Γουέμπλεϊ: Ο «ναός» του ποδοσφαίρου

Γουέμπλεϊ: Ο «ναός» του ποδοσφαίρου

Ως ναός ορίζεται ένας θρησκευτικός χώρος, όπου ένα σύνολο ανθρώπων εξυμνεί το σύμβολο μιας πίστης. Το Γουέμπλεϊ ορίζεται ως ένας χώρος, όπου οι πιστοί εξυμνούν το ποδόσφαιρο.

Μπορεί να ακούγεται λίγο… βαρύγδουπη η εισαγωγή, αλλά για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, το Γουέμπλεϊ αποτελεί ένα μέρος όπου από παιδιά ονειρευόμασταν να βρεθούμε, εκεί όπου μάθαμε από τους πατεράδες μας πως η «στρογγυλή θεά» λατρεύεται από τους πιστούς της, όπως της αξίζει και της αρμόζει.

Το βράδυ της 28ης Μαΐου όλα τα βλέμματα της υφηλίου θα είναι στραμμένα στο Λονδίνο και το ποδοσφαιρικό στολίδι του, όπου θα φιλοξενηθεί ο 56ος τελικός του Champions League, ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα την ιστορία του Σταδίου Γουέμπλεϊ, μέσα από την πάροδο των χρόνων…

Η ανέγερσή του...

Το όνομα του σταδίου αρχικά δεν ήταν Γουέμπλεϊ, αλλά Empire Stadium, δηλαδή το Αυτοκρατορικό Στάδιο, ωστόσο το όνομά του, όπως το ξέρουμε, προέρχεται από την περιοχή όπου χτίστηκε, ενώ το 2007 χτίστηκε στην θέση του το νέο Γουέμπλεϊ.

Το πρώτο Γουέμπλεϊ φιλοξένησε 5 τελικούς Κυπέλλων Ευρώπης, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948, τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, τον τελικό του Euro 1996, αλλά και πολλούς τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας.

Το Γουέμπλεϊ άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 28 Απριλίου του 1923 και χτίστηκε από τον Σερ Ρόμπερτ Μακ Άλπιν, με το κόστος κατασκευής του να αγγίζει τις 750 χιλιάδες λίρες.

Αρχιτέκτονες του σταδίου ήταν οι Σερ Τζον Σίμπσον και Μάξουελ Άϊρτον, επικεφαλής ήταν ο Σερ Όουεν Γουίλιαμς, ενώ αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως χτίστηκε για την Βρετανική Αυτοκρατορική Έκθεση του 1924, με τις αρχικές σκέψεις να θέλουν την… κατεδάφισή του!

Ωστόσο, ο Σερ Τζέιμς Στίβενσον έσωσε το νεότευκτο, τότε, στάδιο και παράλληλα δημιούργησε τον ποδοσφαιρικό μύθο που το περιβάλλει.

Το πρώτο παιχνίδι

Το πρώτο παιχνίδι ποδοσφαίρου που παίχτηκε στο Γουέμπλεϊ ήταν στις 28 Απριλίου του 1023 και ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας, ανάμεσα στις Μπόλτον και την Γουέστ Χαμ, με τα επίσημα νούμερα να κάνουν λόγο για 127 χιλιάδες θεατές, ενώ ο υπολογισμός των οπαδών ξεπερνούσε τις 240 χιλιάδες και για την ιστορία η Μπόλτον επικράτησε με 2-0.

Η επίσημη χωρητικότητα του γηπέδου έφτανε τις 126 χιλιάδες θεατές, ενώ ο αγωνιστικός του χώρος ήταν ο μεγαλύτερος στον κόσμο, αν και στην συνέχεια άλλαξε για να συμφωνεί με τους κανόνες της FIFA.

Το Γουέμπλεϊ και η Εθνική Αγγλίας

Το 1966 η Αγγλία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τον τελικό να γίνεται στον «ναό του ποδοσφαίρου», με τα «τρία λιοντάρια» να κερδίζουν την Γερμανία με 4-2 σε ένα παιχνίδι, όπου ο μύθος άρχισε να χτίζεται, αφού οι Άγγλοι πέτυχαν (;) ένα γκολ με τον Τζεφ Χαρστ, το οποίο ίσως ποτέ να μην πέρασε την γραμμή!

Τριάντα χρόνια μετά, το Euro φιλοξενήθηκε στο ιστορικότερο στάδιο της Ευρώπης, όπου έγινε για πρώτη φορά στον τελικό η χρήση του «χρυσού γκολ», στον τελικό Γερμανία-Τσεχία (2-1). Οι Άγγλοι είχαν αποκλειστεί στα ημιτελικά από τα «πάντσερ».

Οι τελικοί Κυπέλλου Πρωταθλητριών

Και φτάνουμε στα Κύπελλα Ευρώπης και στους τελικούς που φιλοξένησε το Γουέμπλεϊ, πέντε συνολικά σε αριθμό.

Πρώτος τελικός έγινε το 1963, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ανάμεσα στην Μίλαν και την Μπενφίκα (2-1 οι «ροσονέρι»), ενώ 5 χρόνια αργότερα η μία εκ των φιναλίστ του φετινού Champions League κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών, επικρατώντας της Μπενφίκα με 1-4.

Η χρονιά του 1971 λέει πολλά στους Έλληνες οπαδούς και δη του Παναθηναϊκού, αφού οι «πράσινοι» με τους Δομάζο, Αντωνιάδη, Καμάρα, Φυλακούρη και τον Φέρενς Πούσκας στον πάγκο, έφτασαν μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου δεν μπόρεσαν να κάμψουν την αντίσταση του «τεράστιου» Άγιαξ, χάνοντας με 2-0.

Το 1978 ήταν η σειρά της Λίβερπουλ να πανηγυρίσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, επικρατώντας με 1-0 της Κλαμπ Μπριζ, ενώ ο τελευταίος τελικός για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έγινε το 1992, όπου η Μπαρτσελόνα, η άλλη φετινή φιναλίστ, επικράτησε με 1-0 της Σαμπντόρια.

Στο Γουέμπλεϊ, επίσης, έγιναν και δυο τελικοί Κυπέλλου Κυπελλούχων. Το 1965 όταν η Γουέστ Χαμ επικράτησε της Μόναχο 1860 με 2-0 και το 1993 με την Πάρμα να νικάει την Αντβέρπ με 3-1.

Το Γουέμπλεϊ επίσης ήταν και έδρα της Άρσεναλ για δυο χρόνια στο Champions League (1998-2000), ενώ οι «κανονιέρηδες» προσπάθησαν να αγοράσουν το ιστορικό στάδιο, όμως γρήγορα στράφηκαν στην λύση του να χτίσουν ένα δικό τους, το γνωστό μας «Έμιρεϊτς».

Τα τελευταία ματς

Στις 20 Μαΐου το Γουέμπλεϊ φιλοξένησε τον τελευταίο τελικό Κυπέλλου Αγγλίας, μεταξύ της Τσέλσι και της Άστον Βίλα, με τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο να δίνει την νίκη στους «μπλε» με 1-0.

Τελευταίο τέρμα που σημειώθηκε στο παλιό Γουέμπλεϊ σημειώθηκε στο φιλικό παιχνίδι της Αγγλίας με την Γερμανία από τον Ντίτμαρ Χάμαν, κλείνοντας έτσι έναν τεράστιο κύκλο για έναν «ναό», ο οποίος κατεδαφίστηκε το 2003 και μαζί του οι δυο εμβληματικοί δίδυμοι πύργοι που υπήρχαν.

Η αναγέννηση…

Οι μύθοι, όμως, δεν διαλύονται. Απλά για λίγο καιρό ξεχνιούνται και επανέρχονται δριμύτεροι, για να μαγέψουν μικρούς και μεγάλους ξανά…

Η εταιρεία HOK Sport ανέλαβε την ανέγερση του νέου Γουέμπλεϊ με το συνολικό κόστος των εργασιών να φτάνει τα 798 εκατομμύρια λίρες!

Το νέο γήπεδο είχε χωρητικότητα 90 χιλιάδων θεατών, ωστόσο, πέρασε από… 1000 κύματα για να φτιαχτεί μιας και οι καθυστερήσεις διαδέχονταν η μια την άλλη και τα τεχνικά προβλήματα ξεπηδούσαν σαν τα… μανιτάρια!

Μεγαλύτερο των προβλημάτων ήταν αυτό με το μεταλλικό στέγαστρο, το οποίο υποχώρησε λίγα μέτρα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την εκκένωση του εργοτάξιου από 3000 εργάτες.

Το στολίδι του Λονδίνου παραδόθηκε  -επιτέλους-  στις 9 Μαρτίου του 2007, ενώ έκανε τα εγκαίνιά του για το κοινό στις 19 Μαΐου, στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου η Τσέλσι επικράτησε με 1-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Έξω από το γήπεδο υπάρχει η προτομή του Μπόμπι Μουρ, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας του 1966, όταν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο αγωνιστικός χώρος

Το νέο τερέν έχει μήκος 105 μέτρα και πλάτος 69, ωστόσο η ποιότητά του δεν ήταν και η καλύτερη, κάτι που προκάλεσε τα δυσμενή σχόλια των αγγλικών ταμπλόιντς, ενώ ο χλοοτάπητας έχει υποστεί 10 φορές αλλαγές, με την κατάστασή του ακόμα να μην είναι σταθερή, κάτι το οποίο φοβίζει τους διοργανωτές του τελικού του Champions League.

Οι άλλες χρήσεις του

Το Γουέμπλεϊ έχει χρησιμοποιηθεί ως γήπεδο ράγκμπι από την Εθνική ομάδα της Αγγλίας, ενώ τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής έχουν τραγουδήσει στην αρένα του, όπως ο Μάικλ Τζάκσον, οι Queen, οι Metallica, οι AC/DC, οι Coldplay, οι Oasis και πολλοί άλλοι…

Οι «θρύλοι» του «ναού»

Στο Γουέμπλεϊ έχουν σημειωθεί μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου. Πάμε να τις θυμηθούμε:

• Αγγλία-Σκωτία 1-5 (1928)

Τότε το κάζο ήταν τεράστιο για τους Άγγλους, οι οποίοι είδαν τους Σκωτσέζους να κάνουν… πάρτι μέσα στο «σπίτι» ταπεινώνοντάς τους…

• Ολυμπιακοί αγώνες 1948, Φανί Μπλάνκερς

Η Ολλανδή κατέκτησε 4 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στα 100 μέτρα, στα 200, στα 80 με εμπόδια και στα 4x100. Όχι και άσχημα…

• 1953 Αγγλία- Ουγγαρία 3-6

Η Αγγλία περηφανευόταν πως δεν είχε ηττηθεί ποτέ από ομάδα εκτός Νησιού, και όταν η φοβερή Ουγγαρία παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ, μετά από 90 λεπτά οι Άγγλοι δεν ήξεραν τι τους… χτύπησε! Το τελικό αποτέλεσμα ήταν το 6-3 για τους Μαγυάρους, με τους θεατές στον «ναό» να μένουν… άφωνοι!

• 1961 Αγγλία-Σκωτία 9-3

Οι Άγγλοι έψαχναν την ρεβάνς του 1928 και την πήραν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο. Σκόρερ του πρώτου αγγλικού τέρματος, ο θρυλικός Σερ Μπόμπι Ρόμπσον.

•1963 Μοχάμεντ Άλι vs Χένρι Κούπερ

Η μεγάλη μάχη μεταξύ δυο κορυφαίων μποξέρ της ιστορίας. Νικητής αναδείχτηκε ο 21χρονος τότε Μοχάμεντ Άλι.

• 1966 Αγγλία-Αργεντινή 1-0

«Είναι ζώα, μην τους δίνετε τα χέρια», φώναζε ο Αλφ Ράμσεϊ, ομοσπονδιακός τεχνικός των Άγγλων μετά το τέλος του παιχνιδιού στους ποδοσφαιριστές του. Αιτία; Οι κλωτσιές των «γκαούτσος» με τους παίκτες της Αγγλίας να φεύγουν… αρτιμελείς σαν από θαύμα!

•1966 Αγγλία-Δυτική Γερμανία 4-2

Δεν θα πούμε πολλά για τον πλέον αμφιλεγόμενο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πέρασε η μπάλα την γραμμή στο τρίτο γκολ των Άγγλων, στην βολίδα του Τζεφ Χαρστ; Η απάντηση δική σας…

•1968 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπενφίκα 4-1

Η αποθέωση της δύναμης της θέλησης. Οι «μπέμπηδες» του Ματ Μπάσμπι, δέκα χρόνια μετά την τραγωδία του Μονάχου ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί της Ευρώπης, με τον Τζορτζ Μπεστ και τον Σερ Μπόμπι Τσάρλτον να παίρνουν τους «κόκκινους διάβολους» από το χέρι, απέναντι στην Μπενφίκα του τεράστιου Εουσέμπιο.

• 1971 Άγιαξ-Παναθηναϊκός 2-0

Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, πριν την κατάκτηση του Euro 2004. Ένας «συνταγματάρχης» στον πάγκο, ένας στον αγωνιστικό χώρο και ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου ηττήθηκε από μια ομάδα η οποία ίσως να είναι από τις κορυφαίες που πάτησε στην γη…

•1975 Ο τραυματισμός του Ίβιλ Κανίβιλ

Ο διάσημος κασκαντέρ ήθελε να προσφέρει ένα συναρπαστικό θέαμα στις 90 χιλιάδες κόσμου που κατέκλυσαν το Γουέμπλεϊ πηδώντας πάνω από 14 κόκκινα λεοφωρεία. Ο Κανίβιλ προσγειώθηκε πάνω στο 13ο χτυπώντας άσχημα στο έδαφος, ωστόσο όντας ζωντανός δήλωσε πως δεν θα ξαναπηδήξει ποτέ. Κάτι το οποίο διέψευσε λίγους μήνες αργότερα στο Οχάιο.

•1985 Live Aid

Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές την παγκόσμιας μουσικής σκηνής. 16 ώρες μουσικής ταυτόχρονα σε Λονδίνο και Φιλαδέλφεια, με 1,3 δισεκατομμύρια θεατές να παρακολουθούν το μεγαλείο της μουσικής με τα 150 εκατομμύρια λίρες έσοδα να διατίθενται για την βοήθεια της Αφρικής.

•1986 Queen Live

Το μεγαλύτερο ροκ συγκρότημα της ιστορίας «ταρακούνησε» το Γουέμπλεϊ για δυο βραδιές. Δυστυχώς, ήταν η τελευταία περιοδεία των Queen, αφού ο Φρέντι Μέρκιουρι λόγω της ασθένειάς του δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το συγκρότημα.

•1995 Αγγλία-Κολομβία 0-0

Το παιχνίδι αυτό έμεινε στην ιστορία για έναν και μόνο παίκτη, τον Ρενέ Χιγκίτα και την απόκρουση του… Σκορπιού!

•1996 Αγγλία-Σκωτία 2-0

Η Αγγλία φιλοξένησε το Euro και απέναντι στην Σκωτία πήρε την πρώτη της νίκη στον θεσμό. Σκόρερ για τα «λιοντάρι» ο Άλαν Σίρερ και ο Πολ Γκασκόιν, με το γκολ του «Γκάζα» να αποτελεί… «ποίημα»!

• 2007 Τσέλσι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο πρώτος τελικός στο νέο Γουέμπλεϊ. Ο Ζοζέ Μουρίνιο βλέπει την ομάδα του να επικρατεί με 1-0 των «κόκκινων διάβολων» χάρη σε γκολ του Ντιντιέ Ντρογκμπά και γίνεται ο πρώτος τεχνικός που σηκώνει τρόπαια στον «ναό».

•2009 Αγγλία-Κροατία 5-1

Τα «λιοντάρια» του Φάμπιο Καπέλο παίρνουν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής μπροστά σε 90 χιλιάδες θεατές. Η συνέχεια στην «μαύρη ήπειρο» δεν ήταν και η καλύτερη…

• 2011 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα

Μέσι, Ρούνεϊ, Γκιγκς, Πέδρο, Πουγιόλ, Ινιέστα, Τσάβι, Βίντιτς, Φαν ντερ Σαρ, Βίγια, Φέρντιναντ και όλα τα υπόλοιπα «αστέρια» θα παραταχθούν στις 28 Μαΐου στο Γουέμπλεϊ για τον τελικό του Champions League!



Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved