Όταν έγινε… Panathinaikos (pc+vd)

Όταν έγινε… Panathinaikos (pc+vd)

Ο Αντώνης Αντωνιάδης θυμάται μαζί με το Onsports τον επαναληπτικό ημιτελικό με τον Ερυθρό Αστέρα, που έστειλε τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ, ο οποίος έγινε σαν σήμερα (28/04) πριν από 40 χρόνια!

Πριν από 40 χρόνια, στις 28 Απριλίου 1971 ο Παναθηναϊκός πετύχαινε την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του στην Ευρώπη, αποκτούσε και νομοτελειακά το προσωνύμιο… «Πρέσβης» και σφράγιζε το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, με ένα εμφατικό 3-0 επί του Ερυθρού Αστέρα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Μεγάλος πρωταγωνιστής, όλης της πορείας, του παιχνιδιού ήταν ο Αντώνης Αντωνιάδης που 40 χρόνια μετά εμφανώς συγκινημένος… θυμάται μέσα από το Onsports όλη την ατμόσφαιρα εκείνου του μεγάλου παιχνιδιού και επιβεβαιώνει τον… αστικό μύθο περί όρκου νίκης στο ξενοδοχείο των «πρασίνων» που ήρθε ως απάντηση των πανηγυρικών φέιγ βολαν που είχαν τυπώσει οι Γιουγκοσλάβοι.

«Σαν παλιά ταινία»

«Πέρασαν κιόλας 40 χρόνια ε; Είναι φορτισμένη στιγμή για μένα όποτε το θυμάμαι και σας ευχαριστούμε που τα θυμάστε κι εσείς για να μαθαίνουν και οι νέοι. Τι να πρωτοπώ για αυτό το παιχνίδι, σαν κινηματογραφική ταινία το θυμάμαι», ήταν η πρώτη αντίδραση του Αντώνη Αντωνιάδη όταν του ζητήσαμε το σχόλιό του για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι μετά το 4-1 του Βελιγραδίου, μας είχαν ξεγράψει. Όμως εμείς είπαμε και μεταξύ μας ότι αν δε φάμε κανένα γκολ, θα βάλουμε τα τρία που χρειαζόμαστε για να περάσουμε και τελικά τα καταφέραμε», σχολίασε ο «ψηλός» που στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο κέρδισε ο Παναθηναϊκός.

«Το πρώτο γκολ μπήκε στο 30ο δευτερόλεπτο και το δεύτερο το έβαλα με την καλύτερη κεφαλιά της καριέρας μου! Ήταν ένα παιχνίδι σταθμός για να πάμε στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του Παναθηναϊκού, τον τελικό του Γουέμπλεϊ», τόνισε ο Αντώνης Αντωνιάδης που στη συνέχεια αναφέρθηκε στο επίτευγμά του να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης.

«Δε θα το ξανακάνει κανείς»

«Ήταν το δέκατο γκολ το δεύτερο που πέτυχα, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, ήταν μεγάλη υπόθεση. Ούτε θα ξαναφτάσει άλλη ελληνική ομάδα εκεί, μακάρι να φτάσει αλλά είναι δύσκολο. Έλληνας ποδοσφαιριστής να βρεθεί σε αυτή τη θέση, δεν νομίζω ότι θα το καταφέρει», σχολίασε αναφορικά με την ανάδειξή του σε πρώτο σκόρερ ο Αντώνης Αντωνιάδης.

Όσο για την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δύο περιστατικά που περιγράφει ο άλλοτε αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δείχνει πραγματικά το τι γινόταν τότε γύρω και μέσα στο γήπεδο της Λεωφόρου.

«Από τις 12:00 ήταν γεμάτο το γήπεδο. Ήρθαν έξι συμπατριώτες μου από την Ξάνθη, δεν είχαν εισιτήρια αλλά ούτε κι εγώ είχα να του δώσω! Τους έβαλα να κοιμηθούν στο ρινγκ στην αίθουσα πυγμαχίας της Λεωφόρου, τους έδωσα και φαγητό και την άλλη μέρα το μεσημέρι τους είπα να είναι έτοιμοι από το πρωί να μπουν όταν ανοίξουν οι πόρτες, τα κατάφεραν και τους έβαλαν όρθιους στα κάγκελα», είναι μια από τις χαρακτηριστικές περιγραφές που δίνει ο Αντώνης Αντωνιάδης ο οποίος είχε να θυμηθεί ένα ακόμα περιστατικό.

«Στο ξενοδοχείο που μέναμε, ήρθε ένας από το Αγρίνιο με μηχανή και μας ζήτησε εισιτήριο, μιλούσαμε με τον κ. Κίτσιο και τελικά του έδωσε μια πρόσκληση από κάποιον που δεν ήρθε. Για 15 χρόνια αυτός ο άνθρωπος μου έστελνε δέμα με τοπικά προϊόντα, μιλάμε για απίστευτες καταστάσεις πριν και μετά από αυτό τον αγώνα σε όλη την Ελλάδα!», σχολίασε ο Αντώνης Αντωνιάδης.

«Ακόμα και φίλαθλοι του Ολυμπιακού»

Ενώ συμπλήρωσε: «Μακάρι να το πετύχει άλλη ομάδα. Αλλά σε αυτό το παιχνίδι έγινε ο χαμός. Ακόμα και φίλαθλοι του Ολυμπιακού πανηγύριζαν με πλακάτ, και κασκόλ της ομάδας τους πανηγύριζαν για τον Παναθηναϊκό. Θα μας μείνει αξέχαστο αυτό το παιχνίδι, αφού ήταν το τελευταίο πριν το τελικό. Το θυμόμαστε με περηφάνια αφού κατάφερε μια ελληνική ομάδα».

Τέλος, για το μέλλον του Παναθηναϊκού σχολίασε: «Ο Παναθηναϊκός όπως και να έχει θα βρει το δρόμο του. εύχομαι να το βρει γρήγορα και να προτάξουμε πρώτα το συμφέρον του Παναθηναϊκού. Ούτε επικοινωνιακά τρικ ούτε τίποτα. Αν είχε γίνει νωρίτερα αυτό θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Να μπει πάνω από όλα ο Παναθηναϊκός».

Το ματς σταθμός

Πραγματικά στις 28 Απριλίου 1971 είχε στηθεί ένα φοβερό σκηνικό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που έδινε την εντύπωση ότι ο Παναθηναϊκός θα… «λιώσει» τον Ερυθρό Αστέρα, όπως και έγινε. Με τον Αντωνιάδη να σκοράρει μόλις στο 30’’, η… καταιγίδα που σάρωσε τους Γιουγκοσλάβους δεν είχε προηγούμενο.

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου είχε γίνει… «κέρβερος» κάτω από τα δοκάρια και αποσοβούσε το σουτ του «πολύ» Κάρασι λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, διατηρώντας το 3-0 που είχε διαμορφωθεί με ένα ακόμα γκολ του Αντωνιάδη στο 54’ και ένα του Καμάρα στο 63’ που είχαν βάλει… «φωτιά» όχι μόνο στην Λεωφόρο αλλά σε όλη τη χώρα!

Ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει στην μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του, είχε καταφέρει με οδηγό τον Πούσκας και «μαέστρο» τον Δομάζο να φτάσει στο Γουέμπλεϊ με τον Αντώνη Αντωνιάδη να είναι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ. (4 με Ζένες Ες, 2 με Σλόβαν Μπρατισλάβας, 1 με την Έβερτον, 2 με τον Ερυθρό Αστέρα).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης (90’ Χατζηανδρέου), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (54’ Αθανασόπουλος).

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Παύλοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Κλενκόφσκι, Νόφκοβιτς, Κάρασι, Ατσίμοβιτς, Γιάνκοβιτς, Οστοϊτς, Φιλίποβιτς.

Όταν έγινε… Panathinaikos (pc+vd)



ΑΕΚ – Ολυμπιακός: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο πλην της νίκης» - Όσα είπε ο Μεντιλίμπαρ
ΑΕΚ – Ολυμπιακός: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο πλην της νίκης» - Όσα είπε ο Μεντιλίμπαρ
ΑΕΚ: Τιμωρία μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών
ΑΕΚ: Τιμωρία μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών
Βίρτους Μπολόνια - Παναθηναϊκός AKTOR: Οι Ιταλοί ακύρωσαν εισιτήρια Ελλήνων λίγο πριν το τζάμπολ!
Βίρτους Μπολόνια - Παναθηναϊκός AKTOR: Οι Ιταλοί ακύρωσαν εισιτήρια Ελλήνων λίγο πριν το τζάμπολ!
Βύρωνας: Talk of the town η Μαρίνα Σάττι σε κατάστημα ΟΠΑΠ
Βύρωνας: Talk of the town η Μαρίνα Σάττι σε κατάστημα ΟΠΑΠ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved