Το πιο λαμπρό «αστέρι»

Το πιο λαμπρό «αστέρι»

Ιστορική είναι η σημερινή (29/5) ημέρα για τον Ερυθρό Αστέρα, καθώς το 1991 κατέκτησε το μοναδικό Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας του.

Το καλοκαίρι του 1986, τα ηνία του Ερυθρού Αστέρα ανέλαβε ένας από τους πλέον «εγκεφαλικούς» μεσοεπιθετικούς των τελευταίων δεκαετιών, ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς, ο οποίος μαζί με την υπόλοιπη «χρυσή φουρνιά» των «ερυθρόλευκων» του Βελιγραδίου, δημιούργησαν μία από τις εντυπωσιακότερες ομάδες της Ευρώπης…

Ωστόσο, αυτό που έχει μείνει στην ιστορία, είναι η κατάκτηση του Κυπέλου Πρωταθλητριών, τη σεζόν 1990-91, όπως και αυτή του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Μέσα σε έξι μήνες, δηλαδή, βρέθηκε στη κορυφή τόσο της Ευρώπης, όσο και του κόσμου!

Αυτό μάλιστα, ήταν το πρώτο και το τελευταίο Κύπελλο Πρωταθλητριών για ομάδα από την Γιουγκοσλαβία, η οποία διαλύθηκε, μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε...

Η πορεία προς τον τελικό

Ας θυμηθούμε, όμως, την πορεία του Ερυθρού Αστέρα προς τον τελικό. Στον Β’ γύρο του θεσμού, η ομάδα -πλέον- του Λιούπκο Πέτροβιτς (σ.σ. πέρασε και από τον πάγκο του Ολυμπιακού το 1993) κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Σκωτίας, Ρέιντζερς.

Οι Γιουγκοσλάβοι -έως τότε- δεν είχαν να επιδείξουν καμία σημαντική επιτυχία στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια.

Με επικεφαλής Ρόμπερτ Προτσινέσκι και Ντάρκο Πάντσεφ, ο Ερυθρός Αστέρας κέρδισε εύκολα 3-0 τους Ρέιντζερς στο Βελιγράδι και με ισοπαλία 1-1 στην Γκλασκώβη πέρασε στον επόμενο γύρο.

Ωστόσο, ο  Ερυθρός Αστέρας δεν σταμάτησε εκεί… Στα προημιτελικά απέκλεισε την ανατολικογερμανική Ντιναμό Δρέσδης, επικρατώντας πρώτα 3-0 στο Βελιγράδι.

Οι παίκτες της Ντιναμό προσπάθησαν να αντιστρέψουν την κατάσταση, σκοράροντας νωρίς στον επαναληπτικό, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν, καθώς μετά  τα γενικευμένα επεισόδια που ακολούθησαν από τους Ανατολικογερμανούς, το παιχνίδι διακόπηκε στο 78' (και ενώ το σκορ ήταν 2-1 για τους Γιουγκοσλάβους) και το ματς κατοχυρώθηκε στον Ερυθρό Αστέρα με 3-0.

Στα ημιτελικά, η κλήρωση έφερε αντιμέτωπους τον Ερυθρό Αστέρα με την Μπάγερν Μονάχου.

Οι περισσότεροι υποστήριζαν, ότι η Μπάγερν Μονάχου ήταν ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους ταλαντούχους Γιουγκοσλάβους. Ωστόσο, στο ποδόσφαιρο και ειδικά σε αυτές τις διοργανώσεις δεν υπάρχουν φαβορί.

Στο πρώτο ματς, λοιπόν, στο Μόναχο, η Μπάγερν προηγήθηκε με τον Βόλφαρθ, αλλά οι φιλοξενούμενοι έφεραν τα πάνω-κάτω και επικράτησαν 2-1, χάρη στα γκολ των Πάντσεφ και Σαβίτσεβιτς.

Στον επαναληπτικό του Βελιγραδίου, οι Γιουγκοσλάβοι προηγήθηκαν με τον Μιχαϊλοβιτς, αλλά με δύο γκολ σε πέντε λεπτά των Αουγκεντάλερ και Μπέντερ, ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα.

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και ένα αυτογκόλ του Αουγκεντάλερ έδωσε την πρόκριση στον Ερυθρό Αστέρα.

Ήπιε νερό από την… πηγή

Στις 29/5/1991, στο Μπάρι της Ιταλίας, ο Ερυθρός Αστέρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του, καθώς θα αντιμετωπίσει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη γαλλική Μαρσέιγ.

Το ματς στην κανονική διάρκειά του, έληξε 0-0, όπως και στην παράταση και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην… ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι. Εκεί, οι Σέρβοι ήταν πιο ψύχραιμοι, επικράτησαν με 5-3 και πανηγύρισαν έξαλλα την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Άξιο αναφοράς είναι το ότι ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς, ο οποίος πέρασε στον τελικό ως αλλαγή στο 11', αρνήθηκε να εκτελέσει πέναλτι στην ψυχοφθόρο διαδικασία, καθώς αισθανόταν συναισθηματικά φορτισμένος εξαιτίας του γεγονότος ότι μέχρι την περασμένη σεζόν αγωνιζόταν στην Ολιμπίκ Μαρσέιγ, από την οποία τον απέκτησε ο Ερυθρός Αστέρας!

Το φύλλο αγώνα

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ-Μαρσέιγ 0-0 (5-3 στα πέναλτι)

Γήπεδο: Μπάρι, «Σαν Νικόλα»

Διαιτητής: Λανέζε (Ιταλία)

Θεατές: 57.000

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Πέτροβιτς): Στογιάνοβιτς, Μπελοντέντιτσι, Ναϊντόσκι, Σαμπανάτζοβιτς, Γιούγκοβιτς, Μάροβιτς, Μιχαϊλοβιτς, Μπίνιτς, Σαβίτσεβιτς (84’ Στόσιτς), Προσινέτσκι, Πάντσεφ.

ΜΑΡΣΕΪΓ (Γκέταλς): Ολμετά, Αμορός, Μπολί, Μοζέρ, Ντι Μεκό (111’ Στοΐκοβιτς), Φουρνιέ (75’ Βερκρίζ), Ζερμέν, Καζονί, Αμπεντί Πελέ, Παπέν, Γουόντλ.

Πρωταθλητής κόσμου!

Παράλληλα, με τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης, ο Αστέρας ανέβηκε στις 8/12/1991 στο Τόκιο και στην κορυφή του κόσμου, νικώντας στο Τόκιο με 3-0 την Κόλο Κόλο από τη Χιλή στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου.

Τέλος, οι διακρίσεις αυτής της χρυσής χρονιάς ολοκληρώθηκαν με την παρουσία των Σαβίτσεβιτς και Πάντσεφ στην 3άδα για τη «Χρυσή Μπάλα» (δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα).

Το πιο λαμπρό «αστέρι»



Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved