«Βασίλισσα» και στο μπάσκετ (photos+videos)

«Βασίλισσα» και στο μπάσκετ (photos+videos)

Παράλληλα με την ίδρυση του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ, ιδρύθηκε πριν από 88 χρόνια και το αντίστοιχο της καλαθοσφαίρισης...

Η «Βασίλισσα» του ελληνικού μπάσκετ μετράει 2 ευρωπαϊκούς τίτλους και 11 εγχώριους (8 πρωταθλήματα Ελλάδας και 3 κύπελλα) και σίγουρα αποτελεί μία από τις ομάδες που έχουν τεράστια ιστορία, παρά το γεγονός πως πλέον αγωνίζεται στην Α2 Εθνική κατηγορία και δεν διανύει την καλύτερη δυνατή περίοδο.

Το 1924 παράλληλα με την ίδρυση του ποδοσφαιρικού τμήματος του συλλόγου ιδρύθηκε και το τμήμα μπάσκετ. Την ίδια χρονική περίοδο η ΑΕΚ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αθηνών στο ανεπίσημο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΧΑΝ Αθηνών. Το 1927 συστάθηκε ο ΣΕΓΑΣ και διοργάνωσε το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ συμμετείχε στο δεύτερο Πανελλήνιο πρωτάθλημα την περίοδου 1928-1929 αποχώρησε όμως μαζί με άλλες 2 ομάδες μετά από ένσταση που υπέβαλε. Η επόμενη συμμετοχή της ΑΕΚ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν την περίοδο 1952-53. Την περίοδο 1954-55 συμμετείχε για τρίτη φορά στο πρωτάθλημα Ελλάδος και αναδείχτηκε δεύτερη έχοντας μόνο μια ήττα από τον πρωταθλητή Πανελλήνιο. Το 1958 η ΑΕΚ υπό τις οδηγίες του Μίσσα Πανταζόπουλου κατάκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα Ελλάδος. Η επόμενη δεκαετία υπήρξε η σημαντικότερη στην ιστορία της ΑΕΚ στο μπάσκετ, καθώς έπιασε την κορυφή της Ελλάδας. Ηγετική φυσιογνωμία υπήρξε ο καλαθοσφαιριστής Γιώργος Αμερικάνος.

Την περίοδο 1962-1963 η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο από τα τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα. Την περίοδο 1964-65 ο Γιώργος Αμερικάνος θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Α’ Εθνικής και μαζί του η ΑΕΚ πρωταθλήτρια Ελλάδος. Την επόμενη αγωνιστική σεζόν 1965-1966 η ΑΕΚ κατακτά το 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα Ελλάδος και παράλληλα γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετέχει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αγωνιζόμενη στο Φάιναλ Φορ που διεξήχθη στην Ιταλία. Την επόμενη χρονιά η ΑΕΚ χάνει το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό για μια μόλις ήττα. Ένα χρόνο όμως αργότερα με προπονητή το Νίκο Μήλα θα επιστρέψει στην κορυφή της Ελλάδας κατακτώντας το πρωτάθλημα της σεζόν 1967-1968 αήττητη με το Γιώργο Αμερικάνο να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ Ελλάδος.

Το πρώτο Ευρωπαϊκό και η φθίνουσα πορεία

Στην Ευρώπη η περίοδος 1967-1968 υπήρξε σταθμός για την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ κατέκτησε και το Κύπελλο Κυπελλούχων επικρατώντας στον τελικό, που έγινε στο Καλλιμάρμαρο στάδιο, επί της Σλάβια Πράγας. Η ΑΕΚ έγινε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως στον αγώνα σημειώθηκε παγκόσμιο ρεκόρ θεατών σε αγώνα μπάσκετ. Ακολούθησε μια χρονιά κατά την οποία η ΑΕΚ τερμάτισε στη δεύτερη θέση, ενώ την περίοδο 1969-1970 η ΑΕΚ θα αναδειχθεί και πάλι πρωταθλήτρια κατακτώντας έτσι 6 πρωταθλήματα μέσα σε 8 χρόνια.

Το 1971 η ΑΕΚ κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα χωρίς όμως να καταφέρει να το διεκδικήσει, ενώ το 1974 περιορίστηκε και πάλι στη δεύτερη θέση, έχοντας μια ήττα λιγότερη από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό. Το 1977 ο σύλλογος βρέθηκε για πρώτη φορά εκτός της πρώτης τετράδας στο πρωτάθλημα και η 7η θέση, στην οποία κατατάχθηκε το 1978 φανέρωνε τη φθίνουσα πορεία της.Το 1980 η ΑΕΚ συναντά για τρίτη φορά τον Ολυμπιακό στον τελικό κυπέλλου και ηττάται για μια ακόμη φορά. Το 1981, όμως, με προπονητή το Φρανκ Ντέβελι η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο της Κύπελλο Ελλάδος απέναντι στον Ηρακλή με το Βασίλη Γκούμα να σημειώνει 30 πόντους και τον Κερτ Ράμπις να αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης. Ο Κερτ Ράμπις, που αγωνίστηκε με την ελληνική υποκοότητα, έκανε σπουδαία σταδιοδρομία στη συνέχεια στο NBA και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

Το 1988 με προπονητή το Βαγγέλη Νικητόπουλο η ΑΕΚ συμμετέχει για μια ακόμη φορά σε τελικό κυπέλλου Ελλάδος, όμως η διαφορά δυναμικού με τον Άρη δεν της επιτρέπει να το κατακτήσει, παρά την προσπάθεια των Αριδά, Γκέκου, Παταβούκα. Την επόμενη χρονιά, επιτρέπεται η χρήση ξένου αθλητή στο ελληνικό πρωτάθλημα και η έλευση του Αμερικανού Ντάνι Βρέινς μαζί με τον ταλαντούχο Νάσο Γαλακτερό και τον προπονητή Κρέζιμιρ Τσόσιτς, δίνει στην ομάδα το έναυσμα για μια καλύτερη συνέχεια. Το 1989 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κλειστού γηπέδου μπάσκετ της ΑΕΚ που πήρε το όνομα Γεώργιος Μόσχος προς τιμήν του πρόωρα χαμένου αθλητή.

Η εποχή… Φιλίππου

Το 1993 ο πρόεδρος Δημήτρης Φιλίππου επιχειρεί την πλήρη αναμόρφωση της ομάδας, προσλαμβάνει τον προπονητή Γιάννη Ιωαννίδη και αποκτά διακεκριμένους αθλητές όπως οι Βίκτορ Αλεξάντερ και Μπιλ Έντουαρντς με καριέρα στο NBA. Η ανάκαμψη της ομάδας είναι ραγδαία και η ΑΕΚ τερματίζει στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα. Την περίοδο 1997-98 η ΑΕΚ ενισχυμένη από τον Μπάνε Πρέλεβιτς και το Γουίλι Άντερσον, ο οποίος αντικατέστησε κατά τη διάρκεια της σεζόν τον All Star του NBA, Ρίκι Πιρς, αγωνίστηκε στον τελικό της Ευρωλίγκα σημειώνοντας μια από τις πιο αξιόλογες διακρίσεις της ιστορίας της. Στον ημιτελικό επικράτησε με 69-66 επί της Μπενετόν Τρεβίζο. Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας όπου ηττήθηκε από τον Άρη.

Η περίοδος 1998-99 δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη για την ΑΕΚ που κατατάχθηκε 5η στο πρωτάθλημα Ελλάδας και αγωνίστηκε απέναντι στον ΠΑΟΚ χωρίς επιτυχία στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας. Την περίοδο 1999-2000 ο Δημήτρης Φιλίππου προσλαμβάνει προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος βασιζόμενος στη νέα γενιά των αθλητών της ΑΕΚ οδηγεί την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα το 2000 στη Λωζάνη. Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας η ΑΕΚ αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό που κατέκτησε την Ευρωλίγκα και κατέκτησε το τρόπαιο με σκορ 57-55. Το 2001 η ΑΕΚ κατακτά και πάλι το Κύπελλο Ελλάδας επικρατώντας επί του Παναθηναϊκού με σκορ 66-64, έχοντας κορυφαίο παίκτη τον Ιμπραήμ Κουτλουάι. Στην Ευρώπη η ΑΕΚ συμμετέχει στην τετράδα της Ευρωλίγκα, όπου αποκλείεται από την Ταουγκρές.

Τη σεζόν 2001-02 ο Ντράγκαν Σάκοτα αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Ο κορμός των Ελλήνων παικτών παραμένει στην ομάδα, η οποία ενισχύεται με τον Τζέι Αρ Χόλντεν. Η ΑΕΚ τερματίζει πρώτη στην κανονική περίοδο και αντιμετωπίζει στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος τον Ολυμπιακό, ο οποίος βρίσκεται να προηγείται στη σειρά με 0-2 νίκες. Η ΑΕΚ σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του πρωταθλήματος και κατακτά μετά από 32 χρόνια το πρωτάθλημα με 3-2 νίκες.Την επόμενη χρονιά η ΑΕΚ κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα έχοντας αξιόλογη πορεία. Το 2003, με την προοπτική ανέγερσης νέου γηπέδου, κατεδαφίστηκε η έδρα της ΑΕΚ το κλειστό γήπεδο Γεώργιος Μόσχος μαζί με το Στάδιο «Νίκος Γκούμας» και ο σύλλογος χάνει την έδρα του. Τη σεζόν 2005-06 αποχωρεί από την ΑΕΚ ο Δημήτρης Φιλίππου και προκύπτουν άμεσα οικονομικές δυσχέρειες.

Στις 20 Απριλίου 2011 η ΑΕΚ τερμάτισε 13η στο πρωτάθλημα και υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α2 κατηγορία. Μετά τη λήξη του πρωταθλήματος η ΑΕΚ προχώρησε σε ένσταση κατά του Ηλυσιακού επειδή ο πρόεδρος του ήταν ταυτόχρονα μάνατζερ παικτών που αγωνίζονται στην Α1, κάτι που θεωρείται ασυμβίβαστο. Ο Αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ δικαίωσε την ΑΕΚ και τη διατήρησε στην Α1, ρίχνοντας στην Α2 τον Ηλυσιακό. Η ομάδα των Ιλισίων, όμως, προχώρησε άμεσα σε προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ, το οποίο τον δικαίωσε ανατρέποντας την απόφαση του ΕΣΑΚΕ και ρίχνοντας οριστικά την ΑΕΚ στην Α2 Ανδρών. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 το Πρωτοδικείο Αθηνών όρισε νέα διοίκηση για την ΚΑΕ ΑΕΚ, με πρόεδρο τον Νίκο Γεωργαντζόγλου.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως η ΑΕΚ είναι…

 1)  Η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε στους 8 του Πρωταθλητριών (1965).
 2)  H πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε στους 4 του Πρωταθλητριών (1966).
 3)  Η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε Ευρωπαϊκό Κύπελλο σε όλα τα αθλήματα (Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης 1968).
 4)  Η μοναδική ομάδα μπάσκετ σε όλο τον κόσμο που έκοψε 80.000 εισιτήρια σε ένα παιχνίδι (ρεκόρ Γκίνες).
 5)  Η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει κατακτήσει 2 Κύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης (1968,2000).
 6)  Η μοναδική ελληνική ομάδα που έφτασε σε τελικό Ευρωλίγκας, μένοντας αήττητη στα Play-off δηλαδή στην φάση των 16 και των 8 (1998).
 7)  Η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε πρωτάθλημα (1924-1925).
 8 ) Η πρώτη ελληνική ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα τέσσερις συνεχόμενες χρονιές, 6 σε 8 και 7 σε 13 χρονιές (58, 63, 64, 65, 66, 68, 70).
 9)  Η μοναδική ελληνική ομάδα που ανέτρεψε το εις βάρος της 0-2 σε τελικούς πρωταθλήματος, κατακτώντας το τελικά με 3-2 σε βάρος του Ολυμπιακού (2002).
10) Η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει πάει και τελικό Ευρωλίγκας (1998) και τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων (1968 και 2000).

Οι τίτλοι της ΑΕΚ…

2 Kύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης: 1968, 2000
8 Πρωταθλήματα: 1958, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970, 2002
3 Κύπελλα: 1981, 2000, 2001
1 Πρωτάθλημα Αθήνας: 1925



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε ΠΑΟΚ - Μπριζ, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός και Στέφανο Τσιτσιπά
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε ΠΑΟΚ - Μπριζ, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός και Στέφανο Τσιτσιπά
Ραντεβού με την ιστορία έχουν ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός στην Πόλη!
Ραντεβού με την ιστορία έχουν ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός στην Πόλη!
Elite League: Νίκες για Μίλωνα, Ηρακλή και Ψυχικό
Elite League: Νίκες για Μίλωνα, Ηρακλή και Ψυχικό
Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved