Ο «άθλος» με την ΚΠΡ

Ο «άθλος» με την ΚΠΡ

Σήμερα (16/3) συμπληρώνονται 34 χρόνια από την επική πρόκριση της ΑΕΚ απέναντι στην ΚΠΡ στη διαδικασία των πέναλτι.

Η σεζόν 1976-77 και οι εμφανίσεις της ΑΕΚ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ήταν ένα προμήνυμα για τη διετία που θα ακολουθούσε. Οι «κιτρινόμαυροι» υπό την προεδρία του Λουκά Μπάρλου απέδωσαν θεαματικό ποδόσφαιρο και κατάφεραν να πρωταγωνιστήσουν έχοντας δημιουργήσει ένα σύνολο που άφησε τη δική του σφραγίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πριν λοιπόν την κατάκτηση του νταμπλ το 1978 και του πρωταθλήματος το 1979 ο Δικέφαλος έκανε μια αξιόλογη πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ φτάνοντας μέχρι την ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Η ομάδα του Φράντισεκ Φάντροκ κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια των Δυναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρού Αστέρα και ΚΠΡ για να αποκλειστεί με δυο ήττες από τη Γιουβέντους στους «4».

Ανατροπή και θρίαμβος

Μέχρι λοιπόν οι «κιτρινόμαυροι» να φτάσουν απέναντι από την «Μεγάλη Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου και μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου χρειάστηκε να κάνουν την υπέρβαση και να αποκλείσουν την ΚΠΡ στα προημιτελικά. Οι νοκ άουτ αγώνες με τους Άγγλους ξεκίνησαν με τις χειρότερες προϋποθέσεις για την ΑΕΚ καθώς στο πρώτο ματς βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο 10’ με τους Άγγλους να πετυχαίνουν ακόμη ένα γκολ για το τελικό 3-0.

Όπως λοιπόν είναι κατανοητό το έργο των παικτών του Φάντροκ στη ρεβάνς ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολο. Όμως το δρόμο προς το «θαύμα» άνοιξε ο Θωμάς Μαύρος ανοίγοντας το σκορ στο 11’. Ο ίδιος παίκτης διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του με το δεύτερο προσωπικό του γκολ στο 65’ και πλέον όλα ήταν «ανοικτά». Το σκορ το πρώτου αγώνα τελικά ισοφάρισε ο τότε αρχηγός της ομάδας Μίμης Παπαϊωάννου με κεφαλιά στο 81ο λεπτό.

Η πετυχημένη έμπνευση

Η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση όπου το 3-0 δεν άλλαξε αλλά ο τεχνικός του Δικεφάλου είχε μια έμπνευση λίγο πριν την εκπνοή του εξτρά χρόνου που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο. Στο 117’ λοιπόν ο Φάντροπκ αποφάσισε να αντικαταστήσει τον τερματοφύλακα της ομάδας, Λάκη Στεργιούδα με τον Νίκο Χρηστίδη, χωρίς ο πρώτος να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού.

Αν και «κρύος» ο Χρηστίδης δικαίωσε τον προπονητή του καθώς στη διαδικασία των πέναλτι κατάφερε να αποκρούσει δυο, των Ίστοου και Γουέμπ. Έτσι, οι «κιτρινόμαυροι» πήραν το εισιτήριο για την ημιτελική φάση με 7-6 στη «ρώσικη ρουλέτα», γράφοντας μια από τις «χρυσές σελίδες» στην ιστορία της ομάδας.

Η σύνθεση της ΑΕΚ στις δυο αναμετρήσεις με την ΚΠΡ

02/03/77: ΚΠΡ-ΑΕΚ 3-0
(7’ πεν. και 10’ πεν.Φράνσις, 43’ Μπόουλς)
Αγωνίστηκαν: Στεργιούδας, Σκρέκης, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ, Λ.Παπαδόπουλος (56’ Τάσος), Παπαϊωάννου, Μαύρος.
Προπονητής: Φάντροκ

16/03/77: ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0, στα πεν. 7-6
(11’ και 65’ Μαύρος, 81’ Παπαϊωάννου)
Αγωνίστηκαν: Στεργιούδας (117’ Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115’ Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.
Προπονητής: Φάντροκ

Δείτε την πορεία της ΑΕΚ μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ



Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Οι 10 διάσημοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών που κατέληξαν στη φυλακή!
Οι 10 διάσημοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών που κατέληξαν στη φυλακή!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved