«Ο καθένας την αυτοκριτική του»

«Ο καθένας την αυτοκριτική του»

Πέρυσι τέτοια εποχή ο Πανελλήνιος έδινε το παρών στο Φάιναλ Φορ του Eurocup, στη Βιτόρια, διεκδικώντας τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του.

Ένα χρόνο μετά, οι «Ολυμπιονίκες» δεν κατάφεραν ούτε καν να μπουν στα πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ ολοκλήρωσαν τη σεζόν γνωρίζοντας την πιο ταπεινωτική ήττα στην ιστορία τους, με διαφορά 70 πόντων από τον Παναθηναϊκό, στο ΟΑΚΑ! Ο Μανώλης Παπαμακάριος είναι από τους παίκτες που βίωσαν τόσο το «ζενίθ» όσο και το «ναδίρ» αυτής της ομάδας. Μιλώντας στο Onsports έβγαλε στην επιφάνεια τα συναισθήματά του... Πίκρας και στενοχώριας για μια χρονιά χαμένη...

-Ένα χρόνο πριν ο Πανελλήνιος συμμετείχε στο Φάιναλ Φορ του Eurocup, φέτος όμως η χρονιά ολοκληρώθηκε πρόωρα και με άσχημο τρόπο.
«Είμαι πολύ στενοχωρημένος, αφού η φετινή σεζόν ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα και όχι με τον καλύτερο τρόπο για την ομάδα. Μου κακοφάνηκε το γεγονός πως χάσαμε με τόσο μεγάλη διαφορά από τον Παναθηναϊκό, στο ΟΑΚΑ. Μπήκε άσχημη αυλαία σε μία ούτως ή άλλως κακή χρονιά για εμάς».

-Τι έφταιξε φέτος και η ομάδα έμεινε μακριά από τους στόχους της;
«Ο Πανελλήνιος δεν ξεκίνησε καλά στο πρωτάθλημα κι αυτό μας στοίχισε. Πραγματοποιήσαμε πολύ κακό πρώτο γύρο, ενώ από ένα σημείο και έπειτα κάναμε αρκετές νίκες δώρο στους αντιπάλους μας».

-Πόσο σας επηρέασε η αλλαγή της έδρας και η μετακόμιση της ομάδας από το κλειστό της Κυψέλης στο Χαλκιοπούλειο της Λαμίας;
«Δεν νομίζω πως έφταιξε τόσο η αλλαγή της έδρας όσο το τάιμινγκ που έγινε το συγκεκριμένο εγχείρημα. Κάποια πράγματα έγιναν την τελευταία στιγμή και δεν υπήρχε ο χρόνος να οργανωθούν κατάλληλα».

-Πόσο σας επηρέασαν τα οικονομικά προβλήματα;
«Σίγουρα, μας επηρέασαν. Εντάξει, η πλειονότητα των ομάδων της Α1 αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο για έναν αθλητή να ζει στην αβεβαιότητα. Αναμφισβήτητα, επηρεάζεται».

-Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τον Πανελλήνιο;
«Πραγματικά, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Το σίγουρο είναι πως ο καθένας από εμάς θα πρέπει να καθίσει και να κάνει την αυτοκριτική του, να δει τα λάθη του στο μερίδιο που αναλογεί στον καθένα. Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι».

-Θεωρείς πως η θέση που πήρατε στην τελική κατάταξη (12η) σας αδικεί;
«Σίγουρα. Το ρόστερ αυτής της ομάδας και οι παίκτες που έπαιξαν φέτος ήταν για μεγαλύτερα πράγματα. Μπορεί να καταφέραμε να σωθούμε, αλλά στην αρχή της χρονιάς δεν ήταν αυτός ο στόχος. Ξεκινήσαμε τη σεζόν με πολύ υψηλότερες φιλοδοξίες, αλλά στην πορεία δεν πήγαν καλά τα πράγματα».

-Τι πρέπει να γίνει για να ορθοποδήσει η ομάδα και να βρει ξανά το δρόμο της;
«Αυτό είναι θέμα της διοίκησης. Ο κ. Κυριακού έχει στηρίξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια την ομάδα οικονομικά. Αυτός είναι που θα πάρει τις αποφάσεις για το μέλλον του συλλόγου».

-Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τον Μανώλη Παπαμακάριο;
«Το συμβόλαιό μου με τον Πανελλήνιο λήγει. Θα κοιτάξω να ξεκουραστώ λίγο και στη συνέχεια θα δω τι είναι καλύτερο για το μέλλον μου».

-Έχεις ήδη δεχθεί προτάσεις, που εξετάζεις;
«Ναι, υπάρχουν κάποιες προτάσεις από συλλόγους του εξωτερικού. Θέλω να τις δω και να πάρω τις αποφάσεις μου, ώστε να αγωνιστώ στα πλέι οφ κάποιου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος».

-Πόσο πρωτόγνωρο είναι για σένα το συναίσθημα να έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεώσεις σου με την ομάδα σου προτού καλά καλά μπει ο Μάιος;
«Πίστεψέ με, είναι πραγματικά πρωτόγνωρο! Δεν είχα συνηθίσει να ολοκληρώνονται τόσο γρήγορα οι υποχρεώσεις μου στην Ελλάδα. Είναι περίεργο συναίσθημα».

-Σε αντίθεση με τα αγωνιστικά, τα νέα στην προσωπική σου ζωή είναι ευχάριστα...
«Έτσι είναι. Η σύζυγός μου ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το πρώτο μας παιδί, λίγο μετά το Πάσχα. Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία».

«Θα γίνει συγκλονιστική σειρά τελικών»

Στη συνέχεια της συνέντευξής μας, ο Μανώλης Παπαμακάριος αναφέρθηκε στον υποβιβασμό της ΑΕΚ στην Α2, στον Παναθηναϊκό και το Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης, στην πρώην ομάδα του, τον Ολυμπιακό, και την προσπάθειά του να κατακτήσει τον εγχώριο τίτλο, στον τέως τεχνικό του Ηλία Ζούρο και την εθνική ομάδα, αλλά και τη μεγάλη αγάπη του, το Περιστέρι.

-Πώς αντέδρασες στην είδηση πως μια ιστορική ομάδα, όπως η ΑΕΚ, έπεσε κατηγορία;
«Στενοχωρήθηκα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, δεδομένου πως μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ομάδα, με τεράστια ιστορία. Είναι σοκ να βλέπεις μια τόσο μεγάλη ομάδα, όπως η ΑΕΚ, να φθάνει σε αυτό το σημείο, να υποβιβάζεται. Από την άλλη, ίσως αυτό έγινε για καλό».

-Τι εννοείς;
«Κοίτα, αργά ή γρήγορα αυτό θα συνέβαινε. Η ΑΕΚ θα έπεφτε κατηγορία. Από ένα σημείο και έπειτα ήταν μονόδρομος. Απλώς, μιλάμε για μια ομάδα που κανονικά θα έπρεπε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μερικές φορές είναι προτιμότερο να συμβεί κάτι τέτοιο, προκειμένου στη συνέχεια να οργανωθεί η ομάδα, να χτιστεί από την αρχή και να επανέλθει δυνατότερη. Η ΑΕΚ αξίζει να βρίσκεται ψηλά και όχι να παλεύει για να σωθεί».

-Σε λίγες ημέρες ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει τον τίτλο της Ευρωλίγκα στο Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης. Τι πιστεύεις;
«Ο Παναθηναϊκός εκπροσωπεί ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ στη Βαρκελώνη. Έχει την εμπειρία, το τεχνικό επιτελείο, αλλά και τους παίκτες να τα καταφέρει. Πιστεύω πως μπορεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σιένα στον ημιτελικό και στη συνέχεια, στον τελικό, θα έχει τον πρώτο. Εύχομαι ολόψυχα να τα καταφέρει».

-Ο Ολυμπιακός, αντίθετα, αποκλείστηκε από τη συνέχεια της Ευρωλίγκα, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει τους δύο εγχώριους τίτλους.
«Σίγουρα, ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού ήταν σοκ, όλοι πίστευαν πως θα περνούσε στο Φάιναλ Φορ. Ωστόσο, βρήκε απέναντί του μια πολύ σκληρή ομάδα, τη Σιένα, η οποία έπαιξε καλύτερα στα μεταξύ τους παιχνίδια και κέρδισε δίκαια. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, όμως, έδειξε πως έχει ξεπεράσει το σοκ, πως είναι πολύ δυνατός αγωνιστικά, ως ομάδα, και παρά την απουσία του Ράσο Νεστέροβιτς κατάφερε να κερδίσει. Έκαναν και το απίστευτο ρεκόρ στην κανονική διάρκεια με το αήττητο και πλέον προετοιμάζεται για τη σειρά των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό, αφού πιστεύω πως και οι δύο φάσεις θα λήξουν με 2-0, χωρίς κάποια έκπληξη».

-Πόσο σημαντικό είναι το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ του πρωταθλήματος;
«Ο Ολυμπιακός έδειξε στον πρώτο γύρο πως μπορεί να κερδίσει και μέσα στο ΟΑΚΑ, αλλά από τη στιγμή που έχει και το πλεονέκτημα ξεκινάει πιο μπροστά από τον αντίπαλό του. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την καρδιά πρωταθλητή του Παναθηναϊκού. Πιστεύω πως θα γίνει μια συγκλονιστική σειρά για την κατάκτηση του τίτλου».

-Ποια είναι η άποψή σου για την επιλογή του Ηλία Ζούρου στον πάγκο της Εθνικής;
«Πρόκειται για την καλύτερη επιλογή. Την ιδανικότερη. Θεωρώ τον Ηλία πολύ μεγάλο προπονητή. Έχει όλες τις προδιαγραφές να τα καταφέρει και να φτάσει την εθνική ομάδα εκεί που της αξίζει».

-Κλείνοντας, ας μιλήσουμε για τη μεγάλη αγάπη σου, το Περιστέρι, που κατάφερε να μπει στα πλέι οφ...
«Το είχα πει από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε ο Αργύρης Πεδουλάκης, πως η φετινή χρονιά θα είναι επιτυχημένη για το Περιστέρι. Είναι ένας σπουδαίος προπονητής, που γνωρίζει πολύ καλά την ομάδα. Παρά τα προβλήματα, υπήρχε δέσιμο, χημεία κι αυτά μέτρησαν. Ο Αργύρης δουλεύει με νεαρούς Έλληνες παίκτες και τους αναδεικνύει. Πάρτε, για παράδειγμα, τον Βαγγέλη Μάντζαρη. Νομίζω πως το Περιστέρι θα είναι ακόμη καλύτερο στο μέλλον».



Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved