Η Καταλωνία στην… Αθήνα!

Η Καταλωνία στην… Αθήνα!

Ο τελικός του Champions League έφτασε και το Onsports σας παρουσιάζει του φίλους της Μπαρτσελόνα στην χώρα μας!

Σε μια γωνία της Αθήνας, στα Εξάρχεια, χτυπάει η… καρδιά της Μπαρτσελόνα στην χώρα μας. Το Onsports βρέθηκε στα γραφεία του επίσημου συνδέσμου των «μπλαουγκράνα» στην Ελλάδα, και συνομίλησε με τον πρόεδρο του Penya Barcelonista d' Atenes, όπως είναι το επίσημο όνομα του συνδέσμου, Παναγιώτη Πετρόπουλο. Ο επικεφαλής των οργανωμένων της Μπάρτσα στην Ελλάδα μίλησε για τον τελικό του Champions League, για το παρών και το μέλλον της Μπαρτσελόνα αλλά και για τον προπονητή του Ολυμπιακού, Ερνέστο Βαλβέρδε!

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, πρόεδρος του Penya Barcelonista d' Atenes:

Αρχικά για τον τελικό: «Είναι ματς που ονειρεύεται κάθε φίλαθλος. Από πλευράς τακτικής θα κάνουμε το παιχνίδι μας, όπως συνήθως, θα κρατήσουμε την μπάλα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα παίξει με αντεπιθέσεις και θεωρώ πως είμαστε καλύτερη ομάδα. Αυτό που με φοβίζει είναι η τύχη της Γιουνάιτεντ. Είναι πιο ομάδα από την Ρεάλ. Η Γιουνάιτεντ, όμως, δεν έχει τον παίκτη που θα κάνει την διαφορά. Θεωρώ πως μόνο ο Φέρντιναντ είναι ηγέτης, αλλά είναι αμυντικός».

Πού θα κριθεί ο τελικός: «Νομίζω πως θα κριθεί το παιχνίδι στο κατά πόσο θα μπορέσει η Μπαρτσελόνα να σπάσει την άμυνα της Γιουνάιτεντ. Είμαι σίγουρος πως θα παίξουν αμυντικά, όπως όλοι εναντίον μας. Δεν ξέρω αν θα μπει γρήγορα το γκολ, αλλά πιστεύω πως θα γίνουν πολλές ευκαιρίες».

Τι θα πρέπει να προσέξει η Μπαρτσελόνα: «Τις αντεπιθέσεις. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πολύ γρήγορη με Ρούνεϊ και Τσικαρίτο στην επίθεση. Η άμυνά μας είναι αργή. Ο Πουγιόλ είναι καλός, αλλά αργός, προέρχεται από τραυματισμό. Φοβάμαι πολύ τις αντεπιθέσεις τους».

Το κλειδί για την Μπαρτσελόνα το Σάββατο για να φτάσει στην νίκη: «Θα παίξει μεγάλο ρόλο η απόδοση που θα έχουν οι μέσοι μας. Ο Μπουσκέτς, ο Τσάβι και ο Ινιέστα. Ιδίως οι δυο τελευταίοι. Αν πιάσουν καλή απόδοση θα δημιουργήσουν καταστάσεις και νομίζω πως εκεί είναι το βασικό μας πλεονέκτημα».

Για το αν θα υπάρχει εκπροσώπηση στο Γουέμπλεϊ: «Θα βρίσκονται από τον σύνδεσμό μας 12 άτομα. Εγώ, δυστυχώς, δεν θα βρίσκομαι εκεί, αφού γέννησε πρόσφατα η γυναίκα μου κι ενώ είχα εισιτήριο το έδωσα στο σύνδεσμο να πάει κάποιο άλλο μέλος. Η εκπροσώπηση που θα έχουμε είναι η μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ σε τελικό, αφού πριν από δυο χρόνια στην Ρώμη ήμασταν έξι. Όσο για το ρεκόρ που έχουμε σαν παρουσία στον χώρο μας για ένα παιχνίδι, νομίζω πως στον τελικό του Copa del Rey με την Ρεάλ Μαδρίτης είναι 60 άτομα!».

Σχετικά με τον σύνδεσμο: «Ξεκινήσαμε «καθυστερημένα», το 2005. Τότε που ξεκίνησε να δημιουργείται το «κύμα» με τους συνδέσμους  στην Ελλάδα. Το 2006 πήραμε την επίσημη αναγνώριση από τον σύλλογο και από τότε παίρνουμε κάθε χρόνο την επίσημη πιστοποίηση. Οι ανάγκες να υπάρχει ένας σύνδεσμος που να εκπροσωπεί τον σύλλογο, τα ήθη και τα ιδεώδη της ομάδας,  μας έκανε να προχωρήσουμε στο εγχείρημα αυτό και πέντε χρόνια τώρα αισθανόμαστε πολύ δικαιωμένοι για την προσπάθεια, αφού μάς έχει αγκαλιάσει πολύς κόσμος και ειλικρινά το λατρεύουμε αυτό το πράγμα. Στην πορεία των χρόνων έχουν περάσει πάνω από 2000 άτομα, ενώ σήμερα είμαστε 200 άτομα ταμειακώς ΟΚ».

Τα μελλοντικά σχέδια του συνδέσμου: «Μετά το τέλος της σεζόν ετοιμάζουμε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση, με παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου και ευχόμαστε να στείλει και ο σύλλογος κάποιον που θα έχει σχέσεις με την δομή της Μπαρτσελόνα, τις ακαδημίες και την διοίκηση, ώστε να καταλάβει ο κόσμος πώς λειτουργεί ο σύλλογος. Θα δώσουμε βιβλία στο «Χαμόγελο του παιδιού», μια κίνηση την οποία κάνουμε κάθε χρόνο. Είναι μια παραδοσιακή γιορτή της Καταλονίας, του Αγίου Γεωργίου, όπου τα κορίτσια δίνουν ένα βιβλίο στα αγόρια και εκείνα ένα τριαντάφυλλο, μια παράδοση την οποία εμείς την έχουμε τροποποιήσει δίνοντας βιβλία σε ανήλικους. Επίσης, το καλοκαίρι αυτό θα έχουμε μια συνάντηση με παιδιά από την Θεσσαλονίκη για να κάνουμε κάτι και εκεί, αφού θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι και στην Βόρειο Ελλάδα και μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εκεί μια-δυο φορές τον χρόνο».

Το μέλλον της Μπαρτσελόνα εν μέσω οικονομικής κρίσης και το γεγονός ότι αναγκάστηκε να τοποθετήσει χορηγό για πρώτη φορά στην ιστορία της: «Έχω μια περίεργη άποψη για το θέμα αυτό. Καταρχάς, ήταν κάτι που ήταν προγραμματισμένο να γίνει  από το 2003, αφού είχε ψηφιστεί στο σύλλογο και ενεργοποιήθηκε το 2006 με την UNICEF και απλά τώρα ήρθε η Qatar Foundation. Νομίζω πως με την κακοδιαχείριση που υπήρχε στις προηγούμενες διοικήσεις, αν δεν ήταν το Qatar, σίγουρα θα βρισκόταν  κάποιος άλλος. Νομίζω πως η Μπαρτσελόνα «αναγκάστηκε» να αποδεχτεί αυτό το πράγμα, γιατί ήταν μεγάλη οικονομική ανάσα για την ομάδα. Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει αυτό για να είμαι ειλικρινής, όμως δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να δω την ομάδα μου να πουλάει τα «αστέρια» της, να κλείνει τμήματα και να πουλάει την περιουσία της. Η Ρεάλ πριν από λίγα χρόνια είχε πουλήσει το προπονητικό της κέντρο στον δήμο Μαδρίτης, ο οποίος δεν είχε τι να το κάνει και το επέστρεψε πίσω! Προτιμώ να έχω την Qatar Foundation στην φανέλα μας, παρά να μας χλευάζει η υφήλιος για χαζομάρες. Δεν ξέρω αν άμεσα υπήρχε κάποια άλλη λύση. Η απόφαση για τον χορηγό ήταν δημοκρατική από μια διάθεση την οποία στηρίζει το 65% των μελών, ενώ και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι είχαν δηλώσει πως θα το κάνουν. Νομίζω πως ήταν μια λύση άμεση και προφανώς είναι καλύτερα από το να παίρναμε ένα δάνειο και να το χρωστούσαμε. Τώρα υπάρχει κάποιος που μας πληρώνει. Δεν μου αρέσει, αλλά δεν νομίζω πως είχε άλλη επιλογή η Μπαρτσελόνα».

Για την φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα: «Η φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα, αυτό που τουλάχιστον με κρατάει σαν οπαδό, είναι ότι η ομάδα ανήκει στον λαό της. Είναι η μόνη ομάδα σε αυτό το επίπεδο που δουλεύει στην λαϊκή βάση. Στηρίζεται στα μέλη της και μόνο. Αυτοί εκλέγουν διοίκηση, αυτοί αποφασίζουν για το μέλλον και αν αυτό το πράγμα χαθεί, εγώ τουλάχιστον προσωπικά θα σταματήσω να υποστηρίζω την Μπαρτσελόνα και είμαι βέβαιος γι’ αυτό».

Για το πώς ξεκίνησε να υποστηρίζει την Μπαρτσελόνα: «Ξεκίνησα από την δεκαετία του ’80 που διάβαζα πολύ τα κόμικ του Έρικ Καστέλ (σ.σ ήρωας κόμικ, ο οποίος αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα), στην συνέχεια η ιστορία αλλά και το κοινωνικοπολιτικό πρόσωπο της Μπαρτσελόνα μου άρεσε πάρα πολύ και το υιοθέτησα, λίγο αργότερα έγινα και μέλος του συλλόγου και σε αυτό το επίπεδο, ότι εγώ και ο καθένας που είναι μέλος μπορούμε να αποφασίσουμε για την ομάδα μας είναι μέγιστο. Ένα μέλος το 2006 ανάγκασε τον τότε πρόεδρο Ζοάν Λαπόρτα να κάνει εκλογές. Είναι τεράστιο πράγμα αυτό. Δεν το έχει κανένας».

Για τα ισπανικά δημοσιεύματα που θέλουν τον τεχνικό του Ολυμπιακού Ερνέστο Βαλβέρδε να είναι πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα, όταν αποχωρήσει από τους «μπλαουγκράνα» ο Πεπ Γκουαρντιόλα: «Καταρχάς, ο Βαλβέρδε ήταν ο νούμερο ένα υποψήφιος πριν αναλάβει ο Γκουαρντιόλα. Ο Βαλβέρδε δεν χάλασε ποτέ τις σχέσεις του με την Βαρκελώνη. Πριν πάρουμε τον Γκουαρντιόλα, εγώ τον ήθελα τον Βαλβέρδε. Τι έχει γίνει και ο Βαλβέρδε δεν δουλεύει σε κορυφαίο ισπανικό σύλλογο δεν το γνωρίζω. Βεβαίως και θα ήθελα τον Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα. Το ότι δουλεύει στην Ελλάδα δεν λέει κάτι. Με ξενίζει που ο Βαλβέρδε είναι στην Super League γιατί είναι ένας προπονητής που δεν είναι για το ελληνικό πρωτάθλημα. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση όταν ο Βαλβέρδε είχε έρθει στον Ολυμπιακό».

Για το αν η Μπαρτσελόνα μπορεί να βελτιωθεί και άλλο: «Νομίζω πως αμυντικά μπορεί να βελτιωθεί, αφού έχει αμυντικά κενά. Ο Πουγιόλ τελειώνει σιγά σιγά και ο Φοντάς ακόμα δεν είναι έτοιμος να παίξει. Νομίζω όμως πως είμαστε καλύτεροι από την Dream Team του Κρόιφ και είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Δεν είμαστε η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών, αλλά όσον αφορά την ιστορία της ομάδας είναι η καλύτερη. Ο εγκέφαλος του Τσάβι «κουράζεται» και όσο και να μην θέλουμε σαν φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα τον Σεσκ (σ.σ. Φάμπρεγας, αρχηγός της Άρσεναλ, ο οποίος προέρχεται από τα φυτώρια της Μπαρτσελόνα), δεν βλέπω κάποιον άλλον που να μπορεί να παίξει σε εμάς, να έχει την λογική του Καταλανού. Αυτή την στιγμή η ομάδα έχει ένα «άστρο» να παράγει εξαιρετικούς παίκτες από την ακαδημία της σωρηδόν και αν πάρουμε τον Φάμπρεγας το καλοκαίρι θεωρώ πως έχουμε ένα σπουδαίο μέλλον».

Τέλος για τις… αρπαγές που κάνει κατά καιρούς η Άρσεναλ και ο Αρσέν Βενγκέρ από την «Μασία», την φημισμένη ακαδημία της Μπαρτσελόνα: «Κάθε προπονητής που σκέφτεται σωστά και βλέπει την δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες μας το ίδιο θα έκανε. Αν η δουλειά δεν γινόταν σωστά και γινόταν σωστά στον Άγιαξ, όπως παλιότερα, τότε θα πήγαιναν εκεί. Δεν το κατηγορώ το σκεπτικό του Βενγκέρ. Μπορεί να μην μου αρέσει ο τρόπος, αλλά στην θέση του και εγώ εκεί θα πήγαινα».

Τα μέλη του ΔΣ του επίσημου συνδέσμου των φίλων Μπαρτσελόνα Αθήνα είναι οι:

Πρόεδρος:             Πάνος Πετρόπουλος

Αντιπρόεδρος:       Κατερίνα Μιχάλαρου

Γραμματέας:          Χρήστος Νταής

Ταμίας:                 Γιώργος Καταγάς

Μέλος:                  Σπύρος Δεπούντης

Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη του Penya Barcelonista d' Atenes μπορούν να επικοινωνήσουν με τους εξής τρόπους:

email στο penya@barcelonistas.gr

Τηλέφωνο στο 2103213973 ή στο 6907412676

Φαξ στο 2117704150

Βαλτετσίου 50-52, 3ος όροφος, γραφείο 6, Εξάρχεια ΑΘΗΝΑ 10681 ημέρες και ώρες αγώνων.



Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 2-3 πέν. (1-0): Ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 2-3 πέν. (1-0): Ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved