The invincible … Porto (ph+vd)

The invincible … Porto (ph+vd)

Η Πόρτο κατέκτησε το πρωτάθλημα, πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος του, έχοντας ως στόχο να παραμείνει αήττητη, θυμίζοντας την Άρσεναλ του 2004.

Ήταν το… μακρινό 1940, όταν η Μπενφίκα φιλοξενούσε τη Πόρτο στο παλιό «Ντα Λουζ». Οι «δράκοι» ήθελαν τη νίκη για να κατακτήσουν το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Η νίκη απέναντι στη μισητή αντίπαλο, Μπενφίκα, ήταν αρκετή για να τη φέρει στη κορυφή, δύο πόντους παραπάνω από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Χρειάστηκε να περάσουν 71 χρόνια για να νιώσουν οι φίλοι της Πόρτο μία ανάλογη χαρά. Στο νεόκτιστο «Ντα Λουζ» πλέον η ομάδα του Αντρέ Βίγιας Μπόας, πήρε τη νίκη με 2-1 και εξασφάλισε και μαθηματικά το 25ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος του.

Από νωρίς…

Ενδεικτικό της απόλυτης κυριαρχίας των «δράκων» στη φετινή σεζόν είναι το γεγονός ότι από τη μόλις 2η αγωνιστική ήταν στη κορυφή και δεν έπεσε ποτέ. Πώς να γίνει αυτό άλλωστε από τη στιγμή που παραμένει αήττητη. Έτσι κυνηγάει το ρεκόρ της Άρσεναλ του 2004, όταν είχε κατακτήσει τη Πρέμιερ Λιγκ, χωρίς να ηττηθεί. Τότε οι «κανονιέρηδες» ονομάστηκαν : «invincible», δηλαδή «ανίκητοι». Για να πετύχει κάτι ανάλογο και η Πόρτο, πρέπει να παραμείνει αήττητη στα τελευταία πέντε παιχνίδια για το πρωτάθλημα, πράγμα καθόλου δύσκολο, αν αναλογιστούμε ότι στα πρώτα 25 παιχνίδια έχει 23 νίκες και μόλις δύο ισοπαλίες!

Ο… μαέστρος

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι του έχουν κολλήσει το παρατσούκλι: «Νέος Μουρίνιο». Ο Αντρέ Βίγιας Μπόας είναι μόλις 33 ετών και στη πρώτη του χρονιά στη Πόρτο, την οδήγησε στη καλύτερη σεζόν της ιστορίας της. Εκτός της κατάκτησης του πρωταθλήματος, η Πόρτο βρίσκεται και στα προημιτελικά του Europa League, όπου θεωρείται ένα από τα φαβορί για τη κατάκτηση του τροπαίου.

Ο σκόρερ

Ο Χουλκ έκανε το ταξίδι από την Ιαπωνία, στη Πορτογαλία μέσω μεγάλης αμφισβήτησης. Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος επιθετικός δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο στους επικριτές του. Στη πρώτη του σεζόν στη Πορτογαλία, σημείωσε 13 τέρματα, ενώ φέτος έχει σπάσει τα κοντέρ, έχοντας στείλει τη μπάλα στα δίχτυα 20 φορές, όντας ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Ο πολυτιμότερος παίκτης

Δεν είναι μόνο τα 20 τέρματα του Χουλκ, που τον κάνουν τον καλύτερο παίκτη των «δράκων» για τη φετινή σεζόν. Ο 24χρονος επιθετικός είναι και ο πρώτος στις ασίστ στο πρωτάθλημα, καθώς έχει μοιράσει δέκα έτοιμα τέρματα στους συμπαίκτες του.

Τα μεγάλα παιχνίδια:

Πόρτο – Μπενφίκα 5-0

Οι… άγριες διαθέσεις της Πόρτο για το φετινό πρωτάθλημα, φάνηκαν από τη δέκατη μόλις αγωνιστική. Τότε στο «Ντραγκάο» φιλοξενούσε τη Μπενφίκα και με νίκη θα έπαιρνε ισχυρό προβάδισμα.

Όχι απλά κέρδισε τη μισητή αντίπαλο, αλλά τη διέλυσε και με 5-0! Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα του Αντρές Βίγιας Μπόας ήταν μπροστά στο σκορ με 3-0, με τέρματα των Βαρέλα (12’) και Φαλκάο (25’, 29’).

Στην επανάληψη ανέλαβε δράση ο Χουλκ ο οποίος έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των «δράκων» φτάνοντας στο 5-0 (81’, 90’).

Μπενφίκα – Πόρτο 1-2

Στη τελευταία χρονικά αγωνιστική, η Πόρτο δεν έχασε την ευκαιρία και σήκωσε το τρόπαιο στο «Ντα Λουζ», επικρατώντας με 2-1. Ο Γουαρίν στο 9’ έβαλε μπροστά στο σκορ τους «δράκους», με τον Σαβιόλα να ισοφαρίζει στο 17’ με πέναλτι. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε από τον Χουλκ στο 26’ από το σημείο του πέναλτι.



«Πάρτι» της Παρί Σεν Ζερμέν στη Βαρκελώνη και ραντεβού με Ντόρτμουντ στα ημιτελικά
«Πάρτι» της Παρί Σεν Ζερμέν στη Βαρκελώνη και ραντεβού με Ντόρτμουντ στα ημιτελικά
Θρίαμβος για το Περιστέρι του Σπανούλη - Ιστορική πρόκριση στο Final Four του BCL
Θρίαμβος για το Περιστέρι του Σπανούλη - Ιστορική πρόκριση στο Final Four του BCL
Γνώριμοι στην Ελλάδα οι διαιτητές στις ρεβάνς ΠΑΟΚ - Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Γνώριμοι στην Ελλάδα οι διαιτητές στις ρεβάνς ΠΑΟΚ - Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Γκάφα ολκής από οπαδούς της Μπαρτσελόνα - Επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας τους (vid)
Γκάφα ολκής από οπαδούς της Μπαρτσελόνα - Επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας τους (vid)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved