«Δεν αντέξαμε την πίεση»

«Δεν αντέξαμε την πίεση»

Αποτελεί τον αναμορφωτή του Πλατανιά που «χτύπησε» με αξιώσεις την άνοδο στην Football League. Ο λόγος για τον Τίμο Καβακά, η έλευση του οποίου άλλαξε άρδην την εικόνα των «κόκκινων». Το Onsports μίλησε με τον Έλληνα τεχνικό για την «αναγέννηση» της ομάδας, αλλά και τους λόγους που ο Πλατανιάς δεν κατάφερε να μπει στο… κόλπο της ανόδου.

- Όταν ήρθατε στον Πλατανιά, περιμένατε πως η ομάδα θα έκανε πορεία πρωταθλητισμού;

«Η αλήθεια είναι ότι όταν ανέλαβα την ομάδα, δεν περίμενα πως θα μπορούσε να διεκδικήσει την άνοδο. Ήμασταν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, έχοντας μπροστά μας ομάδες με εμπειρία, ιστορία και ειδικό βάρος φανέλας και πρώτο μέλημα και δικό μου και της διοίκησης ήταν να σωθεί η ομάδα γρήγορα. Με την πάροδο του χρόνου, τα παιδιά προσαρμόστηκαν γρήγορα στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις τις δικές μου και από παιχνίδι σε παιχνίδι είχαμε καλύτερη εικόνα.

Ήρθαν και τα αποτελέσματα και ανέβηκε η ψυχολογία μας και τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Είδαμε ότι παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και αυτό ήταν κοινά αποδεκτό από όλους τους αντιπάλους μας, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η ψυχολογία μας και να ανεβαίνουμε στην βαθμολογία και κάποια στιγμή, να βρισκόμαστε στις πέντε πρώτες θέσεις. Ακόμα κι εκεί δεν θεωρήσαμε πως μπορούσαμε να πάρουμε την άνοδο.

Όμως, φτάσαμε στην πρώτη θέση, ήμασταν υποχρεωμένοι, γιατί βλέπαμε πως η ομάδα είχε την ποιότητα, να το κυνηγήσουμε. Το κυνηγήσαμε, μείναμε στην πρώτη θέση για δύο – τρεις αγωνιστικές. Θα έλεγα ότι δεν αντέξαμε την πίεση του πρωταθλητισμού. Μοιραία ήρθε και η κούραση, γιατί τα παιδιά φορτώθηκαν με πολλά παιχνίδια και χάλασε και η αγωνιστική μας εικόνα. Βέβαια, τα βρήκαμε στο τέλος».

- Πού θεωρείτε πως χάθηκε η άνοδος;

«Νομίζω ότι τα καθοριστικά παιχνίδια που η ομάδα έπρεπε να δείξει χαρακτήρα και δεν τον έδειξε, δεν ήταν τα ντέρμπι, αλλά ήταν τα ματς που θεωρούσαμε εμείς πως η διαφορά μας με τις υπόλοιπες ομάδες ήταν πολύ μεγάλη, αλλά σε αυτή την κατηγορία, οι διαφορές είναι ελάχιστες. Και νομίζω ότι το πληρώσαμε. Και αντιστράφηκε και η ψυχολογία».

- Ο Πλατανιάς έχει τη δύναμη να πρωταγωνιστήσει την επόμενη χρονιά;

«Τον στόχο θα πρέπει να τον βάλει η διοίκηση. Εφόσον η διοίκηση, όσον αφορά στις οικονομικές της υποχρεώσεις είναι συνεπής, όπως ήταν φέτος, η ομάδα έχει τις συνθήκες για να κάνει κάτι καλό και να καταξιωθεί. Βλέπουμε πως δεν υπάρχουν γηπεδικές συνθήκες σε άλλες ομάδες, ενώ εδώ υπάρχουν, δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα, ενώ εδώ υπάρχει. Καταλαβαίνετε πως είναι δύο παράγοντες πάρα πολύ σημαντικοί για να έχει η ομάδα πρωταγωνιστικό ρόλο.

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πάρει την πρώτη θέση. Για μένα πρωταγωνιστικός ρόλος είναι ότι η ομάδα θα έχει μια πορεία ανάλογη με τη φετινή. Η ομάδα έκανε πρωταθλητισμό, πρωταγωνίστησε, είναι στην πρώτη πεντάδα. Είναι επιβράβευση των προσπαθειών των παικτών και της διοίκησης. Και η διοίκηση έχει κάνει τεράστια προσπάθεια να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και στην φήμη που έχει βγάλει, που είναι από τις λίγες διοικήσεις που είναι καλοπληρωτές».

- Η φετινή εικόνα του Πλατανιά μπορεί να παίξει ρόλο στην έλευση έμπειρων ποδοσφαιριστών που θα ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα;

«Και η πορεία αλλά και η φήμη που έχει βγει, ότι είναι τίμιοι και μακριά από σκοπιμότητες, καθιστά πιο εύκολο να διαλέξουμε ποδοσφαιριστές και να μην παρακαλάμε. Γιατί και ο ποδοσφαιριστής θέλει να βρει την ηρεμία του, να πληρώνεται, η ομάδα να πηγαίνει καλά και νομίζω ότι αυτή η ομάδα μπορεί να το προσφέρει.

Βέβαια, αυτό συνεπάγεται με το να μείνει η ίδια διοίκηση. Αν τώρα εκλεγούν άλλοι στο διοικητικό τομέα, δεν το ξέρω. Εγώ μιλάω με τη τωρινή διοίκηση, καθώς με αυτούς τους ανθρώπους συνεργάστηκα. Επειδή τους ξέρω είναι άνθρωποι με «εγωισμό» και επιτυχημένοι στον χώρο τους, είναι καταξιωμένοι στον χώρο της Κρήτης και των Χανίων. Δεν αντέχει η ιδιοσυγκρασία τους να είναι κομπάρσοι».

- Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αρνητικό… αντίκτυπο με την έλευση ποδοσφαιριστών που θα είναι εφησυχασμένοι;

«Αυτό είναι και θέμα προπονητή, πώς δουλεύει ο προπονητής και τι ζητάει καθημερινά. Ποια είναι η φιλοσοφία του. Είχαμε πολλά παιδιά που δεν προσαρμόστηκαν και απομακρύνθηκαν. Όταν είσαι επαγγελματίας, πάντα ρωτάς για τους παράγοντας και τον προπονητή. Θα έρθουν σε έναν προπονητή που είναι απαιτητικός, που δεν θέλει να χάνει, όπως και η διοίκηση. Δεν ζητάει παραπάνω ένας ποδοσφαιριστής».

- Σε ποιες θέσεις χρειάζεται ενίσχυση η ομάδα;

«Είναι νωρίς να μιλήσουμε για ενίσχυση. Κατ’ αρχήν, δεν έχω κάνει εγώ κάποια συζήτηση με την ομάδα, μόνο ειπώθηκε η επιθυμία και από τις δύο πλευρές. Αυτά που πρέπει να συμφωνήσουμε, είναι να δούμε ποια παιδιά θα κρατήσουμε, τι στόχο θα έχουμε και να καθορίσουμε τον αριθμό των παικτών που θα έρθουν. Θα είναι δύσκολο το έργο μας φέτος».

- Είστε θετικός για την παραμονή σας;

«Δεν θα έλεγα όχι. Είμαι θετικός και έχω καλή διάθεση, από την στιγμή που αποφασίσουν ακόμα οι άνθρωποι της διοίκησης να μείνουν και τη νέα χρονιά. Και όταν αρχίσουν οι συζητήσεις, ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του. Βέβαια, μπαίνει και το συναισθηματικό κομμάτι. Κακά τα ψέματα, ταιριάζουμε με τους ανθρώπους της διοίκησης, είμαστε κοντά και ηλικιακά και παρέα κάνουμε σε καθημερινή βάση, εκτός ποδοσφαίρου και εκτός ομάδας και οικογενειακά έχουμε δεθεί. Και είμαι της άποψης πως ο προπονητής και ο ποδοσφαιριστής δεν πρέπει να αλλάζει πολλές ομάδες. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσω το στίγμα μου. Αν δεν συμφωνήσουμε, καλύτερα να αποχωρήσω, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να μείνω δύο χρόνια».

- Θεωρείτε πως δύο χρόνια είναι αρκετά για έναν προπονητή να δείξει το έργο του; Για παράδειγμα στην Αγγλία, οι προπονητές… ξεχνούν να αποχωρήσουν…

«Και εμείς εδώ στην Ελλάδα, αν βρίσκαμε μια ομάδα, όπως η Μάντσεστερ, αφού μιλήσαμε για την Αγγλία, με τις συνθήκες που έχει και με τον τρόπο που σκέφτεται, κανένας προπονητής δεν θα ήθελε να φύγει».

- Σε αυτό ευθύνονται και οι Έλληνες παράγοντες;

«Εδώ είναι φαινόμενο γενικό. Στην συγκεκριμένη ομάδα που βρίσκομαι, μας ήρθαν και καλά τα πράγματα, δεν είναι οι άνθρωποι που σε μία… στραβή θα πάρουν τέτοια απόφαση. Μάλιστα, όταν ήρθα στα πρώτα πέντε ματς η ομάδα ήταν τελευταία με 2 βαθμούς, ήρθα, δεν έκατσα στον πάγκο στο ματς με τη Ρόδο και το διαχειρίστηκαν καλά. Όπως σε περιπτώσεις που η ομάδα έπαιξε καλά, αλλά έχασε. Όλα παίζουν ρόλο. Μέχρι στιγμής μου έχουν δείξει ότι μπορούν να το διαχειριστούν».

- Πιστεύετε πως οι ποδοσφαιριστές του Πλατανιά μπορούν να κάνουν το βήμα παραπάνω;

«Τα παιδιά που έχουμε, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (που έχουν παίξει σε υψηλότερες κατηγορίες), είναι παιδιά που αγωνίζονταν σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Πέρυσι και φέτος μπήκαν σε επαγγελματικό επίπεδο. Άρα είναι νωρίς να πούμε το οτιδήποτε. Γιατί εντυπωσιαζόμαστε εύκολα. Υπάρχουν παιδιά, αλλά χρειάζεται περισσότερη επαγγελματικότητα και εργατικότητα. Αρκεί να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα και μέσα από την δουλειά μπορούν να τα καταφέρουν. Για παράδειγμα έχουμε δει και «μέτριους» ποδοσφαιριστές να κάνουν καριέρα».

- Ποιες είναι οι προσωπικές σας φιλοδοξίες;

«Αλίμονο αν δεν είχα όνειρο και φιλοδοξία να εργαστώ σε μεγαλύτερη ομάδα, να πάω σε υψηλότερη κατηγορία και να πάω όσο πιο ψηλά γίνεται. Αυτό και για μένα σημαίνει περισσότερη δουλειά, περισσότερη ταπεινότητα. Εμείς οι προπονητές δεν θα πρέπει να μιλάμε πολύ, αλλά τα αποτελέσματα να δείχνουν το έργο μας. Έχω 2,5 χρόνια στον χώρο και αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έχω επιτυχίες. Και η καθιέρωσή μου θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαχειριστώ εγώ τις επιτυχίες που έχω. Ήμουν τυχερός που είχα περισσότερες επιτυχίες από αποτυχίες».

- Υπάρχει κάποιος προπονητής που έχετε ως πρότυπο; Πολλοί μιλούν για την Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα, ενώ άλλοι για την ποιότητα του Μουρίνιο…

«Θαυμάζω ομάδες που η εικόνα οφείλεται στον προπονητή. Σίγουρα και είναι καλός προπονητής ο Μουρίνιο. Βέβαια, εμένα μου άρεσε ο Μουρίνιο της Πόρτο γιατί έχει μεγαλύτερη αξία αυτό που έκανε τότε. Βέβαια, είναι ένας προπονητής με έντονη προσωπικότητα. Ωστόσο, εμένα μου αρέσει η Μπαρτσελόνα, για την φιλοσοφία που έχει. Δουλεύουν με ένα πλάνο και αυτό είναι το σημαντικότερο. Να δουλεύουν όλοι με το ίδιο πλάνο και είναι πιο εύκολο να μπαίνουν στον αγώνα. Όσο καλός και να είναι ένας παίκτης, πρέπει να υπάρχει ο αρχηγός, όπως είναι ο προπονητής».

- Ήταν εύκολη η απόφασή σας να σταματήσετε το ποδόσφαιρο και να ασχοληθείτε με την προπονητική;

«Όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο είχα κουραστεί γιατί δεν είχα κάτι παραπάνω να δώσω. Αυτό που είχα να κάνω ως ποδοσφαιριστής, το έκανα. Αυτό που ήξερα από πριν ήταν ότι μόλις σταματήσω, θα ασχοληθώ με την προπονητική. Αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν να δουλέψω επαγγελματικά με ενημέρωση. Αυτό προσπαθώ να κάνω αυτή την στιγμή και σε σεμινάρια.

Είχα μια ευκαιρία να πάω στην Γερμανία. Θα πρέπει να βγούμε έξω να δούμε πώς τα κάνουν. Να δούμε τι μπορούμε να εφαρμόσουμε. Είναι άλλο το επίπεδο και άλλες οι συνθήκες δουλειές. Και εδώ οι σχολές είναι πολύ καλές. Οι δάσκαλοι ενδιαφέρονται για τον Έλληνα προπονητή. Τον έχουν αναβαθμίσει και θα γίνει περισσότερο τα επόμενα χρόνια».

 



Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved