Special Olympics: Άναψε η Φλόγα για τους 14ους Θερινούς (photos)

Special Olympics: Άναψε η Φλόγα για τους 14ους Θερινούς (photos)

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, έλαβε χώρα στον Ιερό Βράχο της Πνύκας η τελετή αφής της Φλόγας για τους 14ους Θερινούς Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στο Λος Άντζελες το διάστημα 25 Ιουλίου-2 Αυγούστου.

Μετά την έπαρση των σημαιών της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των Special Olympics, χαιρετισμό απηύθυνε ο αθλητής της ιστιοπλοΐας, Γιάννης Στρατηγόπουλος. Η πρόεδρος του οργανισμού Special Olympics Ελλάς, Γιάννα Δεσποτοπούλου, τόνισε στο μήνυμά της προς τους αθλητές πως «θα μας θυμήσετε ότι η ελπίδα είναι πιο δυνατή από την απόγνωση» και εξέφρασε την ευχή «οι αγώνες σας να εμπνεύσουν όλο τον κόσμο», ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της διεθνούς επιτροπής Special Olympics, Τζάνετ Φρέτσερ, τόνισε ότι η Φλόγα και οι αγώνες θα βοηθήσουν «να ενωθούμε με ένα πνεύμα αποδοχής και σεβασμού».

Χαιρετισμό απηύθυνε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η στήριξη της δικής σας προσπάθειας αναβαθμίζει την ανθρωπιά, τον πολιτισμό, είναι απόλυτη υποχρέωση προς τον εαυτό μας. Στη ζωή τελικά υπάρχουν αξίες που δεν μετριούνται με το χρήμα. Αυτή η προσπάθεια αποκτά ένα θετικό πρόσημο, ένα πανίσχυρο μήνυμα, ένα μήνυμα ανοχής στη διαφορετικότητα», ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας:

«Η ιερή φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων ανάβει σε λίγο ξανά στην αρχέγονη κοιτίδα της, την Ελλάδα. Αυτή τη φορά στον εμβληματικό χώρο της Πνύκας, για να ταξιδέψει ως το Λος Άντζελες, προκειμένου να φωτίσει τα Special Olympics του 2015. Το βήμα τούτο παρέχει την ευκαιρία να καταδειχθεί μ' ενάργεια ότι το Ολυμπιακό Πνεύμα συνιστά κορυφαία πτυχή του Ελληνικού Πνεύματος και της μετέπειτα συγκλονιστικής πορείας του ως τις μέρες μας, μεσ' από την αντίστοιχη πορεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Κατά συνέπεια το Ολυμπιακό Πνεύμα διατρέχει, ίδιο και απαράλλακτο, κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και, άρα, κάθε μορφή ολυμπιακής άμιλλας».

Στη συνέχεια ο πρώτος πολίτης της χώρας τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Το Ολυμπιακό Πνεύμα, μ' όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ουσία του, αναδύεται ατόφιο και μεσ' από την διοργάνωση των Special Olympics. Νέοι συνάνθρωποί μας, απ' όλο τον πλανήτη, με ιδιαίτερες δεξιότητες που οφείλουμε ν' αναδεικνύουμε, στέλνουν συλλογικά, μεταξύ άλλων, το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι και της Ειρήνης. Και μάλιστα στην καρδιά μιας πρωτόγνωρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι καταλυτικές συνέπειες της οποίας φέρνουν, δυστυχώς, στο φως άκρως ανησυχητικά ρήγματα στις αντηρίδες του Ανθρωπισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και, μοιραίως, αυτού τούτου του κοινωνικού κράτους. Εύχομαι το μήνυμα αυτό των Special Olympics του Λος Άντζελες να γίνει μια φλόγα –μ' αφετηρία την φλόγα που ανάβει σε λίγο στην Πνύκα- η οποία θ' αρχίσει να διαλύει την καταχνιά των χαλεπών καιρών που βιώνουμε σήμερα».

Στη συνέχεια η Πρωθιέρεια Ηλιάνα Συμεωνίδου, αθλήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics, άναψε με κάτοπτρο από τον ήλιο τη Φλόγα της Ελπίδας, την οποία παρέδωσε στον αθλητή Παναγιώτη Κουτάτζη. Aθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής των Special Olympics Eλλάς και σπουδάστριες των Σχολών Xορού «Φωκά Eυαγγελινού» είχαν επωμισθεί τον ρόλο των Iερειών στο Xορόδραμα της Aφής της Φλόγας. Eπιμελητής του χοροδράματος ήταν ο Φωκάς Eυαγγελινός, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο Aλέξης Kωστάλας.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των 14ων Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics «Λος Άντζελες 2015», Πάτρικ ΜακΚλέναχαν, στον οποίο η κα. Δεσποτοπούλου μεταλαμπάδευσε τη Φλόγα για τη διοργάνωση. Στη λαμπαδηδρομία συμμετέχουν αστυνομικοί της Yπηρεσίας Φυσικής Aγωγής και Aθλητισμού της Eλληνικής Aστυνομίας, αθλητές Special Olympics και μαθητές του 7ου Γυμνασίου Kορυδαλλού, των Eκπαιδευτηρίων Δούκα, των Σχολείων της Aμερικανικής Kοινότητας και του βρετανικού σχολείου "St. Catherines". Η Λαμπαδηδρομία θα περάσει από ιστορικά μνημεία της Αθήνας, όπως το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, τους Στύλους Ολυμπίου Διός, το Ζάππειο και το Καλλιμάρμαρο, ενώ η Λαμπαδηδρομία επί αθηναϊκού εδάφους θα ολοκληρωθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου ο πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς θα υποδεχθεί τη Φλόγα, η οποία στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί με ειδική πτήση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην τελετή αφής της Φλόγας της Ελπίδας έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών» η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος στην Eλλάδα, διεθνείς προσωπικότητες από τον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, εκπρόσωποι της Eυρωπαϊκής Eνωσης και του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου και χορηγοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος των Hνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, και η Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, επίτιμοι συμπρόεδροι της Oργανωτικής Eπιτροπής των Aγώνων Λος Άντζελες 2015, οι οποίοι και θα κηρύξουν από κοινού την Έναρξη των Aγώνων στις 25 Iουλίου, απηύθυναν πρόσκληση στους Aθλητές Special Olympics «να λάβουν μέρος σε αυτό το μέγα ανθρωπιστικό γεγονός, που δίνει νόημα στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με διανοητική αναπηρία, μέσω του αθλητισμού», όπως το πραγματοποίησε η ιδρύτρια του διεθνούς θεσμού των Special Olympics, Γιουνίς Κένεντι-Σράιβερ.



Ολυμπιακή Φλόγα: Περήφανος ο Ντούσκος - «Ήταν κάτι ξεχωριστό, κουβάλησα όλους τους Έλληνες»
Ολυμπιακή Φλόγα: Περήφανος ο Ντούσκος - «Ήταν κάτι ξεχωριστό, κουβάλησα όλους τους Έλληνες»
Ολυμπιακοί Αγώνες: Με «Βασιλιά» Λεμπρόν, Κάρι και Ντουράντ η νέα Dream Team των ΗΠΑ - Προκαλεί τρόμο
Ολυμπιακοί Αγώνες: Με «Βασιλιά» Λεμπρόν, Κάρι και Ντουράντ η νέα Dream Team των ΗΠΑ - Προκαλεί τρόμο
Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία για το Παρίσι - Πρώτος Λαμπαδηδρόμος ο Ντούσκος
Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία για το Παρίσι - Πρώτος Λαμπαδηδρόμος ο Ντούσκος
Champions League: Κρίσιμες ρεβάνς σε Βεστφαλία και Βαρκελώνη - Το πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών
Champions League: Κρίσιμες ρεβάνς σε Βεστφαλία και Βαρκελώνη - Το πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved