«Τότε είχαμε όραμα…» (vd)

«Τότε είχαμε όραμα…» (vd)

Την πίκρα του για το ελληνικό μπάσκετ εξέφρασε στο Onsports ο Χρήστος Ζούπας με αφορμή την επέτειο της κατάκτησης του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου της ΑΕΚ.

Σαν σήμερα (4/4) η ΑΕΚ κατέκτησε το 1968 το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της. Η Ένωση έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ κερδίζοντας τη Σλάβια Πράγας με 89-82 στον τελικό του κυπέλλου κυπελλούχων. Πάνω από 80.000 φίλαθλοι (ρεκόρ για ένα παιχνίδι μπάσκετ στην Ευρώπη) γέμισαν το Καλλιμάρμαρο προκειμένου να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου.

Το Onsports επικοινώνησε με τον Χρήστο Ζούπα, ο οποίος αποτελούσε τον οργανωτή αυτής της ομάδας προκειμένου να μοιράσει μαζί μας τις μνήμες του: «Μου κάνει εντύπωση το γεγονός πως αυτή τη στιγμή, μετά από τόσα χρόνια κάποιος αφιερώνει τον χρόνο του για το τεράστιο αυτό για την εποχή γεγονός», τόνισε αρχικά ο παλαίμαχος παίκτης της ΑΕΚ και συνέχισε: «Έχω καταγράψει στο μυαλό μου την καταπληκτική στιγμή αυτή που είναι ένα από τα μεγαλύτερα μπασκετικά γεγονότα. Με πιάνει δέος, για το γεγονός αυτό κάτω από συνθήκες που έγινε. Ήταν ήρωες όλοι αυτοί που συμμετείχαν τότε. Τότε αγαπούσαμε αυτό που κάναμε, κάτι που δεν χωράει σε αυτό τον τόπο, καθώς αποτελείται από άτομα που δεν ξέρουν και δεν είναι ικανοί να κρατήσουν αυτό που δημιουργούν».

Συνεχίζοντας το ξέσπασμά του υπογράμμισε: «Αυτό γίνεται συνέχεια με όλες τις ομάδες, με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον Άρη. Φτάνουν στην κορυφή , αλλά δεν μπορούν να μείνουν για πολλά χρόνια εκεί. Φτάνουν εκεί που πρέπει και στη συνέχεια γίνεται μία καμπύλη, έρχεται η πτώση. Ίσως αυτός ο τόπος δεν είναι αρκετά ώριμος για να κρατηθούν κάποιες ομάδες στην κορυφή, ίσως με εξαίρεση τον τωρινό Παναθηναϊκό. Έτσι ξεκινήσαμε και εμείς, κρατήσαμε έναν κορμό, ξεκινήσαμε από το 62’ μεγαλουργήσαμε το 68΄και μετά άρχισε η πτώση. Έτσι γίνεται πλέον σε παγκόσμια κλίμακα. Έτσι είναι πλέον και στη ζωή μας σε τούτη τη χώρα».

Για τον κόσμο που βρέθηκε στο Καλλιμάρμαρο ο Ζούπας δήλωσε: «Είναι αυτό που λέμε: «Ήμουν και εγώ εκεί». Ήταν κάτι το καταπληκτικό. Δεν ξέρω πόσοι χωρούσαν στο στάδιο. Περίπου 70-80 χιλιάδες κόσμος και άλλοι 20 χιλιάδες περίπου έξω από αυτό. Είχε κόσμο μέχρι το Ζάππειο. Σχεδόν όλη η Ελλάδα όμως είχε το μυαλό της στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Είτε άκουγε από το ραδιόφωνο, είτε το έβλεπε από την τηλεόραση».

Αφιέρωσε όμως τη συγκεκριμένη μέρα στον Γιώργο Αμερικάνο που περνάει δύσκολες ώρες εξαιτίας του εγκεφαλικού επεισοδίου του περασμένου Φεβρουαρίου: «Θέλω όμως να αφιερώσω αυτήν την μέρα στον Γιώργο Αμερικάνο, ο οποίος περνάει δύσκολες στιγμές».

Για την τωρινή ΑΕΚ και το γεγονός πως κινδυνεύει να υποβιβαστεί στην Α2, ανέφερε: «Είναι ένα θλιβερό γεγονός για το παρελθόν και την ιστορία που έχει αυτή η ομάδα. Δυστυχώς δεν είχαμε την παρουσία ικανών και άξιων ανθρώπων για να κρατήσουν την ΑΕΚ εκεί όπου αξίζει. Και βρίζαμε τον Φιλίππου και τον διώξαμε, την ώρα που αυτό ο άνθρωπος έβαλε τα λεφτά του για την ομάδα. Τώρα πρέπει να ακούει ΑΕΚ και να τρέχει! Αυτή η ομάδα πλέον δεν ξέρει τι κάνει. Είναι ξεπεσμός! Το ελληνικό μπάσκετ πλέον στερείται από σοβαρούς παράγοντες, δεν έχει υποδομές, σχεδόν όλες οι ομάδες της Α1 παραπαίουν. Στήνονται στην αρχή της σεζόν στον αέρα».

Τέλος, ο Χρήστος Ζούπας έκανε μία σύγκριση της παλιάς εποχής με την τωρινή: «Δεν συμβαίνουν πια ότι γινόταν παλιά. Τότε νικούσαμε την Ισπανία 15-20 πόντους, τώρα είναι πρώτη δύναμη στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο ομάδες, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Έχουμε πλημμυρίσει από ξένους παίκτες και τα ταλέντα με προοπτική μένουν στον πάγκο. Υπάρχουν τόσοι παίκτες στην Εθνική παίδων, την Εθνική εφήβων που στην Ευρώπη είναι πρώτοι. Που θα πάει αυτή η ιστορία; Αυτή είναι η μεγάλη αποχή των Ελλήνων παικτών. Το ελληνικό μπάσκετ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Τότε είχαμε όραμα και προοπτική, τώρα δεν υπάρχουν αυτά. Είναι άλλες εποχές. Η δεκαετία του 60’ ήταν η πιο δημιουργική για το ελληνικό μπάσκετ και κάποιοι πήγαν να την σπιλώσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η ημερομηνία 4/4/1968 είναι η απόδειξη».

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, οι πόντοι των παικτών της ΑΕΚ στο τελικό με τη Σλάβια Πράγμας είναι οι εξής: Αμερικάνος (29), Ζούπας (12), Τρόντζος (24), Βασιλειάδης (11), Λερετζάκης (6), Χρηστέας (4) Τσάβας (3).

«Τότε είχαμε όραμα…» (vd)



Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 2-3 πέν. (1-0): Ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 2-3 πέν. (1-0): Ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved