Η ώρα του ΛεΜαν

Η ώρα του ΛεΜαν

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο αγώνας των MotoGP διαβάζουμε τις τελαυταίες λεπτομέρειες για την πίστα καθώς και τι έχει γίνει ως τώρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ως τον 4ο αγώνα που ξεκινά στο ΛεΜαν.

Μέχρι στιγμής το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP δείχνει εξαιρετικά αμφίρροπο με τρεις διαφορετικούς νικητές στους τρεις πρώτους αγώνες. Στη βαθμολογία, ο Jorge Lorenzo (ο νικητής στο Γαλλικό γκραν πρι τα 2 τελευταία χρόνια), προηγείται με 65 βαθμούς. Ακολουθεί ο Dani Pedrosa με 61, ενώ ο Casey Stoner έχει 41. Στην 4η θέση βρίσκεται ο πολυνίκης του αγώνα Valentino Rossi που έχει 31 βαθμούς.

Η πίστα κατασκευάστηκε το 1965 και χρησιμοποιεί ένα κομμάτι της διαδρομής των 24άρων ώρων του Le Mans και βρίσκεται 200 χλμ  νοτιοδυτικά από το Παρίσι.Φιλοξένησε για πρώτη φορά Grand Prix το 1969. Νικητής του πρώτου αγώνα ήταν ο Τζιάκομο Αγκοστίνι (MV Agusta) o οποίος έριξε γύρο σε όλους τους άλλους οδηγούς!

Το σοβαρό ατύχημα που είχε το 1995 ο Αλμπέρτο Πουίγκ είχε ως αποτέλεσμα την «έξοδό» της από το αγωνιστικό ημερολόγιο με σκοπό να γίνουν έργα βελτίωσης ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας. Επέστρεψε το 2000 ενώ δέχτηκε επιπλέον βελτιώσεις το 2006 και έκτοτε παραμένει ένας παραδοσιακός σταθμός για τα MotoGP.

Η διαδρομή της «απαιτεί» τεχνική από τους αναβάτες. Έχει μικρές ευθείες, αρκετά σημεία που απαιτούν δυνατό φρενάρισμα και στροφές με ιδιαίτερα μεγάλη γωνία κλίσης. Η μεγαλύτερη ευθεία έχει μήκος μόλις 450 μέτρα, ενώ το πλάτος της δεν ξεπερνάει τα 13 μέτρα.

Το ΛεΜαν με αριθμούς

150: Οι συμμετοχές του Χόρχε Λορένθο. Είναι ο νεότερος αναβάτης, που συμπληρώνει αυτό το νούμερο εκκινήσεων σε όλες τις κατηγορίες.

50: Τα πόντιουμ του Ντάνι Πεντρόζα στη μεγάλη κατηγορία. Είναι ο 11ος αναβάτης που πετυχαίνει τόσους τερματισμούς στις 3 πρώτες θέσεις.

50: Χρόνια από την πρώτη νίκη Ιάπωνα αναβάτη. Ήταν ο Κουνιμίτσου Τακαχάσι στην κατηγορία των
250 κ.εκ με Honda στο Γερνανικό γκραν πρι του 1961

23:Τερματισμούς στο Top 4 συμπλήρωσε ο Χόρχε Λορένθο, στις τελευταίες 23 κούρσες από τον αγώνα στη Μαλαισία το 2009. Το μεγαλύτερο σερί όμως το έχει ο Ρόσι με 28 πόντιουμ στη μεγάλη κατηγορία.

17: Πολ ποζίσιον (τις ίδιες με τον Πεντρόζα) συμπλήρωσε ο Χόρχε Λορένθο στην Πορτογαλία. Όλες στα MotoGP .

10: Φορές έχουν τερματίσει κάνοντας το 1 – 2  οι: Ντάνι Πεντρόζα / Χόρχε Λορένθο με αυτή τη σειρά.

4: Νίκες έχουν στο ΛεΜαν η Honda και η Yamaha από την αρχή των MotoGP. Η Suzuki έχει 1.

3: Νίκες έχουν στο ΛεΜαν 4 αναβάτες: Ντάνι Πεντρόζα (2 x 250 κ.εκ, 1 x 125 κ.εκ), Φρέντι Σπένσερ (2 x 500 κ.εκ, 1 x 250 κ.εκ), Βαλεντίνο Ρόσι (3 x MotoGP) και Χόρχε Λορένθο (2 x MotoGP, 1 x 250 κ.εκ).

1: Ο Κένι Νόγιες, πέτυχε πέρυσι την πολ ποζίσιον στο Λε Μαν, στην 1η του εμφάνιση.



Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-0: Βήμα τίτλου με εμφάνιση... Πρωταθλήτριας για την «Ένωση»
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-0: Βήμα τίτλου με εμφάνιση... Πρωταθλήτριας για την «Ένωση»
Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη
Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved