Οι... αιώνιες «μάχες» των Final 4!

Οι... αιώνιες «μάχες» των Final 4!

Τρεις φορές Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν δώσει... ραντεβού σε ημιτελικό Ευρωλίγκας, με τους Πειραιώτες να μετρούν 2 προκρίσεις στο μεγάλο τελικό, έναντι μίας του «τριφυλλιού».

Οι δύο «αιώνιοι» περιμένουν πως και πως ένα νέο, τέταρτο ραντεβού, 18 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη τους αναμέτρηση σε ημιτελικό Ευρωλίγκας. Για να πάμε στα... φρέσκα κουλούρια, πριν γυρίσουμε και θυμηθούμε τα «μπαγιάτικα», να υπενθυμίσουμε πως οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν τη Μπαρτσελόνα στον πρώτο ημιτελικό, ενώ ο «εξάστερος» Παναθηναϊκός την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο ελληνικού εμφυλίου, όχι μόνο στον τελικό, αλλά και στον μικρό (ας ευχηθούμε πως όχι).

Το πρώτο... αίμα στο Ισραήλ!

Ήταν 19 Απριλίου του 1994 και οι δύο «αιώνιοι» είχαν δώσει ραντεβού στο «Γιαντ Ελιάου». Σαράντα λεπτά, ένας αγώνας, ένας νικητής και ένα εισιτήριο για το μεγάλο τελικό. Σε ένα μεγάλο παιχνίδι, διαφήμιση για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Ολυμπιακός υπέταξε τον Παναθηναϊκό με 77-72. Ο Τάρπλεϊ με τον Πάσπαλι οδηγούσαν εκ του ασφαλούς τον Ολυμπιακό (23 και 22 πόντοι αντίστοιχα), ενώ από την άλλη ο Βολκόφ πάλευε μόνος του, όπως φανερώνουν οι 32 πόντοι του! Οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι μέχρι και το 25' του παιχνιδιού, ομως από 'κει και περα οι Πειραιώτες πήραν κεφάλι στο σκορ και δεν το άφησαν να χαθεί μέχρι να ακουστεί η κόρνα της γραμματείας.

ΟΣΦΠ: Θύμιος Μπακατσιάς, Γιώργος Σιγάλας 13 (1), Αντώνης Σταμάτης, Αργύρης Καμπούρης, Ζάρκο Πάσπαλι 22, Φράνιο Νάκιτς, Παναγιώτης Φασούλας 13, Μίλαν Τόμιτς 6, Ντράγκαν Τάρλατς, Ρόι Τάρπλεϊ 23, Γιώργος Λημνιάτης, Παναγιώτης Καρατζάς.

ΠΑΟ: Φραγκίσκος Αλβέρτης 2, Νίκος Γκάλης 8, Κώστας Παταβούκας 7 (2), Νίκος Οικονόμου 3 (1), Μηνάς Γκέκος, Αλεξάντερ Βολκόφ 32 (1), Στόγιαν Βράνκοβιτς 11, Χρήστος Μηριούνης 6, Γιάννης Γεωργικόπουλος 3 (1), Γιώργος Χρυσανθόπουλος, Γιάννης Παπαγιάννης.

Next station... Zaragoza!

Ανυπόμονες οι δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας, και από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές δυνάμεις στο χώρο του μπάσκετ, βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες ένα χρόνο μετά, στις 11 Απριλίου τους 1995, στο «Πρενθίπε Φελίπε» της ισπανικής πόλης. Ο Παναθηναϊκός έψαχνε την εκδίκηση για τον περσινό αποκλεισμό και ο Ολυμπιακός το 2 στα 2 επί του αιωνίου αντιπάλου. Μάλιστα, είχε γίνει και μία... τράμπα μεταξύ των «ερυθρόλευκων» και του «τριφυλλιού». Ο Βολκόφ ντύθηκε στα... κόκκινα και ο Πάσπαλι στα πράσινα! Αυτός που έκανε τη διαφορά όμως ήταν ο NBAer, Έντι Τζόνσον! Ο Αμερικανός τα έκανε όλα και συνέφερε και οδήγησε την ομάδα του στη δύσκολη πρόκριση, όπως φαίνεται και από το τελικό σκορ, 58-52 υπέρ της ομάδας του Γιάννη Ιωαννίδη.

ΟΣΦΠ: Θύμιος Μπακατσιάς 1, Γιώργος Σιγάλας 10, Τζόνσον 27 (4 τρίποντα, 10 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο), Φράνιο Νάκιτς, Παναγιώτης Φασούλας 6, Μίλαν Τόμιτς 5 (1), Ντράγκαν Τάρλατς 5, Αλεξάντερ Βολκόφ 4.

ΠΑΟ: Φραγκίσκος Αλβέρτης 3 (1), Κώστας Παταβούκας 2, Νίκος Οικονόμου 12, Ζάρκο Πάσπαλι 17, Παναγιώτης Γιαννάκης 3 (1), Στόγιαν Βράνκοβιτς 12 (17 ριμπ.), Μίροσλαβ Πετσάρσκι 3.

Η... ρεβάνς του Βερολίνου...

Τα χρόνια πέρασαν, ο Ολυμπιακός έχασε την... συνέπεια με τα Final 4, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που σχεδόν κάθε δύο χρόνια έδινε το «παρών». Πρωτομαγία του 2009 ήταν και οι δύο ομάδες έψαχναν το εισιτήριο για τον τελικό. Στην κατάμεστη «O2 World Arena», σε ένα ποιοτικό και συγκλονιστικό παιχνίδι, οι «πράσινοι» πήραν την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό, επικρατώντας 84-82 της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Μπουρούσης έχασε το τελευταίο σουτ του αγώνα, αν και εμπύρετος έπαιξε, ενώ οι Τσίλντρες και Γκριρ κρατούσαν όρθιο τον Ολυμπιακό. Για την ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο νυν «ερυθρόλευκος» Σπανούλης είχε 18 πόντους, ο Μπατίστ 19, ο Γιασικεβίτσιους 18 και ο Πέκοβιτς 20!

ΟΣΦΠ: Παπαλουκάς 9, Τσίλντρες 11, Βούισιτς 14, Μπουρούσης 10, Χαλπερίν 4, Γκριρ, 18, Πρίντεζης, 9, Έρτσεγκ, 4, Τεόντοσιτς 3, Boυγιούκας, Πάργκο.

ΠΑΟ: Σπανούλης 18, Περπέρογλου 4, Μπατίστ, 19, Φώτσης 5, Πέκοβιτς 20, Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Γιασικεβίτσιους 18.



Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved