And what about Saras?

And what about Saras?

Σε μια δοκιμασία δύο αγώνων στο κατάμεστο, «κολασμένο» και ιστορικό «Γιαντ Ελιάου», που πλέον ονομάζεται «Nokia Arena», όπου εν ολίγοις θα κριθεί η παρουσία του Παναθηναϊκού στο φάιναλ-φορ, οι «πράσινοι» χρειάζονται ποσότητα παικτών που θα παρουσιάσουν την ποιότητά τους.

Δεν έχει την πολυτέλεια να υστερήσει κανείς, κυρίως μάλιστα από τους σημαντικούς παίκτες, εκείνους που κρίνουν ή μπορούν να κρίνουν τέτοιους αγώνες.

Δεν θέλει μεγάλη ανάλυση. Άλλωστε, έχει σημειωθεί από πολλούς η σημασία του «supporting cast» κάθε ομάδας, με παραδείγματα τον Ολυμπιακό και τη βοήθεια που ήταν φανερό πως είχε επείγουσα ανάγκη ο Σπανούλης (την οποία βρήκε πρωτίστως στον Πρίντεζη και ακολούθως από τους Ντόρσεϊ, Λο, Σλούκα), αλλά και τον Παναθηναϊκό και τα στηρίγματα που αναζητούσε ο Ομπράντοβιτς για τους Διαμαντίδη - Μπατίστ.

Τον τελευταίο μήνα ο Γιασικεβίτσιους, παρότι διανύει το 37ο έτος της ηλικίας του, διανύει και (ίσως) την καλύτερη περίοδο του στον Παναθηναϊκό και έχει γίνει ισότιμος του Διαμαντίδη στην... διοίκηση της «πράσινης» περιφέρειας και γενικώς του παιχνιδιού των πρωταθλητών Ευρώπης (αφού ο Καλάθης ήταν ντεφορμέ, ο Περπέρογλου δεν έχει βρει ρυθμό μετά την ταλαιπωρία της υγείας του, ο Λόγκαν δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα).

Οι αριθμοί το αποδεικνύουν. Είναι τόσο εντυπωσιακοί που αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες! Μέχρι τον αγώνα στον Καζάν, όπου κόντρα στην Ούνιξ κρίθηκε η πρώτη θέση του Τοπ 16, ο υπέροχος Γιασικεβίτσιους είχε, σε 39 αγώνες, σημειώσει 203 πόντους (6,3 μ.ό.). Τα ποσοστά του στα τρίποντα ήταν 26,7% (15/56), ενώ είχε δώσει και 80 ασίστ (2,4 μ.ό.).

Από το ματς της Ρωσίας (στις 29/2/12) και μετά, σε οκτώ ματς, έχει 86 πόντους (10,8 μ.ό.) με 73,7% στα τρίποντα (14/19) και 28 ασίστ (3,5 μ.ό.) και αναδείχθηκε MVP του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ στα δύο ματς των πλέι-οφ με τη Μακάμπι έχει 12π μ.ό, 66,7% στα τρίποντα (4/6) και 4,5 ασίστ, 1,5 κλψ, 1,5λ.

Απόψε όμως ο «Σάρας», καλείται να νικήσει πρώτα από όλα και όλους τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Λιθουανός είναι μια σπάνια περίπτωση. Όχι μόνο παίκτη, αλλά και ανθρώπου. Υπερβολικός σε όλα του, ζει κάθε στιγμή στα όρια, τα οποία βρίσκονται πολύ πιο μακριά από όλους τους άλλους.

Large σε όλα του! Υπερβολικό ταλέντο, υπερβολική φαντασία, υπερβολικές αντιδράσεις, υπερβολικά συναισθήματα... Κι αυτό το τελευταίο είναι επιτακτική ανάγκη να διαχειριστεί σωστά απόψε και την Πέμπτη.

Οι πρώτες ενδείξεις από την πόλη του Τελ Αβίβ είναι μάλλον... ανησυχητικές. Ο βαθμός δυσκολίας για τον αισθηματία, Γιασικεβίτσιους, αναμένεται να είναι μεγάλος. Μπορεί η Μακάμπι να μην υπήρξε ποτέ η αγαπημένη του ομάδα, όπως συνέβη με την Μπαρτσελόνα, αλλά τα όσα έχει ζήσει στο «Γιαντ Ελιάου» στο λαμπρό παρελθόν του, αλλά και όσα θα βιώσει απόψε είναι (και αναμένεται να είναι) μοναδικά.

Παντού στο γήπεδο υπάρχουν φωτογραφίες του. Για χάρη της φωτογραφίας που βλέπετε στην αρχή του post, στάθηκε δίπλα σε μια από αυτές, ντυμένος στα πράσινα του «εχθρού» που έχει όμως τον απεριόριστο σεβασμό της Μακάμπι. Οι (πάντα πιεστικοί Ισραηλινοί) δημοσιογράφοι τον πολιόρκησαν στο αεροδρόμιο, στην προπόνηση, παντού! Τα αφιερώματα είναι αμέτρητα, οι πληροφορίες μιλούν για βραβεύσεις και κρίνοντας από την μπασκετική παιδεία των οπαδών της ΜΤΑ, θα γίνει εκπληκτικό standing ovation από τους χιλιάδες θεατές που θα φτιάξουν και πάλι ένα εντυπωσιακό κίτρινο ποτάμι στις εξέδρες. Για να τα βιώσει όλα αυτά, προφανώς ταξίδεψε στο Τελ Αβίβ και η πανέμορφη σύζυγός του, Άννα!

«Φίλε, είναι απίστευτοι οι οπαδοί της Μακάμπι. Δεν έχω αγωνιστεί ποτέ εκεί και τους έχω νικήσει τόσες φορές. Κι όμως με αποθέωσαν με τρομερή ένταση! Σε κανένα άλλο γήπεδο δεν έχω ζήσει κάτι ανάλογο. Όλοι είχαν σηκωθεί όρθιοι. Δεν μπορούσα να το πιστέψω», μου είχε περιγράψει κάποτε ο Ντέγιαν Μποντίρογκα, ο οποίος έχει κλείσει το σπίτι των Ισραηλινών ουκ και ολίγες φορές.

Φανταστείτε, τηρουμένων των αναλογιών, τι έχει να συμβεί απόψε με τον Γιασικεβίτσιους που έχει κατακτήσει δύο ευρωπαϊκά τρόπαια στις δύο χρονιές του στη Μακάμπι, με τη φανέλα της οποίας έχει επιτύχει τις καλύτερες επιδόσεις της καριέρας του (128 ασιστ σε 24 ματς είχε τη 2η σεζόν!)

Και εδώ δημιουργείται η απορία: Πώς θα αντιδράσει ο «Σάρας»; Θα μπορέσει να διαχειριστεί τα συναισθήματά του; Θα επηρεαστεί από την αποθέωση και το όλο κλίμα; Θα μπλοκάρει, άραγε, όπως μπλόκαρε στην επιστροφή του στη Βαρκελώνη;

Από όσα αναφέρουν τα ρεπορτάζ από το Τελ Αβίβ και όσα συνέβησαν στην πρωτεύουσα της Καταλονίας εκείνο το βράδυ του Γενάρη του 2008, βρήκα το ερέθισμα για το σημερινό post. Όσοι έχουν πιο δυνατή μνήμη θα θυμούνται τις δηλώσεις του Λιθουανού σούπερ-σταρ, μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού με 56-55.

«Στην παρουσίαση των ομάδων αισθάνθηκα έτοιμος να κλάψω με την υποδοχή και την αντιμετώπιση που έτυχα από τους φίλους της Μπαρτσελόνα. Από τη στιγμή που μου επιφύλαξαν τέτοια υποδοχή, δεν μπορούσα να σκεφτώ τον αγώνα. Δεν έπαιξα καθόλου καλά και φαινόταν σαν να φοράω ακόμη τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Έπαιζαν έξι εναντίον τεσσάρων!» για όσους θέλουν υπενθύμιση όσων είχε πει μετά από εκείνο το ματς στο «Παλαού Μπλαουγκράνα», στη διάρκεια του οποίου κάποια στιγμή η μπάλα του έσκασε στο κεφάλι (η δε στατιστική του ήταν απογοητευτική: 4π 1/4δ, 0/2τρ, 2/2β, 5 λάθη, 3 ασίστ).

Θα το σιχαίνεται αυτό το ματς. Σαν όλα αυτού του χαρακτήρα, όπως αποκάλυψε χθες σε κάποιες από τις δηλώσεις του που έκανε στους Ισραηλινούς, στους οποίους ομολόγησε την ανθρώπινη αδυναμία του: «Νιώθω όμορφα που πατάω και πάλι το παρκέ του συγκεκριμένου γηπέδου. Ομολογώ ότι ονειρευόμουν αλλιώς την επιστροφή μου εδώ. Είναι λυπηρό που δεν έρχομαι εδώ για να απολαύσω, ανάμεσα σε φίλους, ένα παιχνίδι Ευρωλίγκας και να παρακολουθήσω τη Μακάμπι! Θα πρέπει να ελέγξω τα συναισθήματά μου και να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό».

Αυτό το τελευταίο θέλει και χρειάζεται ο Παναθηναϊκός απόψε και την Πέμπτη.

ΠΑΟ 5+5!

Αγωνιστικά, λίγο-πολύ είναι γνωστά τα «πρέπει» του Παναθηναϊκού, τόσο για απόψε, όσο και για την Πέμπτη. Άμυνα, άμυνα, άμυνα!

Άμυνα που θα έχει ως στόχους: 1) τη νέα εξολόθρευση του Σχορτσιανίτη, που είναι το «άρμα μάχης» της Μακάμπι στο inside game της, 2) απαγόρευση στις διεισδύσεις του Λάνγκφορντ από την αριστερή πλευρά του, 3)πίεση στους περιφερειακούς για να οδηγούν σε λάθη που θα αποφέρουν εύκολα καλάθια, 4) εξαφάνιση του καλαθιού από τα μάτια των Μπλου, Σμιθ, Πνίνι, 5) περιορισμός της δημιουργίας του Οχαγιόν, που μπορεί να είχε 2/3τρ στη νίκη της Μακάμπι, αλλά μέχρι τότε είχε 3/15 στην Ευρωλίγκα και 2/21 στην Αδριατική(!)

Και στην επίθεση: 1) στόχευση του «Σόφο» στην επίθεση, 2) post-up σε κάθε mismatch, 3) τροφοδοσία των ψηλών για inside game που θα διασφαλίσει την ισορροπία του παιχνιδιού των Πρασίνων, 4) αποστάσεις και καλή κυκλοφορία της μπάλας με έξτρα πάσα, 5) ανεπηρέαστο «Σάρας» ώστε να κάνει καλό παιχνίδι, στο οποίο πρέπει να βοηθήσουν και οι υπόλοιποι παίκτες, κι όχι μόνο οι Διαμαντίδης, Μπατίστ.

Δείτε ένα βίντεο για το τρόπο με το οποίο προσεγγίζουν στο Ισραήλ τη σειρά των προημιτελικών Παναθηναϊκός-Μακάμπι. Την οποία προσομοιάζουν με τις επικές αναμετρήσεις του ΝΒΑ, Σέλτικς-Λέικερς:

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να διαπιστώσετε τι σημαίνει για τη Μακάμπι, τον κόσμο της και τα Media του Ισραήλ, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Κοιτάξτε τι έφτιαξαν οι άνθρωποι!

To  promo της Μακάμπι για τον αποψινό 3ο προημιτελικό:

 



Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved