Έτσι πάει… Λονδίνο η Εθνική μπάσκετ! (videos+photos)

Έτσι πάει… Λονδίνο η Εθνική μπάσκετ! (videos+photos)

Ξεκινάει σήμερα (11/06) η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ υπό τις οδηγίες του Ηλία Ζούρου ενόψει του Προ-Ολυμπιακού τουρνουά της Βενεζουέλας. Τι έκαναν, όμως, την φετινή σεζόν οι 14 εκλεκτοί του Ομοσπονδιακού τεχνικού για να κερδίσουν μια θέση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα;

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ηλίας Ζούρος, κάλεσε τους παρακάτω παίκτες για το Προ-Ολυμπιακό Τουρνουά της Βενεζουέλας (02-08/06), στο οποίο η «επίσημη αγαπημένη» θα διεκδικήσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Το Onsports καταγράφει σήμερα τα... πεπραγμένα του καθενός από τους εκλεκτούς του Ηλία Ζούρου στη φετινή χρονιά.

Ας δούμε, λοιπόν, από ποια σεζόν προέρχονται οι Ζήσης (Σιένα), Φώτσης, Μπουρούσης (Αρμάνι), Βασιλειάδης, Μαυροειδής (Μπιλμπάο), Μπράμος (Γκραν Κανάρια), Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Σλούκας, Μάντζαρης (Ολυμπιακός), Νικ Καλάθης, Καϊμακόγλου και Βουγιούκας (Παναθηναϊκός)...

Οι «ξενιτεμένοι»

Νίκος Ζήσης

Σταθερός στην Εθνική ομάδα τα τελευταία χρόνια. Στην Ευρωλίγκα δεν τα κατάφερε με τη Σιένα, αποκλειόμενος από τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά και ένα βήμα πριν το Final 4 της Κωνσταντινούπολης. Ο 28χρονος γκαρντ είχε 4.5 πόντους, 1.7 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ κατά μέσο όρο στα ευρωπαϊκά ματς, ενώ αυτόν τον καιρό δίνει τη μάχη του για την κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος με αντίπαλο την Αρμάνι Μιλάνο των Αντώνη Φώτση και Γιάννη Μπουρούση.

Αντώνης Φώτσης

Τα πράγματα στην Αρμάνι Μιλάνο την πρώτη του χρονιά δεν πήγαν όσο καλά θα περίμενε. Ωστόσο, στα 30 του χρόνια, έχει την ευκαιρία να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο τη σεζόν. Με ένα πρωτάθλημα Ιταλίας, στους τελικούς του οποίου αντιμετωπίζει τη Σιένα του Νίκου Ζήση. Στην Ευρωλίγκα, όπου έφτασε μέχρι το Τοπ - 16, αντιμετωπίζοντας και τον Παναθηναϊκό, είχε 8.4 πόντους (60.4% στα δίποντα, 36.2% στα τρίποντα) και 4.9 ριμπάουντ.

Γιάννης Μπουρούσης

Ό, τι ισχύει για τον Φώτση, ισχύει και για τον 28χρονο πρώην σέντερ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Οι δύο Έλληνες θα βάλουν τα δυνατά τους να οδηγήσουν την ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο στην κορυφή μετά από αρκετά χρόνια κυριαρχίας της Σιένα. Ο Μπουρούσης είχε 9 πόντους (51.5% στα δίποντα) και 6.4 ριμπάουντ ανά ευρωπαϊκό ματς φέτος.

Κώστας Βασιλειάδης

Το πολύ καλό του σουτ έξω από τη γραμμή των 6.75 είναι αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει και φέτος. Στην πρώτη χρονιά της Μπιλμπάο στην Ευρωλίγκα, την οδήγησε στα προημιτελικά με 10.8 πόντους (37.6% στα τρίποντα, 87.7% στις βολές) και 2.1 ριμπάουντ, αλλά και στην έκτη θέση στην κανονική διάρκεια του ισπανικού πρωταθλήματος.

Δημήτρης Μαυροειδής

Ο 26χρονος σέντερ είχε μια καλή χρονιά στη Βασκονία με τηn Μπιλμπάο υπό τις οδηγίες του Φώτη Κατσικάρη. Έβαλε και αυτός το λιθαράκι του στην πορεία μέχρι τους «8» της Ευρωλίγκας με 4.6 πόντους (55.4% στα δίποντα) και 3.5 ριμπάουντ, αλλά δεν απέτρεψε τον αποκλεισμό στον πρώτο γύρο των πλέι οφ της ACB από την Κάχα Λαμποράλ.

Μάικ Μπράμος

Από τους καλύτερους παίκτες της Γκραν Κανάρια, η οποία τερμάτισε 14η στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ο ομογενής άσος που φημολογείται πως έχει κλείσει στον Ολυμπιακό είχε 9.3 πόντους (34% στα τρίποντα), 2.7 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ κατά μέσο όρο. Το καλό του και αξιόπιστο σουτ διατήρησε για μία ακόμη σεζόν της καριέρας του. Στο Eurocup είχε 6 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Οι εν Ελλάδι

Βασίλης Σπανούλης

Η πιο... ηγετική σεζόν στην καριέρα του, στα 29 του. Πήρε από το χέρι τον Ολυμπιακό και τον οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης και της Ελλάδας ξανά μετά από 15 χρόνια. MVP του Final 4 της Κωνσταντινούπολης με 16.7 πόντους (53,7% στα δίποντα, 38.6% στα τρίποντα, 82.7% στις βολές), 2 ριμπάουντ και 4 ασίστ κατά μέσο όρο.

Γιώργος Πρίντεζης

Αυτή η χρονιά ήταν η καλύτερη στην καριέρα του στα 27 του χρόνια. Τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Βελτιώθηκε αισθητά σε αρκετούς τομείς του παιχνιδιού του, με αποτέλεσμα πολλοί να τον θεωρούν πλέον ως το καλύτερο «τεσσάρι» στην Ευρώπη. Οι 10.6 πόντοι (60.2% στα δίποντα, 31% στα τρίποντα, 86.4% στις βολές), τα 4.1 ριμπάουντ και οι 1.2 ασίστ το αποδεικνύουν αυτό.

Κώστας Παπανικολάου

Τα τελευταία παιχνίδια που πραγματοποίησε εκτόξευσαν τις μετοχές του στο χρηματιστήριο του μπάσκετ. Παρά τα 22 του χρόνια, πρωταγωνίστησε σε όλα τα κρίσιμα ματς που έκριναν τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας για τον Ολυμπιακό. Ο νεαρός φόργουορντ σημείωσε αξιομνημόνευτη πρόοδο στο σουτ και φέτος είχε 60.3% στα δίποντα και 33.3% στα τρίποντα. Επίσης είχε 6.1 πόντους και 3.4 ριμπάουντ.

Κώστας Σλούκας

Η αρχή της σεζόν τον βρήκε περιθωριοποιημένο στον Ολυμπιακό από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, αλλά όσο περνούσε ο καιρός κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στη δωδεκάδα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έγινε και πρωταγωνιστής σε καθοριστικά παιχνίδια του Τοπ - 16 και των προημιτελικών της Ευρωλίγκας. Το 55.6% στα τρίποντα και το 87.5% στις βολές είναι ένα σπάνιο πολύ καλό ποσοστό ευστοχίας, ενώ φέτος είχε ακόμη 5.5 πόντους, 1.7 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ ανά αγώνα.

Βαγγέλης Μάντζαρης

Κύριο μέλημά του δεν είναι το σκοράρισμα, αλλά το πως θα οργανώσει την ομάδα. Παρά τα 22 του χρόνια, βγάζει ωριμότητα στο παιχνίδι του και παίζει μυαλωμένα. Βοηθάει σε πολλούς τομείς και ήταν καταλυτικός τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και στην Α1 στην πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό. Φέτος είχε 1.9 πόντους (36.4% στα τρίποντα), 2.3 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ και 0.6 κλεψίματα.

Νικ Καλάθης

Το καλύτερό του φετινό ματς το φύλαγε για τον πέμπτο τελικό της Α1 με τον Ολυμπιακό, έστω κι αν η εμφάνισή του δεν αρκούσε για να σταματήσει ο Παναθηναϊκός τους «ερυθρόλευκους».  Ο 23χρονος ομογενής γκαρντ διατήρησε και φέτος τα χαρακτηριστικά που τον καθιέρωσαν και έδειξε για ακόμη μια φορά πως είναι πολυδιάστατος, έχοντας 7.6 πόντους (58.2% στα δίποντα), 2.8 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1.2 κλεψίματα.

Κώστας Καϊμακόγλου

Ο 29χρονος φόργουορντ διατήρησε τη σταθερότητά του και φέτος, όντας από τους καλύτερους παίκτες του Παναθηναϊκού με 7.9 πόντους (44.1% στα τρίποντα), 4.1 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα. Υπήρχαν ματς που σήκωσε στις πλάτες του την ομάδα, αποδεικνύοντας τη σταθερά ανοδική πορεία της καριέρας του τα τελευταία χρόνια.

Ίαν Βουγιούκας

Ένας από τους πιο φιλότιμους Έλληνες παίκτες. Μπορεί να μην είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής, αλλά και φέτος έδωσε το 100% των δυνατοτήτων του σε κάθε παιχνίδι για να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό. Στην Ευρωλίγκα είχε 7.2 πόντους (54.9% στα δίποντα) και 2.2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

 * Τα στατιστικά των διεθνών προέρχονται από την Ευρωλίγκα και το Eurocup (2011/12)

Έτσι πάει… Λονδίνο η Εθνική μπάσκετ! (videos+photos)



Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved