Acelera Ayrton

Acelera Ayrton

Παράξενη Πρωτομαγιά με αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια… Σίγουρα οι Νίκος Γκάτσος και Μάνος Χατζηδάκης δεν είχαν στο μυαλό τους την Πρωτομαγιά, που έπεσε η καρό σημαία στη ζωή του Άϊρτον Σένα. Όμως το τραγούδι τους ταιριάζει στα συναισθήματα όσων βίωσαν τη στιγμή του θανάτου του.

Κανείς δεν περίμενε ότι θα συμβεί σε αυτόν κάτι κακό. Άλλωστε για τους θαυμαστές και τους… εχθρούς έμοιαζε άτρωτος σχεδόν εξώκοσμος.  Μπορεί να ήταν και η υπερβολική (λόγω ζωντανής μετάδοσης) έκθεση του θανάτου του σε σχέση με άλλους οδηγούς, που έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα.

Η καριέρα του στην Formula 1 διήρκησε μόλις 10 χρόνια και όμως κατάφερε να βρεθεί 80 φορές στο podium, πανηγυρίζοντας 41 νίκες. Άλλαξε 4 ομάδες συνολικά, τρέχοντας κατά σειρά με Toleman, Lotus, McLaren και τη… Williams. Από το 1984 έως το 1994 κατέκτησε 3 παγκόσμιους τίτλους, συγκεντρώνοντας συνολικά 610 βαθμούς, ενώ ξεκίνησε  από την pole position σε 65 αγώνες και αυτό το κατατάσσει αυτόματα στην πρώτη θέση των ταχύτερων οδηγών.

Ο πρώτος αγώνας της καριέρας ήταν το Grand Prix της Βραζιλίας (το 1984), η πρώτη του νίκη ήρθε ένα χρόνο μετά στην Πορτογαλία. Κατάφερε να κερδίσει άμεσα την καταξίωση αλλά πάνω από όλα κέρδισε την αποδοχή και την αγάπη του κόσμου.

Ο αγώνας της Ιμολα ήταν ο τρίτος της χρονιάς του 1994. Ο Σένα είχε φύγει από τη McLaren για την υπερδύναμη (όπως όλοι έλεγαν τότε τη Williams)  όμως δεν είχε καταφέρει να τερματίσει στους δύο προηγούμενους από την Ίμολα αγώνες. Πριν την έναρξη του γκραν πρι ο Βραζιλιάνος πιλότος είχε δηλώσει πως από εδώ θα έκανε μία νέα αρχή. Ήθελε να αποδείξει πως έχει το χάρισμα να κερδίζει ακόμη και με «προβληματικά» αυτοκίνητα . Το είχε κάνει στο παρελθόν με την McLaren γιατί όχι και με την Williams. Εν μέρει το κατάφερε και έφερε το μονοθέσιο για 65η  και… τελευταία φορά στην πρώτη θέση της εκκίνησης, όμως εκείνος δεν ένοιωθε καλά.

 Ίσως έφταιγαν τα ατυχήματα των Ρούμπενς Μπαρικέλο και Ρόναλντ Ρατζενμπέργκερ. Ο τελευταίος έχασε τη ζωή του στις κατατακτήριες δοκιμές και όλα έμοιαζαν σα να ήθελε κάποιος να του πει κάτι…
Παρά το τελευταίο σημάδι (ο αγώνας σταμάτησε λόγω ενός ατυχήματος στη γραμμή εκκίνησης) το γκραν πρι ξεκινά και πάλι

Τίτλοι τέλους

Στην 2η εκκίνηση ο Σένα αποκτά ρυθμό και στον 3ο έχει μία μάχη τον ανερχόμενο τότε Μίκαελ Σουμάχερ. Τότε φτάνει στην στροφή «Ταμπουρέλο» με περισσότερα από 200 χλμ. Το μονοθέσιο δείχνει ακυβέρνητο, ο έλεγχος χάνεται με αποτέλεσμα η Williams να πέσει πάνω στο τοίχο, σταματώντας βίαια τη ζωή του ανθρώπου που έγινε Θρύλος. Ο γιατρός της F1 Σίντ Γουότκινς έχει το άχαρο ρόλο να μεταφέρει την σωρό του Βραζιλιάνου στο νοσοκομείο της Μπολόνια, εκεί όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του 34χρονου Άιρτον Σένα Ντα Σίλβα.

Ο γύρος του θριάμβου

Ο θάνατος του Σένα, όπως ήταν φυσικό συγκλόνισε όλο τον κόσμο, με την κυβέρνηση της Βραζιλίας κυρίσει εθνικό πένθος. Την μέρα της κηδείας του 3.000.000 κόσμος βρέθηκε στους δρόμους ως απόδειξη λατρείας και σεβασμού που έτρεφαν στο πρόσωπο του.

Στην αποχαιρετιστήρια τελετή βρέθηκαν όλες οι σημαντικές παρουσίες της Formula 1, ανταγωνιστές, φίλοι, συναθλητές, ενώ οι απουσίες που ξεχώρισαν ήταν αυτές των προέδρου της F1, Μπέρνι Έκλεστοουν (η οικογένεια του Σένα του απαγόρεψε να παραβρεθεί στην κηδεία), και του προέδρου της FIA, Max Mosley, ο οποίος πήγε στην κηδεία του Ράτζενμπεργκερ, στην Αυστρία.

Σε ένδειξη σεβασμού προς τους δύο πιλότους, στο επόμενο Grand Prix του Μονακό οι δύο πρώτες θέσεις της pole position έμειναν κενές, με τις σημαίες της Βραζιλίας και της Αυστρίας να παίρνουν την θέση των μονοθεσίων. Μία άλλη τιμή για τον αξέχαστο Senna από την Βραζιλία ήρθε όταν ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει το αεροδρόμιο του Σάο Πάουλο με το τούνελ που οδηγεί στο κέντρο της πόλης πήρε το όνομά του («Avenida Ayrton Senna»).

Δεκαεπτά χρόνια μετά ο Θρύλος του παραμένει ζωντανός. Φωτογραφίες, κείμενα, ταινίες, video είναι εδώ για να μας θυμίζουν την αφοσίωση του στην ομάδα, τον κόσμο, που τον θαύμαζε και σε ένα σκοπό: Τη διαρκή προσπάθεια να είσαι πρώτος χωρίς να σκέφτεσαι το τίμημα.

Το video που ακολουθεί είναι από τα δοκιμαστικά για την pole position στο Μονακό το 1990.

Acelera Ayrton



Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Οι 10 διάσημοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών που κατέληξαν στη φυλακή!
Οι 10 διάσημοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών που κατέληξαν στη φυλακή!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved