Τι είδε ο Σισέ στην Ελλάδα; (pic)

Τι είδε ο Σισέ στην Ελλάδα; (pic)

Το Onsports καταγράφει όσα είδε στην Ελλάδα ο Τζιμπρίλ Σισέ στα δύο χρόνια παραμονής του στον Παναθηναϊκό και «ζυγίζει» τα υπέρ και τα κατά.

Αποθεωτικές αποδοχές και ρατσιστικά συνθήματα, σύνθημα στα χείλη των οπαδών αλλά και «κόκκινο πανί» για τους αντιπάλους, φιέστες και βραβεύσεις αλλά και επιθέσεις από αντίπαλους οπαδούς και παράγοντες… Το contrast των όσων έχει δει ο Τζιμπρίλ Σισέ στην Ελλάδα σίγουρα δεν τον έχει αφήσει αδιάφορο, αλλά το τι τον έχει επηρεάσει περισσότερο είναι κάτι που μόνο ο ίδιος γνωρίζει και που μόνο να συγκρίνει κανείς έχει σημασία μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

«Οε, οε, οε, Τζιμπρίλ Σισέ…»

Ας αρχίσουμε από τα θετικά… Την πρώτη φορά που ο Γάλλος επιθετικός πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, βίωσε σίγουρα ένα πολιτισμικό σοκ. Είδε 3.000 «τρελαμένους» Παναθηναϊκούς να τον περιμένουν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και να προσπαθούν να τον αγγίξουν έστω και για λίγο, κάτι που αρχικά τον τρόμαξε αλλά γρήγορα του άλλαξε γνώμη για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους φιλάθλους των «πρασίνων».

Σίγουρα η υποδοχή ήταν προάγγελος των όσων θα συναντούσε, αλλά όχι και όλων. Το πρώτο… αρνητικό, ήταν η παραλίγο απαξίωση ενός από τους μεγαλύτερους επιθετικούς που αγωνίστηκαν ποτέ στη Super League. Έχοντας παίξει στην Αγγλία, ήταν συνηθισμένος στην κριτική αλλά όχι την άδικη. Πώς λοιπόν να μην παραξενεύτηκε όταν διάβαζε τα… «απίστευτα» για την ποδοσφαιρική του αξία, πράγματα που συνέχισαν να γράφονται ακόμα και μετά το νταμπλ και την ανάδειξή του ως πρώτου σκόρερ;

Το πρώτο κρούσμα ρατσισμού

Έχοντας λατρευτεί από την πρώτη μέρα, έχοντας αισθανθεί «βασιλιάς» στον Παναθηναϊκό και γνωρίζοντας ότι είχε αρχίσει ήδη να αποδεικνύει την αξία του, ο Σισέ σίγουρα δεν περίμενε να γίνει θύμα ρατσιστικής επίθεσης! Τον Οκτώβριο του 2010, ο Γάλλος σούπερ σταρ του Παναθηναϊκού σε ένα φιλικό με τον Ολυμπιακό Βόλου, που αγωνίζοταν τότε στη Β’ Εθνική, άκουσε τα… εξ αμάξης από τους Βολιώτες και όπως ήταν φυσικό, αντέδρασε.

«Πρώτη φορά στην καριέρα μου μού φέρονται έτσι. Εγώ δεν ήρθα στην Ελλάδα για να μου κάνουν ρατσιστική επίθεση και να μου φωνάζουν «ουγκ ουγκ», όποτε έπιανα την μπάλα στα πόδια μου. Αν το ήξερα αυτό, δεν θα ερχόμουν!», θα πει μετά από αυτό ο σταρ των «πρασίνων», δείγμα του πόσο έκπληκτος ήταν…

Προπονητές, σαν τα πουκάμισα

Σίγουρα δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο να αλλάζει μια ομάδα προπονητή κάθε χρόνο. Το να αλλάζει όμως τέσσερις προπονητές σε δύο χρόνια δεν είναι και κάτι το απόλυτα φυσιολογικό. Ο Σισέ ήρθε στην Ελλάδα και βρήκε στον πάγκο του Παναθηναϊκού τον Χενκ Τεν Κάτε, με τον οποίο δεν είχε προβλήματα, συνέχισε με τον Νίκο Νιόπλια τον οποίο στήριξε ως το τέλος, είχε για ένα παιχνίδι προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ και τώρα είναι υπό τις οδηγίες του Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Σε ό,τι έχει να κάνει μάλιστα με τον Έλληνα της… παρέας, ο Σισέ είδε άλλη μια πρωτόνγωρη σκηνή, αφού ο προπονητής του παραιτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα με τον Εργοτέλη στην Κρήτη, αλλά μετά από παρέμβαση του Γάλλου και της διοίκησης, μέσα στον αγωνιστικό χώρο και αρκετή ώρα μετά τη λήξη του αγώνα, είδε τον Νιόπλια να ανακαλεί και να παραμένει στον Παναθηναϊκό!

Διοικητική… αστάθεια

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό, ήταν και η διοικητική αστάθεια που υπάρχει ακόμα στον Παναθηναϊκό. Ο Σισέ ήρθε στην Ελλάδα και βρήκε σαν πρόεδρο του Παναθηναϊκού τον Νικόλα Πατέρα, ωστόσο τα πράγματα στην πορεία άλλαξαν. Μάλιστα ο Γάλλος δεν πρέπει να είχε αγωνιστεί και πολλές φορές στο παρελθόν σε ομάδα που οι ιδιοκτήτες είναι… πολλοί, πρόεδρος είναι ένας αλλά όλοι τσακώνονται με όλους!

Τα σίριαλ της πολυμετοχικότητας, σίγουρα έχουν φτάσει στα αυτιά του Γάλλου, ενώ είναι άγνωστο το πώς είδε την θητεία ενός πολιτικού (σ.σ. Νίκος Κωνσταντόπουλος) έστω και για λίγο στον προεδρικό θώκο της ομάδας, αλλά και την μη ύπαρξη προέδρου, αφού τώρα καθήκοντα εκτελεί ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Γόντικας.

Παράγοντες «οπαδοί»

Τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», είναι γνωστά. Για τη συμπεριφορά του Βαγγέλη Μαρινάκη χύθηκαν τόνοι μελάνης, για το επεισόδιο που είχε ο Γάλλος σταρ με τον μεγαλομέτοχο των «ερυθρόλευκων» επίσης και σίγουρα αυτό ήταν κάτι που μόνο αλγεινή εντύπωση προκαλεί σε όλους. Τόσο άσχημη ήταν η εικόνα που είχε ο Γάλλος, που δήλωσε ότι θέλει να φύγει από την Ελλάδα.

Είχαν προηγηθεί βέβαια και εισβολές οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, επιθέσεις κατά ποδοσφαιριστών, και επεισόδια στα γήπεδα, εικόνες που μόνο… καλές δεν φάνηκαν στα μάτια του και τον έκαναν να πει… «δεν είμαι πια 20 χρονών, έχω και οικογένεια», φοβούμενος προφανώς ακόμα και για τη σωματική του ακεραιότητα. Παρόμοια περιστατικά παραλίγο να συμβούν και στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής, ωστόσο η στιχομυθία του Σισέ με τον Αχιλλέα Μπέο, έληξε ευτυχώς χωρίς παρατράγουδα.

Σίγουρα πάντως, ο ρόλος και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι παράγοντες στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι κάτι που πρώτη φορά είδε στην καριέρα του ο Τζιμπρίλ Σισέ, αφού δεν έχει συνηθίσει επισκέψεις προέδρων στα αποδυτήρια, «μανούρες» με διαιτητές και αντιπάλους, προκλητικές εκφράσεις και άλλες τέτοιες… «ομορφιές»! Όπως... αντιπάλους επιθετικούς να κατεβάζουν τα σορτσάκια τους για να πανηγυρίσουν, αντίπαλους παίκτες να αρπάζονται με συμπαίκτες του στη φισούνα και τους... απ' έξω να τα βλέπουν όλα φυσιολογικά...

Ρατσισμού… συνέχεια

Δεν ήταν μόνο εκείνο το φιλικό στο Βόλο το 2010 που είχε φέρει το Σισέ στα όριά του μετά από τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχθηκε. Το σκηνικό επαναλήφθηκε ξανά στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας και είχε επαναληφθεί και σε άλλα γήπεδα, έτσι ώστε να μην είναι πια πρωτόγνωρο για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού.

Σε Ξάνθη, Λάρισα, Φάληρο και Νέα Σμύρνη, τα ρατσιστικά συνθήματα από τις κερκίδες είχαν ακουστεί και πάλι για τον Γάλλο άσο, σε σημείο που έφτασε να σκεφτεί ακόμα και την προσφυγή στη FIFA για το συγκεκριμένο θέμα που κατάντησε εκνευριστικά ενοχλητικό για τον ίδιο, αλλά και άλλους έγχρωμους συμπαίκτες του.

Πώς θα τα… «ζυγίσει»;

Το τι θα αποφασίσει να κάνει στο τέλος της φετινής χρονιάς ο Σισέ, είναι άγνωστο. Σίγουρα τα όσα αρνητικά αναφέραμε τον αποτρέπουν από το να σκεφτεί την παραμονή του στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και τα θετικά. Το όνομά του είναι… ιερό για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, η αξία του – ευτυχώς – αναγνωρίζεται και από αντιπάλους και βλέπει να τραβάει τα βλέμματα εχθρών και φίλων σε κάθε του δημόσια εμφάνιση.

Τα καθαρά αγωνιστικά κριτήρια τον καθιστούν αναγκαίο σε μια ομάδα που του έδειξε το καλύτερο και το χειρότερο παράλληλα πρόσωπό της μέσα σε δύο χρόνια. Σε μια ομάδα που με ηγέτη τον ίδιο έκανε μεγάλες ευρωπαϊκές εμφανίσεις, αλλά και που αδυνατούσε να γλιτώσει διασυρμούς, όπως αυτός στη Βαρκελώνη.

Ο Σισέ όπως και να έχει, θα θυμάται για πάντα το πέρασμά του από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, όχι μόνο για τα… «καουμποϊλίκια» των παραγόντων ή τα «καφριλίκια» των οπαδών, αλλά και για τα όσα ευχάριστα πέρασε με την πράσινη φανέλα. Η απόφαση είναι δική του και οι… εμπειρίες που μάζεψε από την χώρα μας, σίγουρα… μοναδικές στο είδος τους!



Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
Champions League: Η Ρεάλ Μαδρίτης "έκλεψε" την πρόκριση στην Αγγλία!
Champions League: Η Ρεάλ Μαδρίτης "έκλεψε" την πρόκριση στην Αγγλία!
Θλίψη στον ελληνικό στίβο: Πέθανε ο Κώστας Ηλίας
Θλίψη στον ελληνικό στίβο: Πέθανε ο Κώστας Ηλίας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved