Skoda Yeti 1.8 TSi 4x4

Skoda Yeti 1.8 TSi 4x4

Το Yeti είναι ένα μοντέλο που κέρδισε τις εντυπώσεις από τις πρώτες κιόλας εικόνες/ σκίτσα που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν την παρουσίασή του. Η δοκιμή του, απλά επιβεβαιώνει τις προσδοκίες και αυτό είναι πραγματικά σπάνιο.

Η κυβιστική του αισθητική, τονίζει το δυναμισμό και τον επίκτητο εκτός δρόμου χαρακτήρα, σε τέτοιο βαθμό που εύκολα και πολύ γρήγορα μπορεί να παρασυρθεί κανείς και να ξεχάσει το χαμηλό εμπρόσθιο πρόβολο. Όχι ότι αυτό είναι το στοιχείο που θα αποθαρρύνει τους λάτρεις της περιπέτειας και θα στρέψουν το βλέμμα τους αλλού.

Έτσι και αλλιώς, οι τελευταίοι θα στραφούν σε πιο σκληροπυρηνικές λύσεις, μια και όσο προηγμένος και αν είναι ο Haldex (ο πολύδισκος συμπλέκτης στον οποίο βασίζεται η τετρακίνηση του Yeti) δεν αρκεί για να μετατρέψει ένα εκτός δρόμου αυτοκίνητο σε αναρριχητή αξιώσεων. Μπορεί να προσδώσει στον οδηγικό του χαρακτήρα στοιχεία ενδιαφέροντα και να του αυξήσει την ενεργητική ασφάλεια αλλά ως εκεί. Βέβαια, τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς; Πόσοι είναι αυτοί που θα μπορέσουν να εκτιμήσουν τις δυνατότητες ενός καθαρόαιμου εκτός δρόμου αυτοκινήτου, με τα μηχανικά του διαφορικά, τα κλειδώματα της τετρακίνησης, κλ.π.; Ελάχιστοι.

Και όπως είπαμε, αυτοί θα «κοιτάξουν» αλλού. Οι ενδιαφερόμενοι για το Yeti, θα γοητευτούν από την κύλισή του και τη γενικότερη αίσθηση της στιβαρότητας. Θα ενθουσιαστούν που χάρη στην αυτόματη τετρακίνησή του, θα μπορέσουν να προσεγγίσουν το χιονοδρομικό ή να φύγουν από αυτό, μετά από μια έντονη χιονόπτωση. Θα έχουν ήδη δικαιωθεί για την επιλογή τους από τη συνολική αίσθηση της ποιότητας που προσφέρει το αυτοκίνητο αυτό, με τους πλούσιους χώρους και το πλήρες επίπεδο εξοπλισμού. Με τη δυνατότητα μεταφοράς πέντε ενηλίκων χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις και με το χώρο των αποσκευών να είναι 415 λίτρα (έως το ύψος της εταζέρας).

Χώρια που η χωρητικότητα αυξάνεται από την μετατόπιση του χωρισμένου στα τρία πίσω καθίσματος προς τα εμπρός ή όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν, την αναδίπλωσή τους που δίνει πρακτικά το χώρο ενός μικρού κλειστού φορτηγού. Όπως και να έχει, ο 1.800άρης με το turbo, τον άμεσο ψεκασμό και τους 160 ίππους του, είναι παραπάνω από επαρκής για να κάνει το ταξίδι γρήγορο, ξεκούραστο και ασφαλές, ενώ με τους σωστούς χειρισμούς από τον οδηγό, μπορεί να αποδειχτεί και ιδιαιτέρως οικονομικός- για τα δεδομένα του χαρακτήρα του. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής που περιελάμβανε διαδρομές εντό ς και εκτός πόλης, η κατανάλωση με σχετική προσοχή, είχε «κολήσει» στα 9,2 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Χώρια που «ντριμπλάρει» το διλιτροφάγο φορολογικό καθεστώς (από το οποίο θίγονται πολλοί από τους ανταγωνιστές του).

Ο οδηγός θα ευχαριστηθεί την απόκριση του γκαζιού, τη ροπή από χαμηλά (25,5 kgm από τις 1.500 σ.α.λ.) καθώς και το 6άρι κιβώτιο που θα τον βοηθήσει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του συνόλου, που εκτός τω ν άλλων «κρύβει» ιδανικά το σχεδόν 1,5 τόνο του βάρους και το συνολικό «πάτημα» του Yeti που εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά. Το τιμόνι προσφέρει πληροφόρηση και είναι αρκετά άμεσο, υποστηρίζοντας τον οδηγό που θέλει να κινηθεί γρήγορα εκμεταλλευόμενος και το πολύ καλό πλαίσιο του αυτοκινήτου. Οι κλίσεις στις στροφές είναι σχετικά αυξημένες υπό πίεση, λόγω και των μεγάλων διαδρομών, χωρίς όμως να προτρέπουν το αυτοκίνητο σε ανάρμοστη συμπεριφορά.

Οι αντιδράσεις του είναι προοδευτικές και εύκολα ελεγχόμενες, με συνηθέστερη την υποστροφή από τον οδηγό που θα το παρακάνει με το γκάζι πριν την κορυφή της στροφής. Η τετρακίνηση προσφέρει αρκετά υψηλά περιθώρια πρόσφυσης, σε συνδυασμό και με τα αμιγώς ασφάλτινα ελαστικά. Αυτά τα τελευταία είναι που θα θέσουν σχετικά νωρίς και τα όρια στην εκτός δρόμου κίνηση, καθώς σε λασπωμένα εδάφη «στομώνουν» γρήγορα και χάνουν την πρόσφυσή τους. Συνολικά το Skoda Yeti είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση που δεν υστερεί πουθενά. Προσφέρει όλα όσα μπορεί να ζητήσει ένας οικογενειάρχης, με «σεμνό» για τα δεδομένα των SUV προφίλ αλλά επαρκείς ικανότητες για να καλύψει και με το παραπάνω τις απαιτήσεις του μέσου οδηγού.

Για τους λάτρεις των αριθμών, να πούμε μόνο πως για τα 100 χλμ./ ώρα από στάση, το Yeti με τον 1,8 ΤSi χρειάζεται –σύμφωνα με τη Skoda- 8,4”, ενώ η τελική ταχύτητά του είναι 200 χιλιόμετρα ανά ώρα. Κι όλα αυτά, μόνο με 25.890 € (έκδοση Experience, με απόσυρση)



Λεβερκούζεν: Φεύγει ο Μπονιφάτσε - Κλείνει Μπέιερ
Λεβερκούζεν: Φεύγει ο Μπονιφάτσε - Κλείνει Μπέιερ
Παναθηναϊκός AKTOR: Κυκλοφόρησαν κι εξαφανίζονται τα εισιτήρια για τα playoffs της EuroLeague
Παναθηναϊκός AKTOR: Κυκλοφόρησαν κι εξαφανίζονται τα εισιτήρια για τα playoffs της EuroLeague
ΠΑΟΚ - Κλαμπ Μπριζ: Σκληρή ανακοίνωση για περιστατικά μεταπώλησης εισιτηρίων στη ρεβάνς
ΠΑΟΚ - Κλαμπ Μπριζ: Σκληρή ανακοίνωση για περιστατικά μεταπώλησης εισιτηρίων στη ρεβάνς
Παναθηναϊκός AKTOR: Επιβράβευση για τους οπαδούς - Γενική είσοδος με Περιστέρι
Παναθηναϊκός AKTOR: Επιβράβευση για τους οπαδούς - Γενική είσοδος με Περιστέρι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved