«Είμαστε αξιοπρεπείς»

«Είμαστε αξιοπρεπείς»

Ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας παγοδρομιών, Χρήστος Χατζηαθανασίου, ξεκαθάρισε την θέση του.

Το σημαντικότερο τωρινό πρόβλημα της ομοσπονδίας είναι η διαμάχη της με τους πρώην διεθνείς της ομάδας του χόκεϊ επί πάγου. Ο Χρήστος Χατζηαθανασίου τόνισε πως τα αποτελέσματα δεν αποτελούν την πρώτη του προτεραιότητα.

Πάντως, υπάρχει κανονική αποστολή εθνικής ομάδας, η οποία θα ταξιδέψει στο Κέιπ Τάουν, ώστε να συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου τρίτης κατηγορίας. Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται το τελικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Από αυτή προέρχονται οι παραπάνω φωτογραφίες.

«Το παγκόσμιο ξεκινάει στις 11 Απριλίου, 9 φεύγει η ομάδα, 10 φτάνει κάτω, 11 ξεκινάει το Παγκόσμιο. Εμείς έχουμε δύο δύσκολους αρχικούς αγώνες. Ο πρώτος είναι με το Λουξεμβούργο, ο δεύτερος με τη Μογγολία. Στόχος μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις δυσκολίες του Κέιπ Τάουν είναι η αποφυγή της τελευταίας θέσης. Το Κέιπ Τάουν δεν είναι Ευρώπη, τα παιδιά θα ταξιδέψουν περίπου 18 ώρες, για να φτάσουν. Οι διοργανωτές δε δέχτηκαν ούτε μία μέρα νωρίτερα φιλοξενία. Στις 10 θα φτάσουν, στις 11 ξεκινάνε, κάτι που είναι ελαφρά παράλογο» δήλωσε σχετικά ο Χατζηαθανασίου.

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις χόκεϊ επί πάγου, οι οποίες υπάρχουν στην χώρα μας:

«Πήραμε το περυσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί στο καταπληκτικό στάδιο των Λιοσίων που φτιάξαμε, αλλά για λόγους οικονομίας η κυβέρνηση θεώρησε ότι πρέπει να ακυρωθεί. Τελικά έγινε στο Λουξεμβούργο, όπου πετύχαμε τη δεύτερη θέση. Τότε δημιουργήθηκε ένας καυγάς με το γενικό γραμματέα. Εμείς του εξηγήσαμε πως καταβάλαμε σημαντική προσπάθεια, για να πάρουμε ένα παγκόσμιο στην Ελλάδα. Ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, αν γινόταν στην Ελλάδα, θα ανέβαζε πάρα πολύ το άθλημα, δεν το συζητάμε.

Υπήρχαν οκτώ εθνικές ομάδες με ένα στάδιο, ενώ οι διεθνείς κανονισμοί προβλέπουν δύο ολυμπιακά παγοδρόμια για αυτόν τον αριθμό ομάδων. Το ένα μπορούσανε και το φτιάξανε στα Λιόσια, προσωρινά. Δεύτερο πού να φτιαχτεί; Οπότε, η διεθνής ομοσπονδία για να μας βοηθήσει, «έσπασε» σε δύο γκρουπ το παγκόσμιο. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειαζόμασταν δεύτερο στάδιο. Πλέον έμειναν τέσσερις ομάδες, αλλά τότε το υπουργείου αθλητισμού θεώρησε τον αριθμό υπερβολικά μικρό, ώστε να θεωρηθεί παγκόσμιο πρωτάθλημα».

Στην συνέχεια τέθηκε το θέμα των πρώην διεθνών παικτών της ομάδας.

«Η περσινή ομάδα ήταν μία καλή ομάδα αθλητών, αλλά με κακή νοοτροπία. Δηλαδή, αυτά τα παιδιά βοηθήθηκαν απεριόριστα. Το παγοδρόμιο έκλεισε το 2003. Μέχρι το 2003 που έκλεισε το παγοδρόμιο, δε χρηματοδοτείτο η ομοσπονδία. Από το 2004 που άρχισε να χρηματοδοτείται, δεν υπήρχε παγοδρόμιο. Παρ’ όλα αυτά τους στέλναμε έξω, επειδή είχαμε τα χρήματα, χρηματοδοτούσε η Πολιτεία και έκαναν προετοιμασία στην Τσεχία, στη Βουλγαρία. Το 2008 έγινε ένα παγοδρόμιο για τέσσερεις μήνες. Κάνανε μια καλή προετοιμασία και πέρασαν τα προκριματικά. Την πρώτη φορά στο Λουξεμβούργο νικήσαμε τη Μογγολία. Ήταν έξι ομάδες, όπως είναι και τώρα. Τη δεύτερη φορά στη Νέα Ζηλανδία το 2009 ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Αλλά καταφέραμε και νικήσαμε την Ιρλανδία. Απίστευτο μεν, αλλά τη νικήσαμε. Τα παιδιά πιστέψανε ότι αφού τους νικήσαμε μία φορά, θα το καταφέρναμε πάντα.  Πήγανε στο Λουξεμβούργο πέρυσι με μία πολύ καλή προετοιμασία και φτάσαμε στην δεύτερη θέση. Δεν έδωσαν την απαραίτητη προσοχή στην Ιρλανδία, από την οποία προήλθε η μοναδική ήττα. Αν την είχαμε αποφύγει, θα είχαμε ανέβει στη δεύτερη κατηγορία και θα ήταν αναγκασμένη πια η Πολιτεία να μας αναγνωρίσει.

Φτάσαμε, όμως, στο 2010, όταν οι οικονομικές χορηγίες διακόπηκαν. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν ότι τα παιδιά αυτά δεν κατάλαβαν πως «χορεύεις όπως παίζει η μουσική». Όταν κλείσουνε οι κρατικοί κρουνοί, δεν μπορεί η ομοσπονδία να σε βοηθήσει σε τίποτα. Δεν έχει λεφτά, πώς θα σε προπονήσει ή θα σε στέλνει ταξίδια; Καλώ, λοιπόν, τα παιδιά φέτος το Σεπτέμβρη, την παλιά εθνική, και τους είπα πως έχουν μείνει δώδεκα και χρειάζονται άλλα οκτώ παιδιά, ώστε να συμπληρωθεί το ρόστερ. Ακόμα, τους πρότεινα να πληρώσω προσωπικά τα μισά τους έξοδα. Αυτοί θα πλήρωναν απλά 50 ευρώ το μήνα. Αρχικά εκείνοι συμφώνησαν, αλλά στην συνέχεια έκαναν πίσω, καθώς δεν ήθελαν να πληρώσουν τίποτα. Εμείς προτιμούμε να είμαστε αξιοπρεπείς, ακόμα και αν αυτό σημαίνει, πως η εθνική θα αποτύχει».

Ο Χρήστος Χατζηαθανασίου κάλεσε κανονικά στην συνέχεια τους συγκεκριμένους παίκτες στην εθνική ομάδα, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Παρακάτω εξηγεί τον τρόπο δημιουργίας της νέας:

«Τα καταφέραμε, βρήκαμε τα χρήματα. Μπορεί να μην είναι η τέλεια ομάδα, αλλά έχει γίνει πολύ καλή δουλειά με το Ντουμιτράκε (ομοσπονδιακός προπονητής), που ακόμα δεν έχει πληρωθεί».

Στην συνέχεια, απέκλεισε την περίπτωση επιστροφής των παλιών διεθνών.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή. Αρχικά, παραπέμπονται τώρα στο πειθαρχικό για άρνηση συμμετοχής στην εθνική ομάδα. Σε αυτήν την περίπτωση δεν ξαναπαίζουν χόκεϊ στη ζωή τους ποτέ. Τον κ. Καλύβα (πρώην αρχηγό) δεν τον καλέσαμε στην εθνική. Από τους υπόλοιπους που καλέσαμε, μόνο ένας δέχτηκε. Οι άλλοι δέκα ακολούθησαν την ίδια γραμμή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή σε μια ομοσπονδία από την άρνηση συμμετοχής στην εθνική» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, εκτός από το χόκεϊ επί πάγου, η συγκεκριμένη ομοσπονδία επιβλέπει και άλλα αθλήματα:

«Έχουμε το καλλιτεχνικό πατινάζ. Κάναμε πολύ καλή δουλειά και προκριθήκαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ. Στο bobsleigh έχουμε πάει σε τρεις Ολυμπιάδες με αποτελέσματα αξιολογότατα. Όλα αυτά χωρίς κρατική βοήθεια. Μάλιστα, στις 8-9-10 Απριλίου θα διοργανώσουμε και ελληνικό πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο που το παγοδρόμιο είναι ανοιχτό. Πάνω από εκατό αθλητές θα συμμετάσχουν. Έχουμε δημιουργήσει ακαδημία καλλιτεχνικού πατινάζ και ακαδημία χόκεϊ (μερικοί νεαροί παίκτες φιλοξενούνται στην παραπάνω φωτογραφική συλλογή). Πρέπει όμως να βοηθήσει και η Πολιτεία. Δεν μπορούν να πληρώνουν οι οικογένειες των παιδιών».



Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved