Έτοιμοι για 2η Fiesta στη Ford

Έτοιμοι για 2η Fiesta στη Ford

Από την παγωμένη Σουηδία στο «καυτό» Μεξικό ταξιδεύει η Ford για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι.

Τρεις εβδομάδες μετά το θρίαμβο στην πρώτη της εμφάνισή στον αγώνα της Σουηδίας με το νέο Fiesta η ομάδα βρίσκεται τώρα στην Αμερική για το δεύτερο γύρο της σεζόν σε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό. Σκόνη πέτρες, ίσως και λάσπη σε μεγάλο υψόμετρο. Όλα αυτά για το ράλι στο Μεξικό (3 – 6 Μαρτίου).

Οι οδηγοί της Ford Abu Dhabi World Rally Team, Μίκο Χίρβονεν / Γιάρνο Λέχτινεν Γιάρι Μάτι Λάτβαλα / Μίκα Αντίλα τερμάτισαν την πρώτη και τρίτη θέση αντίστοιχα και τώρα πρέπει να υπερασπιστούν τις επιτυχίες τους αυτές.

Στην πόλη Λεόν (επίκεντρο του αγώνα στο Μεξικό) οι θερμοκρασίες θα φτάσουν +32ο C μέχρι το τέλος της εβδομάδας.  Οι θερμοκρασίες αυτές συνεπάγονται νέες προκλήσεις για την αντοχή των κινητήρων και των κιβωτίων ταχυτήτων, αλλά και οδηγών / συνοδηγών εξ αιτίας των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στην καμπίνα.

Οι χωμάτινοι δρόμοι με σκληρό υπόστρωμα, μπορεί να γίνουν ακόμα πιο τραχείς, καταπονώντας περισσότερο τα αυτοκίνητα. Το ράλι στο Μεξικό Θα είναι ο πρώτος από τους επτά συνεχόμενους χωμάτινους αγώνες και αυτός που πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο υψόμετρο από τους 13 αγώνες της σεζόν. Οι ειδικές διαδρομές βόρεια και ανατολικά της πόλης ανεβαίνουν σε ύψος μέχρι 2.737μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το υψόμετρο φέρνει τις δικές του δυσκολίες, καθώς λόγω αραιότερου αέρα οι κινητήρες  χάνουν το 20% της ισχύς τους. Θέλοντας να είναι πλήρως προετοιμασμένη για τέτοιες συνθήκες, η ομάδα δοκίμασε ένα Fiesta RS WRC επί δύο ημέρες σε αντίστοιχα υψόμετρα στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Δοκιμών στο Τεχνικό Κέντρο της Ford στο Dunton της Βρετανίας. Επίσης προσομοίωσε τα προβλεπόμενα επίπεδα ισχύος κατά τη διάρκεια δοκιμών στην Πορτογαλία για να βοηθήσει τους οδηγούς να υπολογίσουν τα διαφορετικά σημεία στα φρένα.

Ο Χίρβονεν θα είναι πρώτος στη σειρά εκκίνησης στο πρώτο σκέλος.  « Το να ηγείσαι του πρωταθλήματος έχει και τα μειονεκτήματά του και ένα από αυτά είναι να ξεκινάς πρώτος στο πρώτο χωμάτινο ράλι της χρονιάς » δήλωσε.  «Οι αντίπαλοί μου θα έχουν μια πιο καθαρή διαδρομή, έτσι το πρώτο σκέλος θα είναι δύσκολο, αλλά εγώ δεν πτοούμαι.  Είναι η τρίτη φορά που θα βρίσκομαι σε τέτοια θέση στο Ράλι Μεξικό, επομένως το έχω συνηθίσει.  Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες, αλλά ακόμα κι αν είχα τη δυνατότητα δε θα αντάλλασσα τη νίκη μου στη Σουηδία για μία πιο καθαρή διαδρομή στο Μεξικό. «Η νίκη στην πρώτη αγωνιστική εμφάνιση του αυτοκινήτου ήταν το τέλειο ξεκίνημα για μένα και για την ομάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα αν δεν συνεχίσουμε καλά στο Μεξικό. Δεν είναι εύκολο ράλι επειδή το υψόμετρο επηρεάζει τις επιδόσεις των αυτοκινήτων. Σημειώσαμε τα καλύτερα αποτελέσματα εκεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πιστεύω ότι με το νέο αυτοκίνητο θα έχουμε καλύτερες ευκαιρίες για να διεκδικήσουμε τη νίκη.» πρόσθεσε. 

    Το καλύτερο αποτέλεσμα του Λάτβαλα (στις τέσσερις συμμετοχές του) στο Μεξικό ήταν η 3η θέση το 2008, και ο 25χρονος Φιλανδός νιώθει έτοιμος για το 2011. «Την τελευταία μέρα της δοκιμής στην Πορτογαλία ο καιρός ήταν ξηρός, όπως θα είναι στο Μεξικό» δήλωσε.  «Οι συνθήκες ήταν ιδανικές και η ομάδα μπόρεσε να τροποποιήσει τον κινητήρα ώστε να προσφέρει τα αναμενόμενα επίπεδα ισχύος σε τέτοιο υψόμετρο. Επιλέξαμε λιγότερο επιθετικό σετάρισμα και είμαι σίγουρος ότι το αυτοκίνητο θα είναι πολύ ανταγωνιστικό.  Οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές σε σχέση με τον πρώτο γύρο και όλοι θα παρακολουθούν τους χρόνους για να δουν πώς συμπεριφέρονται τα νέα αυτοκίνητα για πρώτη φορά στο χώμα» κατέληξε.



ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Νάτοι, νάτοι οι Πρωταθλητές» - Η ατμόσφαιρα στην «OPAP Arena» κι η αποθέωση
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Νάτοι, νάτοι οι Πρωταθλητές» - Η ατμόσφαιρα στην «OPAP Arena» κι η αποθέωση
Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι: Εκτός Χουάντσο και Μπάλντγουιν
Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι: Εκτός Χουάντσο και Μπάλντγουιν
Volley League: Μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στον Ολυμπιακό από τη ΔΕΑΒ
Volley League: Μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στον Ολυμπιακό από τη ΔΕΑΒ
Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved