Προλήψεις στη F1

Προλήψεις στη F1

Πίσω από το glamour και τον πλούτο της Formula 1 κρύβονται απλοί άνθρωποι. Οι αδυναμίες τους το αποκαλύπτουν.

Πρόσφατα έγινε γνωστή μία παράδοση – γούρι για την Red Bull. Αυτή που ήθελε μηχανικούς και οδηγό να  ονομάζουν το πίσω μέρος του μονοθέσιου με γυναικείο όνομα. Την παράδοση αυτή την είχαν αρχικά μόνο οι μηχανικοί. Φέτος όμως έβαλαν τον Φέτελ στο παιχνίδι, εκείνος το έγραψε στο twitter και το έμαθε όλος ο κόσμος.

Κάπως έτσι ήρθαν στην επιφάνεια διάφορα νέα και παλιά μυστικά / γούρια των ομάδων και των οδηγών που βρίσκονταν και βρίσκονται στον κόσμο της Formula 1.

Ας δούμε μερικά:

Μετά την αποκάλυψη του ονόματος στο μονοθέσιο, μάθαμε πως ο Σεμπάστιαν Φέτελ πριν από την έναρξη κάθε αγώνα, τοποθετεί τα τυχερά του νομίσματα στα παπούτσια του.

Από τους  προληπτικούς  δε λείπει ο Μίκαελ Σουμάχερ. Ο Γερμανός επτά φορές πρωταθλητής είχε ανακοινώσει στη Mercedes ότι επιθυμεί να κάνει αλλαγή αριθμών με τον Ρόσμπεργκ, αφού θεωρεί , πως τα ζυγά νούμερα του φέρνουν ατυχία.

Η αλήθεια(ή οι συμπτώσεις;)  είναι ότι ως τώρα έχει αγωνιστεί με το 1, το 3 και το 5 στη Ferrari, το 19 και το 5 στη Benetton και με το 32 στο ντεμπούτο του στη Formula 1 με τη Jordan το 1991 στο Σπα. Εκεί βέβαια, δεν κατάφερε καν να συμπληρώσει τον πρώτο γύρο, οπότε μάλλον λογικά θεωρεί τα ζυγά νούμερα γρουσούζικα!

Μαχητής  πρωταθλητής και βρετανικό σύμβολο ο Nigel Mansell δεν ήθελε να αγγίζει κανένας  το κράνος του.Από τους απόντες και προληπτικούς της F1 δε θα μπορούσε να λείπει Άιρτον Σένα. Ο Θεός του αθλήματος δεν άλλαζε τα γάντια του αν δεν έλιωναν εντελώς και δεν χωρούσαν άλλο μπάλωμα. Ο ίδιος έλεγε πως όσο φθαρμένα ήταν τόσο καλύτερη αίσθηση έδιναν  αλλά μάλλον, άλλα έλεγε και άλλα πίστευε στο μπερδεμένο του μυαλό.

Τον  Άλεξ Βούρτζ θα το θυμάστε περισσότερο για τα παπούτσια του (φορούσε ένα μπλε ένα κόκκινο) παρά για τις επιδόσεις του.

Τελευταίος στη λίστα των οδηγών ο Φελίπε Μάσα. Ο Βραζιλιάνος πιλότος πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, αποκάλυψε πως έχει κάποια τυχερά… εσώρουχα. Όχι μην πάει το μυαλό σας σε μποξεράκια με καρδούλες ή σλιπάκια «πουγκιά» . Ο Βραζιλιάνος εννοεί τα νόμεξ εσώρουχα, που φορά μέσα από τη φόρμα. Για να πάρετε μία εικόνα είναι και αυτά ολόσωμες φόρμες. Για να σας χαλάσουμε την εικόνα να προσθέσουμε πως, όπως δήλωσε ο ίδιος, τα φορά το Σαββατοκύριακο χωρίς να τα πλύνει. Σηκώνεται επίσης με το δεξί πόδι από το κρεβάτι  και με το ίδιο πόδι μπαίνει στο μονοθέσιο.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί στην F1 δεν υπάρχει Νο 13; Και όμως πριν πολλά χρόνια το χρησιμοποίησαν. Στη δεκαετία του 20 η ομάδα της Delage είχε το νούμερο αυτό. Το εγκατέλειψε μετά από δύο θανατηφόρα ατυχήματα σε δύο μήνες. Το πρώτο είχε θύμα τον Πωλ Τόρτσι, που χτύπησε σε δέντρο το 1925. Το επόμενο δυστύχημα έγινε στο Τάργκα Φλόριο. Εκεί την ατυχία και το νούμερο «13» είχε ο κόντε Τζούλιο Μασέτι. Τότε η ομοσπονδία απαγόρευσε τη χρήση του αριθμού ως το 1963, που το χρησιμοποίησε ο Μόουζες Σολάνα στο γκραν πρι του Μέξικο Σίτι  (χωρίς επιπτώσεις). Τελευταία φορά που συναντάμε το Νο 13 στην F1 είναι το 1976 στο Βρετανικό γραν πρι με την Κα Ντιβίνα Γκάλικα με αποτέλεσμα να μην προκριθεί.
Την καλύτερη εξήγηση πάντως τη δίνει ο Φελίπε Μάσα όταν τον ρώτησαν γιατί τα κάνει όλα αυτά:

«Νομίζω πως οι προκαταλήψεις είναι κάτι που βρίσκεται στο μυαλό. Νιώθεις ότι θα μπορούσες να κερδίσεις λόγω των εσωρούχων ή της διάθεσης που έχεις, αλλά κερδίζεις επειδή κάνεις την καλύτερη δουλειά. Ωστόσο, στο μυαλό σου πρέπει να τα έχεις όλα ξεκάθαρα και όλα όπως τα θες. Για αυτό και όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι προληπτικοί» απάντησε ο πιλότος της Ferrari.



«Πάρτι» της Παρί Σεν Ζερμέν στη Βαρκελώνη και ραντεβού με Ντόρτμουντ στα ημιτελικά
«Πάρτι» της Παρί Σεν Ζερμέν στη Βαρκελώνη και ραντεβού με Ντόρτμουντ στα ημιτελικά
Θρίαμβος για το Περιστέρι του Σπανούλη - Ιστορική πρόκριση στο Final Four του BCL
Θρίαμβος για το Περιστέρι του Σπανούλη - Ιστορική πρόκριση στο Final Four του BCL
Γνώριμοι στην Ελλάδα οι διαιτητές στις ρεβάνς ΠΑΟΚ - Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Γνώριμοι στην Ελλάδα οι διαιτητές στις ρεβάνς ΠΑΟΚ - Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Γκάφα ολκής από οπαδούς της Μπαρτσελόνα - Επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας τους (vid)
Γκάφα ολκής από οπαδούς της Μπαρτσελόνα - Επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας τους (vid)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved