«Δεν μετάνιωσα»

«Δεν μετάνιωσα»

Ο Σίλβα Κλέιτον μιλάει στο Onsports και τονίζει ότι δεν έχει μετανιώσει για την επιλογή του να παίξει στον Παναθηναϊκό αλλά και να ανοίξει βραζιλιάνικο εστιατόριο στη Γλυφάδα!

Συναντήσαμε τον Κλέιτον Σίλβα στο εστιατόριο του, Leblon, στη Γλυφάδα και ο Βραζιλιάνος μέσος σε μια συνέντευξη «ποταμό» έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούσαν τόσο την καριέρα του, όσο κυρίως την προσωπική του ζωή.

Διαβάστε ακόμα, τι σχέση μπορεί να έχει η Θεσσαλονίκη με τη Λάρισα, ο Τζαλμίνια με τον Ζιοβάνι αλλά και γιατί ο Κλέιτον πίστεψε ότι η σταδιοδρομία του στο «τριφύλλι» πρέπει να πάρει τέλος. Κάτι που τελικά δεν έγινε, αν σκεφτούμε ότι επισκεφθήκαμε τον Βραζιλιάνο μέσο πριν από αρκετό καιρό – όταν μόλις είχε επιστρέψει από την Ουκρανία και θεωρούνταν εκτός ομάδας από τους «πράσινους» - και τελικά ο Κλέιτον έχει επιστρέψει κανονικά στις υποχρεώσεις του με τον Παναθηναϊκό.

Επίσης, με χιούμορ ο Βραζιλιάνος άσος απάντησε σε ερωτήματα που αφορούσαν τόσο την προσωπική του ζώη και τα όσα ακούστηκαν για αυτόν στο παρελθόν, αλλά και τις θέσεις του γύρω από τη βία στα γήπεδα, την οικονομική κρίση και τον τρόπο ζωής σε Ελλάδα και Βραζιλία.

Η ζωή στη Βραζιλία…

Η ζωή σου πως ήταν στην Βραζιλία πριν ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο;

«Μια πολύ χαρούμενη ζωή. Πραγματικά χαρούμενη. Όταν είσαι πιτσιρικάς, παίζεις μπάλα συνέχεια και δεν έχεις προβλήματα, δεν έχεις καμία ευθύνη. Έτσι μεγάλωσα εγώ εκεί. Σε μια απλή γειτονιά, χωρίς πολλά πράγματα. Δεν είχαμε πολλά πράγματα στη ζωή μας τότε, αλλά πάντα ήμασταν χαρούμενοι με αυτά που είχαμε».

Υπήρχαν δυσκολίες; Ακούμε συχνά για αυτό από συμπατριώτες σου.

«Πάντα υπήρχαν δυσκολίες αλλά πάντα τα καταφέρναμε. Είμαι περήφανος πολύ για τους γονείς που έχω. Παλεύουν και έχουν παλέψει πολύ, δουλεύουν, κάνουν πολλά πράγματα στη ζωή τους. Αυτό είναι καλό για σένα. Σου δίνουν κίνητρο για να ‘νικήσεις’ στη ζωή σου».

Πολλοί Βραζιλιάνοι που έπαιξαν ποδόσφαιρο εδώ, ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά. Συμβαίνει με όλους αυτό;

«Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές στη Βραζιλία ξεκινάνε από πολύ χαμηλά. Κατά 85%-90% είναι από φτωχές οικογένειες. Δεν λέω ότι είναι όλοι από τις φαβέλες αλλά είναι από απλές οικογένειες. Από μια οικογένεια που δε θα σου προσφέρει κάτι παραπάνω. Πιστεύω όμως στα 10 εκατ. παιδιά, τα 100 θα γίνουν ποδοσφαιριστές στη Βραζιλία. Είναι δύσκολη χώρα, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος».

Η αγαπημένη σου ομάδα όταν ήσουν στη Βραζιλία;

«Ο πατέρας μου ήταν ‘άρρωστος’ με την Παλμέιρας! Αυτό σε παρασύρει. Όταν ο μπαμπάς σου είναι με μια ομάδα και είναι και φανατικός σε κάνει κι εσένα να αγαπάς αυτή την ομάδα. Έτσι, ήμουν κι εγώ μικρός με την Παλμέιρας».

Είχες κάποιο ποδοσφαιρικό πρότυπο εκείνη την εποχή;

«Εγώ πάντα είχα πρότυπο, και σαν εικόνα τον Ζιντάν. Για μένα είναι κορυφαίος στον κόσμο. Δεν υπάρχει άλλος. Δεν είχα παίκτη από την Παλμέιρας σαν πρότυπο όπως τον Ζιντάν. Ο Τζαλμίνια έκανε τη διαφορά στην Παλμέιρας και ήταν ο πιο μεγάλος παίκτης εκείνη την εποχή. Έπαιξε και στην Λα Κορούνια, πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής».

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σου ο καλύτερος Βραζιλιάνος που πέρασε ποτέ από την Ευρώπη και ποιος θεωρείς ότι είναι το νέο μεγάλο όνομα στην πατρίδα σου;

«Ο καλύτερος ήταν ο Ρονάλντο. Το ‘φαινόμενο’. Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τους τραυματισμούς, είναι ο μεγαλύτερος που ήρθε ποτέ στην Ευρώπη. Τώρα για τους νέους, ακούγονται πολλοί,. Είναι ο Νεϊμάρ, είναι ο Γκάνσο, ο Κουτίνιο της Ίντερ. Μακάρι να μη βγει μόνο ένας, αλλά πέντε-έξι και να γίνει η Βραζιλία και πάλι η μεγάλη ομάδα που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Στην Ελλάδα, εκτός από εσένα, ποιος συμπατριώτης σου ήταν ο καλύτερος;

«Ζιοβάνι. Για μένα αυτός είναι. Είδες πως απάντησα και χωρίς σκέψη. Τον πρόλαβα εδώ και τον γνωρίζω. Εδώ στην Ελλάδα ήταν ο top Βραζιλιάνος».

Εσύ θα γύριζες στη Βραζιλία για να παίξεις ποδόσφαιρο;

«Ναι. Θα επέστρεφα. Ο ποδοσφαιριστής ποτέ δε ξέρει τι θα του φέρει η επόμενη μέρα. Εγώ δε μπορούσα να φανταστώ ότι θα ήμουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αύριο μπορεί να έρθει μια πρόταση από μια καλή ομάδα στη Βραζιλία ή μια άλλη χώρα που να μπορώ να πάω και ποιος ξέρει εκεί τι θα με περιμένει; Μπορεί να είναι κάτι πολύ καλό και να θέλω να μείνω για πολλά χρόνια. Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ χαρούμενος στην Ελλάδα, μου αρέσει, αλλά ποτέ δε ξέρεις. Έκανα τη δουλειά μου εδώ, που είναι μια επιχείρηση που δε θα σταματήσει να είναι δική μου, όπου και να είμαι. Υπάρχουν εδώ άνθρωποι εμπιστοσύνης, που μπορούν όπου και να είμαι να την υποστηρίξουν. Εγώ όπου και να είμαι, θα είμαι πάντα κοντά εδώ».

…και η ζωή στην Ελλάδα

Η Ελλάδα πως προέκυψε για σένα;

«Στην Ελλάδα ήρθα λόγω του κ. Σταύρου Παπαδόπουλου και του προπονητή Εντουάρντο Αμορίμ. Με είδαν σε μια ομάδα στη Βραζιλία που έπαιζα, και τότε ο κ. Σταύρος ήταν ιδιοκτήτης της. Μου έκαναν μια πρόταση για να έρθω στην Καλαμαριά, δέχθηκα και ήρθα στην Ελλάδα. Για μένα ο κ. Σταύρος είναι ένας άνθρωπος που μπορείς να του έχεις εμπιστοσύνη και για αυτό αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα και να έρθω στην Ελλάδα».

Τι σου λείπει από τη Βραζιλία;

«Η οικογένεια. Στην αρχή μου έλειπαν πολλά πράγματα. Έχω συνηθίσει όμως τώρα τη ζωή μου στην Ελλάδα και μου αρέσει. Το μόνο που λείπει, είναι οι παιδικοί μου φίλοι και η οικογένεια. Όταν είσαι μακριά όμως, η οικογένεια θα σου λείπει πάντα. Όπου και να είσαι».

Είναι εύκολο να προσαρμοστεί ένας Βραζιλιάνος στην Ελλάδα, όπως λένε οι περισσότεροι;

«Όλοι λένε ότι ταιριάζουν οι λαοί. Έχει όμως διαφορά. Ο λαός εδώ είναι χαρούμενος, έχει προβλήματα αλλά διασκεδάζει. Έχουμε όμως άλλη κουλτούρα. Αλλιώς έχουμε μεγαλώσει στη Βραζιλία, αλλιώς μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Μαθαίνεις άλλα πράγματα. Βλέπω τη διαφορά από κοντά γιατί η γυναίκα μου είναι Ελληνίδα και είμαστε διαφορετικοί. Άλλη κουλτούρα έχει αυτή, άλλη κουλτούρα έχω εγώ. Είμαστε διαφορετικοί, έχουμε μεγαλώσει αλλιώς έχουμε μάθει σε άλλα πράγματα και εκεί βλέπεις μια διαφορά. Γενικά όμως, αν ένας Έλληνας πάει στη Βραζιλία ή ένας Βραζιλιάνος έρθει εδώ, θα νιώθει άνετα».

Παρά το γεγονός ότι ακολουθείς ποδοσφαιρική καριέρα και πρόσφατα βρέθηκες στην Ουκρανία, έκανες εδώ μια επιχείρηση. Θα μείνεις λοιπόν μόνιμα στην Ελλάδα;

«Εγώ είμαι εδώ και αρκετά χρόνια εδώ στην Ελλάδα. Επτά χρόνια! Είναι πολλά. Έχω παντρευτεί Ελληνίδα, έχω το γιο μου εδώ. Δεν είναι και λίγα πράγματα για να κάνουν έναν άνθρωπο να αποφασίσει να μείνει μόνιμα εδώ στη χώρα. Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα. Έκανα αυτή τη δουλειά εδώ και μακάρι να πετύχει για να προχωρήσει το μέλλον μας. Το μέλλον της οικογένειας μου και των ανθρώπων που είναι δίπλα μου».

Αν το κάνεις σε ποια από τις πόλεις όπου έχεις ζήσει, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα, θα διαλέξεις να μείνεις;

«Θεσσαλονίκη. Για μένα εκεί είναι καλύτερη η ζωή. Επειδή όμως η γυναίκα μου είναι Λαρισαία, αν αποφασίσω να συνεχίσω τη ζωή μου εδώ στην Ελλάδα, θα αποφασίσω ανάμεσα στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη για το που θα μείνω».

Η εξωγηπεδική ζωή και η πολιτική

Στην Ουκρανία όπου βρέθηκες, το πρόβλημα δεν ήταν το ποδόσφαιρο αλλά η προσαρμογή. Σε επηρέασε τόσο που να φύγεις από τη Μέταλουργκ;

«Είναι μεγάλη η διαφορά. Εγώ είμαι Βραζιλιάνος και ήρθα στην Ελλάδα όπου το κλίμα μπορεί να συνδυαστεί. Πήγα όμως σε μια εντελώς διαφορετική χώρα που είναι η Ουκρανία. Αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες εκεί. Και λόγω του καιρού αλλά και λόγω συμπεριφοράς του κόσμου. Άλλη κουλτούρα, άλλη νοοτροπία. Άλλη κουλτούρα έχω εγώ, άλλη έχουν αυτοί. Είχα πολλά προβλήματα. Για αυτό αποφάσισα να μη συνεχίσω εκεί την καριέρα μου και να επιστρέψω στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα».

Πάνω στο θέμα της προσαρμογής, έχουν γραφτεί πολλά για την εξωγηπεδική σου ζωή. Θες να δώσεις μια απάντηση ή να διαψεύσεις κάτι;

«Για να γράψεις εσύ κάτι, σημαίνει ότι κάτι υπάρχει. Πολλές φορές όμως, γράφεται παραπάνω από ότι έχει γίνει, ή παρακάτω. Λίγες είναι οι φορές που θα γραφτεί ότι πραγματικά έχει γίνει. Όμως ξαναλέω ότι για να γραφτεί κάτι, πρέπει και να υπάρχει. Εγώ έχω κάνει πολλά πράγματα στη ζωή μου, που έχουν γραφτεί και τα έχει μάθει ο κόσμος. Πολλές φορές όμως γράφτηκαν πράγματα υπερβολικά. Με έχουν φέρει σε δύσκολη θέση και στην καριέρα μου αλλά και στη ζωή μου με όσα λέγονται για μένα. Έτσι είναι όμως. Όταν δίνεις δικαιώματα, τότε μπορούν να μιλάνε για σένα».

Παραδέχεσαι ότι έχεις κάνει λάθη δηλαδή;

«Σίγουρα, σίγουρα! Δεν είμαι ο μόνος όμως που έκανα λάθη. Πολλοί το κάνουν, απλά δεν λέγονται για όλους. Μπορεί όσα γράφονται να μην γράφονται ακριβώς όπως είναι».

Θα άλλαζες πράγματα που έχεις κάνει στη ζωή σου αν μπορούσες να γυρίσεις πίσω το χρόνο;

«Μπορεί να άλλαζα πράγματα. Μπορεί να μην αγόραζα ένα σκυλάκι που αγόρασα παλιά (σ.σ. γέλια), γιατί μου έβαζε παραπάνω δουλειά στο σπίτι. Όλα τα άλλα θα τα έκανα πάντως».

Δηλαδή θα ξαναπήγαινες και στον Παναθηναϊκό;

«Ναι, θα ερχόμουν πάλι στον Παναθηναϊκό. Δεν το μετάνιωσα καθόλου. Μετανιώνεις για αυτά που δεν έκανες, όχι για αυτά που έκανες».

Η σχέση με την πολιτική πως είναι; Για παράδειγμα, έχεις άποψη για τον Λούλα (σ.σ. πρωθυπουργός της Βραζιλίας);

«Εγώ δεν έζησα στην Βραζιλία τα χρόνια που αυτός κυβέρνησε τη χώρα. Ήταν όμως οι γονείς μου και οι φίλοι μου και όλοι μου λένε καλά λόγια. Ότι έχει κάνει καλή δουλειά. Αυτό φαίνεται. Φαίνεται και στα οικονομικά της χώρας που τώρα είναι πολύ καλά. Η Βραζιλία είναι πια μια από τις καλύτερες χώρες τώρα σε αυτό το κομμάτι. Όλοι έχουν προβλήματα και η Βραζιλία είναι καλά. Πιστεύω ότι έκανε καλή δουλειά».

Το θέμα της βίας στα γήπεδα σε απασχολεί; Θεωρείς ότι πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα και οι ποδοσφαιριστές;

«Δεν νομίζω ότι είναι μόνο ευθύνη των ποδοσφαιριστών να δώσουν άλλο παράδειγμα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά επεισόδια και πολλά προβλήματα μέσα στα γήπεδα. Βλέπω ότι ο κόσμος είναι προβληματισμένος στη ζωή του έξω από τα γήπεδα. Πάει για να χαρεί ένα ωραίο αγώνα και όταν δεν πάνε τα πράγματα όπως τα θέλει κι αυτό είναι μια ακολουθία. Όταν περιμένει να δει ωραίο ποδόσφαιρο για να ξεχάσει τα προβλήματα του και πάει εκεί και βλέπει κι άλλα προβλήματα, δε θα πάει καν. Θα πάει σε κανένα φίλο του να περάσει αλλιώς την ώρα του. Η ζωή εκτός γηπέδων, επηρεάζει και το φίλαθλο. Φορτώνεται με περισσότερα. Να κάνουν όλοι υπομονή, να υπάρχει ηρεμία και να συγκεντρώνονται στο άθλημα. Είναι κακό αυτό και για τον κόσμο και για την ομάδα. Κανένα πρόβλημα δε λύνεται με τη βία. Ειδικά στον Παναθηναϊκό τον τελευταίο καιρό που βλέπω ότι γίνονται επεισόδια, κάθε φορά η ομάδα πληρώνει βαρύ πρόστιμο. Όλα αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να πάνε αλλού και να βοηθήσου αλλού την ομάδα».

Η οικονομική κρίση κατά πόσο έχει επηρεάσει και τη δική σου ζωή ή το εστιατόριό σου;

«Σίγουρα, καταλαβαίνουμε όλοι ότι υπάρχει κρίση και ότι είναι δύσκολοι οι καιροί. Ειδικά στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Θέλει μια καλή διαχείριση, να είσαι σωστός στις υποχρεώσεις σου για να τα καταφέρεις».

Άλλαξαν πράγματα και στο ποδόσφαιρο;

«Υπάρχει διαφορά, ειδικά από τη στιγμή που άλλαξε η φορολογία. Υπάρχει και δυσκολία στις ομάδες. Αν ήθελε να φέρει ένα καλό παίκτη που είναι ακριβός, δεν ήταν ποτέ εύκολο. Τώρα δυσκόλεψε περισσότερο. Ελπίζω να τα καταφέρουν όμως και να συνεχίσει σε ένα καλό επίπεδο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί θες δε θες, ότι πληρώνεις παίρνεις».

Το Leblon στη Γλυφάδα ή η Γλυφάδα στο Leblon;

Πως πήρες την απόφαση να ανοίξεις το εστιατόριο σου, σε μια τόσο δύσκολο εποχή για την οικονομία της χώρας;

«Είμαι τρελός (σ.σ. γέλια). Μάλλον είμαι τρελός για αυτό,. Γνωρίζουν όλοι τα προβλήματα. Υπάρχει μια κρίση κι ο κόσμος θα διαλέξει που και πότε θα δώσει τα λεφτά του γιατί υπάρχει δυσκολία. Αποφάσισα να κάνω ένα μαγαζί που θα είναι προσιτό στον καθένα. Να είναι κάτι πιο οικονομικό, να φάει ο πελάτης ότι θέλει σε ένα καλό concept και να διασκεδάσει σε ένα καλό περιβάλλον, χαρούμενο με μια καλή ποιότητα στο φαγητό. Αυτό προσπάθησα να κάνω. Είναι ένα πράγμα που μου έλειπε κι εμένα. Να πάω σε ένα καλό εστιατόριο να φάω βραζιλιάνικο φαγητό. Μου έλειπε, γιατί είναι ωραίο φαγητό. Μπορεί να ήταν και μια τρέλα που ήθελα να κάνω».

Το εστιατόριο λέγεται Leblon. Τι σημαίνει η συγκεκριμένη λέξη;

«Το Leblon είναι μια περιοχή στο Ρίο που είναι δίπλα στην Copa Cabana και την Ipanema που είναι γνωστές. Το Leblon είναι όπως είναι στην Αθήνα η Γλυφάδα. Επειδή έκανα το μαγαζί εδώ στη Γλυφάδα, ήθελα να συνδυάσω το όνομα αυτό και να φέρω το Leblon στην Ελλάδα».

Τι είναι αυτό μέσα στο Leblon που σου θυμίζει περισσότερο τη Βραζιλία;

«Πάνω από όλα είναι τα φαγητά. Και από εκεί και πέρα και κάποιες μέρες που έχουμε ζωντανά βραζιλιάνικη μουσική. Όταν εγώ τρώω βραζιλιάνικο φαγητό και ακούω βραζιλιάνικη μουσική, ταξιδεύω. Πιο πολύ αυτό είναι που μου θυμίζει τη Βραζιλία. Και βέβαια, να δεις τη Βραζιλιάνα χορεύτρια να χορεύει λίγο σάμπα, (σ.σ. γέλια) αυτό είναι το καλύτερο»!

Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές έρχονται στο Leblon;

«Έρχονται πολλοί Βραζιλιάνοι εδώ. Έχει γίνει ένα στέκι για αυτούς. Όσοι ζουν κοντά στην περιοχή έρχονται σε κάθε ευκαιρία. Νιώθουμε πιο κοντά ο ένας τον άλλον, είναι χαρούμενο περιβάλλον, ωραίο και τους αρέσει. Νιώθουν άνετα. Ίσως επειδή είναι φίλοι μου. Όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές αλλά γενικά. Και τα παιδιά από την πρεσβεία για παράδειγμα αλλά και παιδιά που δουλεύουν εδώ εργάτες. Προσπαθούμε να τους καλύψουμε όλους».

Για το τέλος, θα δώσεις ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Onsports και στους Έλληνες γενικά;

«Να μην πηγαίνουν τόσο συχνά στα μπουζούκια (σ.σ. γέλια). Πλάκα κάνω! Εντάξει, είναι δύσκολος ο καιρός και πρέπει να μην παρατάμε τα πράγματα. Να κυνηγάνε τα πάντα ως το τέλος, να κάνουν αυτό που θέλουν. Να αγαπήσει ο ένας τον άλλον γιατί μόνο έτσι θα τα καταφέρουν. Παρόλα τα προβλήματα, να συνεχίσουν να αγαπάνε το ποδόσφαιρο εδώ στην Ελλάδα. Βλέπω ότι ο κόσμος δεν πάει πια στα γήπεδα. Θέλω ο κόσμος να στηρίζει τις ομάδες του και να βοηθάει. Ο κόσμος που πάει στο γήπεδο βοηθάει και οικονομικά εκτός από ψυχολογικά. Το μέλλον θέλω να γίνει καλύτερο και στο ποδόσφαιρο και στη ζωή».



Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved