Face to face

Face to face

Ο φετινός Απρίλιος θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «μήνα του Ελ Κλάσικο», αφού μέσα σε αυτόν, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρσελόνα θα συναντηθούν τρεις φορές και μία τέταρτη στις αρχές του Μαΐου.

Η πρώτη μάχη θα δοθεί σήμερα (16 Απριλίου) στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» στα πλαίσια της 32ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, θα ακολουθήσει ο τελικός του Κόπα ντελ Ρέι στις 20 Απριλίου και τα δύο παιχνίδια για το Τσάμπιονς Λιγκ στις 27 Απριλίου και στις 3 Μαΐου.
Ύστερα από το εις βάρος της 5-0 της 13ης αγωνιστικής, η Ρεάλ θα προσπαθήσει σίγουρα «να πάρει το αίμα της πίσω» και θα έχει αρκετές ευκαιρίες για αυτό, όμως όταν συγκρούονται οι δύο «τιτάνες» είναι αδύνατον να κάνει κανείς προβλέψεις, γεγονός που αποδεικνύει και η ιστορία τους.

Από το 1902 έως και σήμερα, οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 161 φορές για το πρωτάθλημα, 28 για το ισπανικό κύπελλο , 6 για την «Κόπα ντε λα λίγκα», 8 για το ισπανικό Σούπερ Καπ και 6 για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η πρώτη τους σύγκρουση ήταν ένας αγώνας κυπέλλου που τελείωσε με νίκη της Μπαρσελόνα (1-3), ενώ το πρώτο ντέρμπι για το πρωτάθλημα, έλαβε χώρα στις 17 Φεβρουαρίου 1929 και βρήκε νικήτρια τη Ρεάλ (1-2). Από το σύνολο των 209 αγώνων ένα μικρό προβάδισμα έχει η Ρεάλ με 85 νίκες έναντι των 82 της Μπαρσελόνα, ενώ 42 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Η ευρύτερη νίκη της Ρεάλ είναι το 11-1, το οποίο μάλιστα έχει πετύχει δύο φορές: το 1943, όταν η «ευνοούμενη του Φράνκο» προκρίθηκε με αυτόν τον εντυπωσιακό τρόπο στον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι, ενώ λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1944, για το πρωτάθλημα αυτή το φορά, οι αποσπαστικοί καταλανοί ηττήθηκαν για άλλη μια φορά με το ίδιο σκορ. Η Μπαρσελόνα από την άλλη, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει με διαφορά μεγαλύτερη από αυτή των πέντε γκολ. Εκτός από αυτό της 13ης αγωνιστικής, έχει πετύχει το 5-0 σε άλλους τρεις αγώνες του πρωταθλήματος, το 1935, το 1945 και το 1994. Το 1950 κατάφερε να σκοράρει επτά φορές, όμως δέχτηκε δύο τέρματα από τον αντίπαλό της, ενώ την περίοδο 1956-57, ο επαναληπτικός του κυπέλλου στο «Καμπ ντε Λες Κορτς» έληξε με σκορ 6-1.

Όσο για τους τίτλους των δύο ομάδων, η «βασίλισσα» μετράει 31 πρωταθλήματα, 17 Κόπα ντελ Ρέι, 8 ισπανικά Σουπερκόπα, 9 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 κύπελλα ΟΥΕΦΑ, 1 ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 2 Λάτιν Καπ, και 3 διασυλλογικά κύπελλα της ΦΙΦΑ. Από την άλλη, οι «μπλαουγκράνα» έχουν στο ενεργητικό τους 20 πρωταθλήματα, 25 Κόπα ντελ Ρέι, 2 Λιγκ Καπ, 9 ισπανικά Σούπερ Καπ, 3 Τσάμπιονς Λιγκ, 4 κύπελλα νικητών της ΟΥΕΦΑ, 3 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 2 Λάτιν Καπ και ένα διασυλλογικό κύπελλο της ΦΙΦΑ.

Ωστόσο, εκτός από τη σύγκρουση των δύο εκ των κορυφαίων ομάδων της Ισπανίας και της Ευρώπης, το «Ελ Κλάσικο» αποτελεί αφορμή και για τη σύγκρουση κορυφαίων τεχνικών και ποδοσφαιριστών.

Μουρίνιο-Γκουαρδιόλα

Μπορεί να τους χωρίζουν 8 χρόνια διαφοράς ηλικίας, και άλλα τόσα εμπειρίας στους πάγκους, ωστόσο πολλοί θεωρούν τους Χοσέ Μουρίνιο και Χοσέπ Γκουαρδιόλα, κορυφαίους προπονητές του κόσμου, αυτή τη στιγμή. Ως σήμερα, οι δυο τους έχουν αναμετρηθεί πέντε φορές. Ως προπονητής της Ίντερ, τη σεζόν 2009-10, ο Μουρίνιο συνάντησε τον ισπανό ομόλογο του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, και αργότερα και στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η πρώτη τους αναμέτρηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009, έληξε με λευκή ισοπαλία. Η δεύτερη, με νίκη (2-0) της Μπάρσα. Στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης, Ίντερ και Μπαρσελόνα πήραν από μία νίκη, η καθεμία στην έδρα της (3-1 στο «Σαν Σίρο», 1-0 στο «Καμπ Νου»), με τον Μουρίνιο τελικά να  προκρίνεται  για να κατακτήσει στη συνέχεια τον τίτλο. Την πεντάδα των αναμετρήσεων κλείνει το 5-0 του Γκουαρδιόλα στις 29 Νοεμβρίου 2010. Από το 2008 που βρίσκεται στον πάγκο των καταλανών, ο Γκουαρδιόλα έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 1 εγχώριο Σούπερ Καπ, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ένα διασυλλογικό κύπελλο ΦΙΦΑ. Από την άλλη, ο «Μου», με Πόρτο, Τσέλσι και Ίντερ έχει κερδίσει συνολικά 6 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ, 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ και 2 Τσάμπιονς Λιγκ.

Ρονάλντο-Μέσι

Πρόκειται για τους δύο πλέον ταλαντούχους και δημοφιλείς επιθετικούς του κόσμου, και αποτελούν το «δυνατό χαρτί» για τις ομάδες που αγωνίζονται. Ο 23χρονος «Λεό» βρίσκεται στη Βαρκελώνη από το 2003, όταν ξεκίνησε από την τρίτη ομάδα της Μπάρσα. Φόρεσε την φανέλα της πρώτης ομάδας ένα χρόνο αργότερα και από τότε έχει γίνει αναντικατάστατος. Έχει σκοράρει 117 φορές σε 171 συμμετοχές, με επτά από τα τέρματά του να είναι ενάντια στη Ρεάλ. Στο πρώτο του «Ελ Κλάσικο», μάλιστα, στις 10 Μαρτίου του 2007, έκανε χατ-τρικ, διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο το τελικό 3-3. Ο νεαρός αργεντινός έχει κερδίσει 4 πρωταθλήματα, 1 Κόπα ντελ Ρέι, 4 Σούπερ Καπ, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, και 1 διασυλλογικό κύπελλο της ΦΙΦΑ, αλλά και δύο συνεχόμενα «Ballon d'Or», του 2009 και του 2010. Από την άλλη, ο 26χρονος Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβριο του 2002, με τη φανέλα της Σπόρτινγκ Λισαβώνας, ενώ καθιερώθηκε στη συνείδηση του φίλαθλου κόσμου ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου αγωνίστηκε από το 2003 έως το 2009. Με τους «κόκκινους διαβόλους» κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 2 Λιγκ Καπ, 1 FA Community Shield, 1 Τσάμπιονς Λιγκ και ένα διασυλλογικό κύπελλο της ΦΙΦΑ. Από τις 26 Ιουνίου του 2009 αποτελεί μέρος των «μερένγκες», στους οποίους έχει χαρίσει 45 τέρματα, στις 46 συμμετοχές του, από τα 132 συνολικά της καριέρας του. Παρ’όλα αυτά, δεν έχει καταφέρει ακόμη να σκοράρει απέναντι στην Μπαρσελόνα.

Κασίγιας-Βαλντές

Είναι συνομήλικοι και αποτελούν και οι δύο ορόσημα για τις ομάδες τους, στις οποίες αγωνίζονται από την αρχή της επαγγελματικής τους καριέρας. Ωστόσο, ο ένας ήταν ο αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, ενώ ο άλλος έχει μόλις τρεις συμμετοχές, και αυτές σε φιλικά, με την ίδια εθνική, αυτή της Ισπανίας. Κι ενώ στην εθνική φαίνεται να ευνοείται ο Ικέρ Κασίγιας, σε συλλογικό επίπεδο, το προβάδισμα έχει ο Βίκτορ Βαλντές. Για τον προσδιορισμό της απόδοσης στη θέση του τερματοφύλακα (και την επιβράβευσή της), η ισπανική «Μάρκα» έχει εισάγει το τρόπαιο Σαμόρα, το οποίο και απονέμεται στον πορτιέρο του πρωταθλήματος που δέχεται τα λιγότερα γκολ. Αυτό και έχει απονεμηθεί τρεις φορές στον τερματοφύλακα των «μπλαουγκράνα» (για τις σεζόν 2004-5, 2008-9, 2009-10) και μόλις μία στον Κασίγιας (2007-8). Μάλιστα, τη χρονιά που κέρδισε το τρόπαιο, ο «λευκός» πορτιέρο είχε δεχτεί 32 τέρματα σε 36 αγώνες, 0,89 γκολ δηλαδή ανά παιχνίδι. Το ίδιο «σκορ» είχε και ο Βαλντές το 2008-9, χωρίς όμως να είναι αυτό το καλύτερό του, αφού το 2004-5 είχε 0,71 και το 2009-10 0,63 γκολ ανά παιχνίδι. Όσο για τους συλλογικούς τίτλους, υπάρχει μία σχετική ισορροπία, καθώς οι δύο ισπανοί τερματοφύλακες έχουν κατακτήσει από 4 πρωταθλήματα, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Σούπερ Καπ της ΟΥΕΦΑ, με τον Βαλντές να μετρά ένα ισπανικό Σούπερ Καπ περισσότερο (4 έναντι των 3 του Κασίγιας), ένα Κόπα ντελ Ρέι (που δεν έχει κατακτήσει ο Κασίγιας) και ένα διασυλλογικό κύπελλο της ΦΙΦΑ έναντι των δύο διηπειρωτικών κυπέλλων που έχει κερδίσει ο τερματοφύλακας της Ρεάλ. Όσο για τις μεταξύ τους αναμετρήσεις, στα 15 «Ελ Κλάσικο» που έχουν συναντηθεί, ο Ικέρ Κασίγιας έχει δεχτεί 32 τέρματα, ενώ ο Βίκτορ Βαλντές μόλις 20.

Με τα τέσσερα παιχνίδια που ακολουθούν, οι ήδη λεπτές ισορροπίες μπορούν εύκολα να ανατραπούν. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δύο ισπανικοί «κολοσσοί» θα διεκδικήσουν με σθένος τους στόχους τους, προσφέροντας τέσσερα απολαυστικά κλασικά ντέρμπι.

Τατιάνα Νιφλή



Super League: Ντέρμπι κορυφής ΑΕΚ - Παναθηναϊκός | Επικίνδυνοι έξοδοι για ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό
Super League: Ντέρμπι κορυφής ΑΕΚ - Παναθηναϊκός | Επικίνδυνοι έξοδοι για ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό
Αγωνία για Λούκα Βιλντόζα - Διάρρηξη στο σπίτι του
Αγωνία για Λούκα Βιλντόζα - Διάρρηξη στο σπίτι του
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (24/04) - «Πώρωση» στο ντέρμπι
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (24/04) - «Πώρωση» στο ντέρμπι
NBA: «Έσπασαν» το Μιλγουόκι οι Πέισερς - Διέλυσαν τους Μπακς και έκαναν το 1-1
NBA: «Έσπασαν» το Μιλγουόκι οι Πέισερς - Διέλυσαν τους Μπακς και έκαναν το 1-1
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved