«Πράσινη» μηχανή (photo + video)

«Πράσινη» μηχανή (photo + video)

Ο Λουκάς Βύντρα συμφώνησε να παραμείνει στον Παναθηναϊκό για τρία ακόμα χρόνια και το Onsports θυμάται τα κατορθώματά του με την πράσινη φανέλα.

Από… μεταγραφική νίκη έναντι σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ μετατράπηκε σε αποδιοπομπαίο τράγο και τελικά έφτασε να ακούει την εξέδρα να τον αποθεώνει. Έχει συμπληρώσει επτά χρόνια στο «πράσινο» ρόστερ και είναι πλέον ο πιο παλιός με συνεχή παρουσία στην ομάδα. Έχει καταφέρει να παίξει σε 263 αγώνες φορώντας τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος και να στείλει 12 φορές – αν και αμυντικός – την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Το Σάββατο, ανακοινώθηκε ότι θα συμπληρώσει δεκαετία ως παίκτης του Παναθηναϊκού αφού ανανέωσε το συμβόλαιό του ως το 2014.

Κυρίες και κύριοι, ο Λουκάς Βύντρα

Ο γεννημένος στο Αλμπεχρίτσε από Τσέχο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, ο 30χρονος σήμερα αμυντικός ήρθε σε μικρή ηλικία στην Ελλάδα και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Αλμωπό Αριδαίας. Ο πρώτος του επαγγελματικός σταθμός ήταν ο Πανηλειακός όπου – με μια ενδιάμεση στάση στη Βέροια για λίγους μήνες – καθιερώθηκε και έφτασε τον Ιανουάριο του 2004 να γίνει ένα από τα πλέον περιζήτητα ονόματα του μεταγραφικού παζαριού.

Αρχή με νταμπλ

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής στη «μάχη» με Ολυμπιακό και ΑΕΚ και κατάφερε να βάλει στο ρόστερ του έναν 23χρονο πολλά υποσχόμενο ποδοσφαιριστή, ο οποίος εκείνη τη σεζόν με τις 8 συμμετοχές του στους «πράσινους» κατάφερε να πανηγυρίσει το νταμπλ!

Αν και στους Πυργιώτες ο Βύντρα είχε «φτιάξει» όνομα σαν αμυντικός μέσος και κεντρικός αμυντικός, η φυγή του Σεϊταρίδη την περίοδο 2004-2005 τον καθιερώνει ως δεξιό μπακ στον Παναθηναϊκό. Παρά την γκρίνια που ξεκίνησε νωρίς από την «πράσινη» εξέδρα, ο δυναμικός αμυντικός δε θα το βάλει κάτω. Με 27 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, 3 στο Κύπελλο και 7 στην Ευρώπη θα κάνει την πρώτη του καλή χρονιά στο «τριφύλλι» και θα κερδίσει με το σπαθί του μια θέση στην ενδεκάδα. Μάλιστα θα πετύχει και το πρώτο του ευρωπαϊκό γκολ. Μια τρομερή «φωτοβολίδα» κόντρα στη Σεβίλλη, στις 16 Φεβρουαρίου 2005, στην «Λεωφόρο» που έχει μείνει ακόμα αξέχαστη.

Η πρώτη κλήση

Η επιβράβευση για τον Βύντρα, δεν ήταν μόνο η καθιέρωση στον Παναθηναϊκό. Το ίδιο καλοκαίρι θα έρθει και η κλήση στην Εθνική Ανδρών. Ο μπακ του Παναθηναϊκού έκτοτε είναι βασικό στέλεχος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος έχοντας αγωνιστεί στο Confederations Cup του 2006, το Euro 2008 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότιο Αφρική, ενώ ήταν και μέλος της Ολυμπιακής ομάδας για τους αγώνες του 2004. Ο Βύντρα με τα «γαλανόλευκα» έχει έκτοτε 37 συμμετοχές, χωρίς να έχει καταφέρει να σκοράρει.

Οι σεζόν περνούσαν για τον Έλληνα αμυντικό, που συχνά-πυκνά αντιμετώπιζε την έντονη αμφισβήτηση από την κερκίδα των οπαδών του Παναθηναϊκού. Ακόμα και αν την σεζόν 2005-2006 «έσβησε» το Ροναλντίνιο σε αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ, ακόμα κι όταν έδινε τα πάντα για την ομάδα σε δύσκολες στιγμές.

Γκρίνια και στήριξη

Οι προπονητές του πάντως, από τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι μέχρι και τον Ζεσουάλδο Φερέιρα τον στηρίζουν. Ίσως περισσότερο από όλους να τον στήριξε και ο Χενκ Τεν Κάτε που δε δίστασε σε δηλώσεις του να τον χαρακτηρίσει ηγέτη της άμυνας των «πρασίνων». Ο «βιονικός» Λουκάς του Παναθηναϊκού ήταν πάντα «παρών» και έδειχνε σε κάθε σεζόν τεράστια φυσικά και ψυχικά αποθέματα. Ενδεικτικό, το ότι δεν πέρασε χρονιά που να μην κάνει συνολικά πάνω από 30 συμμετοχές με τη φανέλα των «πρασίνων».

Για αυτό άλλωστε, με τις 179 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα είναι πολύ ψηλά στην σχετική λίστα και μόνο πίσω από τον Γιώργο Καραγκούνη σε ό,τι αφορά τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Τα τρία τελευταία χρόνια μάλιστα, έχει σταματήσει και η… μουρμούρα από την εξέδρα. Σε αυτό βοήθησαν οι πολύ καλές εμφανίσεις του, αλλά και τα γκολ. Γκολ που άρχισε να βάζει από την σεζόν 2008-2009 και μετά.

Βύντρα, ο σκόρερ

Τα δύο κόντρα στον ΠΑΟΚ στις 8 Φεβρουαρίου 2009 στο ΟΑΚΑ, ήταν και η αφορμή για να γνωρίσει την πρώτη του αποθέωση ως παίκτης του Παναθηναϊκού. Το «Λουκάς Βύντρα οε, οε, οε» που ακούστηκε από τους οπαδούς των «πρασίνων» αλλά και η αποθέωση από το σύνολο του Τύπου – δε γινόταν κι αλλιώς αφού «καθάρισε» το ματς – ήταν ένα ακόμα είδος επιβράβευσης. Έκτοτε το σκοράρισμα σε σημαντικά ματς, τείνει να το γίνει συνήθεια.

Την περίοδο 2009-2010, όταν και ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ, το έκανε 4 φορές σε 24 ματς πρωταθλήματος με την τελευταία από αυτές να είναι και η πιο σημαντική αφού με δικό του γκολ οι «πράσινοι» δεν «γκέλαραν» στην Τρίπολη και «κλείδωσαν» τον τίτλο! Φέτος, βρήκε και πάλι τρόπο να σκοράρει και το έκανε ξανά απέναντι στον ΠΑΟΚ, δημιουργώντας ιδιαίτερη… σχέση με τους Θεσσαλονικείς, όμως αυτό που απασχολούσε από την αρχή της χρονιάς ήταν το τι θα γίνει με το συμβόλαιό του.

Το σίριαλ της ανανέωσης

Προτάσεις υπήρχαν πολλές, το καλοκαίρι έφτασε κοντά σε γερμανικές ομάδες, ενώ και ο ΠΑΟΚ – όχι για να μην του βάλει άλλα γκολ αλλά γιατί εκτίμησε τα ποδοσφαιρικά του προσόντα – είχε εμπλακεί σε σενάρια με τον Λουκά Βύντρα. Μετά τον Ιανουάριο, όταν και ο 30χρονος άσος είχε το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με ομάδες για την συνέχεια της καριέρας του, το θέμα «φούντωσε» ακόμα περισσότερο.

Κάποιοι δε δίστασαν να μπλέξουν στη διεκδίκηση της υπογραφής του και τον Ολυμπιακό, ωστόσο ο Βύντρα το ξέκοψε μια και καλή. Ήταν δεδομένο ότι τον πρώτο λόγο τον είχε ο Παναθηναϊκός. Η επιθυμία του παίκτη ήταν να παραμείνει, αφού στο «τριφύλλι» είναι το «δεύτερο σπίτι» του εδώ και επτά χρόνια. Ο Βύντρα θα κλείσει πλέον δεκαετία στον Παναθηναϊκό και έχει μπροστά του μια τριετία για να καταρρίψει κι άλλα ρεκόρ συμμετοχών και διακρίσεων με την «πράσινη» φάνελα.

Για την ώρα, ο Λουκάς Βύντρα έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα με τον Παναθηναϊκό, τις σεζόν 2003-2004 και 2009-2010 όταν οι «πράσινοι» έκαναν το νταμπλ.

Δείτε το προφίλ και το ιστορικό του Λουκά Βύντρα, μέσα από τη βάση δεδομένων του Onsports, πατώντας ΕΔΩ.

«Πράσινη» μηχανή (photo + video)



Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved