«Το σύμπαν μας… κατάλαβε»!

«Το σύμπαν μας… κατάλαβε»!

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Ανδρέας Ανδρεάδης, εξηγεί στο Onsports πώς το σύμπαν… αφουγκράστηκε τη θέληση της ομάδας να φτάσει στην κορυφή.

Είδε την ομάδα του να κινδυνεύει να διαλυθεί, δεν είδε όμως κανέναν να σπεύδει προς σωτηρία.
Υπέμεινε, επέμεινε και στο τέλος δικαιώθηκε. Ο ίδιος, ως αρχηγός της πιτσιρικαρίας, πήρε σήμερα, λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το Κύπελλο στα χέρια του και αφαίρεσε λίγη από τη λάμψη του με… φιλιά.
Αγκαλιά με το –πιο μεγάλο και πιο… βαρύ από ποτέ- τρόπαιο (το οποίο πάντως… πάσαρε εδώ κι εκεί για αναμνηστικές φωτογραφίες), ο Ανδρέας Ανδρεάδης μοιράστηκε με το Onsports την πιο… προβληματικά υπέροχη σεζόν της καριέρας του.

Λίγες ώρες μετά το τέλος της σεζόν, βάζεις στο μυαλό σου με τι προοπτικές ξεκινήσατε τη χρονιά και πώς την τελειώσατε;
Πήγαμε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, παρά τα οικονομικά και αγωνιστικά προβλήματα. Στην αρχή ήμασταν επιφυλακτικοί, είχαμε βασικό στόχο την πρόκριση στην 4άδα, αλλά στην πορεία βρήκαμε τον δρόμο μας.

Πότε έγινε αυτό;
Με τη νίκη μας στην κανονική περίοδο επί του Ηρακλή στη Μίκρα. Εκεί πιστέψαμε περισσότερο στους εαυτούς μας.

Εκείνο το αποτέλεσμα ήταν δηλαδή το σημείο - «κλειδί» για την αυτοπεποίθησή σας;
Εκεί αναπτερώθηκαν οι ελπίδες μας για διάκριση. Ο Ηρακλής τότε ήταν πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, με λιγότερα οικονομικά προβλήματα, εμπειρία και κόσμο στον πλευρό του.

Τον νικήσατε, όμως, ξανά και μάλιστα εκείνη η νίκη σας έχρισε Κυπελλούχους…
Η αλήθεια είναι ότι πριν τον τελικό του Κυπέλλου είχαμε χρίσει τον Ηρακλή φαβορί, παίξαμε όμως αρκετά καλά. Πολλοί βγήκαν και είπαν μετά από εκείνον τον αγώνα ότι «ένα παιχνίδι ήταν, θέμα τύχης» κλπ. Δε διαφωνώ στο ότι το Κύπελλο δεν το παίρνει πάντα ο καλύτερος, αλλά και ο πιο τυχερός. Ο καλύτερος παίρνει το πρωτάθλημα, εκεί που πρέπει να έχεις διάρκεια. Και σε αυτή την περίπτωση, ήμασταν πάλι εμείς.

«Τους κόψαμε τα φτερά»

Η νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου ήταν αυτή που σας έδωσε «φτερά» για τη συνέχεια;
Δεν έδωσε τόσο «φτερά» σε εμάς, όσο έκοψε τα «φτερά» του Παναθηναϊκού! Θα στενοχωριόμουν αν χάναμε, όχι τόσο για εμάς, όσο για τον κόσμο μας. Εγώ πίστευα ότι θα τα καταφέρναμε στους ημιτελικούς απέναντι στον Παναθηναϊκό είτε με πλεονέκτημα είτε με μειονέκτημα έδρας.

Έχοντας δει στην τηλεόραση τους ημιτελικούς με τον Παναθηναϊκό, μπορείς να δώσεις μια λογική εξήγηση για το φετινό… φαινόμενο του πρωταθλήματος, τις ανατροπές από 0-2;
Εμείς δεν παίζαμε στα δύο πρώτα σετ, ήμασταν ανύπαρκτοι σε όλους τους τομείς. Μετά ανεβάσαμε την απόδοσή μας και γυρίσαμε τα παιχνίδια. Εκεί πιστεύω ότι κρίθηκαν οι νίκες.

«Το πρωτάθλημα η μοναδική διέξοδος»

Φέτος δείξατε ότι ακόμα και στο εις βάρος σας 2-0 δεν παρατούσατε τα παιχνίδια, είχατε άλλη ψυχολογία. Πού το αποδίδεις αυτό;
Η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν για μας η μοναδική διέξοδος από τα προβλήματα. Θέλαμε να αποδείξουμε ότι είμαστε καλοί παίκτες και αξίζουμε να βρισκόμαστε στον Ολυμπιακό. Δεν υπήρξαμε μοιρολάτρες, αφήσαμε πίσω τα προβλήματα και αποφασίσαμε να τα βγάλουμε στη δημοσιότητα πριν από τους τελικούς, για να μάθει ο κόσμος τι αντιμετωπίζαμε όλη τη σεζόν. Όλη η φετινή προσπάθεια οφείλεται σε εμάς. Αυτή η ομάδα αποτελείται από παίκτες νικητές, που θέλουν να πρωταγωνιστούν και να παίρνουν τίτλους. Δεν είμαστε losers. Αυτό αποδείχθηκε σε όλη τη χρονιά, αποδείχθηκε και χθες, όταν βρεθήκαμε πίσω με 18-22 στο 2ο σετ και τελικά το κατακτήσαμε.

Ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, πιστεύατε ότι θα επιστρέφατε στην Αθήνα με δύο νίκες;
Πιστεύαμε ότι θα παίρναμε σίγουρα μία. Μετά όμως την πρώτη νίκη με 3-2 καταλάβαμε ότι ο Ηρακλής δε θα μπορούσε να μας κερδίσει. Στο δεύτερο ματς μπήκαμε για τη νίκη και να τελειώσουμε τη σειρά στην έδρα μας.

Ο φόβος της… τουαλέτας

Μετά την τροφική δηλητηρίαση δε φοβηθήκατε ότι δε θα μπορούσατε να… πάρετε τα πόδια σας;
Υπήρχε αυτός ο φόβος, όπως και ο φόβος να… φύγουμε στην τουαλέτα την ώρα του αγώνα!

Τελικά, ο μουσακάς ήταν η αιτία;
Μάλλον ήταν ο μουσακάς, ίσως όμως και το νερό της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι, εκτός ομάδας, που δεν έφαγαν μουσακά στο ξενοδοχείο, είχαν τα ίδια συμπτώματα. Άγνωστο…

Πέρασε από το μυαλό σας να τρενάρετε λίγο τη σειρά, ώστε να πάει σε 4ο ματς και να έχετε τον κόσμο δίπλα σας;
Ποτέ δεν πέρασε κάτι τέτοιο από το μυαλό μας. Αν δώσεις δικαίωμα, μπορεί να σε τιμωρήσει ο Θεός… Μπορεί ο Ηρακλής να ήταν καλύτερος και να μας κέρδιζε. Ποτέ όμως δε θα καθόμασταν να χάσουμε για να έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας. Σίγουρα ήταν σημαντική η απώλειά του, θα έδινε άλλο παλμό, αλλά τουλάχιστον τον είχαμε δίπλα μας μετά τον τελικό, στην απονομή. Ήταν η δική μας επιβράβευση στους φιλάθλους μας, οι οποίοι ήταν οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν στο φετινό κάλεσμά μας.

«Κρατήσαμε την ομάδα όρθια»

Είναι ο φετινός Ολυμπιακός η αποθέωση της θέλησης του παίκτη;
Είναι. Εμείς κρατήσαμε την ομάδα όρθια. Η διοίκηση μας είχε πει τον Ιανουάριο ότι δεν υπάρχουν χρήματα και όποιος θέλει μπορεί να αποχωρήσει. Κάποιοι έφυγαν, κάποιοι έμειναν. Στο τέλος, όμως, εμείς που μείναμε δικαιωθήκαμε. Ευελπιστούμε τώρα πια να γίνει κάποια κίνηση για πληρωμή, ώστε να μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Χτύπησε κάποια πόρτα ή έστω τηλέφωνο από χθες το βράδυ;
Μίλησα με τον κ. Συγγελίδη, αλλά… γενικά.

«Αποκάλυψη ο Φιλίποφ»

Περίμενες ότι παίκτες όπως ο Φιλίποφ και ο Φράγκος θα έρχονταν από τον πάγκο και θα αποδεικνύονταν τόσο πολύτιμοι για την ομάδα;
Αυτό που έκανε φέτος ο Φιλίποφ είναι πρωτόγνωρο. Ένας παίκτης που δεν έχει παίξει στην ουσία πουθενά, παρά μόνο στην Α2, να παίζει βασικός στον Ολυμπιακό. Και η διοίκηση δικαιώθηκε και ο προπονητής που τον εμπιστεύθηκε, αλλά και ο ίδιος που ήρθε στον Ολυμπιακό. Για μένα είναι η αποκάλυψη του πρωταθλήματος. Έχει όλο το δρόμο μπροστά του για να γίνει ένας πολύ καλός πασαδόρος.

Συμφωνείς με όσους χαρακτηρίζουν τον Ολυμπιακό το μέλλον του ελληνικού βόλεϊ;
Το σύμπαν κατάλαβε πόσο πολύ το θέλαμε και συνωμότησε υπέρ μας! Είχαμε τη θετική ενέργεια από τον κόσμο, την πλειονότητα των δημοσιογράφων και καταλάβαμε ότι όλοι ήθελαν από εμάς να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, γιατί σε αυτή την ομάδα έβλεπαν το αύριο του ελληνικού βόλεϊ.

Ήταν καθοριστική η βοήθεια του Καλμαζίδη, μετά την αποχώρηση του Γκουλινέλι;
Ο Γκουλινέλι είχε συνηθίζει να εργάζεται σε καλύτερα πρωταθλήματα και είχε πολύ υψηλές απαιτήσεις από τους παίκτες. Τον καταλαβαίνω, το έχω ζήσει στον Παναθηναϊκό. Στον Ολυμπιακό, όμως, φέτος, οι παίκτες δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε τόση πίεση, δεν είχαν την εμπειρία. Δεν παίζαμε τόσο καλά επί Γκουλινέλι.
Ο Γιάννης είναι άλλου τύπου προπονητής, έχει άλλη μεθοδολογία. Βγάζει ηρεμία στην ομάδα, που τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο, με αποτέλεσμα να παίζουμε καλύτερα και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

«Στον Παναθηναϊκό παίζαμε μόνο για τα λεφτά»

Έχεις αγωνιστεί πλάι σε…. ντίβες του παγκοσμίου βόλεϊ: Μίλκοβιτς, Ντάντε, Μαρσέλο. Ένιωσες ότι τα προηγούμενα χρόνια μάθαινες δίπλα τους, ενώ φέτος είχες εσύ το ρόλο του… δασκάλου;
Από τους παίκτες που ανέφερες, κυρίως τους Βραζιλιάνους, έχω πάρει πάρα πολλά. Στον Παναθηναϊκό, με τους προπονητές και τους συμπαίκτες που είχα, οφείλω να πω ότι έμαθα πολλά μυστικά του αθλήματος. Αλλά πρέπει να έχεις και θέληση. Στον Παναθηναϊκό, όμως, όλοι παίζαμε για τα λεφτά μόνο κι ό,τι γίνει. Στον Ολυμπιακό, με όλα αυτά τα προβλήματα, θέλαμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και το κάναμε.

Σας έδεσαν ως ομάδα τα φετινά προβλήματα;
Θα μπορούσαμε κάλλιστα να είμαστε μαλωμένοι μεταξύ μας, να τσακωνόμαστε, να θέλουμε να τα παρατήσουμε. Αλλά μέσα από τα προβλήματα δεθήκαμε και θέλαμε από κοινού να φτάσουμε ψηλά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα κατακτήσαμε όλα.



Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved