Σαν Σήμερα: Όταν Άρης και ΠΑΟΚ έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης

Σαν Σήμερα: Όταν Άρης και ΠΑΟΚ έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης

Η 16η Μαρτίου είναι «ιερή» μέρα για την μπασκετική Θεσσαλονίκη αφού την συγκεκριμένη ημερομηνία, Άρης και ΠΑΟΚ κατέκτησαν ευρωπαϊκό τίτλο.

Σαν σήμερα ο Άρης το 1993 νικά την Εφές Πίλσεν στον τελικό του Κυπέλου Κυπελλούχων με 50-48 στο Τορίνο και κατακτά τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο. Ένα μόλις χρόνο αργότερα, πάλι στις 16 Μαρτίου ήταν η σειρά του ΠΑΟΚ να πανηγυρίσει, αφού με την νίκη του στην Τεργέστη επί της Στεφανέλ με 100-91 κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Μετά την αποχώρηση του μεγάλου Νίκου Γκάλη από τον Άρη πολλοί πίστεψαν ότι η «αυτοκρατορία» τελείωσε και σίγουρα κανείς δεν πίστευε ότι εκείνη τη χρονιά ο Άρης θα κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης.

Στον πάγκο των «κιτρίνων» το 1993 καθόταν ο Σβι Σερφ ενώ την ομάδα αποτελούσαν οι Γιαννάκης, Tαρπλεϊ, Ιωάννου,Μισούνοφ Βουρτζούμης,Αγγελίδης,Λυπηρίδης, Μωραΐτοφ Άντερσον, Γάσπαρης και Σούμποτιτς.

Στον πρώτο προκριματικό γύρο ο Άρης στάθηκε τυχερός και προκρίθηκε χωρίς αγώνα ενώ στον δεύτερο και τρίτο γύρο αντιμετώπισε τις Δυναμό Μινσκ και Σλασκ Βρότσλαβ αντίστοιχα χωρίς να συναντήσει την παραμικρή δυσκολία.

Στη φάση των ομίλων ο Άρης κληρώθηκε με τις Μπένφικα, Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν, Σολέ, Σλόμποντα Νταλμάτσια και Μπουντιβέλνικ Κιέβου και προκρίθηκε στα ημιτελικά γνωρίζοντας την ήττα μόνο μία φορά από την Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν στο Ισραήλ.

Στα ημιτελικά οι «κίτρινοι» βρήκαν μπροστά τους την ισπανική Σαραγόσα που κατάφερε να τους δυσκολέψει αρκετά...Στον πρώτο αγώνα στην Ισπανία ο Άρης κατάφερε να κλέψει την νίκη στον πόντο (85-86) ενώ στο Αλεξάνδρειο με την ανεκτίμητη βοήθεια του κόσμου του «τελείωσε» την ισπανική ομάδα με 82-66 και πήρε το εισιτήριο για το Τορίνο.

Η είδηση ότι αντιμέτωπος του Άρη στον τελικό θα είναι η τουρκική Εφες Πίλσεν φανάτισε ακόμα περισσότερο τους παίκτες που δεν είχαν βρεθεί ξανά τόσο κοντά στην κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου. Ο κόσμος της ομάδας κατέκλισε την ιταλική πόλη και πάνω από 6.000 άτομα τραγουδούσαν και φώναζαν συνθήματα στο «Παλακανέστρο Ρουφίνο Οξίλιουμ» δημιουργώντας «καυτή» ατμόσφαιρα.

Αγωνιστικά ο Άρης κατάφερε να περιορίσει την σκληροτράχηλη Εφές και πήρε την νίκη με 50-48 βάζοντας φωτιά στη Θεσσαλονίκη και κάνοντας περήφανους όλους τους φίλους του μπάσκετ. Μόνο «μελανό» σημείο στο υπέροχο ταξίδι του Άρη στην διοργάνωση, τα εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς του Άρη και της Εφές που επεκτάθηκαν στον αγωνιστικό χώρο και σ αυτά ενεπλάκησαν δυστυχώς και οι παίκτες των δυο ομάδων.

Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Άρης πανάξια στέφθηκε κυπελλούχος έχοντας 16 νίκες και μόλις μια ήττα στην πορεία του για την κατάκτηση της κορυφής.

Τους πόντους του Άρη κόντρα στην Εφές σκόραραν οι : Γιαννάκης 2, Βουρτζούμης 2, Άντερσον 15, Μισούνοφ 10, Τάρπλεϊ 19, Αγγελίδης 2, Ιωάννου, Γάσπαρης ενώ ο νυν προπονητής της ομάδας Λευτέρης Σούμποτιτς δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στον αγώνα λόγω τραυματισμού.

Η ώρα του ΠΑΟΚ

Ένα  χρόνο αργότερα, 16 Μαρτίου 1994 ο Λευκός Πύργος και πάλι ήταν γεμάτος από φιλάθλους του μπάσκετ που πανηγύριζαν ευρωπαϊκό τίτλο μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν «κίτρινοι» αλλά «ασπρόμαυροι»...

Ο τωρινός προπονητής του ΠΑΟΚ, Σούλης Μαρκόπουλος είχε πάρει τα ηνία της ομάδας από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς ενώ το ρόστερ αποτελούσαν οι Μπουντούρης, Πρέλεβιτς, Κόρφας, Γαλακτερός, Σάβιτς, Μπέρι, Μπαλογιάννης, Τσέκος, Μαματζιόλας και Ρεντζιάς.

Το πρώτο βήμα έγινε στη Ρωσία και συγκεκριμένα στην Σαμάρα όπου ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε της τοπικής ομάδας με 77-81 ενώ στον επαναληπτικό στο Άλεξάνδρειο συνέτριψε τους ρώσους με 101-56 και πήρε την πρόικριση για τους ομίλους.

Η κλήρωση έφερε τον ΠΑΟΚ στον τρίτο όμιλο μαζί με τις Κάχα Σαν Φερνάντο, Ρεκοάρο Μιλάνο,και ΚΚ Ζάγκρεμπ. Στους έξι αγώνες που ακλούθησαν οι παίκτες του «δικεφάλου του Βορρά» γνώρισαν την ήττα μόνο μία φορά στο Μιλάνο από την Ρεκοάρο με σκορ 76-74 και προκρίθηκαν ως πρώτοι στον όμιλο τους έχοντας συγκεντρώσει 11 βαθμούς.

Στους «8» του θεσμού μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου που γνώρισε την ήττα στο Πέζαρο με διαφορά 16 πόντων και πολλοί πίστεψαν οτι το όνειρο θα σταματήσει νωρίς...Μέσα σε αυτούς όμως σίγουρα δεν ήταν οι παίκτες της ομάδας που κάνοντας εξαιρετικό παιχνίδι στον επαναληπτικό κατατρόπωσαν τους Ιταλούς με 96-58 (!) και πήραν το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Αντίπαλος του ΠΑΟΚ εκεί μια άλλη ελληνική ομάδα, ο Πανιώνιος του Κώστα Μίσσα που έβαλε δύσκολα στον Δικέφαλο. Το σκορ του πρώτου ημιτελικού στον οποίο ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να κάνει και πάλι ανατροπή ήταν 85-83, αφού στο ημίχρονο ήταν πίσω στο σκορ ενώ ο δεύτερος αγώνας έληξε με 82-64 και ο ΠΑΟΚ πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τον διπλό τελικό του Κυπέλου Κόρατς.

Στις 9 Μαρτίου 1994 στις 22:00 το βράδυ η Θεσσαλονίκη έμοιαζε νεκρή πόλη εκτός από το κατάμεστο Αλεξάνδρειο που έβραζε φιλοξενώντας πάνω από 6500 φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Αντίπαλος; Η Στεφανέλ του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς. Το άγχος των παικτών και η δίψα για διάκριση ήταν έκδηλα από το πρώτο ως και το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης που έληξε στο 75-66 προσφέροντας στον ΠΑΟΚ «μαξιλαράκι» εννέα πόντων για τον επαναληπτικό στην Ιταλία.

Μπέρι και Σάβιτς ήταν οι κορυφαίοι της αναμέτρησης όπως μαρτυρά και το φύλλο αγώνα ενώ καθοριστική ήταν και η συμβολή του Κόρφα που με δικό του τρίποντο ανέβασε την διαφορά στους εννέα πόντους.

ΠΑΟΚ: Μαμαζιόλας, Μπουντούρης 2, Πρέλεβιτς 10, Ρεντζιάς 2, Μπαλογιάννης, Κόρφας 11, Τσέκος, Γαλακτερός 12, Σάβιτς 15, Μπέρι 23.

Στεφανέλ: Μποντιρόγκα 6, Τζεντίλε 7, Πιλούτι 7, Φούτσκα 12, Ντε Πολ 2, Λάμπλεϊ 20, Κανταρέλο 2, Καλαβίτα 10.

Τελευταίος σταθμός το στάδιο «Κιαρμπόλα». Εκεί οι παίκτες του ΠΑΟΚ επανέλαβαν τον θρίαμβο και παρά το γεγονός ότι η Στεφανέλ απέδωσε καλό μπάσκετ στο δεύτερο μισό και πήρε το προβάδισμα ακόμα και με έξι πόντους διαφορά, βρήκαν το ψυχικό σθένος να αντεπιτεθούν και να κερδίσουν τον αγώνα με 100-91 φέρνοντας το Κύπελλο Κόρατς για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Ο Λευκός Πύργος λίγα λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα πήρε «φωτιά». Χιλιάδες φίλαθλοι πανηγύρισαν έξαλλα την επιτυχία του ΠΑΟΚ ενώ οι πανηγυρισμοί μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της πόλης. Υποδοχή ηρώων περίμενε τους θριαμβευτές της Ιταλίας που σίγουρα θα τους έχει μείνει αξέχαστη.

Πρέλεβιτς και Μπέρι πήραν επάνω τους τον αγώνα στην  Τεργέστη και χάρισαν στον  ΠΑΟΚ τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο του μέσα σε λίγα χρόνια (ο πρώτος το 1991).

Το φύλλο αγώνα του δεύτερου τελικού:

Στεφανέλ: Μποντιρόγκα 24, Τζεντίλε 23, Πιλούτι 13, Φούτσκα 9, Ντε Πολ, Λάμπλεϊ 18, Μποντέτο, Κανταρέλο 4, Καλάβιτα.

ΠΑΟΚ: Μπουντούρης 12, Πρέλεβιτς 30, Μπαλογιάννης, Κόρφας 16, Γαλακτερός 8, Σάβιτς 8, Μπέρι 26.

Η μέρα της συμπρωτεύουσας



Παναθηναϊκός AKTOR: Επιβράβευση για τους οπαδούς - Γενική είσοδος με Περιστέρι
Παναθηναϊκός AKTOR: Επιβράβευση για τους οπαδούς - Γενική είσοδος με Περιστέρι
Ολυμπιακή Φλόγα: «Είναι το σύμβολο της ελπίδας» σύμφωνα με τον Μπαχ
Ολυμπιακή Φλόγα: «Είναι το σύμβολο της ελπίδας» σύμφωνα με τον Μπαχ
Basketball Champions League: Πάει για ιστορική πρόκριση το Περιστέρι - Game 3 με Βόννη | Ώρα, κανάλι
Basketball Champions League: Πάει για ιστορική πρόκριση το Περιστέρι - Game 3 με Βόννη | Ώρα, κανάλι
Euroleague: Βγαίνει ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού AKTOR - Μάχη Μακάμπι με Μπασκόνια
Euroleague: Βγαίνει ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού AKTOR - Μάχη Μακάμπι με Μπασκόνια
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved