης).

ΣΛΟΒΑΝ: Βέντσελ, Μούτκοβιτς, Σλόχα, Χρίβλακ (46’ Σβέλχικ), Σλόχα, Χορίβλιτσκα, Τσάπκοβιτς, Μόντερ (84’ Γιούρεν),Τσάπκοβιτς, Γιόκλ, Μέντβικ.

Ο επαναληπτικός στην Τσεχοσλοβακία δεν ήταν εύκολος παρά το 3-0 της Αθήνας. Ο Παναθηναϊκός, στις 4 Νοεμβρίου 1970, θα βρεθεί πίσω στο σκορ στο 33’ με τον Μούτερ να σκοράρει για τη Σλόβαν, όμως ο Αντωνιάδης με την ισοφάριση στο 52’ τελειώνει την πρόκριση. Ο Τσάπκοβιτς στο 58’, απλά θα χαρίσει νίκη γοήτρου στην ομάδα της Μπρατισλάβας.

ΣΛΟΒΑΝ: Βέντσελ, Μούτκοβιτς, Σλόχα, Σλόχα, Χρέβνιακ, Μένεβνιτς, Τσάπκοβιτς, Μούτερ, Τσάπκοβιτς, Γιόκλ, Σβέλχικ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας (46’ Μητρόπουλος), Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (75’ Δεληγιάννης).

Το 1971 έχει ήδη μπει και ο Παναθηναϊκός προχωράει ακάθεκτος. Στο δρόμο του στα προημιτελικά, η πανίσχυρη Έβερτον. Κένιον, Μπολ, Ρόιλ, Μόρισεϊ, είναι μερικά από τα μεγάλα ονόματα των «εφοπλιστώ» - παρατσούκλι που έδωσε στους Άγγλους ο ελληνικός Τύπος λόγω της οικονομικής τους δύναμης – ωστόσο τα παιδιά του «Πάντσο» δε θα σταματήσουν ούτε στο «Γκούντισον Παρκ».

Στις 9 Μαρτίου 1971 θα καταφέρει να προηγηθεί με τον Αντώνη Αντωνιάδη, στο 81’ του αγώνα. Οι Άγγλοι προσπάθησαν να ισοφαρίσουν, τα κατάφεραν με την ανοχή του διαιτητή και την προβολή του Τζόνσον στην εκπνοή, αλλά το τελικό 1-1 έδινε στον Παναθηναϊκό όλο το δικαίωμα να ελπίζει για τον επαναληπτικό της Αθήνας.

ΕΒΕΡΤΟΝ: Ράνκιν, Ράιτ, Νιούτον, Κένιον, Χαρστ, Κέντολ, Χάρβεϊ, Μπολ, Χάζμπαντ (Τζόνσον), Ρόιλ, Μόρισεϊ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Μια ημέρα πριν την 25η Μαρτίου του 1971 και στην Αθήνα ήδη είχε στηθεί γιορτή. Οι παίκτες του Φέρεντς Πούσκας αποσπούν το 0-0 από την Έβερτον στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και χιλιάδες ανθρώπων θα ξεχυθούν στους δρόμους της πρωτεύουσας για την μεγάλη πρόκριση του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Αθανασόπουλος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

ΕΒΕΡΤΟΝ: Ράνκιν, Ράιτ,Νιούτον, Λάμπον, Χαρστ,Κέντολ, Χάρβεϊ, Μπολ, Γουίτλ, Ρόιλ, Μόρισεϊ (74’ Τζόνσον).

Αντίπαλος στο δρόμο για του Γουέμπλεϊ, ο Ερυθρός Αστέρας. Η ομάδα από το Βελιγράδι της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας έμοιαζε ισχυρή, αλλά όταν έχεις αποκλείσει την Έβερτον, δεν είναι φόβητρο. Χιλιάδες Ελλήνων θα φτάσουν στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου για να υποστηρίξουν τον Παναθηναϊκό, όμως το καλό βράδυ του Όστοϊτς και το κακό του Οικόνομοπουλου θα γκρεμίσει τα όνειρα…

Οι Γιουγκοσλάβοι θα νικήσουν με 4-1 χάρη στα γκολ που πέτυχε στο 14’, το 47’ και το 68’ ο Όστοϊτς και αυτό που πέτυχε στο 39’ ο Γιάνκοβιτς με τον Αριστείδη Καμάρα να εξελίσσεται σε πρόσωπο των ημιτελικών τόσο για το γκολ του στο 55’ του πρώτου ημιτελικού όσο και για όσα έγιναν στον επαναληπτικό.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Παύλοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Κλενκόφσκι, Νόφκοβιτς, Κάρασι, Ατσίμοβιτς, Γιάνκοβιτς, Όστοϊτς, Φιλίποβιτς.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος (72’ Κωνσταντίνου), Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Η μεγάλη μέρα για τον Παναθηναϊκό είχε φτάσει. Στις 28 Απριλίου 1971, το «Απόστολος Νικολαΐδης» είχε γεμίσει… από το πρωί. Το 3-0 φυσική συνέπεια, αφού όπως λένε ακόμα και σήμερα όσοι έπαιξαν σε εκείνο το παιχνίδι, «μας είχε πει ο Πούσκας να βάλουμε ένα γρήγορο γκολ σε κάθε ημίχρονο. Το κάναμε και το τρίτο το… έβαλε ο κόσμος». Ο Αντώνης Αντωνιάδης στο 2’ και το 54’ και ο Αριστείδης Καμάρας στο 63’ θα διαμορφώσουν το 3-0 και ο Παναθηναϊκός παίρνει την πρόκριση για τον τελικό.

Όνειρο, έκρηξη, απίστευτο, θαύμα. Πλημμυρίζει η Αθήνα από κόσμο και η γιορτή κρατάει… ως τον τελικό του Γουέμπλεϊ. Ο αντίπαλος ήταν ήδη γνωστός και το «φέρτε μας τον Άγιαξ», είχε γίνει το σύνθημα της εποχής. Ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει το ακατόρθωτο. Ο Παναθηναϊκός είχε γράψει ιστορία και απέμενε να την υπογράψει στο Γουέμπλεϊ, με «χρυσό στιλό», ανεξαρτήτου αποτελέσματος, όπως έκανε αφού κοίταξε τον «Αίαντα» στα μάτια.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, (90’ Χατζηανδρέου), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, (54’ Αθανασόπουλος).

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Παύλοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Κλενκόφσκι, Νόφκοβιτς, Κάρασι, Ατσίμοβιτς, Γιάνκοβιτς, Οστοϊτς, Φιλίποβιτς.



Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
Σοκ για την Πάουλα Μπαντόσα: Ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της Σαμπαλένκα (vid)
Σοκ για την Πάουλα Μπαντόσα: Ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της Σαμπαλένκα (vid)
Οι προκρίσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Conference League «κρίνονται» στην COSMOTE TV
Οι προκρίσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Conference League «κρίνονται» στην COSMOTE TV
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot – Αύριο στις 21:00 η κλήρωση
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot – Αύριο στις 21:00 η κλήρωση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved