84 χρόνια ιστορίας…

84 χρόνια ιστορίας…

Ήταν 25 Φεβρουαρίου του 1927 όταν στο Αίγιο ιδρύθηκε το καμάρι της πόλης, ο «Παναιγιάλειος Γυμναστικός Σύλλογος».

Από τότε πέρασαν 84 χρόνια. Στο διάστημα αυτό η ομάδα του Αιγίου, η οποία σήμερα  αγωνίζεται στο Νότιο όμιλο της Football League 2, γνώρισε χαρούμενες αλλά και δυσάρεστες στιγμές. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από τους διοικούντες τον σύλλογο, προκειμένου ν’  αναβιώσει τη λάμψη και το μεγαλείο των περασμένων ετών…
Με αφορμή τα «γενέθλια» του συλλόγου της Αχαΐας, το Onsports θυμάται γεγονότα και στιγμές που σημάδεψαν την ιστορία της «Μαύρης», όπως αποκαλούν τον Παναιγιάλειο οι φίλοι της ομάδας του Αιγίου.

Η ΑΡΧΗ

Στις 25/2/1927 οι Λίβας, Γαρδενιώτης, Σακελλαρόπουλος, Αναστασόπουλος, Ηλιόπουλος, Λυριτζής, Παπανδιανός κ.α. αποφάσισαν να ιδρύσουν, από κοινού, έναν γυμναστικό σύλλογο που θα εκπροσωπούσε, στο μέλλον, επάξια την πόλη του Αιγίου στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Το όνομα αυτού ; «ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ».
Το έμβλημα της ομάδας αρχικά ήταν μια ασπίδα με ασπρόμαυρες ρίγες και αργότερα οι δύο παλαιστές, το οποίο καθιερώθηκε και έγινε, στη συνέχεια, η σφραγίδα του συλλόγου.
Οι πρώτοι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Παναιγιαλείου ήταν οι: Πάνος Σουφλής Κων. Παναγόπουλος,  Ιωάννης Σιμονιάν, Αρμενάκ Σιμονιάν, Αγγ. Στεφανίδης,  Κων. Μουρίκης Αργ. Αρβανίτης, Ανδ. Ντούρας, Ζαίρας Παυλος, Μοσχοχλαίδης Ιωάννης, Γκίωνης Αρίστος, Φούκας Κων. Σκλήρης Φωτης, Δημ. Κόλλιας, (ο οποίος διέπρεψε και με την Εθνική Ελλάδος), Κούκας, Νικος Ταλαμάγκας, Ζαφειρόπουλος, Πάνος  Αγγελόπουλος.

Η ΕΠΟΧΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Ο Παναιγιάλειος έδειξε ξεκάθαρα ότι θα «έγραφε» ιστορία από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ίδρυσης του, καθώς πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο σύλλογος γνώρισε σημαντικές επιτυχίες. Ξεχωρίζουν, αναμφίβολα, η νίκη επί της ΑΕΚ, σε εντός έδρας ματς, με σκορ 2-0, η κατάκτηση  του Κυπέλλου του 1938, αντιμετωπίζοντας τον πανίσχυρο, τότε, Ολυμπιακό Πατρών, με σκορ 4-3 στο Αίγιο και 2-2 στη Πάτρα, αλλά και η νίκη επί του Εθνικού, με σκορ 7-6, σε εντός έδρας ματς.

ΟΙ «ΑΙΩΝΙΟΙ»

Όπως στις περισσότερες ομάδες, έτσι και στην περίπτωση του Παναιγιάλειου, υπάρχει το αντίπαλο δέος. Πρόκειται για την άλλη ιστορική ομάδα της Αχαΐας, την Παναχαϊκή. Τα ματς μεταξύ Παναιγιαλείου και Παναχαϊκής ξεχώριζαν από τα πρώτα χρονιά που οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες. Το τοπικό ντέρμπι ήταν, είναι και θα είναι πάντα θέμα συζήτησης για αρκετές μέρες στην τοπική κοινωνία του νομού Αχαΐας.

Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ

Τα χρόνια πέρασαν με τον Παναιγιάλειο να κατακτά το Πρωτάθλημα Περιφέρειας ανελλιπώς για επτά συνεχόμενα χρόνια, ενώ στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 1959, συμμετείχε, ως η πρώτη επαρχιακή ομάδα, στο νεοσύστατο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.

Από το 1959 και έπειτα ο Παναιγιάλειος μπήκε στη χρυσή εποχή της 84χρονης ιστορίας του, καθώς ο σύλλογος πέτυχε αρκετές και σημαντικές επιτυχίες. Μεταξύ άλλων ήταν η πρόκριση δυο φορές στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και μια στην ημιτελική φάση. Στους προημιτελικούς την πρώτη φορά νίκησε την πανίσχυρη, τότε, Προοδευτική (με τους Αναστασιάδη, Μπέση, Κανσό, Γερμενή, Χριστοφορίδη, κ.α) στο Καραισκάκη, με σκορ 1-0., ενώ τη δεύτερη φορά αποσύρθηκε επειδή δεν διεξήχθη το παιχνίδι με τον Ηρακλή σε εντός έδρας ματς, όπως αρχικά είχε κληρωθεί. Στον ημιτελικό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, το 1981, ο Παναιγιάλειος  δεν τα κατάφερε, καθώς ηττήθηκε με σκορ 3-0 στο Αίγιο (10', 57' Γαλάκος, 32' Ορφανός τα γκολ για τον Ολυμπιακό) και 3-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης». Τα γκολ σε εκείνο το ματς πέτυχαν οι: Ορφανός (11’), Λεμονής (77’), Γαλάκος (85’), ενώ το τέρμα του Παναιγιαλείου σημείωσε με πέναλτι ο Κανέλλος στο 78’.

Σπουδαία νίκη ήταν, επίσης, αυτή επί της Παναχαϊκής στο Μεσολόγγι, με σκορ 2-0 (τα γκολ πέτυχε ο Σοφιανός) σκόρερ τον Σοφιανό, με την οποία ο Παναιγιάλειος κέρδισε το εισιτήριο για την άνοδο στην Α’ Εθνική. Αξέχαστες παραμένουν μέχρι σήμερα οι δυο νίκες επί του μεγάλου  Ολυμπιακού με 1-0, οι δυο αντίστοιχες επί του Άρη για το πρωτάθλημα και το κύπελλο,  αυτή επί του ΠΑΟΚ, στο Αίγιο, καθώς επίσης και η ισοπαλία, στη Θεσσαλονίκη, στο δεύτερο γύρο. Επιπλέον ο Παναιγιάλειος αναδείχθηκε ισόπαλος με τον Παναθηναϊκό (1-1) και ΑΕΚ (2-2) στο Αίγιο, ενώ με τον Ηρακλή κέρδισε στο Αίγιο και αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 εκτός.
Η ομάδα του Αιγίου απέκλεισε, στο Ηράκλειο, τον ΟΦΗ, καθώς επίσης και την μεγάλη ομάδα της Δόξας Δράμας, σε εκτός έδρας ματς, με σκορ 3-1, για το θεσμό του Κυπέλλου του 1981.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το ρεκόρ εισιτήριων του Παναιγιαλείου πραγματοποιήθηκε το 1963, στο πλαίσιο της Α’ Εθνικής, στο Εθνικό στάδιο Αιγίου, στην αναμέτρηση με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (1-0). Εκείνο το ματς παρακολούθησαν συνολικά 14.119 φίλαθλοι.

Η ΠΑΡΑΚΜΗ

Μετά τη χρυσή εποχή, ήρθε, ως είθισται, η παρακμή του συλλόγου, καθώς για διάφορους λόγους ο Παναιγιάλειος «ανεβοκατέβηκε» πολλές φορές στις διάφορες κατηγορίες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Το 1985 η ομάδα υποβιβάστηκε στα τοπικά πρωταθλήματα, για να επανέλθει δέκα χρόνια μετά στις επαγγελματικές κατηγορίες. Από εκεί υποβιβάστηκε εκ νέου το 2003, όταν μέσα σε δυο χρόνια οι Αιγιώτες έπεσαν δύο κατηγορίες. 

Από τις τελευταίες μεγάλες στιγμές του συλλόγου ήταν ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ στο Αίγιο, για την φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας του 1998. Σε εκείνο το ματς ο Παναιγιάλειος ηττήθηκε με σκορ 3-1, αφού είχε στείλει προηγουμένως το ματς σε παράταση (κανονικός αγώνας 1-1 , γκολ: 38' Σπανός - 11', 101' Κομίνχες, 114' Καφές)

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ…

Η επιστροφή του Παναιγιαλείου στα «σαλόνια» της Α’ Εθνικής, πλέον Superleague, είναι κάτι το οποίο αποτελεί το διακαή πόθο όλων των Αιγιωτών φιλάθλων. Οι οπαδοί της ομάδας  θυμούνται την μεγάλη ιστορία και τη δόξα που γνώρισε ο σύλλογος στο παρελθόν και ονειρεύονται ανάλογες στιγμές για το μέλλον.

Προς το παρόν, πάντως, ο στόχος της ομάδας είναι η άνοδος στην Football League. Διοίκηση, τεχνικό τιμ, παίκτες και φίλαθλοι είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά στην προσπάθεια που γίνεται για άνοδο. Άπαντες στο Αίγιο πιστεύουν πως η θέση του Παναιγιάλειου δεν είναι στην Football League 2, αλλά σε μεγαλύτερες κατηγορίες…


*Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα «Panaigialeiosfans.gr» όπως επίσης και το επίσημο site του Παναιγιαλείου (panaigialeiosfc.gr), για το φωτογραφικό υλικό και για κάποια από τα στοιχεία που σας παραθέσαμε.

84 χρόνια ιστορίας…



Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»
Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»
Λανσάρει το δικό του νερό ο Κριστιάνο Ρονάλντο
Λανσάρει το δικό του νερό ο Κριστιάνο Ρονάλντο
Conference League: Τα εισιτήρια του τελικού στην OPAP Arena - Πόσα θα πάρουν οι φιναλίστ
Conference League: Τα εισιτήρια του τελικού στην OPAP Arena - Πόσα θα πάρουν οι φιναλίστ
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved