«Έτοιμοι για πιο ψηλά»

«Έτοιμοι για πιο ψηλά»

Η Ηλιούπολη έχει τα φόντα να αγωνιστεί στην Σούπερ Λίγκα, σύμφωνα με τον Άλμπερτ Μαραμά.

Ο Ισπανός τερματοφύλακας που αποτελεί την φετινή… αποκάλυψη για την ομάδα των νοτίων προαστίων, σε συνέντευξή του στο Onsports μίλησε για όλους και για όλα. Ο 28χρονος άσος, είναι ικανοποιημένος από την ζωή στην Ελλάδα, την αντιμετώπιση που έτυχε στην Ηλιούπολη, το επίπεδο των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, την Εθνική Ισπανίας αλλά και την… Μπαρτσελόνα.

«Έχουμε πολλά κοινά»

Μπορεί μέχρι πριν από λίγους μήνες να μην γνώριζε πολλά πράγματα για την Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά ο Άλμπερτ Μαραμά δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την πατρίδα του.

Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από την Ελλάδα;

«Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, έχει πολλές ομοιότητες με την Ισπανία. Οπότε για μένα δεν ήταν πολύ δύσκολη η προσαρμογή. Έχουμε πολλά κοινά πράγματα και στον τρόπο ζωής και πως είναι η χώρα».

Πως πήρες την απόφαση να έρθεις στην Ελλάδα και την Ηλιούπολη;

«Η απόφασή μου να έρθω στην Ελλάδα, ήταν επειδή πολλοί Ισπανοί ποδοσφαιριστές έχουν έρθει εδώ και το ελληνικό πρωτάθλημα έχει καλό όνομα στην Ισπανία και βρήκα την δεύτερη κατηγορία ως μια καλή επιλογή και ίσως καταφέρω να κάνω το βήμα παραπάνω».

«Έχει προοπτικές η Ηλιούπολη»

Ο 28χρονος «φύλακας άγγελος» της αθηναϊκής ομάδας εμφανίστηκε σίγουρος για την επόμενη… μέρα στον σύλλογο, ο οποίος βαδίζει σε σωστά… μονοπάτια.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα στην Ηλιούπολη, ποια πιστεύεις ότι είναι η δυναμική της;

«Η Ηλιούπολη είναι μια ομάδα που έχει τις προοπτικές να ανέβει ψηλά. Βρίσκεται σε μία θέση που είναι χαμηλή για αυτή. Νιώθω ότι είναι μια ομάδα που συνεχώς μορφοποιείται και ψάχνει το καλύτερο. Όσον αφορά στο επίπεδο της Β’ Εθνικής είναι συναρπαστικό, καθώς ο τελευταίος μπορεί να κερδίσει τον πρώτο της βαθμολογίας».

Ποιες ήταν οι δυσκολίες το πρώτο διάστημα στην ομάδα;

«Λόγω γλώσσας, τα δύο με τρία πρώτα παιχνίδια ήταν δύσκολα, μέχρι να μάθω και κάποιες συγκεκριμένες λέξεις. Όμως, οι αμυντικοί μού είπαν ποιες λέξεις πρέπει να μάθω όπως μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά, πρώτο δοκάρι και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Με βοήθησαν πάρα πολύ να προσαρμοστώ και να ξεπεράσω το πρόβλημα της γλώσσας».

«Με βοήθησαν όλοι στην ομάδα»

Ικανοποιημένος από την υποδοχή που έτυχε από τους ανθρώπους της Ηλιούπολης έχει μείνει ο Άλμπερτ Μαραμά, καθώς από την αρχή ένιωσε ότι είναι κομμάτι της ομάδας.

Ποια ήταν η αντιμετώπιση της ομάδας προς εσένα;

«Από την πρώτη στιγμή, ο τότε προπονητής κ. Βαζάκας, ο προπονητής τερματοφυλάκων κ. Μουκέας, με βοήθησαν όλοι ώστε να μην νιώσω ξένος, αλλά να είμαι καλά στην ομάδα. Ειδικά με τον κ. Μουκέα είναι πάρα πολύ καλή η συνεργασία που έχουμε. Από την πρώτη στιγμή με έχει βοηθήσει πάρα πολύ».

Θεωρείς ότι η Ηλιούπολη θα καταφέρει να «ξεμπερδέψει» γρήγορα με την υπόθεση της παραμονής;

«Η Ηλιούπολη έχει ομάδα για να μείνει στην κατηγορία και να κάνει το κάτι παραπάνω. Δεν θα είναι εύκολη η «μάχη», αλλά έχουμε την ομάδα να το καταφέρουμε με σχετική άνεση».

Ποια στοιχεία έλειψαν από την ομάδα, που δεν της επέτρεψαν να διεκδικήσει την άνοδο, είτε απ’ ευθείας, είτε μέσω των μπαράζ;

«Η Ηλιούπολη είναι μια ομάδα νέα στην Β’ Εθνική. Χρειάζεται ένα διάστημα δύο ή τριών ετών με καλό πλάνο για να μάθει την κατηγορία. Ήδη έχει δημιουργήσει έναν καλό κορμό και με κάποιες καλές προσθήκες και με την εμπειρία της κατηγορίας, που είναι δύσκολη και αν συνεχίσει έτσι, μπορεί να φτάσει ψηλά. Όμως, κινείται σε σωστό πλάνο».

Θεωρείς ότι η Ηλιούπολη θα αποτελέσει το «διαβατήριό» σου για κάποια άλλη ομάδα στην Ελλάδα;

«Κάθε ποδοσφαιριστής αυτό θέλει. Να δίνει όλες του τις δυνάμεις για την ομάδα του και αν έρθει πρόταση τότε να την εξετάσει».

«Έχει δυναμική η Ηλιούπολη»

Η καλή διοικητική οργάνωση είναι αυτή που μπορεί να φέρει το… κάτι παραπάνω για τον «Ήλιο» σύμφωνα με τον Ίβηρα πορτιέρο.

Είσαι ικανοποιημένος από την Ηλιούπολη, τόσο διοικητικά, όσο και αγωνιστικά;

«Είναι μια ομάδα που έχει τη δυναμική. Έχει μια καλή διοίκηση και μπορεί να πάει ψηλότερα. Χρειάζεται να διορθώσει κάποιες από τις εγκαταστάσεις. Αλλά είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο που έχουν υποδεχθεί τους παίκτες».

Ποιες ομάδες θεωρείς ότι μπορούν να διεκδικήσουν την άνοδο, αν θεωρήσουμε ότι ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικός έχουν εξασφαλίσει την άνοδο;

«Θεωρώ ότι θα «παλέψουν» τα Τρίκαλα και ο Λεβαδειακός. Και ο ΟΦΗ είναι δυνατός, αλλά έχω διαβάσει και ακούσει ότι έχει κάποια προβλήματα».

«Δεν θέλουν να παίξουν στο εξωτερικό»

Η θέληση είναι αυτή που μπορεί να μετατρέψει έναν καλό ποδοσφαιριστή σε πετυχημένο, σύμφωνα με τον Άλμπερτ Μαραμά, που θεωρεί πως οι Έλληνες παίκτες, αν και έχουν ταλέντο, δεν… θέλουν να φύγουν από την χώρα τους.

Ποιο είναι το επίπεδο των Ελλήνων ποδοσφαιριστών;

«Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι σε καλό επίπεδο. Αλλά οι περισσότεροι δεν δείχνουν ενδιαφέρον να αγωνιστούν εκτός Ελλάδας. Ένας παίκτης που αγωνίζεται στην Ελλάδα, μπορεί να παίξει και στο εξωτερικό, αρκεί αν το θέλει. Είναι πως το θέλει ένας ποδοσφαιριστής. Έχουν έρθει παίκτες που αγωνίζονται στην Γ’ κατηγορία της Ισπανίας (σ.σ. αντίστοιχη της Δ’ Εθνικής στο ελληνικό πρωτάθλημα) και αγωνίζονται στην Σούπερ Λίγκα και κάνουν καλά παιχνίδια. Αρκεί να το θέλεις. Ο Νάτσο Νόβο, αγωνιζόταν στην Γ’ Εθνική και αγωνίστηκε στην Σκωτία και έπαιξε πάρα πολύ καλά. Περισσότερο δεν είναι το επίπεδο, αλλά να έχεις όρεξη για δουλειά».

Πως είναι μια καθημερινή μέρα στην Ελλάδα;

«Η μέρα ξεκινάει γύρω στις 10:30 όπου πηγαίνω να πάρω τον Πέπε (σ.σ. Πλα Μόγια), πηγαίνουμε για φαγητό και στην συνέχεια στην προπόνηση. Κάποια βόλτα το απόγευμα και το βράδυ έχω τον χρόνο να μιλήσω με την κοπέλα μου που είναι στην Ισπανία».

Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες σε αυτό το κομμάτι;

«Αυτό είναι το πιο δύσκολο, γιατί είμαστε μαζί περίπου 10 χρόνια. Αλλά από την πρώτη στιγμή με στήριξε. Αυτή μου είπε να έρθω στην Ελλάδα, γιατί τα πράγματα ήταν δύσκολα στην Ισπανία. Πριν από δύο χρόνια είχε ενδιαφερθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα για μένα, όπου είχα δοκιμαστεί, αλλά δεν έγινε η μεταγραφή. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ήρθε η Ελλάδα».

Σε κάθε αγωνιστική η ομάδα «μάχεται» για τους βαθμούς. Πόσο δύσκολο είναι να αγωνίζεσαι συνεχώς υπό πίεση;

«Ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται χωρίς πίεση, πολλές φορές δεν αποδίδει και καλά. Πολλές φορές οι ποδοσφαιριστές υπό πίεση είναι δημιουργικοί».

Υπάρχουν και περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που σε συνθήκες πίεσης δεν τα κατάφεραν…

«Μου αρέσει πάντα να παίζω στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μου και μου αρέσει το κίνητρο για να ανέβω ή να αποφύγω τον υποβιβασμό. Δεν πρέπει να επαναπαύεται ένας ποδοσφαιριστής».

«Θα είχαν πρόβλημα οι ομάδες»

Το τελευταίο διάστημα το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίστηκε από τα συχνά φαινόμενα βίας. Μπορεί κάτι τέτοιο να μην είναι… άγνωστο στην Ισπανία, ωστόσο, οι κυρώσεις είναι διαφορετικές.

Τι είναι αυτό που σου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, είτε θετική, είτε αρνητική;

«Αυτό που με εξέπληξε θετικά είναι πως δεν περίμενα να υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των Ισπανών και των Ελλήνων. Στα αρνητικά, αν και εγώ δεν το έχω ζήσει, αλλά οι εικόνες που έχω δει από κάποια επεισόδια είναι εικόνες που δεν αρέσουν σε κανένα ποδοσφαιριστή».

Υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα στην Ισπανία;

«Στην Ισπανία αν υπάρχουν επεισόδια είναι το 1% από αυτό που γίνεται στην Ελλάδα. Αν γινόταν στην Ισπανία, το παιχνίδι θα είχε διακοπεί και η ομάδα θα είχε πάρα πολλά προβλήματα. Προσωπικά δεν το έχω δει μέσα στο γήπεδο, να μπαίνουν οι οπαδοί. Εκτός γηπέδου γίνονται κάποια γεγονότα».

Πως πήρες την απόφαση να παίξεις επαγγελματικά και να γίνεις τερματοφύλακας;

«Από την αρχή ξεκίνησα να παίζω τερματοφύλακας. Στα 15 με ανακάλυψε η Βαλένθια και υπέγραψα επαγγελματικό συμβόλαιο. Τότε τεχνικός διευθυντής ήταν ο κ. Μασία, ο πατέρας του τεχνικού διευθυντή της Λίβερπουλ και πλέον ακούγεται για τον Ολυμπιακό».

Ποια ήταν τα συναισθήματά σου μόλις υπέγραψες;

«Ήταν καταπληκτικά και είχα καλή πορεία. Γιατί μετά από τρία χρόνια πήρα την πρώτη μεταγραφή για την Πόλι Εχίδο, την Χέρκουλες και στην συνέχεια επέστρεψα στην Βαλένθια, όπου ήταν προπονητής ο Ράφα Μπενίτεθ και η ομάδα είχε τους Κανιθάρες και Πάλομπ. Και μετά είχα τεχνικό τον Κίκε Ερνάντεθ Φλόρες».

«Καθηγητής ο Κανιθάρες»

Έκανε τα πρώτα του βήματα στην Βαλένθια και είχε την τύχη να δουλέψει με τον Σαντιάγκο Κανιθάρες, τον οποίο χαρακτηρίζει «καθηγητή».

Η παρουσία σου στην Βαλένθια, μαζί με τον Κανιθάρες πόσο σε βοήθησε;

«Ήταν τεράστιο σχολείο. Ο προπονητής τερματοφυλάκων της Βαλένθια ήταν και ο προπονητής τερματοφυλάκων της Εθνικής Ισπανίας και δίπλα στον Κανιθάρες έμαθα πολλά πράγματα και μέχρι στιγμής έχουμε καλή συνεργασία.

Όταν έπαιζε θεωρώ ότι ο Κανιθάρες ήταν ο καλύτερος και για μένα ήταν καθηγητής. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία. Είχαμε ένα εξαιρετικό κλίμα με όλα τα παιδιά και καταφέραμε να πάρουμε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το πρωτάθλημα Ισπανίας».

Και από εκεί ήρθε η Εθνική…

«Εγώ μπήκα στην Εθνική Ισπανίας από τα κλιμάκια των Παίδων και στην συνέχεια των Εφήβων, όταν αγωνιζόμουν στα κλιμάκια της Βαλένθια και στην Χέρκουλες και είχα συμπαίκτη τον Πάρντο, αλλά και άλλους σημαντικούς ποδοσφαιριστές».

Τι αποτελεί για σένα η Εθνική;

«Είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σε έναν ποδοσφαιριστή να αγωνιστείς με την Εθνική ομάδα της χώρας σου. Εκεί είχα μαζί μου μεγάλους ποδοσφαιριστές, όπως τους Ρέγιες, Φερνάντο Τόρες, Αρμπελόα. Είχαμε πάρει και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην κατηγορία Κάτω των 19».

Σε βοήθησε η παρουσία πολλών ισπανόφωνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Με τα παιδιά μιλάμε όταν βρισκόμαστε στο γήπεδο. Όπως στο ματς του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, όπου είχα μια συζήτηση με τους Φουστέρ, Ουρτάδο, Ραούλ Μπράβο και Πάρντο».

«Μπαρτσελόνα»

Φανατικός υποστηρικτής της Μπαρτσελόνα, ο Άλμπερτ Μαραμά δεν έχει καμία… αμφιβολία για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

Ποιο είναι το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Ισπανία;

«Η Μπαρτσελόνα. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Σίγουρα!»

«Πιο ψηλά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός»

Σίγουρος ότι οι δύο «αιώνιοι» θα μπορούσαν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Πριμέρα Ντιβιζιόν εμφανίστηκε ο 28χρονος άσος, μια και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι πιο μπροστά από τις άλλες ομάδες.

Θεωρείς ότι στην Ελλάδα υπάρχει καλή οργάνωση;

«Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, έτσι όπως τους βλέπω, στο ισπανικό πρωτάθλημα θα ήταν στο γκρουπ των ομάδων που θα ήταν ψηλά. Στην Ισπανία όλες οι ομάδες έχουν οργάνωση. Στην Ελλάδα, υπάρχουν αυτές οι δύο ομάδες, μερικές άλλες που προσπαθούν να φτάσουν και άλλες που είναι μακριά. Μια ομάδα στην Ισπανία έχει πέντε γήπεδα με χόρτο. Ένα γήπεδο με χόρτο κλειστό αν βρέχει. Γύρω 15 γήπεδα για 7Χ7, 2 γυμναστήρια και άλλα…»

Ωστόσο βλέπουμε πολλούς παίκτες να φεύγουν…

Στην Ισπανία έχει μια τεράστια παραγωγή παικτών. Μόλις φεύγεις από τα κλιμάκια, παίζεις σε άλλες ομάδες. Το 90% της Γ’ Εθνικής, παίζουν όλες οι θυγατρικές ομάδων των μεγάλων ομάδων και δεν μπορούν να πληρώσουν. Στην Β’ Εθνική το ποσοστό φτάνει στο 40% και στην Α’ Εθνική ήδη έχουν προβλήματα.

Τι χρειάζεται, σύμφωνα με την προσωπική σου άποψη, για να ανέβει το επίπεδο στην Ελλάδα;

«Πρέπει να βελτιωθούν πολύ οι εγκαταστάσεις και να δουλέψουν με πολλά παιδιά. Εκεί βασίζεται και η Ισπανία».



Ψυχολογική τόνωση από Δημήτρη Γιαννακόπουλο
Ψυχολογική τόνωση από Δημήτρη Γιαννακόπουλο
Παναθηναϊκός AKTOR: «Μάρτυρες "καταδρομικής επιχείρησης" εποχής Μπερτομέου - Δείξτε σεβασμό»
Παναθηναϊκός AKTOR: «Μάρτυρες "καταδρομικής επιχείρησης" εποχής Μπερτομέου - Δείξτε σεβασμό»
Conference League, Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Με φιλοξενούμενους οπαδούς οι ημιτελικοί
Conference League, Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Με φιλοξενούμενους οπαδούς οι ημιτελικοί
Αγορές με ακόμα πιο δυνατές αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα για το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
Αγορές με ακόμα πιο δυνατές αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα για το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved