Σισκάουσκας, Πέτζα... θα μας λείψετε! (photos+videos)

Σισκάουσκας, Πέτζα... θα μας λείψετε! (photos+videos)

Αυτή δεν ήταν η τελευταία χρονιά στην καριέρα μόνο των Ραμούνας Σισκάουσκας και Πέτζα Στογιάκοβιτς που αποσύρθηκαν και κάνουν φτωχότερο το μπάσκετ. Υπήρχαν και άλλες τόσο αναμενόμενες, όσο και απρόσμενες αποχωρήσεις.

Παίκτες που πρόσφεραν πολλά. Άλλοι στο υψηλότερο, άλλοι σε πιο χαμηλό επίπεδο. Πλέον, ο στιγμές τους μέσα στα παρκέ θα μείνουν στη μνήμη των θαυμαστών τους, καθώς δεν θα υπάρξουν άλλες. Και φυσικά στα video και τις αναμνηστικές φωτογραφίες. Για να δούμε, όμως, σε ποιούς αναφερόμαστε;

Κάποιοι έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα, κάποιοι όχι. Για πολλούς έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, ενώ μεμονομένες περιπτώσεις αναγκάστηκαν πρόωρα να πουν αντίο στο μπάσκετ εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Οι γνωστοί

Ραμούνας Σισκάουσκας: Από το 2006/07, όταν κατέκτησε το Triple Crown με τον Παναθηναϊκό, ο 33χρονος Λιθουανός φόργουορντ εκτόξευσε την καριέρα του. Ακολούθησαν πέντε σπουδαίες σεζόν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ομάδα που έμελε να είναι η τελευταία στην σπουδαία πορεία του στο μπάσκετ.

Πέτζα Στογιάκοβιτς: Μετρούσε 13 χρόνια στο ΝΒΑ, όπου συνολικά είχε 17 πόντους κατά μέσο όρο και 40% ποσοστό ευστοχίας στη τρίποντα. Ο Σέρβος φόργουορντ που τα πρώτα του μεγάλα βήματα στο μπάσκετ τα έκανε στον ΠΑΟΚ, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί στα 34 του, όντας κάτοχος του δακτυλιδιού με τους Ντάλας Μάβερικς (2011). Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τους πολλούς τραυματισμούς που τον βρήκαν.

«Όταν αρχίζεις να ανταγωνίζεται περισσότερο το σώμα σου, από το να προετοιμάζεσαι για το επόμενο παιχνίδι, τότε αυτό είναι σημάδι αφύπνισης», ήταν τα λόγια του Πέτζα μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του. Στο μαγικό κόσμο της άλλης πλευράς του Ατλαντικού φόρεσε τη φανέλα των Κινγκς, Πέισερς, Χόρνετς, Ράπτορς και Μάβερικς, ενώ συμμετείχε και τρεις φορές σε All Star Game, όπου το 2002 και το 2003 κέρδισε τον διαγωνισμό τριπόντων.

Ινιάκι Ντε Μιγκέλ: Η μόνη φορά που ο 39χρονος Ισπανός σέντερ αγωνίστηκε εκτός Ισπανίας ήταν στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό την τετραετία 1999/03. Τη φετινή σεζόν την πέρασε εκτελώντας χρέη παίκτη-προπονητή στη Λας Ρόσας, ομάδα της τρίτης κατηγορίας της Ισπανίας. Υπήρξε και διεθνής με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, ενώ έχει φορέσει τη φανέλα και των Εστουδιάντες, Αλικάντε, Ουνικάχα Μάλαγα, Ρεάλ Μαδρίτης και Καχασόλ.

Βλάντο Στσεπάνοβιτς: Ένας από τους καλύτερους παίκτες της «πλάβι» σχολής, αποχώρησε σε ηλικία 36 ετών. Ο Μαυροβούνιος σουτέρ έπαιξε και στην Ελλάδα για λογαριασμό των Παναθηναϊκού (2004/06), ΠΑΟΚ (2006/07) και Πανελληνίου (2011). Έχει αγωνιστεί επίσης με επιτυχία σε Μπούντουτσνοστ, Εφές Πίλσεν, Παρτιζάν, Φορτιτούντο Μπολόνια, Γρανάδα και Μούρθια.

Φέτος δεν ήταν σε κάποιον σύλλογο και τελευταία του παρουσία στα παρκέ ήταν στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας με την εθνική του ομάδα. Κατέκτησε τίτλους τόσο σε συλλογικό (πρωτάθλημα Ελλάδας το 2005 και το 2006), όσο και σε εθνικό επίπεδο (Μουντομπάσκετ 1998 και Ευρωμπάσκετ 2001) και συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 και του 2004 με τη Σερβία/Μαυροβούνιο.

Νταμίρ Μουλαομέροβιτς: 19 χρόνια από τη ζωή του πέρασε ως μπασκετμπολίστας ο 37χρονος Κροάτης γκαρντ πρώην παίκτης των Παναθηναϊκού (2001/02), ΠΑΟΚ (2003-2005, 2008/09), Πανελληνίου (2005/06) και Ολυμπιακού (2006/07), κατακτώντας με τους «πράσινους» την Ευρωλίγκα το 2002.

Φόρεσε τη φανέλα και των Σλόμποντα Ντίτα, Τσιμπόνα, Φορτιτούντο Μπολόνια, Ούντινε, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπρουέσα και ΚΚ Ζάγκρεμπ. Με την τελευταία είχε φέτος 10,4 πόντους, 2,9 ασίστ και 1,2 ριμπάουντ σε 26 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα, όπου αντιμετώπισε και τον Παναθηναϊκό στη φάση των ομίλων.

Πάτρικ Φέμερλινγκ: Στα 37 του χρόνια έμελε να δώσει τέρμα στην πορεία του στο μπάσκετ. Ο Γερμανός σέντερ που υπήρξε παίκτης και των Ολυμπιακού (2000/02) και Παναθηναϊκού (2004/06), έκλεισε τον κύκλο του στην Άλμπα Βερολίνου πέρσι, με τη φετινή χρονιά να μην βρίσκει ομάδα. «Έφτασε το τέλος. Θα μπορούσα να παίξω στο τελευταίο μέρος της σεζόν, αλλά τώρα έφτασε το τέλος», τόνισε ο Φέμερλινγκ στην «Berliner Morgenpost».

Έφυγαν νωρίς

Τρέντον Μίτσαμ: Μόλις στα 26 του και έχοντας πολλά χρόνια ακόμη μπροστά του, ο άσος της Παρί Λεβαλουά ανακοίνωσε στην ομάδα του ότι προτίθεται να σταματήσει να αγωνίζεται. «Η απόφασή του ήταν απρόσμενη. Ο Τρέντον είναι πολύ καλός παίκτης», ήταν τα λόγια του έκπληκτου προπονητή του στον γαλλικό σύλλογο, Κριστόφ Ντενίς.

Γεννήθηκε το 1985 και έκανε τα πρώτα του βήματα στο Ιλινόις στο NCAA, ενώ στην Ευρώπη έχει περάσει από την αυστριακή Βελς και την γερμανική Γκέτιγκεν. Φέτος, είχε 9.1 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ κατά μέσο όρο.

Μπράντον Ρόι: Σε ηλικία 27 χρονών , ο γκαρντ των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς αντιμετώπισε χρόνια προβλήματα τραυματισμών. Υπεβλήθη σε συνεχόμενες χειρουργικές επεμβάσεις που δεν απέδωσαν καρπούς και τον ανάγκασαν να μείνει εκτός δράσης για αρκετό καιρό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχει μειωμένη απόδοση όσο περνούσαν τα χρόνια, με τον παίκτη να βάζει πρόωρο τέρμα στην καριέρα του.

Τι Τζέι Φορντ: Οι συνεχόμενοι τραυματισμοί ανάγκασαν τον Αμερικανό γκαρντ να πει αντίο στην καριέρα του στο ΝΒΑ σε ηλικία 28 ετών. Κατά τη διάρκεια του lockout στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο αγωνιζόταν στην ΚΚ Ζάγκρεμπ και αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στην πρώτη φάση των ομίλων της Ευρωλίγκας.

Στην οκταετή του καριέρα στο ΝΒΑ φόρεσε τη φανέλα των Μπακς, Ράπτορς, Πέισερς και των Σπερς, στους οποίους φέτος σε 14 παιχνίδια είχε κατά μέσο όρο 3.6 πόντους, 3.2 ασίστ και 1.3 ριμπάουντ, σε 13.6 λεπτά συμμετοχής.

Μάλιστα, λόγω προβλημάτων στον αυχένα και στη σπονδυλική στήλη, ο Φορντ είχε χρειαστεί να μείνει εκτός παρκέ τη σεζόν 2004/05. Συνολικά στην καριέρα του στο μαγικό κόσμο, αγωνίστηκε σε 429 παιχνίδια κανονικής περιόδου, όπου είχε κατά μέσο όρο 11.2 πόντους και 5.8 ασίστ, ενώ σε 18 αγώνες play off, 12.4 πόντους και 5.1 ασίστ.

Οι άλλοι

Άντονι Πάρκερ: Ο Αμερικανός φόργουορντ μεσουράνησε στα ευρωπαϊκά γήπεδα με τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ και τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκε στο ΝΒΑ, κλείνοντας την καριέρα του στους Κλίβελαντ Καβαλίερς με τους οποίους πέρσι είχε 7.2 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ κατά μέσο όρο.

«Ήθελα να αποφασίσω μετά την ολοκλήρωση της σεζόν και να είμαι σίγουρος για την επιλογή μου. Έχω συμβιβαστεί με την ιδέα και περιμένω με ανυπομονησία οτιδήποτε μπορεί να επιφυλάξει το μέλλον για μένα», ήταν τα λόγια του Πάρκερ για την απόφασή του.

Ντέιβιντ Μπλου: Ο Αμερικανοϊσραηλινός φόργουορντ αποφάσισε να τερματίσει την καριέρα του φέτος στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, προσωρινά για να παρακολουθήσει μαθήματα σε κολέγιο στις ΗΠΑ. Ο 32χρονος άσος αναμένεται να επιστρέψει στα γήπεδα, αλλά δεν αποκλείεται να μην συμβεί αυτό.

Τη χρονιά που έφυγε στην Ευρωλίγκα, στα προημιτελικά της οποίας αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό με την ομάδα του λαού, είχε 9.3 πόντους (51.3% στα δίποντα, 37.5% στα τρίποντα και 88% στις βολές), 2.5 ριμπάουντ και 6.4 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης ranking.

Ρόμπερτ Άρτσιμπαλντ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, στους οποίους θα αγωνιστεί με τη φανέλα της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι η τελευταία διοργάνωση στην καριέρα του 32χρονου σέντερ που φέτος φόρεσε τη φανέλα της Σαραγόσα. Έχει περάσει και από αρκετές ομάδες του ΝΒΑ και από Ουκρανία, Ιταλία και Ισπανία.

Μπεν Ουάλας: Το 2012 ήταν η τελευταία σεζόν του 37χρονου Αμερικανού σέντερ στα γήπεδα του ΝΒΑ όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. Στις δηλώσεις του που επιβεβαίωσε πως θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση μετά από 16 σεζόν στο ΝΒΑ είπε: «Τελείωσα. Πήρα την απόφασή μου πριν δύο χρόνια γι' αυτό πρέπει να κάνεις τα πλάνα σου. Ήξερα ότι θα μπορούσα να αγωνιστώ μάξιμουμ δύο χρόνια και είχα μιλήσει με τον Τζο Ντουμάρς για το θέμα πριν υπογράψω».

Κάτοχος του τίτλου στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ το 2004 με τους Ντιτρόιντ Πίστονς, σε 1156 παιχνίδια που αγωνίστηκε στην καριέρα του, είχε κατά μέσο όρο 6.4 πόντους, 10.1 ριμπάουντ και 2 κοψίματα. Ο Ουάλας σχεδιάζει να σπουδάσει Νομική τώρα που ο χρόνος του δεν θα περιλαμβάνει το μπάσκετ τουλάχιστον επαγγελματικά.

Κάρλος Χιμένεθ: Το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας που αποτελούταν συνολικά από 13 από τα 36 του χρόνια, τον βρήκε στην Εστουντιάντες. Υπήρξε παίκτης της Ουνικάχα Μάλαγα για πέντε έτη. Είναι πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία της ACB, ενώ υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος της εθνικής Ισπανίας σε αρκετές από τις επιτυχίες της.

Τερέλ ΜακΙντάιρ: Μια εκφυλιστική ασθένεια στο γοφό και οι συνεχείς πόνοι, ώθησαν τον 34χρονο Αμερικανό γκαρντ να αποσυρθεί από την ενεργό δράση στην αρχή της φετινής χρονιάς με τη φανέλα της Βίρτους Μπολόνια. Το μεγάλο «μπαμ» στην καριέρα του το έκανε στη Σιένα, προερχόμενος από την Α2 Ιταλίας, ενώ με τη συγκεκριμένη ομάδα έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ιταλίας -τρις MVP των τελικών- και έχει ψηφιστεί δύο φορές (2008 και 2009) στην καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκας.

«Το να είμαι υγιής είναι η προτεραιότητά μου. Στην αρχή της περιόδου δεν είχα σκοπό να αποσυρθώ μετά από λίγους μήνες. Δεν θέλω να αφήσω το μπάσκετ. Θέλω να συνεχίσω σ' αυτό τον κόσμο. Θα ήθελα να διδάξω μπάσκετ σε παιδιά, να γίνω βοηθός προπονητή ή να έχω το δικό μου καμπ. Θα δούμε», ήταν τα λόγια του ΜακΙντάιρ μετά την ανακοίνωση της απόφασής του.

Μάρκους Μπράουν: Στα 37 του χρόνια ο Αμερικανός γκαρντ έκλεισε τον κύκλο του στο μπάσκετ στην αρχή της φετινής σεζόν. Μάλιστα, τιμήθηκε στο εναρκτήριο παιχνίδι της Ευρωλίγκας μεταξύ της Ζαλγκίρις και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Κάουνας για την προσφορά του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Πρώτος σκόρερ και πρώτος στις ελεύθερες βολές στην ιστορία της διοργάνωσης έχει κερδίσει συνολικά 21 πρωταθλήματα και Κύπελλα, αγωνίστηκε σε τρία Final 4, κέρδισε 7 φορές τον τίτλο του MVP σε τέσσερις διαφορετικές χώρες. Επίσης, έχει ψηφιστεί στην All-Star ομάδα της Ευρωλίγκας. Έχει φορέσει τη φανέλα των Ορτέζ, Λιμόζ, Μπενετόν Τρεβίζο, Εφές Πίλσεν, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ουνικάχα Μάλαγα Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ζαλγκίρις Κάουνας.

Αντουάν Γουόκερ: Νούμερο έξι του ντραφτ του 1996, έπαιξε σε Σέλτικς (1996/03 και 2005), Ντάλας Μάβερικς (2003/04), Μαϊάμι Χιτ (2005/07) και Μινεσότα Τίμπεργουλβς (2007/08). Το 2006 κατέκτησε το πρωτάθλημα με το Μαϊάμι, ενώ αγωνίστηκε σε τρία All Star Games (1998, 2002 και 2003). Στη δωδεκαετή καριέρα του στο ΝΒΑ είχε 17.5 πόντους, 7.7 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ και 1.2 κλεψίματα κατά μέσο όρο.

Ζαχάρ Πασούτιν: Ο 38χρονος γκαρντ σταμάτησε όντας παίκτης της Ούνιξ Καζάν και αγωνιζόμενος υπό τις οδηγίες του αδερφού του, Εβγκένι. Είναι δύο φορές κάτοχος της Ευρωλίγκας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2006 και 2008)), επτάκις πρωταθλητής Ρωσίας και μέλος της εθνικής Ρωσίας που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του 2007 στην Ισπανία. Έχει περάσει και από Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, Σαράτοφ, Καρσίγιακα, Βιλερμπάν και Ουράλ Γκρέιτ.

Ματίας Σμόντις: Πρώτος το ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής της Σλοβενίας, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς για να το επιβεβαιώσει λίγες μέρες αργότερα ο ίδιος ο παίκτης. Ο τεχνικός, με τον οποίο ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 1996 την πρώτη Ευρωλίγκα της ιστορίας του, αποκάλυψε πως ο Σμόντις θα είναι απών από το Ευρωμπάσκετ του 2013, καθώς έχει αποφασίσει να σταματήσει το μπάσκετ.

Μεσουράνησε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά οι τραυματισμοί που ακολούθησαν δεν επέτρεψαν στον 32χρονο φόργουορντ να έχει ανάλογη συνέχεια. «Ήταν δύσκολο να επιστρέψω στο παρκέ μετά τον πρώτο τραυματισμό», δήλωσε για την απόφασή του ο Σμόντις για να προσθέσει: «θα πρέπει να είσαι ρεαλιστής και να καταλαβαίνεις πότε είναι η στιγμή να σταματήσεις το μπάσκετ».

Χόρχε Γκαρμπαχόσα: Πριν το διαψεύσει ο ίδιος, Μέσο της Ουνικάχα Μάλαγα δημοσίευσε ρεπορτάζ πως είναι θέμα χρόνου ο 34χρονος Ισπανός φόργουορντ να ανακοινώσει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση ύστερα από σχεδόν 18 χρόνια καριέρας. Πλέον είναι σίγουρο. Ο Γκαρμπαχόσα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών τη φετινή σεζόν και αυτός ήταν ο λόγος σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο.

Έχει περάσει από Ταού Κεράμικα -νυν Κάχα Λαμποράλ- (1994/00), Μπενετόν Τρεβίζο (2000/04), Ουνικάχα Μάλαγα (2004/06 και 2011-), Τορόντο Ράπτορς (2006/08), Χίμκι (2008/09) και Ρεάλ Μαδρίτης (2009/11). Μετρά  πολλές διακρίσεις και με την εθνική ομάδα της Ισπανίας.

Οι αμφίβολοι

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν φήμες για απόσυρση τόσο του Ζερμέιν Ο΄Νιλ λόγω των τραυματισμών που τον έχουν αφήσει για αρκετό χρονικό διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης, όσο και του Κέβιν Γκαρνέτ των Μπόστον Σέλτικς, χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί.

Σισκάουσκας, Πέτζα... θα μας λείψετε! (photos+videos)



Στέφανος Τσιτσιπάς: Ήττα στο διπλό της Βαρκελώνης - Την Τετάρτη αντιμετωπίζει τον Όφνερ
Στέφανος Τσιτσιπάς: Ήττα στο διπλό της Βαρκελώνης - Την Τετάρτη αντιμετωπίζει τον Όφνερ
Παναθηναϊκός: «Συναντήθηκε με τον Αλαφούζο ο Τερίμ, συνεχίζει ακόμα κι αν χάσει τον τίτλο»
Παναθηναϊκός: «Συναντήθηκε με τον Αλαφούζο ο Τερίμ, συνεχίζει ακόμα κι αν χάσει τον τίτλο»
Λεβερκούζεν: Φεύγει ο Μπονιφάτσε - Κλείνει Μπέιερ
Λεβερκούζεν: Φεύγει ο Μπονιφάτσε - Κλείνει Μπέιερ
Παναθηναϊκός AKTOR: Κυκλοφόρησαν κι εξαφανίζονται τα εισιτήρια για τα playoffs της EuroLeague
Παναθηναϊκός AKTOR: Κυκλοφόρησαν κι εξαφανίζονται τα εισιτήρια για τα playoffs της EuroLeague
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved