«Δίνουμε κίνητρα στις ομάδες»

«Δίνουμε κίνητρα στις ομάδες»

Είκοσι χρόνια στην ηγεσία της ΕΠΣ Χανίων κλείνει τη φετινή χρονιά ο Γιώργος Βούρβαχης. Ο πρόεδρος της Ένωσης, μίλησε στο Onsports για το έργο του που έχει στόχο την ανάπτυξη του Χανιώτικου ποδοσφαίρου.

Ο Γιώργος Βούρβαχης, γιατρός στο επάγγελμα και διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ Χανίων, βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ένωσης από το 1991 και από την αρχή θέλησε να ανεβάσει την ποιότητα του ποδοσφαίρου στα Χανιά και την είσοδο νέων παιδιών στις ομάδες του νομού.

- Σε λίγο καιρό ολοκληρώνονται τα πρωταθλήματα της Ένωσης. Είστε ικανοποιημένος από τη φετινή σεζόν;

«Θα έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος. Το επίπεδο, αυτό που προσπαθούμε να ανεβάζουμε την ποιότητα και να φέρνουμε νέα παιδιά στα γήπεδα, μας δημιουργεί την ικανοποίηση, γιατί πρέπει να σας πω πως εμείς πέρα από τα κλασικά πρωταθλήματα που διοργανώνουμε της Α’, της Β’ και της Γ’ Κατηγορίας, διοργανώνουμε πρωταθλήματα παίδων, προπαίδων, junior, προjunior. Συμμετέχουν αρκετές ομάδες και από εκεί εμπλουτίζουμε το υλικό και το ανανεώνουμε, ούτως ώστε να μην αγωνίζονται μεγάλες ομάδες.

Αυτός ήταν ο στόχος μας ήταν εξαρχής. Από το 1991 που αναλάβαμε τη διοίκηση. Όταν αναλάβαμε, ελάχιστες ομάδες είχαν παιδικές ομάδες, μόνο παιδικές. Δεν υπήρχε καν πρωτάθλημα. Ο πρώτος στόχος ήταν να ανανεώσουμε το έμψυχο υλικό και βέβαια να μειώσουμε το μ.ο. ηλικίας αφού άτομα ηλικίας άνω των 30-35 ετών αγωνίζονταν στις ομάδες. Και το κάναμε προκειμένου να έρθουν τα νέα παιδιά. Για αυτό δημιουργήσαμε όλα αυτά τα πρωταθλήματα, τα οποία τα επιδοτούμε. Πληρώνουμε την διαιτησία, τους γιατρούς, γιατί κανένας αγώνας δεν γίνεται χωρίς παρουσία γιατρού και όλα αυτά τα πληρώνουμε εμείς».

- Οπότε υπάρχει ένα έξτρα κίνητρο για τις ομάδες…

«Βέβαια είναι ένα μεγάλο κίνητρο για τις ομάδες και για αυτό όλες έχουν δημιουργήσει Ακαδημίες, ομάδες παίδων, προπαίδων, junior, προjunior και η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη και πολλά παιδιά συμμετέχουν σε αυτά τα πρωταθλήματα. Από εκεί καταρτίζονται και οι μικτές ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των Ενώσεων. Καταλαβαίνετε ότι η συμμετοχή μετράει για εμάς. Να έρθουν τα μικρά παιδιά στο γήπεδο. Από εκεί και πέρα, οι ομάδες προσπαθούν να βγάλουν ποδοσφαιριστές που θα επανδρώσουν τις μεγάλες ομάδες.

Αυτός είναι ο στόχος μας. Πάνω από όλα η συμμετοχή. Για αυτό δίνουμε και τα κίνητρα αυτά, που μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, είναι μεγάλο πρόβλημα να ξοδεύεις 30.000 ευρώ ετησίως για αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτά τα έξοδα συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα των μικρών ομάδων, αποστολές, φόρμες, οι δύο προπονητές για τις ομάδες και καταλαβαίνετε πως το πρόβλημα το οικονομικό είναι μεγάλο. Αλλά προσπαθούμε και δίνουμε βάση σε αυτό και σε όχι πράγματα βιτρίνας».

- Είστε ικανοποιημένος από την συνεργασία με τα σωματεία;

«Είμαστε ικανοποιημένοι και προσπαθούμε και η διαιτησία να είναι αμερόληπτη ούτως ώστε να βγαίνει πρωταθλητής αυτός που είναι καλύτερος και έχει την μεγαλύτερη διάρκεια. Στην Α’ Κατηγορία διεξάγουμε το πρωτάθλημα σε ομίλους. Αρχικά, ανάλογα με την θέση που κατέλαβαν οι ομάδες τον προηγούμενο χρόνο, τις βάζουμε μαζί και με κλήρο τις χωρίζουμε σε δύο ομίλους. Γίνεται η πρώτη φάση που αγωνίζονται οι ομάδες σε ουδέτερα γήπεδα.

Οι 10 πρώτοι καταρτίζουν όμιλο ανόδου και οι υπόλοιποι τον όμιλο καθόδου. Για να μην ρίξουν τα αφτιά στον ώμο, στον όμιλο καθόδου, ανάλογα με τις ομάδες που υποβιβάζονται, δύο ή τρεις, εμπλέκουμε και τις ομάδες από τον όμιλο της ανόδου, αν έχουν διαφορά πέντε βαθμών οι δύο τελευταίοι με τον όγδοο.

Έτσι, βάζουμε ένα έξτρα κίνητρο για να μην πει καμία ομάδα πως βρισκόμαστε στον όμιλο ανόδου και δεν τρέχει τίποτα. Θέλουμε να τους έχουμε στην πρίζα. Βέβαια, να σας πω ότι υπάρχουν αντιδράσεις, επ’ αυτού γιατί δεν τους αρέσει. Παραπονιούνται πως δεν παίζουν όλοι με όλους. Δυστυχώς θα προτιμούσαν να είναι σε έναν όμιλο των 20 ομάδων, να ξεχωρίσουν οι δύο ομάδες που πάνε για την άνοδο, οι δύο – τρεις ομάδες που πάνε για τον υποβιβασμό και να γίνονται μετά… φιλικά.

Εγώ δεν το έχω επιτρέψει και για αυτό δέχομαι και κριτική. Αλλά τους λέω ότι «μπορεί να μην παίζουν όλοι με όλους, αλλά γίνεται ένα καλό ξεσκαρτάρισμα και όλοι είναι στην πρίζα και αυτό μας ενδιαφέρει. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Νομίζω ότι το πρωτάθλημα διεξάγεται σε καλό πλαίσιο. Δεν έχουμε παρατράγουδα και φασαρίες, γιατί προσπαθούμε και είμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις δίκαιοι».

- Η απουσία των διαμαρτυριών έχει να κάνει με το πλαίσιο αυστηρότητας της Ένωσης;

«Ό,τι προβλέπει ο ΚΑΠ και είμαστε ιδιαίτερα σκληροί όταν πρόκειται για επεισόδια. Εμείς από τότε που σταμάτησε η Αστυνομία να έρχεται στα γήπεδα, φώναξα τις ομάδες και τους είπα: «Υπεύθυνοι τώρα είστε εσείς. Εσείς τα δημιουργείτε και εσείς τα πληρώνετε. Ερχόταν ένας Αστυνομικός και τι έγινε; Το ποδόσφαιρο είναι χαρά και διασκέδαση, να μας βλέπουν τα μικρά παιδιά και να τους δίνουμε κίνητρο.

Αν έρχονται τα παιδιά και βλέπουν εσάς να τσακώνεστε μέσα, ποιο το νόημα; Άλλωστε, ζούμε σε μια μικρή κοινωνία. Όλοι είμαστε φίλοι μεταξύ μας και πίνουμε καφέ μαζί. Αύριο να τσακωθούμε στο γήπεδο; Γιατί; Ποιος ο λόγος;». Νομίζω ότι εν πολλοίς έχει περάσει αυτό. Εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. Δεν μπορώ να πω ότι δεν έχουμε πειθαρχικά παραπτώματα».

- Υπάρχουν κάποια οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Δεν αντιμετωπίζουμε άλλα οργανωτικά προβλήματα. Έχουμε κάνει δύο σχολές διαιτησίας, έχουν βγει νέα παιδιά και προσπαθούμε να ανανεώσουμε τον «στόλο» με τη διαιτησία, γιατί αν περάσει μεγάλο διάστημα, οι διαιτητές γνωρίζονται με τις ομάδες και έχουμε άλλα. Για αυτό και προσπαθούμε να τα ανανεώνουμε».

- Δίνετε ως Ένωση περίπου 30.000 ευρώ το χρόνο για τις Ακαδημίες, έχετε δημιουργήσει σχολές διαιτησίας, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τα έξοδα. Από πού βρίσκει η Ένωση τα έσοδα;

«Εμείς έσοδα δεν μπορούμε να έχουμε. Πέρα από κάποιες επιχορηγήσεις, οι οποίες και αυτές τελευταία είναι ελάχιστες. Αλλά με καλό κουμάντο. Δεν ξοδεύουμε λεφτά πολλά για δημόσιες σχέσεις και άλλα τέτοια. Κάνουμε μια εκδήλωση κάθε χρόνο, όπου τα έσοδά μας από εκεί, την χοροεσπερίδα του χανιώτικου ποδοσφαίρου, πηγαίνουν στο ταμείο αρωγής τραυματιζομένων ποδοσφαιριστών. Αν τραυματίζεται ένας παίκτης και μας φέρει τα ανάλογα δικαιολογητικά, του δίνουμε μια τονωτική ένωση.

Σαν Ένωση δεν έχουμε οικονομικό πρόβλημα και δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ. Αν μας έδινε τότε η ΕΠΟ χρήματα, επί Γκαγκάτση, που δεν του έδινε το κράτος. Μας χρωστάνε από εκείνη την περίοδο, περίπου 300.000 ευρώ. Αν τα είχαμε αυτά τα χρήματα, θα είχαμε φτιάξει γήπεδο. Μας έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης 30 στρέμματα, για να κάνω ενωσιακό γήπεδο. Προσπαθούμε από τα έσοδα, από την έκδοση των δελτίων, από πρόστιμα, αλλά με σωστή διαχείριση δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα.

Επειδή ξέρουμε τις δυσκολίες που έχουν οι ομάδες. Πληρώνουμε τον γιατρό και τη διαιτησία. Γιατρό και διαιτησία πληρώνουν μόνο οι ομάδες Α’, Β’ και Γ’ Κατηγορίας. Όλα τα άλλα είναι δικά μας. Ειδικά στα παιδικά πρωταθλήματα. Κόβουμε από αλλού, γιατί τέτοιος αγώνας έχει κόστος και χρειάζονται θυσίες. Ούτε δεξιώσεις, ούτε τίποτα. Ακόμα κι εγώ αν ανέβω στην Αθήνα ή στην ΕΠΟ, ούτε οδοιπορικά παίρνω, ούτε τα ταξί μου πληρώνει η Ένωση, μόνο το εισιτήριο».

- Θεωρείτε καλό το επίπεδο της Ένωσης από γηπεδικές εγκαταστάσεις;

«Από γηπεδικές εγκαταστάσεις είμαστε καλά το τελευταίο διάστημα. Όλα τα γήπεδα έχουν συνθετικό. Μόνο ένα έχουμε, που τους έχουμε ενημερώσει να βρουν γήπεδο να αγωνίζονται γιατί πρέπει να γίνονται σε ξερά γήπεδα. Το επίπεδο είναι αρκετά καλό. Τα σωματεία αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα.

Τη φετινή χρονιά, πήραν επιχορηγήσεις μόνο οι ομάδες της Α’ Κατηγορίας, που ήταν για αγωνιστική σεζόν προηγούμενης διετίας. Σέβομαι τον αγώνα των σωματείων, αλλά και εμείς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε κάτι παραπάνω. Μέσα από τις συνελεύσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προσπαθούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα και να φτάσει πιο πάνω στην Πολιτεία, γιατί κάποτε πρέπει να σκύψει και να δει τα προβλήματα».

- Ποιες είναι οι σχέσεις σας με την ΕΠΟ;

«Είμαι μέλος της υγειονομικής επιτροπής της ΕΠΟ. Τέτοιο καιρό είχαμε πάει με τον Οικονομίδη, στο παγκόσμιο ιατρικό συνέδριο της FIFA και είχαν ακουστεί πολλά πράγματα. Όταν τους είπαμε πως προσπαθούμε να ελέγξουμε υγειονομικά τους ποδοσφαιριστές, συνειδητοποιήσαμε ότι πολλά κράτη είναι πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα. Έμειναν με ανοικτό το στόμα, όταν τους είπαμε υγειονομικούς σταθμούς στις Ενώσεις. Αλλού δεν ελέγχουν τίποτα. Μιλάμε για αφρικανικά κράτη. Αλλά και λίγες χώρες στην Ευρώπη ελέγχουν διεξοδικά τους ποδοσφαιριστές.

Όταν το 2000 ήμουν στο συμβούλιο της ΕΠΟ, είχα κινήσει τις διαδικασίες, μαζί με τον κ. Οικονομίδη, τον σημερινό αναπληρωτή πρόεδρο, και κάναμε την κάρτα του αθλητή και είχαμε θεσπίσει πως θα πρέπει να γίνονται κάποιες απαραίτητες εξετάσεις. Όμως, ήταν πολυδάπανο και στην επόμενη Γενική Συνέλευση, αυτό απερρίφθη. Έκτοτε προσπαθούμε να στήσουμε τους υγειονομικούς σταθμούς στις Ενώσεις.

Πλέον και εδώ μας έχει παραχωρήσει ο Δήμος ένα χώρο και γίνονται εξετάσεις. Γίνεται γενικός αιματολογικός έλεγχος και ένας υπέρηχος καρδιάς. Τα στέλνουμε στην Αθήνα, όπου εξετάζονται από γιατρούς και από εκεί πάνε στην ΕΠΟ, που δίνεται το «πράσινο φως» για έναν αθλητή όταν πάει να βγάλει δελτίο. Όταν βγει κόκκινο, ο αθλητής παραπέμπεται για περαιτέρω εξετάσεις».

- Ποια είναι η ανταπόκριση που έχετε από τον κόσμο;

«Έχω την εντύπωση, πως λόγω της φύσεως του επαγγέλματός μου και κυρίως για την «μάχη» που έχουμε δώσει για την υγειονομική περίθαλψη, ο κόσμος το έχει δει θετικά, όπως και τα σωματεία. Δεν είναι τυχαίο πως εκλεγόμαστε ανελλιπώς από το 1991. Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε τα παιδιά στα γήπεδα. Και για αυτό κάνουμε και τα παιδικά πρωταθλήματα, παρά το γεγονός πως η ΕΠΟ έκοψε και τα πρωταθλήματα junior και προjunior, αλλά εμείς δίνουμε ένα ακόμα κίνητρο».

- Τη φετινή χρονιά τόσο ο ΑΟ Χανίων, όσο και ο Πλατανιάς εκπροσώπησαν την πόλη στην Football League 2…

«Φέτος είχαμε την τύχη να έχουμε και δύο ομάδες στην Football League 2. Από την μία ήταν ο Πλατανιάς, που έκανε μια εξαιρετική πορεία και είχε μια θαυμάσια οργάνωση. Ένα καλά οργανωμένο διοικητικό συμβούλιο και για αυτό πήγε καλά. Βέβαια, ήταν και ο ΑΟ Χανιά, που είναι «μαγαζί – γωνία» και έχει και ιστορία, αλλά δεν είχε οργάνωση. Η ομάδα κατάφερε και βγήκε πέρυσι το καλοκαίρι.

Τον Οκτώβριο ήταν οι δημοτικές εκλογές και ορισμένοι μπήκαν μόνο για αυτό και εγκατέλειψαν την ομάδα. Βέβαια, δεν κατάφερε να πέσει, αλλά είναι χρεωμένη. Αν δεν υπάρξει διάδοχη κατάσταση, τότε είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δυστυχώς υπάρχουν οι αρρώστιες αυτές. Πιστεύω και εύχομαι να βρει τον δρόμο του. Όποτε μου έχουν ζητήσει και οι δύο ομάδες, τους έχω βοηθήσει, αλλά στο πλαίσιο της λογικής».



Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved