«Δεν είμαστε πυροτέχνημα»

«Δεν είμαστε πυροτέχνημα»

Ο Γιάννης Κτιστάκης και η Λολίτα Λύμουρα αποκαλύπτουν στο Onsports τα μυστικά για την πετυχημένη πορεία της ομάδας του Βύρωνα και πολλά άλλα.

Αήττητος και με δύο κύπελλα ακόμη στη συλλογή του ολοκλήρωσε τη φετινή σεζόν ο Αθηναϊκός. Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Βύρωνα, η οποία την περασμένη σεζόν, υπό την προεδρία του Δημάρχου της περιοχής, Νίκου Χαρδαλιά, κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, φέτος περιορίστηκε στους δύο εγχώριους τίτλους, πρωτάθλημα και κύπελλο, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την επιτυχία της. «Μπορεί να μην πήραμε φέτος το ευρωπαϊκό, φτάσαμε όμως μέχρι τους 4 του Eurocup και κατακτήσαμε το νταμπλ. Η χρονιά ήταν άκρως επιτυχημένη», τονίζει ο προπονητής του Αθηναϊκού Γιάννης Κτιστάκης, βρίσκοντας απόλυτα σύμφωνη και την Λολίτα Λύμουρα, η οποία δεν κρύβει ότι πικράθηκε από το γεγονός ότι για πολλούς θεωρήθηκε αποτυχία η φετινή πορεία τους εκτός συνόρων.

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το φαινόμενο του Αθηναϊκού, της ομάδας που τα τελευταία τρία χρόνια κατακτά το πρωτάθλημα  αήττητη, αλλά και που αιφνιδίασε την Ευρώπη με τα κατορθώματά της!

Ο Γιάννης Κτιστάκης και η Λολίτα Λύμουρα σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο Onsports μας βοήθησαν να εισέρθουμε στα… ενδοοικογενειακά του Αθηναϊκού, να μάθουμε πώς περνούσαν εντός και εκτός γηπέδου και που εν τέλει οφείλεται η επιτυχημένη πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Αν θέλετε, λοιπόν να μάθετε τις συνήθειες των κοριτσιών, τα μυστικά και τα γούρια τους, δεν έχετε παρά να διαβάσετε την απολαυστική συνέντευξη που ακολουθεί.

-Πέρυσι ο Αθηναϊκός έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, φέτος περιορίστηκε στους εγχώριους τίτλους…

Κτιστάκης: «Το ότι η ομάδα έφτασε στους τέσσερις του Eurocup είναι επιτυχία για μένα. Μπορεί πέρυσι να το πήραμε, αλλά ήταν διαφορετικά τα δεδομένα. Η ομάδα ήταν χτισμένη αλλιώς, είχαμε υψηλότερο μπάτζετ, αλλά είναι και θέμα συγκυριών. Πέρυσι ο Αθηναϊκός έκανε μια ανέλπιστα καλή πορεία και αιφνιδίασε την Ευρώπη. Φέτος ακόμη και η πιο μικρή ομάδα που παίζαμε είχε ένα κίνητρο να κερδίσει τον περυσινό κάτοχο του τροπαίου. Και σίγουρα ήταν πιο υποψιασμένες φέτος, μας είχαν μελετήσει περισσότερο οι αντίπαλοί μας. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια φτάσαμε μέχρι τους 4 της Ευρώπης και είναι άδικο για τα κορίτσια να θεωρείται αποτυχία».

Λύμουρα: «Ήταν μια επιτυχημένη χρονιά, μπορώ να πω ότι φέτος είχαμε καλύτερο κλίμα, από ότι πέρυσι. Μπορεί πέρυσι να ήταν άκρως επιτυχημένη η σεζόν, γιατί πήραμε, πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκό, αλλά φέτος περάσαμε καλύτερα και μεταξύ μας οι παίκτριες, αλλά και με το τεχνικό τιμ. Σαν χαρακτήρες δέσαμε καλύτερα. Οι ξένες ήταν καταπληκτικά παιδιά και αυτό δύσκολα το συναντάς».

-Κόουτς νιώθεις τυχερός που είχες αυτό το έμψυχο δυναμικό στα χέρια σου;

«Πάρα πολύ. Εκτός από τις Ελληνίδες από τις οποίες οι περισσότερες ήταν μέλη της εθνικής ομάδας, οι ξένες, όπως η Κρες, η Ζόχνοβα, η Ράιλι, έχουν παίξει σε εθνικές ομάδες Αμερικής, Τσεχίας, Λευκορωσίας που είναι μεγάλες δυνάμεις στο γυναικείο μπάσκετ. Και είχαν παιδεία, κουλτούρα και το κυριότερο ήταν πάρα πολύ καλοί χαρακτήρες. Γνώριζαν πώς θα συμπεριφερθούν και πώς θα αντιδράσουν σε ορισμένες καταστάσεις.

Ήμουν τυχερός που είχα αυτά τα εργαλεία στα χέρια μου και σίγουρα ήμουν σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τους προπονητές των υπολοίπων ομάδων. Βέβαια, όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο των αθλητριών σου, τόσο πιο εύκολα μπορείς να εκτεθείς και να ξεγυμνωθείς μπροστά τους. Με την έννοια ότι έχουν εμπειρίες και πρέπει να σταθείς στο επίπεδό τους».

-Ο Αθηναϊκός μπορεί να καθιερωθεί στην Ευρώπη;

Λύμουρα: «Ο Αθηναϊκός δεν είναι πυροτέχνημα, πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να παίξει στην Ευρωλίγκα να κάνει το μεγάλο μπαμ, απλά δεν ξέρω πώς θα είναι τα οικονομικά δεδομένα, οι συγκυρίες».

-Το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Αθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα αήττητος, αναμφισβήτητα είναι επιτυχία, από την άλλη δεν δείχνει και το επίπεδο που υπάρχει στην Α1;

Λύμουρα: «Είμαστε χαρούμενες που είμαστε αήττητες, αυτό όμως μας υποχρεώνει να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι με 20 πόντους. Κερδίζεις και δεν το ευχαριστιέσαι και το κίνητρο ουσιαστικά είναι η διαφορά».

Κτιστάκης: «Αυτό δεν κάνει καλό ούτε σε εμάς ούτε και στο άθλημα. Πάντως, φέτος σε πολλά παιχνίδια υπήρξε μεγαλύτερη αντίσταση σε σχέση με πέρυσι».

-Υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί η κατάσταση στο γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα;

Λύμουρα: «Όχι δεν υπάρχει περίπτωση. Αυτό είναι σίγουρο. Πέρυσι φέραμε επιτυχίες με την εθνικές ομάδες και πρόπερσι και τα πράγματα έμειναν τα ίδια. Δεν μπορώ να πω τι φταίει. Φταίμε εμείς οι ίδιες πάνω απ΄ όλα, οι παράγοντες, όσοι ασχολούμαστε με το μπάσκετ. Για παράδειγμα πήραμε το κύπελλο και το πρωτάθλημα Ελλάδας και δεν υπάρχει διαφήμιση. Πρώτη φορά που είδαμε διαφήμιση ήταν πέρυσι με το Eurocup. Δεν ασχολούνται μαζί μας. Ούτε οι εφημερίδες, ούτε η τηλεόραση. Πλέον έχουμε συνηθίσει αυτή την κατάσταση. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φέρνουμε επιτυχίες ώστε να τους υποχρεώνουμε να ασχοληθούν μαζί μας. Κάτι που έγινε μόνο πέρυσι, που κατακτήσαμε το ευρωπαϊκό».

Κτιστάκης: «Φέτος έγινε μια προσπάθεια με την αλλαγή της ώρας, όπου παίξαμε και κάποια ματς απόγευμα ή Σάββατο. Θεωρώ ότι λειτούργησε καλύτερα αυτό. Υπάρχουν περιθώρια και να υπάρχει τηλεοπτική μετάδοση, μια φορά την εβδομάδα γυναικείο ματς, να μπει λίγο δηλαδή περισσότερα στα σπίτια».

-Επιγραμματικά τι σας άρεσε από τη φετινή χρονιά και τι όχι.

Λύμουρα: «Μου άρεσε που ήμασταν μια ομάδα όλοι μαζί και εντός και εκτός γηπέδου. Το μόνο που δεν μου άρεσε είναι ότι οι περισσότεροι θεώρησαν αποτυχία που δεν πήραμε το ευρωπαϊκό και έβγαλαν διάφορα πράγματα ότι δεν ήμασταν καλά στην ομάδα, τα οποία δεν ίσχυαν σε καμία περίπτωση».

Κτιστάκης: «Πάρα πολλές καλές στιγμές. Σίγουρα αυτό που μου άρεσε ήταν το καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Το έβλεπα, το εισέπραττα και αυτό είναι και θέμα χημείας.

Κακές στιγμές ήταν, το ότι έπρεπε να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Ότι είμαι και εγώ καλός προπονητής και ότι μπορώ να σταθώ στα πόδια μου και να φτάσω την ομάδα ψηλά. Και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, νιώθω δικαίωση».

-Λολίτα πώς ήταν η συνεργασία με τον κόουτς;

«Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Σίγουρα ήταν διαφορετικός σαν βοηθός, από ότι ως πρώτος, αλλά αυτό είναι και λογικό. Σαν βοηθός ήταν πιο κοντά στις αθλήτριες, σαν πρώτος προσπαθούσε να κρατήσει περισσότερο κάποιες αποστάσεις».

-Είχε πει ποτέ κάτι ο κόουτς που σε ενόχλησε;

Λύμουρα: «Η κουβέντα «με έχεις προδώσει», που μου είχε πει στην αρχή της σεζόν όταν δεν έπαιζα καλά, με είχε πειράξει πάρα πολύ, αλλά με πείσμωσε κιόλας και στη συνέχεια έκανα πολύ καλή χρονιά».

Τα κιλά και το μακιγιάζ!

Ο Αθηναϊκός είναι η μόνη γυναικεία ομάδα που έχει κουτσάρει ο Γιάννης Κτιστάκης και του ζητήσαμε να μάθουμε τις ιδιαιτερότητες που έχει μία αθλήτρια, από έναν αθλητή. Απολαύστε τον…

1. «Οι γυναίκες προσπαθούν με το δικό τους τρόπο, τη μαλαγανιά τους, να πετύχουν κάποια πράγματα. Θεωρούν ότι με έμμεσο τρόπο μπορούν να σου περάσουν κάποια μηνύματα. Έχουν μια διπλωματία».

2. «Είναι πειθαρχημένες, εύκολα προσαρμόσιμες, έξυπνες».

3. «Με τις γυναίκες πρέπει να είσαι πιο διαλλακτικός και να είσαι πιο προσεκτικός στο λόγο σου. Για παράδειγμα σε έναν άνδρα μπορείς να μιλήσεις απότομα, σε ανάλογη περίπτωση μία γυναίκα μπορεί να βάλει και τα κλάματα».

4. «Οι γυναίκες έχουν εμμονή με τα κιλά. Όταν ξεκίνησα να τις ζυγίσω για να ελέγχω το βάρος τους, είχαν θέμα, διότι αυτό για μια γυναίκα είναι προσβλητικό. Δηλαδή μου έλεγαν πότε θα μας ζυγίσεις για να μη φάμε το προηγούμενο βράδυ. Η μία προσπαθούσε να κρυφτεί από την άλλη, για το αν πήρε κιλά ή όχι, ενώ στους άντρες δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

5. «Ένα άλλο χαρακτηριστικό των γυναικών είναι ότι πριν από τα ματς, συνηθίζουν να βάφονται. Για παράδειγμα παίζαμε τελικό κυπέλλου και εκείνες βαφόντουσαν, φτιαχνόντουσαν και σκεφτόμουν μα είναι δυνατόν να παίζουμε τόσο κρίσιμο ματς κι εκείνες να βάφονται; Τελικά όμως συνειδητοποίησα ότι αυτό τους φτιάχνει την ψυχολογία. Και αυτό πρέπει να το αποδεχτείς».

-Τι δεν είχες αποδεχτεί και τους είχες απαγορεύσει;

Κτιστάκης: «Αυτό που δεν δεχόμουν με τίποτα είναι να μιλάνε στο κινητό ή να στέλνουν μηνύματα την ώρα του φαγητού, όταν βλέπαμε βίντεο, ή όταν ήμασταν στο πούλμαν πριν από κάθε αγώνα».

Λύμουρα: «Εμείς στο πούλμαν στέλναμε μηνύματα, δε μιλούσαμε (γέλια)».

-Για να υπάρχει συγκέντρωση…

Λύμουρα: «Ναι σίγουρα και αυτό είναι σωστό».

Κτιστάκης: «Μπορεί για παράδειγμα να μιλάς στο τηλέφωνο με τον αγαπημένο σου και να τσακωθείς, αυτό θα σε επηρεάσει. Εντάξει μπορεί να έχεις τσακωθεί από το σπίτι, αλλά αυτό δεν μπορώ να το ελέγξω. Όμως, όταν είμαστε μαζί προσπαθώ κάποια πράγματα να τα τηρούμε. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να βλέπουμε βίντεο και να καπνίζουμε και να τρώμε πατατάκια».

Η Κρες τραγούδαγε Ρέμο!

-Εκτός γηπέδου κάνατε παρέα;

Κτιστάκης: «Εγώ όχι, αλλά τα κορίτσια έβγαιναν συνέχεια. Με τον Αντώνη το Ρέμο έκαναν πολύ παρέα… (γέλια).

Λύμουρα: «Ναι, ναι ήταν ο αγαπημένος μας ο Ρέμος. Το κλείσαμε το μαγαζί και το ανοίξαμε. Βγαίναμε πάρα πολύ, ειδικά μετά τα ματς, αν δεν είχαμε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Μαζί μας φυσικά και οι ξένες οι οποίες τραγούδαγαν κιόλας, αλλά δεν ξέρω τι… (γέλια). Εντάξει, η Κρες είχε μάθει ελληνικά, αλλά μόνο τις επιτυχίες του Αντώνη Ρέμου».

-Πώς ήταν η σχέση σας με τις ξένες;

Λύμουρα: «Εγώ προσωπικά δέθηκα πάρα πολύ μαζί τους. Και με την Κρες και με τη Ράιλι. Ειδικά με τη Ρούθ, κάναμε πολύ παρέα από πέρυσι. Ήταν Αμερικάνα, αλλά με νοοτροπία Ελληνίδας. Δύσκολα συναντάς τέτοιες παίκτριες. Έχει κάνει τόσα πολλά πράγματα στην καριέρα της και δεν ήταν καθόλου ντίβα. Μεγάλες προσωπικότητες και οι δύο. Είναι η πρώτη φορά που φεύγουν ξένες από την Ελλάδα και κλαίνε. Εγώ κέρδισα πολλά πράγματα από τη συνεργασία μου μαζί τους».

-Τι τους άρεσε περισσότερο, εκτός από το Ρέμο φυσικά…

Λύμουρα: «Το τζατζίκι! Επίσης, ο ήλιος. Μάλιστα τον τελευταίο μήνα πηγαίναμε στην παραλία για ηλιοθεραπεία, όποτε είχαμε κενό».

Κτιστάκης: «Και όποτε δεν είχαν… (γέλια). Μαυρισμένες ερχόντουσαν στην προπόνηση και μου έλεγαν ότι κάνουν σολάριουμ».

Το βαλιτσάκι του Sport Billy (βλ. φροντιστής)

-Τι επιπτώσεις είχε το μειωμένο μπάτζετ στην ομάδα φέτος;

Κτιστάκης: «Παρά το μειωμένο μπάτζετ, σε κάποια πράγματα δεν έγιναν εκπτώσεις. Η ομάδα έμενε εκεί που είχε προγραμματίσει, πήγαινε πάντα με αεροπλάνο στις αποστολές, γενικά προσπαθούσαμε να κρατήσουμε αυτό το επίπεδο σε πολύ υψηλά στάνταρ».

Λύμουρα: «Και μόνο το γεγονός ότι πηγαίναμε Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο, την ώρα που οι υπόλοιπες ομάδες πήγαιναν με πούλμαν, λέει κάτι. Επίσης, ότι θέλαμε στο ξενοδοχείο, το ζητούσαμε από το μάνατζερ τον Σωκράτη Ηλιάδη και το είχαμε. Είχαμε φροντιστή που άλλες ομάδες δεν είχαν, τον Αρη Κατσούρα, που μέχρι και τσιμπιδάκι για τα μαλλιά να του ζήταγες, θα στο έδινε. Η βαλίτσα του είχε τα πάντα, μέχρι και μανό!»

-Γούρια είχατε;

Λύμουρα: «Γούρι, θα μπορούσε να πει κάποιος το ότι έβγαινα πάντα μαζί με τη Χατζηνικολάου στο κέντρο πριν το ζέσταμα».



Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved