Ζιώγας: «Ήμασταν οικογένεια»

Ζιώγας: «Ήμασταν οικογένεια»

Ο εκ των πρωταγωνιστών της Λάρισας το 1988 που κατέκτησε το πρωτάθλημα, Μιχάλης Ζιώγας, με αφορμή τα 47 χρόνια που συμπληρώθηκαν από την ίδρυση της ΑΕΛ, μίλησε στο Onsports και συνέκρινε την τότε ομάδα με την τωρινή.

Η Λάρισα την δεκαετία του '80 μάζευε ταλέντα από την γύρω περιοχή. Ένας από αυτούς ήταν και ο Μιχάλης Ζιώγας, του οποίου το όνομα έμελε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ΑΕΛ.

Ο τότε νεαρός επιθετικός Ζιώγας, ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο τότε προπονητής του, Γιάτσεχ Γκμοχ και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας με 16 γκολ, την χρονιά που η Λάρισα κατάφερε να γράψει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κατακτώντας το Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1988, κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ ξανά στην ιστορία της Α΄ Εθνικής ομάδα από την επαρχία, αλλά ούτε έχει γίνει και μέχρι σήμερα.

Ο προπονητής του Τύρναβου, πλέον, αναφέρθηκε για τις στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του, σύγκρινε την τότε ομάδα με την τωρινή, ενώ τόνισε ότι ο Κώστας Πηλαδάκης θα πρέπει να βρει Έλληνες ταλαντούχους παίκτες, για να κάνει ξανά μεγάλη ομάδα την ΑΕΛ.

Για το μυστικό της επιτυχίας της Λάρισας το 1988:

«Το πιο σημαντικό στην όλη ιστορία, είναι ότι το ' 88 αγωνιζόμασταν ποδοσφαιριστές μέσα από τον Νομό, παιδιά που γνωριζόμασταν από μικροί σε ερασιτεχνικές ομάδες. Υπήρχαν δεσμοί μεταξύ μας, η διοίκηση του αείμνηστου κ. Καντώνια που επένδυσε σε νέα παιδιά με τεράστια υπομονή και έναν τεράστιο προπονητή τον κ. Γκμοχ, ο οποίος υπήρχε στην ομάδα από το 82΄. Του χρωστάμε πάρα πολλά του κ. Γκμοχ εμείς οι ποδοσφαιριστές. Γιατί κι εμείς και αυτός μείναμε στην ιστορία, όχι μόνο της Λάρισας, αλλά ολόκληρου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έγινε κάτι το καταπληκτικό και δεν ξέρω ποτέ αν σπάσει αυτό το ρεκόρ, θα μας ακολουθεί πάντα. Δουλέψαμε για πάρα πολλά χρόνια μαζί, ήμασταν νέα παιδιά και το '88 φάνηκε η δουλειά που κάναμε τόσα χρόνια.  Το μυστικό μας ήταν ότι ήμασταν οικογένεια».

Αν το 1988 πίστευαν ότι θα κατακτούσαν το πρωτάθλημα:

«Φανταστείτε να υπήρχε το στοίχημα τότε. Τι απόδοση θα έδιναν στην Λάρισα; Κανείς δεν θα ποντάριζε κι εγώ ακόμα αν με ρωτούσατε δεν θα ποντάριζα για να είμαι ειλικρινής ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό (σ.σ γέλια). Μπορεί να ποντάριζα ότι θα βγούμε στην πρώτη τετράδα, όμως ποτέ ότι θα πάρουμε το τρόπαιο. Ωστόσο, από ένα σημείο και μετά είχαμε αρχίσει να το πιστεύουμε και τελικά τα καταφέραμε και γράψαμε ιστορία».

Αν πιστεύει ότι θα ξαναπάρει σύντομα το πρωτάθλημα ομάδα από την επαρχία:

«Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε, αλλά χρειάζεται υπομονή, ταλέντο και μεγάλη προσπάθεια για πάρει κάποια ομάδα από την επαρχία το πρωτάθλημα. Τότε ήταν πιο δύσκολο να «κλέψεις» το πρωτάθλημα από Παναθηναïκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Οι αποστάσεις ήταν τεράστιες που μας χώριζαν. Τότε η Λάρισα δεν ήταν ομάδα της εμβέλειας να πάρει παίκτες από το εξωτερικό, όπως είχε φέρει ο Παναθηναϊκός τον Ζάετς. Ο δικός μας ξένος ήταν ο Κανιέμπα, ο οποίος δεν αγωνιζόταν στην ομάδα, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε παίκτες όπως ο Ζάετς και ο Ρότσα, με τον Ζάετς να είναι αρχηγός της Ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας. Όσο στοίχιζε ο Ζάετς, στοίχιζε όλη η Λάρισα».

Για την τωρινή ομάδα της Λάρισας:

«Σε αντίθεση με το τότε, πλέον στο ρόστερ της Λάρισας υπάρχουν πάρα πολλοί ξένοι παίκτες, παίκτες γερασμένοι και κορεσμένοι. Χρειάζεται επειγόντως ανανέωση».

Για το τι αλλαγές χρειάζονται για να επιστρέψει η ΑΕΛ στην Super League:

«Εξαρτάται από το πώς θα οργανώσουν την ομάδα, πώς θα την επανδρώσουν. Δίνεται η ευκαιρία στην Λάρισα να κάνει μια ανανέωση με νέα παιδιά, να τους δώσει ευκαιρίες και να τούς στελεχώσει με 5-6 πιο έμπειρους παίκτες. Πιστεύω πως αν δεν επιστρέψει του χρόνου ξανά στην Super League, θα υπάρξει πρόβλημα».

Για τον κόσμο της ομάδας:

«Ο κόσμος της Λάρισας έχει δίκιο. Έχει στηρίξει τόσα χρόνια την ομάδα, έχει πάρει διαρκείας, έχει δει ποδόσφαιρο προδιαγραφών. Τον κόσμο της Λάρισας δεν μπορεί να τον κοροϊδέψει κανένας. Οι φίλαθλοι της ΑΕΛ στηρίζουν και αγαπάνε παθολογικά την ομάδα».

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο:

«Αυτό που με ενοχλεί στο τωρινό ποδόσφαιρο, είναι ότι δεν δίνουν ευκαιρίες στα νέα παιδιά και η Λάρισα αν θέλει να ξανακάνει καλή ομάδα, θα πρέπει να δώσει ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Ο κ. Πηλαδάκης θα πρέπει να κοιτάξει στην επαρχία για να βρει ταλαντούχους ποδοσφαιριστές».



Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved