Οκτώ χρόνια μακριά μας... (photos+videos)

Οκτώ χρόνια μακριά μας... (photos+videos)

Σαν σήμερα, την Πρωταπριλιά του 2004 έφυγε από τη ζωή ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας βυθίζοντας σε πένθος το ελληνικό ποδόσφαιρο…

Ήταν 1η Απριλίου του 2004 όταν ο Γιάννης Κυράστας άφηνε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία μόλις 52 ετών. Ακούστηκε σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα, όμως δυστυχώς δεν ήταν! Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής έχασε τη μάχη με το θάνατο εξαιτίας μια σπάνιας ασθένειας.

Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε δεν είχε γίνει γνωστό. Γι’ αυτό φρόντιζε ο ίδιος και η οικογένειά του, που είχαν φροντίσει να μη το κάνουν γνωστό. Μέχρι τις αρχές του Μαρτίου του 2004, όταν εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Κάνεις βέβαια δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η σπάνια ασθένεια που τον είχε προσβάλλει («νόσος Φουρνιέ»), θα οδηγούσε στο μοιραίο.

Οταν οι θεράποντες γιατροί διαπίστωσαν το μέγεθος του προβλήματος, έκαναν εκκλήσεις στον κόσμο για αίμα. Η σπάνια ομάδα αίματος του αείμνηστου δυσκόλεψε τις προσπάθειες, ωστόσο η ανταπόκριση απ’ όλη την Ελλάδα ήταν συγκινητική. Η κατάστασή του, όμως, δεν σημείωνε καμία βελτίωση και παρέμενε κλινήρης στην «Ευρωκλινική». Εκεί τον επισκέπτονταν καθημερινά πολλοί παίκτες και φίλοι του Παναθηναϊκού, αλλά και πλήθος απλού κόσμου για του συμπαρασταθούν.

Το πρόβλημα επιδεινωνόταν καθημερινά μέχρι την αποφράδα μέρα. Οι γιατροί του, εξέδωσαν το ανακοινωθέν του θανάτου, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του, αλλά και ολόκληρη την οικογένεια του Παναθηναϊκού...

«Θα φτάσει στ’ άστρα»

Η αγωνιστική σεζόν 2003-04 ολοκληρώθηκε, με τον Παναθηναϊκό να κατακτάει το νταμπλ, δύο μήνες μετά το χαμό του Κυράστα. Ο κόσμος, οι παίκτες και η διοίκηση του «τριφυλλιού» δεν θα μπορούσαν να ξεχάσουν τη μεγάλη μορφή της νεότερης ιστορίας του συλλόγου. Το σύνθημα «αυτή η κούπα, θα φτάσει στ’ άστρα για τον Γιάννη τον Κύραστα» ακούστηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ως ελάχιστος φόρος τιμής, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Τιμή στα 100 χρόνια...

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2008, όταν ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής, ο Κυράστας… ήταν εκεί. Στη γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ο αείμνηστος τιμήθηκε, εν τη απουσία του, για την προσφορά του στο σύλλογο. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγος του Ρούλα.

Άφησε το στίγμα του ως προπονητής

Το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας διαδέχθηκε η προπονητική. Ο πολυαγαπημένος Γιάννης Κυράστας ανέλαβε χρέη τεχνικού στον Παναθηναϊκό δύο φορές, την σεζόν 1999-2000 και 2001-2002. Επί των ημερών του ο Παναθηναϊκός παρουσίασε επιθετικό και καλό ποδόσφαιρο, πραγματοποιώντας ακόμη μια εντυπωσιακή διαδρομή, μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ!

Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο που ο ΠΑΟ είχε προκριθεί απέναντι σε κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, όπως η Άρσεναλ, η Σάκε και η Μαγιόρκα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ομάδα που έφτιαξε, στην πρώτη του παρουσία στον «πράσινο» πάγκο μνημονεύεται μέχρι και σήμερα, ως μια από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών.

Δηλωμένος Παναθηναϊκός!

Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1952 στον Πειραιά. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τα «τσικό» του Ολυμπιακού και το 1972 έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα των «ερυθρολεύκων». Το 1981 μετακόμισε στο μετέπειτα «σπίτι» του, τον Παναθηναϊκό. Έκανε το ντεμπούτο του στα πράσινα στις 12 Αυγούστου 1981, στο πλαίσιο φιλικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πρώην γήπεδο της ΑΕΚ, στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας...

Στην πρώτη του αγωνιστική παρουσία στον ΠΑΟ ο Κυράστας κατέκτησε το έβδομο Κύπελλο Ελλάδας για τον σύλλογο. Την σεζόν 1983-1984 στέφθηκε πρωταθλητής και Κυπελλούχος με τον Παναθηναϊκό, πραγματοποιώντας εντυπωσιακό νταμπλ! Ένα χρόνο αργότερα, την  σεζόν 1984-1985 οδήγησε τον Παναθηναϊκό μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, όντας αναντικατάστατο μέλος της αποστολής και στις οκτώ συναντήσεις.

Στο πλαίσιο της ιστορικής διαδρομής, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Ολλανδίας Φέγενορντ, την πρωταθλήτρια Ιρλανδίας Λίνφιλντ, την πρωταθλήτρια Σουηδίας Γκέτεμποργκ, για να ολοκληρώσει κόντρα στην πρωταθλήτρια Αγγλίας Λίβερπουλ.

Στην θητεία του με τον ΠΑΟ κατέκτησε συνολικά δύο πρωταθλήματα, και τρία Κύπελλα Ελλάδας. Οι σεζόν που στέφθηκε Κυπελλούχος: 1982, 1984 και 1986. Νωρίτερα, ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού κατέκτησε συνολικά πέντε πρωταθλήματα, το 1973, το 1974, το 1975, το 1980 και το 1981, ενώ στέφθηκε Κυπελλούχος τρεις φορές, το 1973, το 1975 και το 1980.

Όταν το Νοέμβριο του 1986 αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σ’ ένα ματς κόντρα στον Άρη είχε δηλώσει «στο τέλος της καριέρας μου μπορώ να πω ότι αισθάνομαι Παναθηναϊκός». Ατάκα που τον εδραίωσε μια για πάντα στις καρδιές των οπαδών!

* Δείτε εδώ την Ρούλα Κυράστα να μιλά για τη ζωή και τις τελευταίες ημέρες του συζύγου της, στην εκπομπή της Ελενας Κατρίτση, «Προσωπικά» σε δύο μέρη.

Μέρος πρώτο

Μέρος δεύτερο

Οκτώ χρόνια μακριά μας... (photos+videos)



Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved